paliszcz 04.05.2014 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 Lenka- nie pomogę bo mam łazienkę w miejscu schodów, więc inny układ. Agata- ale wam domek rośnie no i piękne widoki macie a balkon na pewno będzie spoko i spełni swoją funkcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka123 04.05.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 :welcome:lenka123 mam pytanko ile zamawialiście betonu na ławy ja buduję Z92GL Jacpuc nam wyszło 17m3 betonu na ławy, z tym że my budujemy bez garażu i jak już pisałam jedną ścianę (ławę) mamy szersza. Myślę, że wyszły nam nawet ciut za wysokie ale to nie wada Paliszczku dziękuję Ci za dobre chęci heh nie mam pojęcia z której strony to ugryźć Agata78 widzę, że odważyłaś się na powiększenie balkonu-nawet o tym nie pomyślałam, że można zrobić w ten sposób, ciekawe rozwiązanie zobaczymy jak wyjdzie po zalaniu. Powiedz ile wyszło Ci prętów na zbrojenie stropu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata78 05.05.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 (edytowane) Lenka123 - nie wiem ile prętów mi poszło na zbrojenie, bo buduje mi firma i to oni zakupują cały materiał Edytowane 5 Maja 2014 przez Agata78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liconek 05.05.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Zdjęcia balkonu i wykuszu[ATTACH=CONFIG]258134[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]258135[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]258136[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]258137[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]258138[/ATTACH] To ten balkon sporo jest powiększony i na boki i do przodu ... ja myślałem ze 30cm wysunąć tylko do przodu . Ile ten Wasz ma teraz głębokości od ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata78 05.05.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 My chcemy odsunąć okna nad wykuszem od dzielącej je ściany po 60cm każde (teraz jest chyba 30 cm), żeby można było spokojnie na tej ścianie postawić szafę. Dlatego powiększyliśmy balkon również na boki.Nie wiem szczerze jakie ma teraz wymiary:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka123 05.05.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Mam jeszcze takie zapytanie ponieważ 3 maja u nas cały czas padało poświęciliśmy ten dzień na "planowanie procesu budowy". usiedliśmy na spokojnie i obgadaliśmy sobie np. listę zakupów na najbliższą przyszłość, co w kolejności teraz będziemy robić i jak to robić. I pojawił się problem a mianowicie: * wysokość chudziaka do jakiej wysokości zasypać piaskiem? doszliśmy do wniosku, że zasypiemy do +/- przed ostatniego bloczka fundamentowego. do wysokości ostatniego zalejemy chudziak czyli chudziak będzie na równym poziomie z wysokością bloczków fundamentowych co za tym idzie izolacja również będzie na jednym poziomie(nie będzie różnicy wysokości-schodków w izolacji). Jak jest to u Was zrobione? Myśleliśmy też, by zalać niżej i ten ostatni bloczek zostawić na wypełnienie styropianem. w pierwszym wariancie styropian będzie układany już na wysokości pierwszego pustaka solbetu i tutaj obawiam się, znacznego obniżenia pomieszczeń dojdzie ogrzewanie, jakaś wylewka + płytki/podłoga drewniana, może jakiś podwieszany sufit...Może być za nisko. *ogrzewanie skoro jesteśmy już przy ogrzewaniu, jakiego rodzaju ogrzewanie wybieracie do salonu? kuchnia-podłogowe, łazienka wiadomo, w korytarzu:podłogowe/jakiś grzejniczek zawsze gdzieś się upchnie, podobnie na górze. a salon? Podłogowe może być mało-lubię ciepełko. a nie chcę przyklejać grzejnika na ścianie za kanapą-wątpliwy urok jak odnosicie się do zaproponowanego ogrzewania kanałowego? Ktoś u siebie instaluje coś takiego? Może ktoś ma doświadczenie z tego typu grzejnikami i może coś powiedzieć? Jakie pomysły na ogrzanie przestrzeni korytarz-kuchnia-salon? *schody temat schody-temat rzeka wiem. można o nich mówić dluuugo, nie jestem ich zwolenniczka-wolałabym zwykłe ze spocznikiem ale cóż. (nie jest powiedziane, że takie zostaną-jak mnie zdenerwują to zmieniamy) i jeszcze ten jeden stopień wystający na korytarz ale pytanie moje dotyczy okna. robicie okno na klatce schodowej? wydaje mi się, że może być ciemno.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fankaZ92 05.05.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Lenka123 - na temat wysokości chudziaka niestety się dokładnie nie wypowiem, Mąż sam wylewał także jak wróci z pracy to go zapytam. * ogrzewanie - u nas to też ostatnio temat gorący. Na 100% ustalone jest, że podłogówka będzie w wiatrołapie i łazience a na poddaszu grzejniki. Kombinujemy jak rozplanować ogrzewanie w salonie i korytarzu, w kuchni nie podoba mi się kratka w blacie, także chyba pozostaje podłogówka. Podsumowują u nas to temat nadal otwarty. * schody - robimy z pełnym spocznikiem, schody będą wydłużone o 4 stopnie na poddaszu. Nie robimy osobnego wejścia do pralni, (wejście będzie od łazienki) także będzie miejsce na schody. Pralnie przenosimy w kąt gdzie jest komin (nie będzie mi przeszkadzał w łazience) Na klatce schodowej robimy okno, w adaptacji projektu jest okno takie jak w pokoju na poddaszu, żeby ładnie wyglądało to z zewnątrz. Aczkolwiek dzisiaj murarze coś wspominali, że zobaczymy na jakiej wysokości wyjdzie to okno, żeby wyglądało ok także ze środka domu, tak czy siak okno na klatce schodowej będzie na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 05.05.2014 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Wysokość chudziaka- jeszcze nie wiem bo będziemy zalewać dopiero po postawieniu ścian parteru, zobaczymy ile jeszcze piachu osiądzie. Poza tym po ocieplaniu pionowym fundamentów zostało nam sporo styro 10 (przy izolacji poziomej mieliśmy dać 6cm) i go damy na podłogę, więc też musimy troszkę miejsca zostawić... Ogrzewanie- od początku wiedzieliśmy że cały dół podłogówka + łazienka grzejnik, poddasze grzejniki. Schody- dwubiegowe ze spocznikiem a pod schodami dodatkowy schowek Słuchajcie założyłam dziennik budowy tylko dlatego żeby mieć gdzieś zapisane wydatki, nie będę ich pisać tu bo nie chce mi się za każdym razem tłumaczyć, że mam zmienioną Zetkę- więc jak ktoś ciekawy to zapraszam. Dziennik dostępny tylko dla osób piszących tutaj więc jak ktoś nie może wejść to dajcie znać dopiszę do listy bo może o kimś zapomniałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka123 05.05.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Wysokość chudziaka- jeszcze nie wiem bo będziemy zalewać dopiero po postawieniu ścian parteru, zobaczymy ile jeszcze piachu osiądzie. Poza tym po ocieplaniu pionowym fundamentów zostało nam sporo styro 10 (przy izolacji poziomej mieliśmy dać 6cm) i go damy na podłogę, więc też musimy troszkę miejsca zostawić... Ogrzewanie- od początku wiedzieliśmy że cały dół podłogówka + łazienka grzejnik, poddasze grzejniki. Schody- dwubiegowe ze spocznikiem a pod schodami dodatkowy schowek Słuchajcie założyłam dziennik budowy tylko dlatego żeby mieć gdzieś zapisane wydatki, nie będę ich pisać tu bo nie chce mi się za każdym razem tłumaczyć, że mam zmienioną Zetkę- więc jak ktoś ciekawy to zapraszam. Dziennik dostępny tylko dla osób piszących tutaj więc jak ktoś nie może wejść to dajcie znać dopiszę do listy bo może o kimś zapomniałam Dziękuję za dodanie mnie do listy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fankaZ92 05.05.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Wysokość chudziaka - podpytałam Męża: chudziaka laliśmy na ok 9-10 cm, wyszło 5 centymetrów poniżej linii bloczków, jednak u nas na bloczki domurowano jeszcze dwie warstwy cegły pełnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata78 06.05.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Lenka123- my robimy schody takie jak w projekcie. Nie wiem jakim cudem, ale po cofnięciu schodów (ten jeden stopień nie będzie wystawał), też wyszły. Na klatce robimy również doświetlenie w postaci małego okienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 06.05.2014 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 zapomniałam napisać o oknie oczywiście doświetlamy klatkę schodową- to podłużne okno znajduje się nieco nad spocznikiem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacpuc 06.05.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Ławy wylane wyszło mi 16m3 i starczyło na stopy tarasowe zakładając że są wykopane tak jak w projekcie 40/60 koszt 3690zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liconek 08.05.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2014 Witamy drewniane ażurowe? tak mogą tylko zmniejszysz sobie kotłownie (pom. gospod) i to bardzo. ja mam schody lane ze spocznikiem i tak to wygląda od kotlowni [ATTACH=CONFIG]254950[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]254951[/ATTACH] Może ktoś z doświadczenia napisze jak się ma ta kotłownia w standardowym ustawieniu do rozmieszczenia pieca zasypowego z podajnikiem i kotła, tzn. czy wszystko się jakoś zmieści? Tak sobie patrzę ... tu wystaje komin, tam drzwi jedne, drugie dalej schody, okno ... coś mi tu śmierdzi, że nie jest to zbytnio obstawne . pozdrawiam liconek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JA1719505057 11.05.2014 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 WitamDołańczamy do grona budujących z92 gl co prawda budowa ruszy dopiero w lipcu ale myślami jesteśmy już w trakcie. Dokonaliśmy następujących zmian likwidacja wykusza, likwidacja okień dachowych zostało tylko w łazience, dodanie lukarny , powiększenie garazu zrównanie go z tylu domu ze ścianą, powiększenie okien balkonowych do szerokości 150 cm. Jesteśmy zainteresowani wszystkim co dotyczy tego projektu więc prośba abyście umieszczali jak najwięcej informacji zwłaszcza dotyczących kosztów. Mam prośbę piszcie gdzie budujecie my na PodkarpaciuPozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fankaZ92 11.05.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 J&A -jest projekt podobny do z92 właśnie z lukarną na poddaszu: Dom w filodendronach, zastanawialiśmy się nad nim ale ostatecznie wygrała zetka Kotłownia - w kotłowni zlikwidowaliśmy wejście z wiatrołapu (będzie tylko z zewnątrz), dzięki czemu jest cała ściana do zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacpuc 11.05.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2014 Leszczu791 mam pytanie budowałeś z92gl ile zamawiałeś bloczków na mury i ścianki działowejeśli pamiętasz to podaj mi ilości .Ze zdjęć wynika że to bloczki 24/24/590 i chyba solbet chcę porównać moje obliczenia .Jeśli możesz to podaj koszty zamówienia .Z góry bardzo dziękuję a może masz jakieś cenne porady z tego etapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JA1719505057 12.05.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Palisz mam prośbę czy mogłabyś mnie dodać do oglądających twój dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adziatok 12.05.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Palisz mam prośbę czy mogłabyś mnie dodać do oglądających twój dziennik mnie też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matysssss 13.05.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Palisz mam prośbę czy mogłabyś mnie dodać do oglądających twój dziennik Ja też chciałbym się dołączyć do tego grona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts