Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za gratulacje.

Dachówka to Creaton Premion - wiem kupowanie do tego projektu dachówki barwionej w masie może wyglądać dziwne, ale miała ona najlepszy kolor.

Koszty:

zaliczka dachowka 12200

zaliczka drewno 1000

drewno reszta 6600

zaliczka dachowka 843

robocizna więźba 4500

zamocowania 520

rury szalunkowe i podstawy 352

kopareczka 173

beton 1260

gwozdzie i klej 300

robota folia 2000

drobnostki -blachy gwozdzie płyty wkręty wykonczenia 210

koparka zasyp słupy 150

Reszta za dach 2756

Materiał na wykończenie komina 350

dopłata dachowki(brakujące dachówki i elementy) 600

okna Fakro 5136,26

robocizna dachowka 5000

Suma 43950,26

Sama dachówka(łącznie z 3 wentylacyjnymi oraz antenową) 12750 zł. Coś co podbiło cenę to bardzo masywne podpory dachu (6 kubików betonu). Jak widzisz koszt więźby to 7600zł. Robociznę masz rozbitą na więźbę 4,5tys,membranę 2tys, dachówkę 5 tys zł.

Edytowane przez JarekMad
Trochę zmieniłem ceny, bo dokopałem się do umowy

Nie ma za co i dziękuję za życzenia :D

A i jeszczę napisze wyjaśnienie do tych pozycji:

zaliczka dachowka 12200

zaliczka dachowka 843

Reszta za dach 2756

Tutaj mamy dachówki,rynny i różne akcesoria dachowe typu, membrana, taśmy czy grzebienie. Od razu uprzedzę pytanie o membranę. Ja kupiłem MDM Ventia Q. Czy to dobry wybór to nie wiem. Zapytajcie mnie za 30 lat.

----------

Teraz zwróciłem uwagę, że nie mam tutaj obróbek blacharskich. Kosztowały około 1200zł Przy okazji podzielę się pewna radą. Jeśli kupujecie obróbki blacharskie to zapytajcie o maksymalną długość jaką wykonują. Ja początkowo miałem wycenę na odcinki 2 metrowe. W praktyce oznaczało by to 5 złączeń na najdłuższej krokwi, które wyglądały by średnio.

Finalnie moja ekipa poleciła mi wykonawcę obróbek 6 metrowych i jestem z nich zadowolony.

Edytowane przez JarekMad

Koszt projektu z adaptacja w moim przypadku przewyższał koszt wykonania projektu indywidualnego. Zapłaciłem 4 tys zł za indywidualny, a taki projekt domyślnie jest z adaptacją, czyli finansowo wyszedłbym tak jak na kupnie projektu i jego dostosowaniu.

Poza tym w moim przypadku dodałem piwnice.

Musisz pamiętać, że projekt indywidualny czasem sprawia problemy jakich nie mają projekt gotowe (a przynajmniej tak mówiła moja ekipa). Chłopaki u mnie zwrócili uwagę na podane wysokości, brakowało niektórych wymiarów. Nie wiem o co dokładnie poszło. Czasem wymiar był podany tak, że ciężko było się doczytać ile jest wpisane. Nadproże w garażu okazało się za niskie i jest problem z mocowaniem bramy.

Kolejną niedogodnością przy indywidualnym jest to, że musisz mieć wyobraźnię techniczną i na podstawie projektu musisz umieć sobie wyobrazić budynek i rozkład pomieszczeń. Dla mnie to nie problem, ale moja żona dopiero jak weszła do gotowego domu to zrozumiała projekt. W sumie z gotowcem też są takie problemy. Znam nawet taki przypadek gdzie małżeństwo podejmowało decyzję na podstawie wizyt na budowach konkretnych projektów, bo rzuty nic im nie mówiły.

Jeśli chcesz to mogę Cię skontaktować z moim projektantem i możesz od niego kupić ten projekt w wersji gotowej lub do adaptacji.

Edytowane przez JarekMad

Mam pytanko,

zakładał ktoś rolety zewnętrzne?

Ile Was to kosztowało, jaki system sterowania?

U nas zakończono sezon na:

[ATTACH=CONFIG]376375[/ATTACH]

Hej,

Ja zakładałem z tym że tylko na parter domu

6 sztuk rolet + do każdego okna centralka radiowa podtynkowa (działa pilot i klawisz) + 2 piloty (15 i 5 kanałowy)

Na podzespołach Aluprofu (najlepsze na rynku)

koszt: 7700

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
A znacie kogoś kto ,,wpakował" do z92 pompę ciepła?

To i ja się pochwalę ,mam już PNB

Nie znam, ale sam byłem tego bliski. z tym że, mam gaz w drodze 5m od granicy budynku i mi się nie opłacało. Gdybym nie miał to pewnie zainwestował bym w gruntowa pompę ciepła (choć koszty zbliżone do ogrzewania gazem)

Ja właśnie tez nie......Jeszcze się waham co do ogrzewania.,Od czytania muratora już dostaję ,,kręćka".Gaz mam trochę dalej niż Ty.Pewnie porównywalnie to wyjdzie u mnie gaz vs pompa ,tylko pytanie co za 10 lat jak ta pompa dupnie?żeby nie było jak z agd obecnie-,nikt raczej nie naprawia tylko nowe się kupuje.a nowy piec gazowy będzie zawsze tanszy od nowej pompy

Ja właśnie tez nie......Jeszcze się waham co do ogrzewania.,Od czytania muratora już dostaję ,,kręćka".Gaz mam trochę dalej niż Ty.Pewnie porównywalnie to wyjdzie u mnie gaz vs pompa ,tylko pytanie co za 10 lat jak ta pompa dupnie?żeby nie było jak z agd obecnie-,nikt raczej nie naprawia tylko nowe się kupuje.a nowy piec gazowy będzie zawsze tanszy od nowej pompy

Napiszę Ci tak: nie zastanawiam się co będzie za 10 lat bo dla przykładu 10 lat temu nie myślałem nawet o budowie :-)

Każde urządzenie może się zepsuć bo taka to złośliwość rzeczy martwych :-) Raczej podchodzę do tego w ten sposób że szukam komfortu użytkowania i w miarę pozytywnych opinii (wiadomo że żaden produkt nie spełni oczekiwań 100% odbiorców i zawsze ktoś będzie narzekał) Jeśli miał bym do wyboru wydać do 10 tyś różnicy pomiędzy pompą a kotłem gazowym na niekorzyść pompy to i może bym się skusił, niestety wyszło sporo drożej (i to przy odwiertach po znajomości) więc poszedłem w gaz. Moja siostra która przymierza się własnie do budowy dla przykładu idzie w pelety ;-)

Pozdrawiam i życzę spokojnego wyboru ... oby tylko takie nas spotykały w czasie budowy

Sam stałem przed tą samą decyzją. Liczyłem i wyszło, że gaz i pompa ciepła wychodzą przy 20 letnim bezawaryjnym użytkowaniu podobnie. Pamiętajcie, że pompa do tego domu to około 9-12 kW, a piec gazowy to 24kW. Teoretycznie bez znaczenia, ale jeśli mamy do wyboru dwie podobne cenowo technologie to trzeba zacząć się czepiać szczegółów. Pytanie też co się stanie z cenami prądu i gazu. Rząd naciska na auta elektryczne, ale jak wiadomo zwiększony popyt bez zwiększenia podaży podniesie cenę. Z drugiej strony kilka lat temu otwarto gazoport i szykowane są różne projekty mające uniezależnić nas od Rosji. To z kolej wpłynie na zmniejszenie ceny.

Prawda jest taka, że cokolwiek się nie wybierze to będzie to dobry wybór. Ja wybrałem gaz. Mam go 10 metrów od budynku, a instalacja teraz będzie tańsza i nie muszę lądować się w kredyt. Jakby ktoś potrzebował do obliczeń: koszt przyłącza od strony gazowni u mnie to około 2,5 tys, a instalacja plus przyłącze z mojej strony to około 3 tys zł(w tym instalacja w budynku). Mnie definitywnie przekonał znajomy co ma pompę, że jeśli ma się gaz pod domem to lepiej brać gaz. Jest to bardziej znana technologia, łatwiejsza w znalezieniu specjalisty w razie problemów. Mamy większą moc i jest to sprawdzona technologia.

Edytowane przez JarekMad

Sam stałem przed tą samą decyzją. Liczyłem i wyszło, że gaz i pompa ciepła wychodzą przy 20 letnim bezawaryjnym użytkowaniu podobnie. Pamiętajcie, że pompa do tego domu to około 9-12 kW, a piec gazowy to 24kW. Teoretycznie bez znaczenia, ale jeśli mamy do wyboru dwie podobne cenowo technologie to trzeba zacząć się czepiać szczegółów. Pytanie też co się stanie z cenami prądu i gazu. Rząd naciska na auta elektryczne, ale jak wiadomo zwiększony popyt bez zwiększenia podaży podniesie cenę. Z drugiej strony kilka lat temu otwarto gazoport i szykowane są różne projekty mające uniezależnić nas od Rosji. To z kolej wpłynie na zmniejszenie ceny.

Prawda jest taka, że cokolwiek się nie wybierze to będzie to dobry wybór. Ja wybrałem gaz. Mam go 10 metrów od budynku, a instalacja teraz będzie tańsza i nie muszę lądować się w kredyt. Jakby ktoś potrzebował do obliczeń: koszt przyłącza od strony gazowni u mnie to około 2,5 tys, a instalacja plus przyłącze z mojej strony to około 3 tys zł(w tym instalacja w budynku). Mnie definitywnie przekonał znajomy co ma pompę, że jeśli ma się gaz pod domem to lepiej brać gaz. Jest to bardziej znana technologia, łatwiejsza w znalezieniu specjalisty w razie problemów. Mamy większą moc i jest to sprawdzona technologia.

Mądrze Waść prawisz .... :-)

Masz rację.

Szczerze to wybór pomiędzy: pompa, gaz, paliwa stałe nie powinno brać się na finanse.

Raczej mamy takie opcje:

Pompa - chcę być pionierem, stać mnie i spróbować nowoczesna technologię

Gaz - Wybieram sprawdzone rozwiązanie, które jest bezobsługowe i nie wymaga dużego wkładu finansowego na początku.

Paliwa stałe - boje się o cenę gazu lub go nie mam w pobliżu i nie stać mnie lub nie chcę testować na sobie nowych technologii.

Kominek - chcę zrobić kotłownię ze swojego salonu :D

Inne- nie idę utartym szlakami

Wiadomo, że każdy widzi inaczej każdą z tych technologii dlatego proszę o podejście na luźno do moich wypocin.

Jestem jak najbardziej na tak z tą wypowiedzią poniżej.

Pompy nie polecam fajna zabawka do pochwalenia się ale jeśli ktoś ma gaz w pobliżu nawet bym się nie zastanawiał i to czy mówimy o pompie CWU czy CO, to moje osobiste zdanie.

Sam myślę o kotle V klasy, brak gazu przy działce w planach inwestycja sieci gazowej ok. 4 lat, chociaż tak mówią już od nastu lat..

Masz rację.

Szczerze to wybór pomiędzy: pompa, gaz, paliwa stałe nie powinno brać się na finanse.

Raczej mamy takie opcje:

Pompa - chcę być pionierem, stać mnie i spróbować nowoczesna technologię

Gaz - Wybieram sprawdzone rozwiązanie, które jest bezobsługowe i nie wymaga dużego wkładu finansowego na początku.

Paliwa stałe - boje się o cenę gazu lub go nie mam w pobliżu i nie stać mnie lub nie chcę testować na sobie nowych technologii.

Kominek - chcę zrobić kotłownię ze swojego salonu :D

Inne- nie idę utartym szlakami

Wiadomo, że każdy widzi inaczej każdą z tych technologii dlatego proszę o podejście na luźno do moich wypocin.