Agata78 07.02.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam Wszystkich:). Mam pytanie, czy więźbę dachową robiliście (chodzi mi o wymiary) tak jak w projekcie, czy coś zmienialiście?? Mam zamiar budować z92, mam już pozwolenie na budowę i szukam obecnie ekipy budowlanej:). Pytam o te wymiary, bo w projekcie wszystkie drewniane elementy są olbrzymie. Dach jest dość ciężki, a domek nie taki znowu okazały:confused:. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacpuc 07.02.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam jestem na etapie czekania na pozwolenie na budowę i interesują mnie koszty ta wycena na 90100 złrozumiem że to jest stan surowy zamknięty bez tynków i instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 07.02.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Witam jestem na etapie czekania na pozwolenie na budowę i interesują mnie koszty ta wycena na 90100 zł rozumiem że to jest stan surowy zamknięty bez tynków i instalacji. dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 07.02.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 (edytowane) Witam Wszystkich:). Mam pytanie, czy więźbę dachową robiliście (chodzi mi o wymiary) tak jak w projekcie, czy coś zmienialiście?? Mam zamiar budować z92, mam już pozwolenie na budowę i szukam obecnie ekipy budowlanej:). Pytam o te wymiary, bo w projekcie wszystkie drewniane elementy są olbrzymie. Dach jest dość ciężki, a domek nie taki znowu okazały:confused:. Pozdrawiam:) Witam, jak juz wspominałam kupiliśmy belki o 70 cm dłuższe. Podnieśliśmy ściankę kolankową i dach byłby "za krótki". W mojej ocenie Z 92 nie jest taki mały. Szczerze mówiąc myślałam ze będzie mniejszy. Edytowane 7 Lutego 2014 przez leszczu 791 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akocot 08.02.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Witam,widzę, że temat zetki staje się coraz popularniejszy i w związku z tym postanowiłem dołączyć. Moją zetką wersja podstawowa - odbicie lustrzane jest obecnie u architekta, który nanosi nasze zmiany liczę, że na wiosnę ruszę z budową.zmiany jakie wprowadziliśmy (ja z drugą połową tą ważniejszą):- doprojektowanie piwnicy - działka na zboczu więc szkoda nie wykorzystać spadku,- w piwnicy kotłownia i garaż - jeden komin choć z dwoma przewodami (ten przy kominku)- likwidacja wykuszu - pomieszczenie po kotłowni zaadaptowane na mały pokój, pomniejszony o miejsca na schody (klatka schodowa) i wejście do niego od strony schodów- schody ze spocznikiem,- okna balkonowe zarówno te na górze jak i te po wykuszu zmienione na okna zwykłe- drzwi wejściowe 100.w przyszłym tygodniu odbieram projekt i zostanie tylko pozwolenie.Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 08.02.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Witam, widzę, że temat zetki staje się coraz popularniejszy i w związku z tym postanowiłem dołączyć. Moją zetką wersja podstawowa - odbicie lustrzane jest obecnie u architekta, który nanosi nasze zmiany liczę, że na wiosnę ruszę z budową. zmiany jakie wprowadziliśmy (ja z drugą połową tą ważniejszą): - doprojektowanie piwnicy - działka na zboczu więc szkoda nie wykorzystać spadku, - w piwnicy kotłownia i garaż - jeden komin choć z dwoma przewodami (ten przy kominku) - likwidacja wykuszu - pomieszczenie po kotłowni zaadaptowane na mały pokój, pomniejszony o miejsca na schody (klatka schodowa) i wejście do niego od strony schodów - schody ze spocznikiem, - okna balkonowe zarówno te na górze jak i te po wykuszu zmienione na okna zwykłe - drzwi wejściowe 100. w przyszłym tygodniu odbieram projekt i zostanie tylko pozwolenie. Pozdrawiam:) w takim razie powodzenia i czekamy na wiesci. Witamy w klubie ''Zetek''. My juz prawie na koncu z naszym Z216 ale tez troche zmienilismy w projekcie do tego co bylo na poczatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 08.02.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Witam, widzę, że temat zetki staje się coraz popularniejszy i w związku z tym postanowiłem dołączyć. Moją zetką wersja podstawowa - odbicie lustrzane jest obecnie u architekta, który nanosi nasze zmiany liczę, że na wiosnę ruszę z budową. zmiany jakie wprowadziliśmy (ja z drugą połową tą ważniejszą): - doprojektowanie piwnicy - działka na zboczu więc szkoda nie wykorzystać spadku, - w piwnicy kotłownia i garaż - jeden komin choć z dwoma przewodami (ten przy kominku) - likwidacja wykuszu - pomieszczenie po kotłowni zaadaptowane na mały pokój, pomniejszony o miejsca na schody (klatka schodowa) i wejście do niego od strony schodów - schody ze spocznikiem, - okna balkonowe zarówno te na górze jak i te po wykuszu zmienione na okna zwykłe - drzwi wejściowe 100. w przyszłym tygodniu odbieram projekt i zostanie tylko pozwolenie. Pozdrawiam:) Witamy i gratulujemy dobrego wyboru Mam nadzieję, ze będziecie się dzielić fotkami na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 08.02.2014 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Ale się temat ruszył Leszczu i jak zamknęliście budynek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 09.02.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) Ale się temat ruszył Leszczu i jak zamknęliście budynek ? Tak mamy szczęscie, pogoda na plusie i udało się zamknąć w jeden dzień. Jak ściągniemy folie to zrobię fotki . Są też złe wiadomości....pierwsza wizyta i wycena elektryka. Całość (mat+rob ) z alarmem 13 tys. MASAKRA! Edytowane 9 Lutego 2014 przez leszczu 791 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamandrzej 11.02.