skorpi20 18.01.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Tak czy siak ja już odliczam dni do PNB. Papiery złożyliśmy 28.12.2015, na razie cisza, oby nie przed burzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 19.01.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 W trące zdanie jako uzytkownik. Salon nie jest duzy .... jak wstawi sie meble ( stół+ krzesla, kanapa i szafka pod telewizor ) to miejsca jest jak w duzym pokoju w bloku. Zaznaczam,ze nie mam kominka , ktory zajmuje sporo powierzchni. Tez bylam rozczarowana jak juz wszystko stalo na swoim miejscu (a nie mam duzo mebli ). Zmiany wykusza i scian zew. to nie tylko koszt ale zmiana calej konstrukcji dachu, nacisku i wygladu zew. I jeszcze jedna wazna rzecz. Powiekszajac powierzchnie salonu, powiekszacie metraż całego domu a przede wszystkim pokoje nad salonem, ktore sa i tak bardzo duze. Przy podniesionej sciance kolankowej o jeden bloczek, pokoj jest w 100% do wykorzystania czyli prawie 20 m2. Jest jeszcze druga strona medalu..... jak zaczym sprzatac i po raz kolejny wymieniam wode przy myciu podlogi to ciesze sie, ze to " tylko" niecałe 200 m pow. podłogowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleander_2010 19.01.2016 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) faktycznie powierzchnia domu jest dość duża - na pewno szczególnie odczuwalna przy sprzataniu Edytowane 19 Stycznia 2016 przez oleander_2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemada 19.01.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 faktycznie powierzchnia domu jest dość duża - na pewno szczególnie odczuwalna przy sprzataniu������ - pokoje sypialne bardzo duże a salon jakby nieproporcjonalny i za mały do całej powierzchni. Ja zastanawiam się nad rezygnacja ze spiżarni żeby optycznie go powiększyć. Czy ktos tak zrobil, co o tym myślicie ? My zdecydowaliśmy się na zlikwidowanie spiżarni, która bez okna i tak by nie spełniała swojej funkcji moim zdaniem. W jej miejscu planujemy wstawić lodówkę, piekarnik w zabudowie oraz szafę kargo. Dzięki temu schowa się to za ścianką, którą zostawiamy, a sama kuchnia będzie większa i powinna sprawiać wrażenie mniej zagraconej. Chyba dwie strony wcześniej wrzuciłem wizualizację, możesz zobaczyć, chociaż projektant upchnął i tak tam więcej mebli - wg swojej wizji, a nie naszej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 19.01.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 faktycznie powierzchnia domu jest dość duża - na pewno szczególnie odczuwalna przy sprzataniu������ - pokoje sypialne bardzo duże a salon jakby nieproporcjonalny i za mały do całej powierzchni. Ja zastanawiam się nad rezygnacja ze spiżarni żeby optycznie go powiększyć. Czy ktos tak zrobil, co o tym myślicie ? Dobrze powiedziane...właśnie to mialam ma myśli. Pomysl ze spizarnią optycznie powiekszy ale zawsze to bedzie wieksza kuchnia a nie salon. Moim zdaniem spizarnia to najbardziej funkcjonalne pomieszczenie jakie mam na dole. Pomimo wszystkich słoików,zapasow ( cukier,mleko itd) to mozna wstawic wiadro,mopa, miotla, ziemniaczki , frytownica, toster, opiekacz itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpi20 19.01.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Dobrze powiedziane...właśnie to mialam ma myśli. Pomysl ze spizarnią optycznie powiekszy ale zawsze to bedzie wieksza kuchnia a nie salon. Moim zdaniem spizarnia to najbardziej funkcjonalne pomieszczenie jakie mam na dole. Pomimo wszystkich słoików,zapasow ( cukier,mleko itd) to mozna wstawic wiadro,mopa, miotla, ziemniaczki , frytownica, toster, opiekacz itp. Ja zamierzam wstawić do spiżarni drugą lodówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemada 20.01.