Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY!!Ogrzewanie CO, a WENTYLACJA!Konieczny kanał wentylacyjny?

LadySza

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

zwracam się do fachowców z prośbą o pomoc, bo już sama nie wiem jak to wszystko ma wyglądać.

Niedawno kupiłam mieszkanie 40m2, postanowiłam zrobić tam instalację gazową. Nie sądziłam, że trzeba sobie zadać wiele trudu, by uzyskać zgodę.

Jest możliwość zamontowania pieca gazowego typu TURBO z zamkniętą komorą spalania w łazience, ale dopiero po zrobieniu kanału spalinowego oraz wentylacyjnego ponad dach. W łazience nie ma wentylacji.

MOJE PYTANIE BRZMI: Czy faktycznie musi być zrobiona wentylacja z wyjściem ponad dach? Nie można jakoś się przebić przez ścianę? Jest to drugie i ostatnie piętro. Koszty mnie przerażają, bo z wycen wynika, że jeden kanał wentylacyjny, to koszt ok 3.000 zł z wykonaniem.

Kanał spalinowy musi być nowy-ponoć jeden komin zajęty, a do drugiego nie ma możliowści podpięcia się, ze wzgl. na położenie mieszkania.

Druga kwestia. W kuchni była kratka wentylacyjna w kominie, ale okazuje się, że tu też mam zrobić osobny kanał wentylacyjny! Kolejne 3.000zł!

Czy naprawdę nie można gdzieś zrobić takiej kratki pod okno?

Zupełnie się na tym nie znam, nie mam kogo poradzić, a te koszty naprawdę mnie przerażają.

Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek rady.

Do podłączenia kotła gazowego potrzebny jest ci protokół kominiarski, więc zawezwij kominiarza i wszystko będziesz wiedzieć. On powinien znać obowiązujące normy i poradzić ci co z tym fantem zrobić.

Kominiarz już był, na samym początku kiedy zaczęłam wszystko załatwiać i wówczas nie zadawałam pytań..

Otrzymałam opinię, tylko nie sądziłam, że to są takie koszty i nikt z moich znajomych nie musiał robić kanałów wentylacyjnych,

myślałam, że tutaj ktoś może poradzić jak to wszystko wygląda.

Niestety ktoś jak się na czymś nie zna, to tak to później wygląda..