Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,mam zamiar na wiosnę zacząć budowę,jestem na etapie szukania firm,dostałem wycenę od jednej z firm i chciałbym się dowiedzieć czy to dobra oferta 149tys(do negocjacji) robocizna tym materiał.Roboty ziemne,Fundamenty i sciany fundamentowe,izolacja fundamentow,ściany konstrukcyjne parteru oraz ścianki działowe,strop nad parterem,schody,ściany konstrukcyjne poddasza oraz scianki działowe,kominy,stal,dach konstrukcja z pokryciem,

Kostka fundamentowa LUBAR 12x25x38, beton B20, Beton B15, stal zbrojeniowa fi 14, fi 12, fi 6, fi 4, pustaki ceramiczne Porotherm DRIFIX 25 cm, Porotherm 11,5 cm, kominy schiedel Rondo, rondo plus, lub Cj BLOK, dachówka ceramiczna Roben, więźba impregnowana, ciepły strop gestożebrowy – TERIVA z LUBAR.

Proszę o radę czy to dobra oferta

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy nowego forumowicza i fana Z 92 :wiggle:

Jak widać mało kto tu ostatnio zagląda... jak poczytasz forum to znajdziesz wyceny ale głównie robocizny.

W mojej ocenie płacąc za całość z materiałami zawsze troszkę przepłacisz. Trudno porównać bo mamy inne materiały ale może to coś Ci pomoże.

Stan surowy otwarty z dachem kosztował nas 125 tys. Ale budujemy z gazobetonu PROFABET, strop mamy wylewany, dachówka cementowa BRASS -bałtycka cisar i okna dachowe FAKROx4 (jeszcze nie założone ale zapłacone). Wyglada to tak:

IMAG1713.jpg

Dla zainteresowanych podnieśliśmy ściankę kolankową o 1 bloczek i u góry mamy salony:)

IMAG1698.jpg

ścianki działowe już stoją , następnym razem zrobie zdjęcia wszystkich pomieszczeń.

i jeszcze jedna fotka...przymiarka podbitki (wybieramy kolor) i struktonit

IMAG1711.jpg

IMAG1712.jpg

Edytowane przez leszczu 791

lukasz- ja póki co znam tylko ceny za robociznę za sso więc za dużo nie pomogę ale fakt, że trochę się przepłaca jak się bierze ekipę z materiałem

leszczu- super to wygląda, fajnie że dzielisz się fotkami i poniesionymi wydatkami :) słuchaj a jak się prezentuje cały dom po podniesieniu ścianki kol. bo słyszałam, że to czasami ryzykowne... nie traci wizualnie ? Dach nie wydaje się za "krótki" ? bo na tym jednym zdjęciu wydaje się ok :)

Wyglada to tak:

Fajnie to wszystko wygląda :) My również przymierzamy się do budowy Z92, na razie kończymy sprawę z podziałem działki za tydzień geodeta.

Później adaptacja itp itd mamy nadzieję zacząć w okolicach Czerwca-Lipca i w tym roku zrobić same fundamenty.

Leszczu byłbyś tak miły i podesłał więcej zdjęć z wnętrza.... przedpokój, klatka, saloooon i łazienka na górze? zastanawiam się czy zmieści się tam okno koło komina? Byłbym bardzo wdzięczny za "pokazanie" :D chętnie przyjmę nieograniczoną liczbę zdjęć pozdrawiam [email protected]

leszczu- super to wygląda, fajnie że dzielisz się fotkami i poniesionymi wydatkami :) słuchaj a jak się prezentuje cały dom po podniesieniu ścianki kol. bo słyszałam, że to czasami ryzykowne... nie traci wizualnie ? Dach nie wydaje się za "krótki" ? bo na tym jednym zdjęciu wydaje się ok :)

W środku wygląda to super, pomieszczenia do wykorzystania w 100 %.

Na zewnątrz dach wygląda bardzo dobrze ale został wydłużony tzn. że dach kończy się na wysokości takiej jak w projekcie aby wizualnie nie było śmiesznie. Dokładnie nie wiem o ile ale belki były zamawiane o 70 cm dłuższe niż w projekcie.

W środku wygląda to super, pomieszczenia do wykorzystania w 100 %.

Na zewnątrz dach wygląda bardzo dobrze ale został wydłużony tzn. że dach kończy się na wysokości takiej jak w projekcie aby wizualnie nie było śmiesznie. Dokładnie nie wiem o ile ale belki były zamawiane o 70 cm dłuższe niż w projekcie.

no właśnie- bo niektórzy na własną rękę podnoszą o jeden pustak i później bardzo dziwnie to wygląda.

Z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia :)

Fajnie to wszystko wygląda :) My również przymierzamy się do budowy Z92, na razie kończymy sprawę z podziałem działki za tydzień geodeta.

Później adaptacja itp itd mamy nadzieję zacząć w okolicach Czerwca-Lipca i w tym roku zrobić same fundamenty.

Leszczu byłbyś tak miły i podesłał więcej zdjęć z wnętrza.... przedpokój, klatka, saloooon i łazienka na górze? zastanawiam się czy zmieści się tam okno koło komina? Byłbym bardzo wdzięczny za "pokazanie" :D chętnie przyjmę nieograniczoną liczbę zdjęć pozdrawiam [email protected]

z oknem nie pomogę ponieważ, budujemy Z92 GL (wersja z garazem) i komin mamy przeniesiony na tył garazu ale mogę zmierzyć ściankę jak trzeba lub zrobic dodatkowe zdjecia

:)

Tak jak obiecałam wklejam fotki....dużo fotek, w opisie przypominam zmiany jakie wprowadziliśmy.

Tu wyjaśniam...nie planowaliśmy zmian bo projekt nam odpowiadał w 100 % ale w trakcie budowy wszystko sie zmienia :)

1. Salon

-wyjście na taras.... 2-skrzydłowe 1,8 m

-zlikwidowany wykusz

-okno z boku 1,8m

-bez kominka

-ściana kominkowa wyrównana z początkiem schodów

IMAG1748.jpg IMAG1749.jpg IMAG1750.jpg

2. Kuchnia

-okno 1,8 m

-spiżarnia wydłużona aby powiększyć "gł" kuchni ..... po zmianie dł spiżarni 2,6m (ściana z drzwiami od spiżarki)

IMAG1751.jpg IMAG1752.jpg

6.schody

-cały spocznik ! (były wg projektu ale ze względu na dzieci zmieniliśmy)

- w wyniku zamiany pół-spocznika na cały spocznik powstały schody do pokoju nad garażem

IMAG1768.jpg IMAG1769.jpg IMAG1770.jpg IMAG1791.jpg

7. pokoje na gorze (dwa jednakowe)

-likwidacja balkonów

- w zamian duże okna 1,60

-ścianka kolankowa + 1 bloczek ok 25 cm (dla porównania córka o wzroście 1,30)

IMAG1771.jpg

10.pomieszczenie gospodarcze (kotłownia)

-pomniejszone o wnekę na szfe w wiatrołapie

-okno w poziomie (żeby nikt nie zaglądał :))

IMAG1800.jpg IMAG1801.jpg IMAG1803.jpg IMAG1799.jpgIMAG1802.jpg

To chyba wszystko...jak macie pytania to piszcie, postaram się odpowiadać na bieżąco z fachową pomocą męża:)

Jak ktoś ma ochotę na wycieczkę nad morze to zapraszam do obejrzenia na żywo.

Potrzebuje Waszej pomocy!!!

Zamknąć wiatrołap czy nie???? to pytanie dręczy mnie i męczy przez ostatnie dni.

Zaczynając budowę cały czas mowiłam, że wiatrołap będzie otwarty ale jak wchodzę do domu to jakoś mi nie pasuje. Wiem, że dojedzie szafa i pewnie jakiś wieszak / lustro ale nie potrafię sobie tego wyobrazić.

Jedno wiem na pewno.....dobrą decyzją było wydłużenie ściany pomiędzy wiatrołapem a spiżarnią oraz wnęka na szafę. W wersji projektowej wiatrołap byłby bardzo mały.

piszcie ...czekam