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Ja zamierzam wstawić do spiżarni drugą lodówkę My ewentualną drugą lodówkę, dodatkowe pułki na rzadko używane graty "kuchenne", mopa, odkurzacz itp zamierzamy wstawić do powiększonego pomieszczenia gospodarczego. Myślę, że piec gazowy + ewentualnie rekuperator nie będą im przeszkadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleander_2010 21.01.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Dobrze powiedziane...właśnie to mialam ma myśli. Pomysl ze spizarnią optycznie powiekszy ale zawsze to bedzie wieksza kuchnia a nie salon. Moim zdaniem spizarnia to najbardziej funkcjonalne pomieszczenie jakie mam na dole. Pomimo wszystkich słoików,zapasow ( cukier,mleko itd) to mozna wstawic wiadro,mopa, miotla, ziemniaczki , frytownica, toster, opiekacz itp. I tu masz rację w spiżarni można ukryć wiele sprzetow rzadziej używanych, zapasy jedzenia czy weki, i pewnie lepiej wykorzysta się ta sama powierzchnię mając spiżarnię niż stawiając w jej miejsce zabudowę kuchenna. Dlatego zastanawiam się czy ważniejsze są względy wizualne i tu przeważa zabudowa czy funkcjonalne - spiżarnia. Mam dylemat ale też sporo czasu na przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata78 21.01.2016 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 faktycznie powierzchnia domu jest dość duża - na pewno szczególnie odczuwalna przy sprzataniu������ - pokoje sypialne bardzo duże a salon jakby nieproporcjonalny i za mały do całej powierzchni. Ja zastanawiam się nad rezygnacja ze spiżarni żeby optycznie go powiększyć. Czy ktos tak zrobil, co o tym myślicie ? Witam, ja zrezygnowałam ze spiżarni przy kuchni i mam ją pod schodami. Całkiem sporo miejsca tam jest. Oczywiście wszystko zależy jaki kto ma projekt, na ile zmieniony:). Jak dla mnie kuchnia ze spiżarnią była za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmistakex 24.01.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Witam, ja zrezygnowałam ze spiżarni przy kuchni i mam ją pod schodami. Całkiem sporo miejsca tam jest. Oczywiście wszystko zależy jaki kto ma projekt, na ile zmieniony:). Jak dla mnie kuchnia ze spiżarnią była za mała. a moim zdaniem rozmiar kuchni+spiżarnia w oryginalnej wersji zdecydowanie wystarcza, aż wręcz można powiedzieć że jets bardzo duża ale to wszystko zależy od gustu i potrzeb zobaczymy jak to będzie po umeblowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlina 24.01.2016 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 W takim razie nie będziemy raczej usuwać wykusza, bo chcemy mieć duży stół. A teraz pytanie do osób, które nie usuwały spiżarni i nie zmieniały wielkości okna w kuchni. Czy da się wstawić między okno a ścianę spiżarni i lodówkę i półkę z piekarnikiem i mikrofalą? Jeżeli nie to w któro miejsce można by było wstawić? Myślałam jeszcze o oknie narożnym w kuchni. Bo też zależy mi na dużym oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 24.01.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) W takim razie nie będziemy raczej usuwać wykusza, bo chcemy mieć duży stół. A teraz pytanie do osób, które nie usuwały spiżarni i nie zmieniały wielkości okna w kuchni. Czy da się wstawić między okno a ścianę spiżarni i lodówkę i półkę z piekarnikiem i mikrofalą? Jeżeli nie to w któro miejsce można by było wstawić? Myślałam jeszcze o oknie narożnym w kuchni. Bo też zależy mi na dużym oknie. Tylko lodowke.... ma stronie z projektem jest szczegółowy rysunek z wymiarami. Moim zdaniem kuchnia projektowa nie jest duza, co widac na zdjeciach wyzej. Jako otwarta przestrzen moze byc dla niektorych wystarczajaca. Ja chcialam oddzielic kuchnie od salonu barkiem (z hokerami od strony kuchni )i to bylo zdecydowanie za wąsko. Powiększyłam calosc o 60 cm ( sciana między spizarnia a wiatrolapem ma 2.60). Jednoczesnie zwiekszym wiatrołap ..... dzieki temu cala cztero-osobowa rodzina moze swobodnie sie rozebrac. Wracajac do kuchni... slupek z piekarnikiem i mikrofala jest korzyscia wiekszej spizarni. ..obok drzwi do spizarni. Zdjecia sa na forum. Edytowane 24 Stycznia 2016 przez leszczu 791 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleander_2010 24.01.