Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Spaliny z kozy mają za wysoką temperaturę i mogą doprowadzić do pęknięcia wkładu ceramicznego.

Tutaj dyskusja: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?208970-Komin-systemowy-p%C4%99k%C5%82-na-p%C3%B3%C5%82

Dzięki za linka, poczytałem, ale myślę że długa rura da radę (post z 2012 roku). Zapytam jeszcze producenta poprzez infolinię.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam pytanie jak robiliście elektryke w peszlach czy nie, do osób które mają ogrzewanie gazowe gdzie macie zamontowany kocioł, pytam ponieważ mój fachowiec powiedział że zamontuje go na kominie, czy tak można? Jaki zastosowaliscie styropian pod wylewki i jaka grubość macie wylewki na parterze a jaka na piętrze, z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam

Witam, mam pytanie jak robiliście elektryke w peszlach czy nie, do osób które mają ogrzewanie gazowe gdzie macie zamontowany kocioł, pytam ponieważ mój fachowiec powiedział że zamontuje go na kominie, czy tak można? Jaki zastosowaliscie styropian pod wylewki i jaka grubość macie wylewki na parterze a jaka na piętrze, z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam

- w peszlach (jeżeli zamierzasz rozbudowywać instalację w przyszłości daj "grube rury")

- w kotłowni? :-) nie mam w planach wiszącego tylko stojący (tzw lodówka) ale jeśli miał bym wieszać to mam tam sporo miejsca i raczej nie był by na kominie

- styropian jest 7,5 cm (5 i 2,5 na zakładkę), jakiś o bardzo dobrych parametrach, ale jeszcze nie mam go na budowie więc nie podam nazwy i danych

- wylewka parter 7 cm, wylewka piętro 7 cm (ale mam rekuperacje i muszę to schować pod styropianem)

Poza tym mam w projekcie ogrzewanie podłogowe w całym domu, więc dochodzi jeszcze 3,5 cm styro od ogrzewania

Ja na dole planuję 10 cm styropianu i na górze tyle samo ponieważ chce w styropianie ukryć kanały od rekuperacji. Odnośnie wylewki to planuję 6,5-7cm, ale wiadomo że to wyjdzie "w praniu" jak będzie docelowo. Chcę mieć 100% podłogówkę. Na dole będę się też bawił w umieszczenie rur wody w połowie styropianu.

Podłogówka 22500 + 1200 grzejnik do garażu

Rekuperacja zlecona, nie znam się na tyle na tym aby to podłączyć i regulować a poza tym nie ma na to czasu (powiedzmy że poszedłem w stronę tego "jak zarobić na ten dom" a nie "jak robić samemu, żeby było jak najniższym kosztem". Koszt rekuperacji to 15 tyś

Pozdrawiam budujących

Pytanie do osób które robiły strop Teriva w wersji bez garażu - ile betonu poszło na strop + schody, chciałem zweryfikować obliczenia. :confused:

Może się komuś przyda: w moim przypadku projekt Z92 bez garażu na strop teriva + schody poszło ok 13m3 betonu B25. Projekt bez większych zmian z zastosowaniem kształtek wieńcowych.

Edytowane przez Remol27

[ATTACH=CONFIG]374797[/ATTACH]

Tutaj masz moje wymiary dachu, bo mam przeróbkę. Dłuższe krokwie zamówiłem na 9 metrów, a krótsze na 7 metrów.

----

Mam problem z załadowaniem zdjęcia. Długość dachu to 11,5 metra licząc w płaszczyźnie.

A czy twoje zmiany były związane ze zmianą wysokości ścianki kolankowej lub zmiana kąta dachu?

• 2 weeks później...