Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

leszczu 791 napisał:
witamy,witamy kolejną "Zetko Fankę" ... jak dobrze pamiętam to już czwarta Agnieszka :)

życzymy powodzenia:))

A co do forum to strasznie sie cieszę, ze ruch sie zaczął. Jak zajrzalam tu pierwszy raz to wątek byl czysto teoretyczny opierajacy sie na projekcie. Dzisiaj większość z nas już buduje :)

Czekam na ocenę moich ostatnich fotek..? jak Wam się podoba podbitka?

Ja też mam na imię Agnieszka:):)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:jawdrop:Agata super zdjęcia też zamierzam budować z solbetu( pytanko ile płaciłaś za bloczek )

ze zdjęć wynika że drzwi będą dwuskrzydłowe a okna powiększone .Drzwi w wykuszu będą

potężne jestem ciekaw jakie wstawisz. Cała budowa prezentuje się wzorowo gratulacje i powodzenia .

A to moja pierwsza fotka narazie tylko paliki ale lada chwila się zacznie.CAM00215.jpg

Leszczu- to mnie pocieszyłaś bo też nie planuję okien dachowych ale wszyscy mnie straszyli że będzie ciemno... u nas będą 150/180 więc będzie git :)

Agata- WOW !!! Ale u was idzie szybko !!!! u nas też solbet :) właśnie- ile płaciłaś za bloczek ? I ile zamawiałaś na ściany zew. i nośne na cały dom ( pytam z ciekawości :rolleyes:)

Jacpuc- widzę, że budowę będziesz miał na oku ;) fajnie, ja od obecnego miejsca zamieszkania mam około 25km :eek:

jacpuc napisał:
:jawdrop:Agata super zdjęcia też zamierzam budować z solbetu( pytanko ile płaciłaś za bloczek )

ze zdjęć wynika że drzwi będą dwuskrzydłowe a okna powiększone .Drzwi w wykuszu będą

potężne jestem ciekaw jakie wstawisz. Cała budowa prezentuje się wzorowo gratulacje i powodzenia .

A to moja pierwsza fotka narazie tylko paliki ale lada chwila się zacznie.[ATTACH=CONFIG]254588[/ATTACH]

W sumie to nie wiem ile kosztowało cokolwiek, bo wynajęłam firmę i płacę etapami razem (usługa + materiał:)). Mają mi budować do stanu surowego otwartego z zadaszeniem, potem pomyślę, czy ich zostawić czy wziąć kogoś innego.

Wszystkie wymiary drzwi i okien są takie jak w projekcie. Nic nie zmienialiśmy pod tym względem.

Nie wiem czy drzwi wejściowe będą dwuskrzydłowe. Raczej chyba będą jednoskrzydłowe, tylko większe, a obok zabudowa z lukswerów, czy coś w tym stylu:):).

Edytowane przez Agata78

Paliszcz - Ty na budowę masz 25 km, a ja z obecnego miejsca zamieszkania mam 220 km:). To dopiero odległość:). Tyle, że obok mojej budowy mieszkają rodzice i pilnują wszystkiego w miarę możliwości. Kierownik budowy jest dość konkretny, więc mam nadzieję, że wszystko będzie ok.:):) Edytowane przez Agata78

Witam wszystkich miłośników projektu Z92. Jestem nowym użytkownikiem, i właśnie z żoną po miesiącu poszukiwań znaleźliśmy odpowiedni projekt. Jedynym mankamentem który zauważyłem są schody które po częsci prowadzone są w kotłowni. Teraz niech ktoś mądry mi odpowie czy mogą te schody być drewniane? jak jest w waszych domkach to rozwiązane? Pozdrawiam

maq84 napisał:
Witam wszystkich miłośników projektu Z92. Jestem nowym użytkownikiem, i właśnie z żoną po miesiącu poszukiwań znaleźliśmy odpowiedni projekt. Jedynym mankamentem który zauważyłem są schody które po częsci prowadzone są w kotłowni. Teraz niech ktoś mądry mi odpowie czy mogą te schody być drewniane? jak jest w waszych domkach to rozwiązane? Pozdrawiam

Witamy :)

drewniane ażurowe? tak mogą tylko zmniejszysz sobie kotłownie (pom. gospod) i to bardzo.

ja mam schody lane ze spocznikiem i tak to wygląda od kotlowni

IMAG1800.jpg IMAG1801.jpg

To w sumie pod schodami jest niewiele miejsca, po wylaniu wylewki to tylko 140cm, a w kotłowni obok komina musi mi się zmieścić piec na ekogroszek + zbiornik na wode do wymiennika ciepła, ciężko będzie. Albo zmniejszam kotłownie i daje to wszystko na ścianie od str. schodów, albo przenoszę schody na miejsce wc. A o ile zmniejszy się ta kotłownia po oddzieleniu schodów?

Leszczu- och bardzo dziekuje : ) jestem spokojniejsza

Dobrze ze nie bralismy okien dachowych- w sumie za dach za robocizne tj wiezba,deskowanie, blacha, obrobki, no kompletny dach bedziemy placic 10tys to chyba ok co ?

Mag- ja mam wlasnie przeniesione schody w miejsce wc, kotlownia zostala duza, dadatkowo lazienki maja prawie jeden pion i dodatkowo znalazlo sie sporo miejsca na garderobe u gory w miejscu schodow : )

Jacpuc- juz dzis ma nie padac :) u nas jutro wielki dzien :)

:welcome:Mam pytanie zaczynam z92gl-i chciałbym sprawdzić ile wam wyszło stali 12 i 6-stki

na cały dom lub tylko fundamenty może macie jakieś praktyczne porady.(po to jest to forum

żebyśmy nie powielali błędów)

:rolleyes: poliszcz co to za wielki dzień pochwal się.

Mag84 pamiętaj że piec na ekogroszek jest ok ale z doswiadczenia wiem

że trzeba mieć dostęp do ślimaka w podajniku a nawet żeby go wyciągnąć bo lubi się zaciąć lub

trzeba wymienić zawleczkę która lubi się zerwać.

maq84 napisał:
To w sumie pod schodami jest niewiele miejsca, po wylaniu wylewki to tylko 140cm, a w kotłowni obok komina musi mi się zmieścić piec na ekogroszek + zbiornik na wode do wymiennika ciepła, ciężko będzie. Albo zmniejszam kotłownie i daje to wszystko na ścianie od str. schodów, albo przenoszę schody na miejsce wc. A o ile zmniejszy się ta kotłownia po oddzieleniu schodów?

od dł pomieszczenia 3,48 (wg projektu ) musisz odjąć 90+12 (czyli minimalna szer schodka+ szer muru) to wyjdzie 2,46

kotłownia będzie miała około 7m 2

...a pod całym spocznikiem mamy ponad 1,80 (mąż się mieści) :)

Edytowane przez leszczu 791