Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jacpuc napisał:
Witam

Odebrałem pozwolenie na budowę fajne zdjęcia te dwa bloczki wyżej to bardzo dobry pomysł AGATA.

Mam pytanko ,czy za inspektora nadzory płaciliście z góry i ile bo mój kandydat żąda 3500zł to dużo czy mało.

Hmmmm inspektor t,o to samo co kierownik budowy? my płaciliśmy 1500 i nic nas nie obchodzi.

jacpuc napisał:
Witam

Odebrałem pozwolenie na budowę fajne zdjęcia te dwa bloczki wyżej to bardzo dobry pomysł AGATA.

Mam pytanko ,czy za inspektora nadzory płaciliście z góry i ile bo mój kandydat żąda 3500zł to dużo czy mało.

U nas jeszcze inaczej. My wynajęliśmy architekta, który robił nam wszystkie zmiany w projekcie (i robi do tej pory) i załatwiał nam prawie wszystkie formalności do momentu pozwolenia na budowę( zaczęliśmy sami, ale straciliśmy cierpliwość m/w w połowie całych formalności) i on wziął od nas 3000 i żadne koszty nas nie interesowały już. Teraz jak już budujemy mamy kierownika budowy i on kosztuje 1700 i chce to w trzech ratach. Część wziął na początku, część weźmie po zakończeniu stanu surowego i trzecią część po zakończeniu budowy.

:):)

Co kraj, to obyczaj.

Ja buduję na mazurach.

leszczu 791 napisał:
podobno lubicie fotki....to proszę, kolejne :)

[ATTACH=CONFIG]252530[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]252531[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]252532[/ATTACH]

Dół jak dół, ale pokoje na górze to chyba spore wychodzą??

U nas ściany domku rosną. Dotarliśmy do poziomu okien na dole:):)

Edytowane przez Agata78

Bardzo fajnie ogląda się Wasze dzieła, pomysły i czyta opisy, Ja w końcu uporałem się z przepisaniem działki przez co stałem się szczęśliwym posiadaczem 30ar i zabieram sie za załatwianie pozwolenia.

Chciałem się Was zapytać o dwie kwestie:

1. Czy i dlaczego zmienialiście strop z Terrivy na monolit? (może jakieś kalkulacje ;) )

2. Budowa ścian z betonu komórkowego na zaprawie klejowej to dobre rozwiązanie? czy raczej zaprawa tradycyjna?

Matysssss napisał:
Bardzo fajnie ogląda się Wasze dzieła, pomysły i czyta opisy, Ja w końcu uporałem się z przepisaniem działki przez co stałem się szczęśliwym posiadaczem 30ar i zabieram sie za załatwianie pozwolenia.

Chciałem się Was zapytać o dwie kwestie:

1. Czy i dlaczego zmienialiście strop z Terrivy na monolit? (może jakieś kalkulacje ;) )

2. Budowa ścian z betonu komórkowego na zaprawie klejowej to dobre rozwiązanie? czy raczej zaprawa tradycyjna?

Witam. Monolit, to monolit. Zbrojenie i równo wylany beton. Nie ma w zasadzie powodu, aby sufit pękał. Przy terrivie natomiast są stalowe belki, na których trzymają się bloczki i od wierzchu zalewa się beton, a od dołu się tynkuje, ale te belki stalowe pracują, uginają się i pęknięcia zawsze będą. Jest to tzw. klawiszowanie. Jest rozwiązanie, mianowicie sufit podwieszany, ale mi to nie odpowiada.

Nie jestem fachowcem. Wszystko to wiem od "moich" budowlańców, z doświadczenia innych i czytałam też o tym:):).

Pozdrawiam:)