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 "Koszty poniesione to: -okna 9100zł (trzy-szybowe/pięciokomorowe na profilu Rehau z klamkami i montażem ) -drzwi wejściowe 2200zł (metalowe KMT-z klamką/wkładkami i montażem -brama garażowa 3600zł +500zł montaż (brama Wiśniowskiego 280/225 dosyć szeroka) -dach 17500zł (dachówka BRASS bałtycka +rynny itp / 3 x okno FAKRO / struktonit na wykończenie dachu i komina +blacha) -konstrukcja+deski 16500zł (deskowaliśmy cały dach + membrana itp) -piach/grunt 9000 zł (tu nisko działka musieliśmy wyrównać około 8000 dodatkowo) -fundamenty 4600zł (z ociepleniem i izolacją) -chudziak 1600 zł -komin 2500zł -reszta 23000zł (mury,strop,schody,stal,wieniec,nadproża, ściana kolankowa, ściany działowe,wieniec,szczyty,) to mam na jednej fakturze RAZEM: 90100" Witam! Bardzo intensywnie zastanawiam się jak udało Ci się osiągnąć tak niskie ceny? Mi za sam beton na ławy fundamentowe wyszło 4500 zł, bloczki betonowe 3450 zł, materiały do murowania 1200 zł piach do murowania 600 zł itd. Ogólnie koszt fundamentów /bez chudziaka i hydrauliki/ na koniec 2013 r. wyszedł mi ponad 17000 zł bez robocizny. W tej kwocie, koparki, geodeta, stal itp. Albo mocno przepłacam albo sam nie wiem ... różnica jest zbyt wielka biorąc nawet pod uwagę różnice w cenach materiałów pomiędzy województwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 12.02.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 (edytowane) witam, musisz doliczyć ławy 3400 (były dopisane później). W tej wycenie nie ma: wykopu (koparki) bo wynegocjowaliśmy to gratis od firmy budowlanej oraz geodety (mapka + wizyta po fundamentach 1000zł) Materiały bierzemy z jednej hurtowni i opieramy się na upustach firmy budowlanej. Faktur już nie zbieramy bo odliczenia obowiązywały do końca roku. Dziś do tej wyceny dopisuje BELKI heblowane / modrzew 860zł ( od frontu i na tarasie ) - sztuk 5 (zrezygnowaliśmy z jednej na tarasie). Te na fotkach były prowizorką jak się nie mylę to paliszcz robił wycenę i wyszło podobnie Edytowane 12 Lutego 2014 przez leszczu 791 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamandrzej 12.02.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Rozumiem.Ja jestem dopiero na etapie fundamentów które skończyliśmy w listopadzie /bez chudziaka/. Jeśli możesz uściślić czy do wyceny doliczałaś takie materiały jak cement, piach do murowania itp. drobniejsze wydatki? Mi dokładnie wychodzi 17880 zł za fundamenty. Materiały do murowania wyszły 1244 zł, izolacja i styropian do fundamentów ponad 2100 zł. Również kupuję w hurtowni korzystając z dobrego rabatu. Dociekam tak bo zastanawiam się czy 300 000 wystarczy mi na wybudowanie tego domku. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 13.02.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 wszystkie "drobne" wydatki są wpisane w kwocie 23 tys. ..... ja mam nadzieję, że wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata78 17.02.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Witam, mam pytanie, ile kosztował Was kierownik budowy?? Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 17.02.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Witam, mam pytanie, ile kosztował Was kierownik budowy?? Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Witam, kierownik budowy 1500zł adaptacja projektu 1000 zł u nas jedna osoba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matysssss 17.02.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Leszczu a pozwolenie na budowę załatwialiście sami? mi gość co będzie robił adaptacje proponuje również załatwienie pozwolenia, + prąd, woda, kanalizacja, wjazd na działkę i to wszystko 2200zł-3200zł netto i też nie wiem czy się w to pchać czy załatwiać samemu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata78 17.02.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 1500 zł za prowadzenie budowy od początku do końca do oddania do użytkowania domku?? Witam, kierownik budowy 1500zł adaptacja projektu 1000 zł u nas jedna osoba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 17.02.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 (edytowane) Leszczu a pozwolenie na budowę załatwialiście sami? mi gość co będzie robił adaptacje proponuje również załatwienie pozwolenia, + prąd, woda, kanalizacja, wjazd na działkę i to wszystko 2200zł-3200zł netto i też nie wiem czy się w to pchać czy załatwiać samemu.... Pozwolenie na budowę tylko podpisałam:D...sam wypisał wniosek i zaniósł/ odebrał i po uprawomocnieniu do nas zadzwonił. Pozostałe dokumenty (prąd+kanaliza+zagospodarowanie terenu) załatwialiśmy sami.... nie było to trudne. Mają przygotowane wnioski dane + podpis i gotowe. Za zmiany w projekcie nie dopłacałam. podane ceny to BRUTTO (na fakturze) Edytowane 17 Lutego 2014 przez leszczu 791 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 17.02.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Tak... cena standardowa (chyba się dogadali ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 17.02.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Dzisiaj wszedł elektryk !!! Ten o którym pisałam był kosmitą bo ceny miał z kosmosu.Pozostali byli z jednej półki. Ostatecznie dogadaliśmy się na robociznę 3200zł (elektryka wew + alarm+ brama wjazdowa , domofon, oświetlenie zew.) Wycenił pracę ogólnie.... nie liczy każdego punktu oddzielnie.....więc nie ma stresu. Materiał z hurtowi na jego upustach, otwarte konto do wglądu. Materiał wycenił na około 4000 zł. Mam nadzieję, ze dużo się nie pomylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts