Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam budujących lub chcących budować ten projekt. Na wiosnę ruszam z budową domu na podstawie projektu Z92GL. Na podstawie ponieważ jest parę zmian względem Z92GL. Między innymi będzie dach wielospadowy jak w projekcie Z69GL. Dom zostanie wydłużony o niemalże 1 metr. Dzięki temu pomieszczenie gospodarcze zostanie zastąpione dodatkowym pokojem na dole a pomieszczenie gospodarcze zostanie przeniesione na tył garażu które będzie pełnić jedynie role kotłowni. Planuje prowadzić dziennik budowy a więc na pewno wrzucę rzuty budynku oraz postęp prac budowlanych. Jeżeli ktoś jest zainteresowany takimi zmianami mogę wrzucić plany. Pozdrawiam. Edytowane przez ovner

Wrzucaj. Mnie zawsze ciekawią pomysły innych. Gdzie budujesz?

Ja zaczynam powoli wybudzać się z zimowego snu i walczę z czwartym elektrykiem. Nie wiem czy to tak tylko na Śląsku czy w innych miejscach też, ale od listopada nie mogę się wyprosić od żadnego elektryka wyceny instalacji elektrycznej. Każdy mówi, że zrobi za tydzień i tak mija miesiąc, aż dzwoni i mówi, że nie ma czasu robić wyceny i rezygnuje. Wczoraj nawet miałem na budowie elektryka, który starał się mnie za wszelką cenę zniechęcić. A mówią, że pracy nie ma.

Ostatnio nawet tynkarz mi uciekł stwierdzając, ze wyjeżdża do Niemiec.

Edytowane przez JarekMad

Witam wszystkich my też powoli wzbudzały się i mamy nadzieję że wiosna przyjdzie szybko, my już po instalacjach nie mieliśmy aż takich problemów jak kolega ale nie obyło się bez kłótni no ale w ostateczności pracę skończone, teraz czekamy na tynki, wstępnie jesteśmy umówieni pod koniec lutego jak pogoda pozwoli jak mrozy nie odpuszcza to dopiero w kwietniu ze względu na wolne terminy, jeżeli chodzi o poddasze to jednak piana, trochę się boimy ale coraz więcej osób robi i chwalą sobie więc zaryzykujemy, pozdrawiamy i budzić się pora do wykańczania naszych wymarzonych domkow:)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
A ja z innej beczki. Nadeszła wiejkopomna chwila, że ochłonąwszy po bojach z domem podjąłem śmiałą myśl o wybudowaniu budyneczku gospodarczego. Dom stoi w północnej części, mniej więcej pośrodku 20 metrowej działki, zatem, nazwijmy go dla ułatwienia, garaż musi zostać posadowiony od południa i chcąc nie chcąc zabierze troszkę światła z pokoju we wschodnio-południowym rogu (bo nie chcę zbyt garażu cofać w głąb działki). Jaki budynek z jednostanowiskowym garażem i częścią gospodarczą widzielibyście w takiej sytuacji? Znacie może jakieś programy do modelowania 3D, proste, dla amatora, które pomogłyby zwizualizować ewentualne typy? Z góry dzięki, a jeśli zaśmiecam wątek Zetkowy, to wykopcie mnie gdzie indziej :p

Chyba musisz wrzucić fotkę jak to wygląda w projekcie, bo z opisu nie wiemy jak długi jest plac i ile ma metrów i wiele innych pytań.

No i musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co tam będziesz trzymać i co tam chcesz robić? Po tym musisz dodać 50% przestrzeni na to czego nie przewidziałeś. Pomyśl też czy w domu masz wystarczająco miejsca i nie będziesz w tym budynku trzymać jakiś gratów. Pomyśl też o takich rzeczach jak warsztat czy miejsce na motocykl jak przyjdzie kryzys wieku średniego :D

Z moich obserwacji to 40 metrów kwadratowych to jest minimalna przestrzeń gospodarcza aby zmieścić kilka rowerów, kosiarkę wraz z innymi narzędziami ogrodowymi, warsztat, narty, meble ogrodowe, rośliny, które nie radzą sobie mrozem. Poza tym fajnie mieć miejsce na opony do auta, rzeczy, które czekają na swój czas i wszystkie inne pierdoły.

Gratulacje!

Idziemy łeb w łeb. U nas też po tynkach - widzę, że są różne sposoby obliczania powierzchni, bo u nas wersja bez garażu, z podniesioną ścianką kolankową wyszła 484 m2 :-) Koszt 11740,00 zł. Tynk Dolina Nidy Zeta na ściany, Alfa na sufity + cementowo wapienne w łazienkach.

Wyszło fajnie, zobaczymy jak wyschnie i zagruntujemy ściany, bo wtedy dopiero wychodzą niedociągnięcia.

W tym tygodniu mają wejść na ocieplenie poddasza i wylewki - w międzyczasie podłogówka. Mam nadzieję, że za miesiąc będą już wylewki.

Harmonogram napięty, bo w wakacje musimy się przeprowadzić...

Witamy my już po tynkach:))) robiliśmy gipsowe Diamond wyglądają super, teraz czekamy na wylewki, koszt tynków 14200, w sumie jest 528m do tynkowania wersja bez garażu, pozdrawiamy

A można prosić o jakieś zdjęcia waszych domków?

A to ciekawe trochę się różni ta wielkość a czy tynkowaliście szczyty na strychu? U nas wylewki na początku kwietnia, pod koniec maja ocieplenie poddasza pianą, mam nadzieję że nasze plany pójdą dobrym torem, a jaki tynk na elewacje?

A to ciekawe, u mnie wyszło, ze mam około 600 metrów ścian. Sam liczyłem przed pomiarem i mi się zgadzało. Ale ja mam przeróbkę z92.

Do mnie z tynkowaniem wchodzą za tydzień. Potem hydraulika, wylewka, ocieplenie z zewnątrz i na koniec od środka. Tak to sobie ubzdurałem.

Macput: Czym ocieplasz poddasze? Producenci wełny zalecają, aby stosować ją po wykonaniu tynków i wylewek ponieważ chłoną wilgoć.

Moje zdjęcia masz tutaj:

https://goo.gl/photos/deNAuAEDXWpBDZjC8

https://goo.gl/photos/nVNKUgdUtpDaAQi29

tomaszkolo78: Szczyty strychu wytynkowane. Tynku na elewację jeszcze nie wybierałem. Plan na elewację to maj.

JarekMad: Poddasze ocieplam wełną szklaną. Zdaje sobie sprawę z niebezpieczeństwa jej zawilgocenia po wykonaniu wylewek, ale terminy ekip się mi do końca nie zgrywają, a wprowadzić się chcę jak najszybciej. Mam nadzieję, że folia paraizolacyjna+ciągłe wietrzenie+wiosna i ciepłe dni, które może wreszcie przyjdą pomogą, aby wełna nie nasiąknęła. Płyty G-K chce zamontować, jak już wszystko wyschnie.

Widzę, że masz piwnice stąd na pewno te Twoje dodatkowe metry ścian do tynkowania.

mitbar i inni zainteresowani :-) - zdjęcia mojej budowy tutaj: https://goo.gl/photos/bd1riMnWRX7tfKTz5