Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak już się dorwałam do komputera to jeszcze kilka fotek a propo kuchni dla zainteresowanych:

Spiżarnia w srodku przy układzie jw:

[ATTACH=CONFIG]344605[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]344606[/ATTACH]

oraz wielkość kuchni.... kuchnia w standardzie mniejsza dokładnie o szafkę z lewej strony 60cm. Ktos pytał o odległość miedzy oknem a lodówką...widać na zdjęciu:

[ATTACH=CONFIG]344607[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]344608[/ATTACH]

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I tu masz rację w spiżarni można ukryć wiele sprzetow rzadziej używanych, zapasy jedzenia czy weki, i pewnie lepiej wykorzysta się ta sama powierzchnię mając spiżarnię niż stawiając w jej miejsce zabudowę kuchenna. Dlatego zastanawiam się czy ważniejsze są względy wizualne i tu przeważa zabudowa czy funkcjonalne - spiżarnia.

Mam dylemat ale też sporo czasu na przemyślenia :)

jeszcze są względy finansowe...taniej wychodzi postawić ściankę i drzwi i trzymać słoiki w spiżarce niż w meblach, które kosztują sporo ;)

leszczu 791 a Ty masz kominek?

Da się na stronie z500 samemu mierzyć odległości? Bo nigdzie takiej opcji nie widzę

Kiedys byly rysunki/rzuty szczegolowe z wymiarami.

Nie mamy kominka...... juz pisalam, kominek fajna rzecz ale dodatkowy koszt i to nie maly, salon okazal sie niewielki a kominek zajmuje sporo miejsca. Ogrzewanie mamy na ekogroszek wiec kominek bylby raczej elementem dekoracyjnym rozpalanym od swieta. Sasiedzi maja więc jest okazja na winko w zimowy wieczor wyskoczyc! :-)

Jakim cudem wejdzie? Zostaje 20 cm...? Lodowka odstaje od ściany a w zabudowie ma jeszcze wiecej. Drzwi od spizarni beda mialy ościeżnice, slupek zeby dobrze wygladal musi miec rame ( jak drzwi) bo jak inaczej? No i slupek musi byc min 12 cm od rogu bo scianka boczna spizarni ma 12 cm (pol bloczka)chyba ze postawicie scianke z plyty? Moze sie wam uda....

Drzwi wejsciowe jednoskrzydlowe, wew 90 cm ze wzgledu na wygode przy wnoszeniu mebli. Zamawialismy drzwi u stolarza, rozmiar nie mial wplywu na cenę wiec postawilismy na szersze.... pomieszczenia sa duze, wiec nie wplywa to na funkcjonalnosc pokoju.

Jeśli zamienię drzwi z 80 cm na 60 to zyskuje 20 cm ściankę z płyty i ewentualnie wydłużyć ścianę spiżarni o 20 cm wtedy dałoby radę. O drzwiach myślałam przesuwnych, ale dzięki za uwagę odnośnie klamki :)

Jeśli zamienię drzwi z 80 cm na 60 to zyskuje 20 cm ściankę z płyty i ewentualnie wydłużyć ścianę spiżarni o 20 cm wtedy dałoby radę. O drzwiach myślałam przesuwnych, ale dzięki za uwagę odnośnie klamki :)

Ja mam drzwi do spizarni 60 - widac na fotkach ze szerokosc slupka i drzwi jest jednakowa. A sciana z plyty...? Nie wiem czy to dobry pomysl , niech sie wypowiedza specjalisci. Dom pracuje obawiam sie ze laczenie plyty z murem bedzie widoczne i bedzie pękać.

Ja mam drzwi do spizarni 60 - widac na fotkach ze szerokosc slupka i drzwi jest jednakowa. A sciana z plyty...? Nie wiem czy to dobry pomysl , niech sie wypowiedza specjalisci. Dom pracuje obawiam sie ze laczenie plyty z murem bedzie widoczne i bedzie pękać.

Chyba masz rację łączenie płyty z murem to nienajlepszy pomysł. Ostatecznie piekarnik może być pod płyta kuchenna.

Dzień dobry wszystkim. Jesteśmy na etapie wyboru projektu i chyba zdecydujemy się właśnie na Z92 :) Z tego co czytałem optymalnym ułożeniem domu względem stron świata jest wejście od północy z tarasem na południu. Niestety nasza działka wymaga całkowicie odwrotnego układu (wejście od południa).

Czy ktoś budował tak swoją Zetkę? Nie przygrzewa za bardzo w kuchni i nie jest ponuro na tarasie/salonie?

Pozdrawiam ciepło :)

mysti

wydaje mi się, że nie jest to dobry pomysł.

Ja mam wejście od strony północnej i moim skromnym zdaniem Z-92 jest to właśnie projekt dla działek, które mają wejście od strony pólnocnej, północno-wschodniej, północno-zachodniej.

Szukając projektu powinniśmy się również sugerować położeniem działki. Można zaznaczyć w opcji szukania projektów "z wjazdem od strony południowej".

NO ale jak się już nastawiliście na ten konkretny projekt, to cóż ... można zrobić. Chociaż może i warto przemyśleć decyzję jeszcze raz.

Pozdrawiam.

Dzień dobry wszystkim. Jesteśmy na etapie wyboru projektu i chyba zdecydujemy się właśnie na Z92 :) Z tego co czytałem optymalnym ułożeniem domu względem stron świata jest wejście od północy z tarasem na południu. Niestety nasza działka wymaga całkowicie odwrotnego układu (wejście od południa).

Czy ktoś budował tak swoją Zetkę? Nie przygrzewa za bardzo w kuchni i nie jest ponuro na tarasie/salonie?

Pozdrawiam ciepło :)

Witajcie,

My jeszcze nie wybudowalismy, nawet nie zaczęliśmy - na szczęście ten projekt idealnie pasuje do naszej działki z tarasem południowo-zachodnim. Na pewno warto się zastanowić nad ułożeniem domu na działce przed kupnem projektu. Znajomi mają taras północny i dzięki temu w upalne dni moga posiedzieć w cieniu i nie biegać z parasolem, a w razie potrzeby można wyjść do ogrodu - słońce zawsze gdzieś bedzie:) A co do nagrzewania to są szyby, które nie przypuszczają promieni słonecznych są trochę ciemniejsze ale skuteczne i wtedy kuchnia się nie nagrzewa.

Też mam salon z wyjściem na zachodni,odkryty taras i powiem tak: o ile w upalne dni nikt na tarasie nie wysiedzi,to w domu panuje przyjemny chłodek,co podkreślają wszyscy,którzy nas odwiedzają,dotyczy to parteru,bo poddasze bardziej się nagrzewa i tam zdarza nam się opuszczać w ciągu dnia rolety zewnętrzne. Edytowane przez namira