Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sposób przyłączenie do rozdzielni w domu

Recommended Posts

Elektryk chce przed główną skrzynką rozdzielnią w domu dać kabel przyłączeniowy w mniejszej skrzynce np na rogu garażu i stąd dalej kilka metrów ciągnąć kabel do głównej rozdzielni w domu. Po rozmowach z elektrykami jedni to preferują inni bezpośrednio łączą rozdzielnię Energii i moją rozdzielnią w domu bez podziału po drodze.

Plusem tego rozwiązania jest polepszenie mojego uziemienia nie wiem czy to takie ważne, minusem to , że kabel nie jest w całości tylko po drodze ma łączenie na zaciskach w puszce.

Jak jest u Was jak na to patrzą "forumowi" elektrycy ?

Normalnie nie robię takich sztukowań kabla zasilającego, bo się zwyczajnie boję o jakość tego połączenia.

Jak można polepszyć uziemienie w ten sposób, tego nie wiem.

Ale raz miałem taki przypadek, że leciały prace instalacyjne, tynki, wylewki, ocieplenie, a.... przyłącze było dopiero za 2 lata na etapie gładzi i malowania pomieszczeń.

Zastosowanie takiej puszki pośredniej ułatwiło mi sprawę i właściwie było jedynym rozsądnym wyjściem.

W razie konieczności zwróć uwagę na użycie dobrej jakościowo złączki lub płytki zaciskowej.

Kolejny plus taki, że w przyszłości planuję podłączyć budynek gospodarczy. Będzie można dodając przełącznik umożliwić podłączenie generatora prądotwórczego.

W razie konieczności zwróć uwagę na użycie dobrej jakościowo złączki lub płytki zaciskowej.

Dobrej jakości, czyli jakiej. Jakaś firma, widełki cenowe, materiał - na co zwrócić uwagę?