Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

I odrazu słowa uznania dla leszczu791. My również jesteśmy zainteresowani tym projekem wersją GL wydaje się prawie idealny jedyną jak dla mnie bardzo istotną zmianą jaką chcę wprowadzić to jedna lukarnia (z drzwiami balkonowymi) w dwóch pokojach od stronu ogrodu tym samym likwidacja okien połaciowych. Co o tym myślicie czy bardzo podniesie to koszt a i jeszcze jedno strop pod dachem wylewany.

Lesczu791 my jesteśmy z podkarpacia więc niestety z oglądnięcia nic nie wyjdzie ale jak by można było jakieś konkretne koszty dane to podaje adres [email protected]

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

I odrazu słowa uznania dla leszczu791. My również jesteśmy zainteresowani tym projekem wersją GL wydaje się prawie idealny jedyną jak dla mnie bardzo istotną zmianą jaką chcę wprowadzić to jedna lukarnia (z drzwiami balkonowymi) w dwóch pokojach od stronu ogrodu tym samym likwidacja okien połaciowych. Co o tym myślicie czy bardzo podniesie to koszt a i jeszcze jedno strop pod dachem wylewany.

Lesczu791 my jesteśmy z podkarpacia więc niestety z oglądnięcia nic nie wyjdzie ale jak by można było jakieś konkretne koszty dane to podaje adres [email protected]

Lukarna...hmmm trudno mi powiedzieć jaki to będzie koszt .... (+ okno+ troche bloczków +dachówka na wykończenie)

Strop wylewany pod dachem to duży koszt chyba niepotrzebny...ale to tylko w naszej ocenie.

Koszty poniesione to:

-okna 9100zł (trzy-szybowe/pięciokomorowe na profilu Rehau z klamkami i montażem )

-drzwi wejściowe 2200zł (metalowe KMT-z klamką/wkładkami i montażem

-brama garażowa 3600zł +500zł montaż (brama Wiśniowskiego 280/225 dosyć szeroka)

-dach 17500zł (dachówka BRASS bałtycka +rynny itp / 3 x okno FAKRO / struktonit na wykończenie dachu i komina +blacha)

-konstrukcja+deski 16500zł (deskowaliśmy cały dach + membrana itp)

-piach/grunt 9000 zł (tu nisko działka musieliśmy wyrównać około 8000 dodatkowo)

-fundamenty 4600zł (z ociepleniem i izolacją)

-chudziak 1600 zł

-komin 2500zł

-reszta 23000zł (mury,strop,schody,stal,wieniec,nadproża, ściana kolankowa, ściany działowe,wieniec,szczyty,) to mam na jednej fakturze

RAZEM: 90100

Edytowane przez leszczu 791

Witam, to mój pierwszy post na tym forum więc jeszcze raz witam wszystkich fanów Z92 GL :)

leszczu 791 - czy te koszta, to koszta razem z robocizną??? :)

Pozdrawiam :)

Niestety :no: tylko materiały

Stan surowy otwarty z dachem u nas w granicach 28-35 tys....(pomorskie)

Nie wiem kiedy planujecie zaczynać ale u nas poszło to szybko.

Zaczęliśmy 06.09 ... a na początku pogoda nam nie sprzyjała - padało co widać na fotkach.

To faktycznie - jak dla mnie bardzo szybko :) Mamy plany zacząć w kwietniu :) na ten rok tylko stan surowy zamknięty bez okien... A reszta... Może jakoś pójdzie kiedyś :)

Załatwiamy kredyt... może ktoś coś podpowie ?

Leszczu też będę kierować się Twoimi cenami ( szczególnie przy kosztorysie do banku) ale wg naszych szacunkowych obliczeń wyszło dość podobnie :yes: robociznę za sso + kompletny dach mamy właśnie 28tyś :yes:

Ja też jestem na kredycie :( od listopada.

Dużo zależy od wkładu własnego (w tym również wartość działki). Ogólnie dom uznali za prostą konstrukcję (bez kukułek , prosty dach i bryła).

Kosztorys zupełnie odbiega od rzeczywistości....

Szczegóły mogę napisać na priv. :)

Leszczu791 nie mogę nigdzie doszukać jaki macie strop? monolit czy Teriva? planujecie gdzieś ogrzewanie podłogowe? oraz martwi mnie "prześwit" przy wejściu na schody... jaka tam jest planowana docelowa wysokość od stopnia do stropu? Aha i jeszcze jedno pytanko.... czy podnosiliście tylko ściankę kolankową czy cały dach (łącznie ze ścianą szczytową)

Leszczu791 nie mogę nigdzie doszukać jaki macie strop? monolit czy Teriva? planujecie gdzieś ogrzewanie podłogowe? oraz martwi mnie "prześwit" przy wejściu na schody... jaka tam jest planowana docelowa wysokość od stopnia do stropu? Aha i jeszcze jedno pytanko.... czy podnosiliście tylko ściankę kolankową czy cały dach (łącznie ze ścianą szczytową)

Matyssss, strop monolit a prześwit będzie zamurowany, wysokości nie znam ale jak chcesz to zmierzę. Przypominam, że spocznik jest niżej i cały a nie jak w projekcie pół-spocznika i w połowie zabiegowe.

Wg projektu z pół-spocznika na piętro są tylko 3 schodki u nas 5 (widać na fotkach)

Podnosiliśmy całość domu tzn. podnieśliśmy ściankę kolankową a dach wg projektu aby zachować kąt.

Ogrzewanie podłogowe na pewno w wiatrołapie,kuchni, łazienkach tam gdzie kafelki. Zastanawiamy się na korytarzem na dole. W salonie raczej nie.