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Tylko lodowke.... ma stronie z projektem jest szczegółowy rysunek z wymiarami. Moim zdaniem kuchnia projektowa nie jest duza, co widac na zdjeciach wyzej. Jako otwarta przestrzen moze byc dla niektorych wystarczajaca. Ja chcialam oddzielic kuchnie od salonu barkiem (z hokerami od strony kuchni )i to bylo zdecydowanie za wąsko. Powiększyłam calosc o 60 cm ( sciana między spizarnia a wiatrolapem ma 2.60). Jednoczesnie zwiekszym wiatrołap ..... dzieki temu cala cztero-osobowa rodzina moze swobodnie sie rozebrac. Wracajac do kuchni... slupek z piekarnikiem i mikrofala jest korzyscia wiekszej spizarni. ..obok drzwi do spizarni. Zdjecia sa na forum. Podoba mi się wasze rozwiązanie z piekarnikiem ale mąż nie chce rezygnować z kominka, więc raczej odpada, bo ta sciana jest za waska w oryginale, a chciałabym mieć piekarnik na takiej wysokości. Zastanawiam się tez nad zmianą szerokości drzwi do spiżarni np. na 60cm wtedy może udałoby się zmieścić przy nich piekarnik. Czy może 60 cm to za wąsko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisha1980 25.01.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Tylko lodowke.... ma stronie z projektem jest szczegółowy rysunek z wymiarami. Moim zdaniem kuchnia projektowa nie jest duza, co widac na zdjeciach wyzej. Jako otwarta przestrzen moze byc dla niektorych wystarczajaca. Ja chcialam oddzielic kuchnie od salonu barkiem (z hokerami od strony kuchni )i to bylo zdecydowanie za wąsko. Powiększyłam calosc o 60 cm ( sciana między spizarnia a wiatrolapem ma 2.60). Jednoczesnie zwiekszym wiatrołap ..... dzieki temu cala cztero-osobowa rodzina moze swobodnie sie rozebrac. Wracajac do kuchni... slupek z piekarnikiem i mikrofala jest korzyscia wiekszej spizarni. ..obok drzwi do spizarni. Zdjecia sa na forum. My właśnie zrobiliśmy w ten sam sposób. Tzn. przesunęliśmy ściankę spiżarki na wysokość słupa betonowego. Na ścianę pomiędzy oknem a spiżarką wstawimy dwudrzwiową lodówkę, natomiast w spiżarce jest już gotowe miejsce (dziura) na wstawienie piekarnika. Pomysł świetny. Zastanawiamy się jeszcze czy płyty grzewczej 90 cm (na prąd) nie wstawić na blat pomiędzy kuchnią a jadalnią. Nad tym jakiś ciekawy okap. Mam nadzieję, że ten pomysł uda się ze strony praktycznej. Wiadomo pomysły pomysłami a potem zderzenie z brutalną rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 25.01.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Podoba mi się wasze rozwiązanie z piekarnikiem ale mąż nie chce rezygnować z kominka, więc raczej odpada, bo ta sciana jest za waska w oryginale, a chciałabym mieć piekarnik na takiej wysokości. Zastanawiam się tez nad zmianą szerokości drzwi do spiżarni np. na 60cm wtedy może udałoby się zmieścić przy nich piekarnik. Czy może 60 cm to za wąsko? . Za wąsko. Sciana ma 2m ...... lodowka + drzwi+ slupek to 3x60 cm = 180 Nie ma szans. Nie moge wstawic fotki ale jak poszukasz na forum to 2,60 to minimum. Nie musicie rezygnowac z kominka. Mozna skrocic sciane z kominkiem o te 60 cm i wszystko sie przesunie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 25.01.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 My właśnie zrobiliśmy w ten sam sposób. Tzn. przesunęliśmy ściankę spiżarki na wysokość słupa betonowego. Na ścianę pomiędzy oknem a spiżarką wstawimy dwudrzwiową lodówkę, natomiast w spiżarce jest już gotowe miejsce (dziura) na wstawienie piekarnika. Pomysł świetny. Zastanawiamy się jeszcze czy płyty grzewczej 90 cm (na prąd) nie wstawić na blat pomiędzy kuchnią a jadalnią. Nad tym jakiś ciekawy okap. Mam nadzieję, że ten pomysł uda się ze strony praktycznej. Wiadomo pomysły pomysłami a potem zderzenie z brutalną rzeczywistością. Pomysl do zrealizowania mozliwy, miejsce jest tylko czy praktyczny? Salon z kuchnia nie naleza do duzych, przy standardowym ukladzie zapachy i halas jest odczuwalny. Gotujac zawsze cos pryska i pewnie nie jedna z nas wielokrotnie wyciera sciane/szklo/kafelki za kuchenką. W takim ukladzie wszystko bedzie lecialo na podloge w strefie jadalnianej. Wiem ze wyspa jest obecnie bardzo modna i wyglada bardzo nowoczesnie ale w codziennym uzytkowaniu chyba sie nie sprawdza. Pytanie ile gotujesz? , bo jak tylko w weekendy to mozna sie poswiecic dla "wow" od znajomych i nowoczesnego wnetrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleander_2010 25.01.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 . Za wąsko. Sciana ma 2m ...... lodowka + drzwi+ slupek to 3x60 cm = 180 Nie ma szans. Nie moge wstawic fotki ale jak poszukasz na forum to 2,60 to minimum. Nie musicie rezygnowac z kominka. Mozna skrocic sciane z kominkiem o te 60 cm i wszystko sie przesunie. Widziałam Wasze wizualizacje już jakiś czas temu, ale nie pamiętam wymiarów. Niby 2m to tak na styk powinno wystarczyć, ewentualnie + 20 cm więcej nie chce przedłużać spiżarni. zmienialiscie gdzieś szerokość drzwi, czy zostawiliście jak w projekcie? Pamiętam, że zewnętrzne macie jednoskrzydlowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 25.01.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Widziałam Wasze wizualizacje już jakiś czas temu, ale nie pamiętam wymiarów. Niby 2m to tak na styk powinno wystarczyć, ewentualnie + 20 cm więcej nie chce przedłużać spiżarni. zmienialiscie gdzieś szerokość drzwi, czy zostawiliście jak w projekcie? Pamiętam, że zewnętrzne macie jednoskrzydlowe. Jakim cudem wejdzie? Zostaje 20 cm...? Lodowka odstaje od ściany a w zabudowie ma jeszcze wiecej. Drzwi od spizarni beda mialy ościeżnice, slupek zeby dobrze wygladal musi miec rame ( jak drzwi) bo jak inaczej? No i slupek musi byc min 12 cm od rogu bo scianka boczna spizarni ma 12 cm (pol bloczka)chyba ze postawicie scianke z plyty? Moze sie wam uda.... Drzwi wejsciowe jednoskrzydlowe, wew 90 cm ze wzgledu na wygode przy wnoszeniu mebli. Zamawialismy drzwi u stolarza, rozmiar nie mial wplywu na cenę wiec postawilismy na szersze.... pomieszczenia sa duze, wiec nie wplywa to na funkcjonalnosc pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 26.01.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Jakim cudem wejdzie? Zostaje 20 cm...? Lodowka odstaje od ściany a w zabudowie ma jeszcze wiecej. Drzwi od spizarni beda mialy ościeżnice, slupek zeby dobrze wygladal musi miec rame ( jak drzwi) bo jak inaczej? No i slupek musi byc min 12 cm od rogu bo scianka boczna spizarni ma 12 cm (pol bloczka)chyba ze postawicie scianke z plyty? Moze sie wam uda.... Drzwi wejsciowe jednoskrzydlowe, wew 90 cm ze wzgledu na wygode przy wnoszeniu mebli. Zamawialismy drzwi u stolarza, rozmiar nie mial wplywu na cenę wiec postawilismy na szersze.... pomieszczenia sa duze, wiec nie wplywa to na funkcjonalnosc pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 26.01.2016 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 jeszcze jedna rzecz...... przy takim układzie drzwi do spiżarni nie mogą mieć klamki, ponieważ przy każdym otwieraniu lodówki bedzie sie obijać. Mozna jeszcze odsunąć lodówkę od ściany ale to juz kwestia estetyki. Drugim rozwiązaniem są drzwi przesuwne. Leszcze mają drzwi na klika i są po 1,5 roku uzytkowania zadowoleni, choć były obawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts