Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co dać na fundament - wjazd do garażu?

Recommended Posts

Garaż nieogrzewany w bryle budynku.

Czy zanim położę styropian, zrobie wylewkę i gres w garażu jest sens aby na całej długości bramy wjazdowej do garażu dać na fundament jakiś mało nasiąkliwy materiał o szerokosci ściany zewnetrznej ( 25 cm) np. Isomur, aby zabezpieczyć przedostawanie sie wilgoci i przemarzania do garażu?

Na zewnątrz garażu bedzie podsypka i kostka.

Czy poprostu zalać na szerokosć ściany zewnętrznej ( 25 cm) betonem, do którego będzie dochodził styropian ( ocieplenie podłogi w garazu)?

Pomyslałem, ze jak zaleje betonem to bedzie bardzo beton chłoną wilgoć z zewnątrz, poniewaz bedzie sie stykał z podsypką i kostką a Isomur zminimalizuje przemarzanie na krawędzi bramy i przedostawanie sie wilgoci z zewnątrz gdzie bedzie podsypka i kostka.

Pomożecie?:)

Czytałem, czytałem......o grzaniu z gruntu:)

Malo jest wypowiedzi na forum tych , którzy nie dali styropianu w podłoge w garażu nieogrzewanym i wracają po kilku latach na forum chwaląc sie, ze uczynili dobrze.Natomiast są wypowiedzi osob, które nie dały styropianu i piszą po kilku latach, ze uczynili źle.

Wypracowałem decyzje, ze bedę dawał styropian ponieważ jak piszą Ci, którzy go dali- tem. w garażu nie spada poniżej O, przy dużych mrozach zimą na zewnątrz.

Wypowie sie ktoś odnośnie progu drzwi garażowych, jak pisałem wyżej?

izolacja podłogi na gruncie w nieogrzewanym garażu ma sens jak najbardziej >> zakładam, że do garażu co najmniej raz dziennie wjedzie samochód, a co za tym idzie kilkaset kg nagrzanych do około 100st. C, które pięknie oddają temperaturę

w mojej chałupie z nieogrzewanych pomieszczeń garaż jest najcieplejszy.

nie bardzo rozumiem Twój zamysł odnośnie konstrukcji przy wjeździe, trochę zawile to opisałeś.

Jeembo- na całej długosci progu wjazdowego ( gdzie bedzie brama garażowa długości 5 m) mysle dać Isomur o wyskosci 22 cm, tak aby to on stykał się z kostką i podsypką, która bedzie poza bramą ( na zewnątrz).

W garażu mam w projekcie 20 cm styropianu;wylewka z płytkami 8 cm. Pomyslałem sobie, ze tak tez zrobie ale zeby styropian dochodził do tegoż progu ( czyli wewnetrzna krawedz ściany) a dalej , czyli na szerokość 25 cm dać Isomur ( grubość ściany). Na styropian pójdzie wylewka z płytkami 8 cm a na część gdzie bedzie Isomur wylewki bedzie 6 cm.

Tym sposobem ograniczę przemarzanie pod bramą, wchłanianie wilgoci zza bramy - bo przecież gdyby był tam sam beton na progu chłonął by jak gąbka. A tym sposobem bedzie betonu tylko 6 cm (warstwa , która przykryje Isomur).

A może lepiej dać styropianu wewnątrz tylko 10 cm a wylewki 18 cm zamiast 20 styropianu i 8 cm wylewki?

pod bramą zrobiłbym takie same warstwy jak w pozostałej części garażu, to raczej sama brama będzie słabym ogniwem w izolacji cieplnej, niż ściana pod nią.

ścianę pod bramą wykonałbym tak jak pozostałe ściany domu na tej wysokości.

za wylewkę 18 cm zapłacisz duuuużo, daj tak jak chciałeś pierwotnie,

a inna sprawa to brama 5m, będzie kosztowała zyliard PLN, domyślam się, że taka jest zaprojektowana, ale może byś to podzielił na 2? otworzenie takiej bramy w zimie też będzie mniej korzystne niż otworzenie jej połowy ze względu na temperaturę.