LeoniaLeonia 07.03.2013 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) ja.ro 19 to ma całe mieszkanie łazienka 2 , 2,5 uroki kamieniczek.... gdyby on żle ułozył tylko paradyza i tylko z nimcoś się działo powiedziałabym że to może wina płytek , ok....ale tu jest źle wszystko chyba tak samo zmatowiała mozaika dunin...inna firma a też usterka.... wystapie do niego o poprawkę i o odkupienie zniszczonego materiału jesli odmówi zrobie u innego i do sądu....mozna tak ? ktoś tak robił? Edytowane 7 Marca 2013 przez LeoniaLeonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 07.03.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Sądź się z nim , nie ma co się szczypać ..........z takim , tylko że to zajmie czasu ...naprawdę Ci współczuję ale umoczyłaś sporo grosza jakby nie było i masz pełne prawo do odzyskania tego co Twoje ....powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.03.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 ja.ro 19 to ma całe mieszkanie łazienka 2 , 2,5 uroki kamieniczek.... gdyby on żle ułozył tylko paradyza i tylko z nimcoś się działo powiedziałabym że to może wina płytek , ok....ale tu jest źle wszystko chyba tak samo zmatowiała mozaika dunin...inna firma a też usterka.... wystapie do niego o poprawkę i o odkupienie zniszczonego materiału jesli odmówi zrobie u innego i do sądu....mozna tak ? ktoś tak robił? Można, a nawet trzeba . Ja tak robiłam. Ale po kolei. Pierwsze pismo do delikwenta (wysłana pocztą polską listem poleconym) a w nim powołując się na paragraf z umowy domagasz się naprawy w terminie ....dni. Termin rozpoczęcia robót nie moze być krótszy niz 14 dni od wysłania pisma (tyle liczy się na dostarczenie listu poleconego). W tym samym liście piszesz, że jeśli delikwent nie naprawi usterki ,zlecisz to firmie zastępczej , a kosztami robót obciążysz jego. I tu się kończy sielanka, bo nowej firmie będziesz musiała zapłacić i dopiero możesz egzekwować pieniądze od partacza. Jest jeszcze drugie wyjście, po wymianie pisemek złożyć wniosek w rejonowym sądzie, albo z KC, albo zawezwanie do ugody -to już Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoniaLeonia 07.03.2013 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 dzieki malka czy pamietasz jaki dokładnie to paragraf? z zapłaceniem nowej firmie to ok,, ja to rozumiem....czy podstawą do odzyskania kasy w sadzie jest faktura vat , rachunek czy moze być np. sama podpisana umowa i pokwitowanie że nowy fachowiec tyle i tyle wziął? Pytam ponieważ nie wszystkie firmy wystawiają fvat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.03.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 W Twojej umowie, to paragraf 9. Nie musi być faktury, ale musi być księgowy dokument, czyli np rachunek.Może być to tez kosztorys, ale rzetelny i umowa i KP. Choć ja bym poszła w ugodę, Koszt sądowy to 50 zł, a jednak to sąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoniaLeonia 07.03.2013 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 malka dziękuję!!! ok rozumiem juz, paragfraf z umowy nigdy nie miałam takiej sytuacji .....ugoda to wtedy kiedy obie strony na coś się godzą, nie wiem jak dziś , ale jakiś czas temu ten glazurnik powiedział jest dobrze i koniec więc nie wiem co na to on dziś, ale mnie ugoda interesuje taka, ze on się przyzna do błędu i albo poprawi od podstaw albo zwróci koszty za zniszczenie i za nowe wykonanie lub ewentualnie ustalona zostanie jakaś kwota jaką mi zwróci za wszystko co napaprał Jaką Ty ugodę widzisz obecnie ? Co byś zrobiła z zamysłem ugody? Z czym byś wyszła mu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.03.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Moje zawezwanie opiewało na pełną kwotę partactwa wynikającą z kosztorysu robót rozbiórkowych i odtworzeniowych, a dobroduszność na odstąpieniu od kar umownych zawartych w umowie.Jełop nie skorzystał z mojego dobrego serca, teraz ma zwrot kosztów jak wyżej, do tego koszty sądowe w tym zastępstwo procesowe i odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kas007 07.03.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 strasznie!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoniaLeonia 07.03.2013 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) czyli ja również nie muszę wymagać poprawki tylko mogę przez sąd starać się o ugodę i zaproponować moje warunki,? a co jeśli fachowiec odmówi ugody i zaproponuje wtedy poprawkę, Edytowane 7 Marca 2013 przez LeoniaLeonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.03.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Wiesz, u mnie całą tą procedurą zajmował się prawnik, ja aż tak nie wgryzałam się w temat, ale zakładając,że partacz przyjdzie na sprawę i zaproponuje poprawkę, możesz się na nią nie godzić argumentując, że pan już pokazał ,że nie ma odpowiednich umiejętności i wiedzy, by takie roboty wykonywać. Jutro mam spotkanie z moim mecenasem, zerknę na to pisemko jak je konstruował i dam Ci znać, bo teraz nie pamiętam czy już we wniosku do sądu były przedstawione warunki ugody, czy potem to jakoś miało w praniu wyjść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kas007 07.03.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 panowie napewno jest potrzebna umowa o dzielo lub faktura a potem procedury wyglądaja tak.WYSYLASZ LIST DO WYKONAWCY ZE SA USTERKI DO POPRAWY I ON MA TYLKO 1 RAZ PODEJSC ZEBY TO NAPRAWIC,JESLI ODMÓWI WZYWASZ GOSCIA KTURY OPISZE CI USTERKI I DOPIERO MOZNA COS ROBIC 2 OPCJE ALBO WZYWASZ INNA FIRME I POPRAWIASZ USTERKI NA KOSZT TAMTEGO ALBO SAD!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.03.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Kas, nie krzycz, co? Jaki gość opisuje usterki, o czym Ty mówisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoniaLeonia 07.03.2013 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) Może chodzić o biegłego rzeczoznawcę, koszt takiej opinii w moim przypadku to 3500,00 zł więc sobie odpuściłam bo nie stać mnie poza tym taka opinia jeśli jest na polecenie niezadowolonego zleceniodawcy remontu to raczej tak samo ważna w sądzie jak kosztorys prac sporządzony przez nowego wykonawcę Sąd również może powołać biegłego z listy do oceny pracy ale sprawa w sądzie trwa a ja nie ukrywam chce mieć ten cały remont za sobą, a nie czekać może nawet rok Jesli gośc odmówi poprawki można iść do sądu i domagac się by sąd mu nakazał, lub nakazał zwrot kasy jeśli nie stać nas na ponowny remont i wtedy sąd sam powoła biegłego ale TO TRWA nawet rok, dwa... Pozostaje mi wezwać gościa do poprawki, udokumentować wsio zdjęciami wysłać mu i tle. W sumie to partacz po całej linii więc się zastanawiam czy w ogóle powinnam go wzywać do poprawki czy może właśnie do zwrotu kasy za niefachowo wykonaną usługę, to jest chyba poprzez odstąpienie od umowy ze względu na nienalezyte wykonanie pracy, ale nie wiem będę u mecenasa w tyg. to spytam Boję się że on nie umie tego więc nie wiem jak niby to poprawi ?? MASAKRA , zresztą sami widzicie Nie chcę mieć ponownie chlewu w domu i jego ciągłych wymówek....zaczynam się zastanawiac czy ktos kto tak spartolił robotę w ogóle umie lepiej.... Edytowane 7 Marca 2013 przez LeoniaLeonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.03.2013 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 (edytowane) I znów po kolei Może chodzić o biegłego rzeczoznawcę Jest biegły (rzeczoznawca z zakresu jakiejś dziedziny) -którego powołuje sąd , dopiero po powołaniu staje się biegłym i jest rzeczoznawca, któremu ekspertyzę czegokolwiek (ale też w dziedzinie) może zlecić kazdy. koszt takiej opinii w moim przypadku to 3500,00 zł Bardzo drogo. Ja za szczegółową ekspertyzę domu o pow prawie 200 m zapłaciłam ciut więcej, ale tylko ciut. a nie czekać może nawet rok Optymistka Rok to czas oczekiwania na termin pierwszej sprawy (w Warszawie moze nawet dłużej) domagac się by sąd mu nakazał, lub nakazał zwrot kasy I zastanawiam się, czy to by nie było najlepsze rozwiazanie - wyrok nakazowy, ale to też trwa wtedy sąd sam powoła biegłego nie zapominaj,że powoła, ale za Twoje pieniądze. czy może właśnie do zwrotu kasy za niefachowo wykonaną usługę, to jest chyba poprzez odstąpienie od umowy ze względu na nienalezyte wykonanie pracy, Umowa na roboty budowlane w KC jest dość szczególnie traktowana, trzeba się wgryźć, czy roszczenie nie uległo przedawnieniu.Choć wydaje mi się,że czas na pozew to 2 lata -ale sprawdź to, bo nie jestem pewna, Nie chcę mieć ponownie chlewu w domu Dlatego ja bym nie brała pod uwagę naprawy szkody, lecz pokrycie kosztów naprawy przez inną rzetelną firmę. Oczywiście plus materiał. Edytowane 8 Marca 2013 przez malka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 08.03.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Czy ten "gościu" ani ciut nie przyznaje się do winy, i te "dojście" do wodomierzy też uważa za u daną robotę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoniaLeonia 08.03.2013 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) I znów po kolei Jest biegły (rzeczoznawca z zakresu jakiejś dziedziny) -którego powołuje sąd , dopiero po powołaniu staje się biegłym i jest rzeczoznawca, któremu ekspertyzę czegokolwiek (ale też w dziedzinie) może zlecić kazdy. . Tak ale chodzi o to że nie każdy biegłym być może, my możemy zamówić ekspertyzę u osoby jaka może być powołana przez sąd na biegłego. Przykładowo ten Pan pisze o sobie, że jest biegłym http://stawiarski.com.pl/przemyslaw-stawiarski.html I z nie zapominaj,że powoła, ale za Twoje pieniądze. nie zupełnie się zgodzę, bo miałam sprawę gdzie mój mecenas wystąpił o biegłego sąd powołał i nic nie płaciłam, owszem płaciłabym gdybym przegrała Optymistka Rok to czas oczekiwania na termin pierwszej sprawy (w Warszawie moze nawet dłużej) w oczekiwaniu na ponowny remont to masakra na to patrzeć i żałować ale w oczekiwaniu na zwrot kasy to co innego I Dlatego ja bym nie brała pod uwagę naprawy szkody, lecz pokrycie kosztów naprawy przez inną rzetelną firmę. Oczywiście plus materiał. tez tak uważam, konsultowałam z mecenasem to i on powiedział, że powinnam zwróccić się do niego z poprawką...mhm....mówił coś o ewentualnym odstąpieniu od umowy i wtedy zwrot kosztu lub ugoda po zrobionym kosztorysie i ze ta ugoda to taka , ze ja zejdę z ceny trochę np kosztorys 6 tysi a ja proponuję 4 tysiące, ale nie rozumiem dlaczego mam być stratna i opcję o jakiej piszesz chyba jescze raz skonsultuję z prawnikiem, innym Edytowane 8 Marca 2013 przez LeoniaLeonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoniaLeonia 08.03.2013 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) I znów po kolei Bardzo drogo. Ja za szczegółową ekspertyzę domu o pow prawie 200 m zapłaciłam ciut więcej, ale tylko ciut. . A tu chodziło o kibelek 2,5 metra Czy ten "gościu" ani ciut nie przyznaje się do winy, i te "dojście" do wodomierzy też uważa za u daną robotę? Wychodząc z roboty uznał że jest ok, w rozmowach telefonicznych informowany o pękających kaflach od razu przycichł i nic nie komentował swojej roboty tylko że to to kafle złe, że ściany pracują....już nie pamiętam dokładnie. Teraz zostanie poinformowany o wszystkim na piśmie i zobaczę, dam znać. Edytowane 8 Marca 2013 przez LeoniaLeonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 08.03.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Tak ale chodzi o to że nie każdy biegłym być może, my możemy zamówić ekspertyzę u osoby jaka może być powołana przez sąd na biegłego. Przykładowo ten Pan pisze o sobie, że jest biegłym http://stawiarski.com.pl/przemyslaw-stawiarski.html ok, ale biegłym się staje dopiero w momencie powołania przez sąd. Informacja o tym,ze jest biegłym sądowym, dla wykonania ekspertyzy zleconej przez inwestora, nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Moją ekspertyzę tez wykonywał rzeczoznawca będący biegłym w jednym z sądów rejonowych, natomiast na biegłego w mojej sprawie sąd powołał zupełnie inną osobę. zupełnie się zgodzę' date=' bo miałam sprawę gdzie mój mecenas wystąpił o biegłego sąd powołał i nic nie płaciłam, owszem płaciłabym gdybym przegrała[/quote'] Składając pozew w sądzie robisz zawsze opłatę sądową (jest to wyznaczony procent od przedmiotu sporu, najczęściej 5% - wyjątek, sądowe zwolnienie z kosztów postępowania), z tej kwoty opłacany jest również powołany biegły, chyba,że jego wynagrodzenie przewyższa kwotę opłaty, wtedy wpłaca się zaliczkę na postępowanie biegłego, Kosztami sądowymi, po wydaniu wyroku, obciążana jest strona przegrywająca proces. Więc to,że nie płaciłaś zaliczki na biegłego, nie znaczy,że on pracował charytatywnie;) Oczywiście mowa o postępowaniu cywilnym, w sadach karnych i rodzinnych odbywa się to inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoniaLeonia 08.03.2013 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 malka sprawa byla z ubezpieczenia spolecznego więc tez zwolnienie z opłat rozumiem w przyp. remontu -cywilne- jest inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 08.03.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) Serce sie kreje....... Edytowane 8 Marca 2013 przez s9 pat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts