Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja myślałam że bierzesz białe bo tniesz koszty, Masz rację białe nie są tak oklepane jak dąb i orzech :lol2: :p Biały już nie jest modny- kto Ci powiedział ze zawsze jest modny?? :no:

Dla mnie nie jest problemem odkładać na budowę bo mieszkam w wygodnym domku z ogrodem i mi się nie pali. Wolę 2 lata dłużej mieszkać gdzie mieszkam niż kupować wszystko z najniższej półki. Kredytu nie biorę ale nie potępiam tych co biorą.

Piszę o moim poglądzie na temat wyboru okien, dachu itd

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ej, no...

Przestańcie...

Ten wątek ma służyć pomocą budującym Z92 (lub przekonać do niego wahających się ;), czyli m.in. mnie)

nie kłóćcie się, bo to niczemu dobremu nie sprzyja...

P.S. A ja dalej się waham....

Zielistki mniejsze, a Z92 bardziej funkcjonalne...

Niech ktoś za mnie podejmie decyzję...:bash:

Olinek :) Ehhh co by tu doradzić- dla mnie zielistki za mały, salon z jadalnią zdecydowanie za ciasny- próbowałaś sobie to jakoś umeblować ? Ile osób będzie mieszkało ?

Po długich negocjacjach cenowych dostaliśmy ostateczną wycenę (od murarza na którym nam najbardziej zależało) 28tyś za sso z kompletnym dachem :lol2:

Olinek :) dla mnie zielistki za mały, salon z jadalnią zdecydowanie za ciasny- próbowałaś sobie to jakoś umeblować ? Ile osób będzie mieszkało ? :

Biegałam po domu z metrówką i próbowałam "wstawić" narożnik i stół. Ciasnawo, ale gdyby narożnik postawić przy stole krótszą stroną... Eh... tak kombinuję na wszystkie strony...

Z92 ma wszystko, co chcę. Tylko ten metraż..

Będą mieszkały 3 osoby.

Po długich negocjacjach cenowych dostaliśmy ostateczną wycenę (od murarza na którym nam najbardziej zależało) 28tyś za sso z kompletnym dachem :lol2:

Gratulacje udanych negocjacji.:D

Oby jak najwięcej takich podczas budowy.

Olinek- to faktycznie na 3 osoby zetka ma spory metraż.... Dom z zielistkach mały, ale na 3 osoby myślę, że ok.

Potrzebujecie duży stół w jadalni ? Często macie gości ?

Zetka to wiadomo mój faworyt ale na 3 osoby też bym chyba miała dylemat..

A co do negocjacji z ceną robocizny to jak na początku usłyszałam 40-50 tyś to się za głowę złapałam... no za co- to najprostsza bryła jaka może być- bez załamań, wykuszu, podcieni, zwykły prostokąt, dach bez okien tylko wyłaz, wszystkie otwory okienne w pokojach tych samych wymiarów itd.... SSO + dach ma im zająć około 1,5-2 miesiące jeśli pogoda pozwoli. Resztę będziemy robić z pomocą rodziny więc to raczej jedyna ekipa która zagości na naszej budowie.

Obecnie walczymy z projektem instalacji wew. i przyłączami a do końca roku musimy złożyć PNB... oby się udało :)

Edytowane przez paliszcz

Olinek- to faktycznie na 3 osoby zetka ma spory metraż.... Dom z zielistkach mały, ale na 3 osoby myślę, że ok.

Potrzebujecie duży stół w jadalni ? Często macie gości ?

Zetka to wiadomo mój faworyt ale na 3 osoby też bym chyba miała dylemat..

Cieszę się, że rozumiesz...:hug:

Gości mamy baaardzo rzadko, więc bardzo duży stół nam niepotrzebny.

Obecnie walczymy z projektem instalacji wew. i przyłączami a do końca roku musimy złożyć PNB... oby się udało :)

My też mieliśmy takie plany. Ale się nie uda.

Oby Wam się udało.

Leszczu wybrałeś okna?

no własnie .... Jutro mam pomiar z firmy DEKAR...jest to producent od nas z okolic i robi okna na profilu REHAU.

Oferty były różne : Drutex, Bertrand i na profilu Veka.

Ostatecznie chyba zostaniemy przy firmie Dekar.... pięciokomorowe-trzyszybowe. Maja bardzo dobrą opinie. Kolor? jednak białe w środku i nie chodzi tu o cenę tylko estetykę. Nie chce mieć pięciu odcieni brązu. (Dla zainteresowanych kolor obustronnie to + 1000-1300zł).

Jeszcze zostały mi drzwi i brama.

DRZWI możliwości: drewniane, PCV,metalowe...w takiej samej kolejności cenowo. Drewnianych nie polecają bo "pracują", metalowe najtańsze ale przepuszczalność mają oczywiście najmniejsza więc chyba PCV- oglądałam są całkiem fajne, lekko się otwierają tylko ta cena!

BRAMA -tu nie mam pojęcia i potrzebuje Waszej pomocy. !!!

Dachówka juz zamówiona, za tydzień w sobotę WIECHA !!!!

Witam,

my również budujemy Z92. Dla mnie to projekt spełniający prawie wszystkie wymagania naszej rodziny czyli: spiżarka, duża kotłownia, dodatkowy pokój na parterze, odpowiedni układ pomieszczeń względem stron świata, pralnia, wysoka ściana kolankowa. Jesteśmy na etapie fundamentów. Zmiany jakie wprowadziliśmy/wprowadzimy to obniżenie kotłowni oraz drzwi na zewnątrz z kotłowni, duże okno na schodach, wydzielone miejsce na szafę wnękową w wiatrołapie kosztem kotłowni oraz wydzielone miejsce na szafę w korytarzu na piętrze. Śledzę forum i czekam z niecierpliwością na pierwsze zdjęcia wnętrz.

Leszczu nie rozumiem o co chodzi : "nie chcę mieć pięciu odcieni brązu " :confused:

nie chce być uzależniona od koloru okien.Z zewnątrz podobają mi sie orzechowe a w środku wg mnie za ciemne.

Jednak jak bym wybrała opcje obustronnie kolor to powinnam do tego dobrać podlogę, schody i drzwi wewnętrzne. To jest moja wizja. Nie wyobrażam sobie mieć np. okien orzechowych, podłoge jasną, drzwi orzech jasny a schody jeszcze inne do tego stół i krzesła wenge.

Jak dla mnie to sie gryzie.......Pewnie można to zgrać ale ja takiej wizualizacji w głowie nie mam :(

ALe to nie znaczy , ze mi nie nie podobają...i stąd był mój problem. Ładne są jedne i drugie tylko trzeba to zgrać z całym wnętrzem.

na wizualizacjach naszej Z-tki też są białe :p

• 2 weeks później...