Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Paliszcz - u nas bloczków fundamentowych jest 6, ocieplenie to styropian 10cm (na zakładkę), dodatkowo dwie warstwy cegły pełnej. Też martwiliśmy się, że dość wysoko, ale kierownik budowy powiedział, że lepiej jak jest wyżej.

Też myśleliśmy o tej blachodachówce, pasuje do domu w stylu naszej Zetki. Wdzieliśmy ją w realu na dachu dwuspadowym odcień antracyt. Super :)

A ile dajecie ocieplenia ogólnie na ściany, bo dziś usłyszałam komentarz, że jak dajemy na fundament 10cm a na ściany 15cm to bez sensu, ze lepiej na fundament dać 6cm żeby się ściany nie zlewały...

Agata- no coś TY ? słyszałam, że gdzieś to nawet kolor domu jest z góry narzucony :confused:

Lenka- bardzo dziękuję za słuszną uwagę... no właśnie chyba muszę podpytać gościa od dachu czy w ogóle kiedykolwiek miał z tym do czynienia...

Jeśli chodzi o inspirację to nas właśnie zarazili znajomi- a już mieliśmy szukać większego mieszkania... U nas teraz idzie szybko ale po zakończeniu ssz już bez ekip... Mam nadzieję, że będziesz pisać częściej :bye:

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:) już w kwietniu zeszłego roku chciałam się włączyć do dyskusji (wtedy właśnie podjęliśmy decyzję, że z92 i nic innego :wiggle: ) ale moja druga połowa była sceptycznie nastawiona do tego pomysłu, ;) cóż nadal jest ale myślę, że dużo więcej możemy zyskać niż stracić włączając się do tematu. Pojawia się coraz więcej pytań, jak? gdzie? co? ile? i skoro możemy sobie pomóc dlaczego tego nie robić ;) czasami osoba stojąca z boku może naświetlić sytuację z innej perspektywy :) Szczerze przyznaję się, że liczę na pomoc Was wszystkich i od razu bardzo chciałabym podziękować Paliszczowi za założenie tego wątku :lol2:

To może napisze coś o naszych kosztach, ilościach, problemach itd ;) może komuś się przydadzą te informacje ;)

budujemy bez garażu, przenosimy komin ze sciany (wieńca) bardziej do salonu, wykusz zostaje, zlikwidowaliśmy słup w kotłowni, reszta to już takie kosmetyczne zmiany typu zmiana wymiaru okien czy dodanie drzwi na zewnątrz z kotłowni.

*pręt zbrojeniowy 12mm-0,275t

*pręt zbrojeniowy 6mm-0.04t (kupiliśmy pocięty nie pamiętam jakiej długości ale bardzo dużo odpadu z niego wyszło :( nie opłaca się kupować w tej formie) mieliśmy jeszcze taki zwijany (ciągniony?) sami prostowaliśmy i cięliśmy na odpowiednią długość-zero odpadu, świetne rozwiązanie, polecam.

*beton na ławy 17m3 i tutaj uwaga! jeżeli macie taką możliwość nawet się nie zastanawiajcie-bierzcie gruchę z tą długą rurą-na pewno wiecie o co chodzi- u nas w momencie zalewania law termin oczekiwania na ten samochód z tym lejem był tak długi,że nie mogliśmy sobie pozwolić na czekanie :( zbliżała się zima, zalewaliśmy w 3 osoby prosto z normalnej gruszki. uwierzcie mi-kopanie łopatą tych ław w glinie czy noszenie tych wszystkich bloczków fundamentowych nie było dla mnie tak męczące jak to-masakra. Teraz się z tego śmiejemy jak wspominamy ;D

hmmm ktoś pytał o styropian do ocieplenia fundamentów. My dajemy 10cm.A na dom? myślę, że 15? jeszcze nie wiem- nie ten etap. raczej będziemy chcieli zrobić taki schodek, żeby fundament odróżniał się od ścian-ładniej to wygląda.

Jacpuc- no pięknie :) to kiedy zalewacie ? Lejesz w grunt czy dajesz chudziaka czy coś innego ?

Słuchajcie może ktoś coś podpowie... Jak zagęszczacie piasek ? Bo nasza ekipa coś wspomina o metodzie na podlewanie wodą :o Ja tam jestem za "skoczkiem" i ubijaniem co 30-40cm nasypanego piachu, i teraz nie wiem czy pomysł "na wodę" wynika z ich lenistwa bo jednak ze skoczkiem to się narobią... kończymy ocieplanie i trzeba szybką decyzję podjąć- jutro wypowie się jeszcze kierownik budowy ale mimo wszystko wolę mieć jakieś dodatkowe opinie.

Po ostatniej wizycie kierownika- , przekątne i wszystkie wymiary są ok, tylko słupy trochę uciekły i na drugi dzień były już poprawione :)

CAM003971111.jpg

CAM00405pppp.jpg

CAM003971111.jpg

lenka 123 jakim cudem weszło ci 17m3 betonu na ławy bez garażu przyjmując że ława jest 60na 40

mi wychodzi 16m3 nie licząc słupów je zostawiam jak zostanie beton z gruchy jak nie to leje sam.

Jacpuc jedną ścianę kopal ostrówek łyżka, było tak ciężkie podłoże, że nie daliśmy rady kopać łopatami. Ława wyszła szersza niż powinna być ale szkoda bylo naszych sił na ręczne kopanie w glinie z kamieniami+korzenie po szklankach. Laliśmy prosto w grunt. :) pzdr i trzymam kciuki za pogodę :wiggle:

Edit :) pytanie już nieaktualne ;) będzie zagęszczarka :)

Pilnuj zagęszczaczy, chyba że masz zaufanie. U mnie wjechali prawie 300 kg patelnią i jechali tuż po ścianie. Efekt, 2 pęknięcia na ścianie z bloczków, wycinanie, zalewanie słupów, zdejmowanie jednej warstwy bloczka i zalewanie wieńca w to miejsce :(

Pilnuj zagęszczaczy, chyba że masz zaufanie. U mnie wjechali prawie 300 kg patelnią i jechali tuż po ścianie. Efekt, 2 pęknięcia na ścianie z bloczków, wycinanie, zalewanie słupów, zdejmowanie jednej warstwy bloczka i zalewanie wieńca w to miejsce :(

A miałeś zasypane mury od zewnątrz ? Bo właśnie mnie ostrzegano, że może mur rozsadzić :o

Kierownik kazał zagęszczać oczywiście warstwami a chudziak będzie dopiero jak powstaną ściany parteru. Po ostatniej warstwie kierownik sprawdzi a jak będzie miał zastrzeżenia to zlecimy badanie geotechniczne na koszt ekipy i tyle. Naczytałam się o osiadających podłogach nawet po kilku latach, ciekawe zdjęcia pokazują forumowicze... nie ma co trzeba tego pilnować :yes:

:wiggle: zbrojenie gotowe w wykopie poskręcane czas jeden dzień trzech ludzi.

oczywiście była przerwa na deszcz nawet ulewny .CAM00288.jpgCAM00291.jpgCAM00290.jpgCAM00286.jpg pozdrawiam i odpocznijcie przy grilu cała sobota i niedziela piwko i dyskusje o budowie narazie innych tematów brak.

Nawet wakacje w CHORWACJI które po prostu zaliczymy w lipc nie są tak ekscytujące jak budowa domu.

Agata- rozumiem że masz zagęszczane wodą ? Uważam, że świat, technologia, w jakimś celu idzie do przodu- ktoś to jednak wymyślił zapewne dlatego, że był problem z osuwającym się, nie ubitym podłożem- każdy chwali swoje- my będziemy zagęszczać, nie mam zamiaru ryzykować... Może też jest inaczej jak budynek stoi kilka lat w sso bez chudziaka, to zapewne samo osiądzie ale my nie mamy tyle czasu- mam nadzieję,że w przyszłym roku się wprowadzimy :yes:

A o co chodzi z tym balkonem ? Jednak Ci się nie podoba, że piszesz "nieszczęsny", czy coś w trakcie budowy poszło nie tak, może przeoczyłam ?

Agata- rozumiem że masz zagęszczane wodą ? Uważam, że świat, technologia, w jakimś celu idzie do przodu- ktoś to jednak wymyślił zapewne dlatego, że był problem z osuwającym się, nie ubitym podłożem- każdy chwali swoje- my będziemy zagęszczać, nie mam zamiaru ryzykować... Może też jest inaczej jak budynek stoi kilka lat w sso bez chudziaka, to zapewne samo osiądzie ale my nie mamy tyle czasu- mam nadzieję,że w przyszłym roku się wprowadzimy :yes:

A o co chodzi z tym balkonem ? Jednak Ci się nie podoba, że piszesz "nieszczęsny", czy coś w trakcie budowy poszło nie tak, może przeoczyłam ?

U mnie nie zagęszczali. Jak zasypywali fundamenty, to nie było ziemi tylko błoto, bo przez kilka dni wcześniej lało. Nie dało by się nawet tego zagęścić ubijakiem, bo tak chlapała woda. Chudziaka jeszcze nie mam.

Balkon nazwałam "nieszczęsnym", bo budzi kontrowersje:):):). U nas wszystko jest ok:).

Witajcie :)

ponieważ i my małymi kroczkami zbliżamy się do zagęszczania piasku i wylewania chudziaka to wcześniej oczywiście układanie kanalizacji. I tutaj moja prośba...macie może i czy bylibyście tak mili zamieścić zdjęcia rozmieszczenia kanalizacji u was w domkach? :oops: Chodzi mi głównie o takie z niezasypanymi rurami ale zalane chudziakiem też oczywiście mogą być. Mam tyle teorii w głowie a tak na prawdę nie wiem jak to zrobić. :confused: :cry: