jburek 07.03.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Będąc ostatnio w Obi, znalazłem takie cudo: http://www.nokaut.pl/kosiarki-spalinowe/produkt-kosiarka-spalinowa-murray-tm-6000-x61.html Jest to dość specyficzna kosiarka. Ciężko znaleźć jakieś rzeczowe opinie od posiadaczy takich wynalazków - czy ktoś z Was ma może taką kosiarkę i może coś więcej o niej napisać? Ja generalnie potrzebuje kosić około 10 arów - na razie gołych ale docelowo będą tam rabatki itp typowa ogrodowa zabudowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 07.03.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Ma to cień sensu tylko jeśli nie masz w planach wogóle cywilizować tej działki. Wynalazek do miejsc bardzo zaniedbanych nierównych, kamienistych i zaśmieconych rozmaitymi szpejami na których normalny nóż łatwo złamać. I to jest jedyny plus że w razie najechania na niespodziankę ukrytą w trawie w najgorszym wypadku zerwiesz kawałek żyłki. Minusy, bez napędu, nie zbiera pokosu, nie mulczuje nawet nie układa pokosu równo tylko rozpirza dosyć byle jak a "czystość" cięcia też pozostawia nieco do życzenia (w końcu elementem tnącym jest żyłka i to grubaśna) Z grubymi chwastami i wysoką trawą też radzi sobie kiepsko. Jeśli planujesz kosić nieużytki na których ludzie rozrzucają butelki, złom itp a na wyglądzie trawnika Ci nie zależy to będzie w sam raz . Do przydomowego ogródka nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jburek 08.03.2013 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 No tak, ale z drugiej strony jest bardzo zwrotne więc lawirowanie między drzewkami i rabatkami jest na pewno o wiele łatwiejsze niż klasycznym 4-ro kołowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 11.03.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) No tak, ale z drugiej strony jest bardzo zwrotne więc lawirowanie między drzewkami i rabatkami jest na pewno o wiele łatwiejsze niż klasycznym 4-ro kołowcem. Zapewne tak, choć trudności z "lawirowaniem między drzewkami" normalną kosiarką, są nieco demonizowane. Z drugiej strony jeszcze większą łatwość w dotarciu do rozmaitych trudno dostępnych miejsc, daje kosa spalinowa a przegrywa z tym nieco cudacznym wynalazkiem jedynie szerokością koszenia. Nie wiem jak masz ukształtowaną działkę, ale jeśli bez jakichś ekstremów, kupił bym normalną kosiarkę w przedziale mocy 4,5-6 KM i szerokości 46-55 cm plus jakąś niewielką podkaszarkę do poprawek przy drzewach, brzegach rabat itp. Edytowane 11 Marca 2013 przez G.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jburek 15.03.2013 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 W sumie przemyślałem sprawę i chyba jednak zwykła kosiarka + mała podkaszarka to będzie lepszy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts