Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bazyl- Dzięki bardzo- mam tą blachę na uwadze :) myślę jeszcze o:

http://www.akcesoria-dachowe.eu/pokrycia-dachowe/96-blachodachowka-szwedzka-sara-ssab-prelaq-30-lat-gwarancji.html

oraz:

http://budmat.pl/index.php/venecja_produkt/

poprosimy o wycenę i dopiero wtedy decyzja zostanie podjęta :)

Jacpuc- ja buduję z solbetu- póki co mamy jakieś 1000 bloczków i powinno starczyć, szybko idzie :)

W poniedziałek zalewamy strop :)

Witam wszystkich forumowiczów i fanów Z92 GL! W prawdzie projekt dopiero sie rysuje,ale chcielibysmy z meżem wiedziec jesli oczywiscie mozna ile przeznaczyli Panstwo na budowe tego domu pod klucz?Nie chodzi nam o marmury itp.tylko o domek w normalnym standardzie.U nas zmiany w projekcie beda nastepujace: kuchnia na miejscu pokoju(zyskujac wiekszy salon),kotlownia obnizona do poziomu garazu mniejsza za to osobne wejscie do domu z garazu przy kotlowni,drzwi z tylu garazu i oczywicie mniejsze okna(na chwile obecną chyba wszystko).Bedziemy wdzieczni za wszystkie dobre rady i oczywiscie piszcie jak najwiecej.Pozdrawiamy

Natalia- my przeznaczamy 300tyś ale mam nadzieję, że za 250 się uda- Z 92 to bardzo prosty projekt ale jeśli liczy się każdą złotówkę to warto jeszcze coś w projekcie uciąć :)

My zrezygnowaliśmy z:

- garażu ( będzie wiata)

- kominka (będzie bio )

- wykusza

- okien połaciowych (większe szczytowe)

- okna plastikowe, białe, dwu-szybowe (ale zaszalejemy i będą rolety- jedyne szaleństwo ;) )

-na dach blacha

-zamiast tynków płyty k-g (montaż samodzielny)

- płytki, panele- dobrej jakości jednak na wyprzedażach posezonowych więc dużo taniej

- wykończeniówka bez ekip

Edytowane przez paliszcz

Dzięki wielkie za odp. Zapomnialam dodac, że rowniez zrezygnowalismy z wykusza i kominka.Chcemy przeznaczyc max 320tys na budowa i miejmy nadzieje ze starczy:)Wylewki,tynki,ogrzewanie,przyłącza,okna jak i ocieplenie budynku musi nam wykonac firma. Elektryke i cala reszte mamy zamiar zrobic sami.Czy ktos z Was moze napisac ile wyniosly wylewki, tynki itp.Bedziemy wdzieczni za kazda odpowiedz.

Dzięki wielkie za odp. Zapomnialam dodac, że rowniez zrezygnowalismy z wykusza i kominka.Chcemy przeznaczyc max 320tys na budowa i miejmy nadzieje ze starczy:)Wylewki,tynki,ogrzewanie,przyłącza,okna jak i ocieplenie budynku musi nam wykonac firma. Elektryke i cala reszte mamy zamiar zrobic sami.Czy ktos z Was moze napisac ile wyniosly wylewki, tynki itp.Bedziemy wdzieczni za kazda odpowiedz.

Witamy na forum:)

* tynki 19,50 za m2 (wyszło nam 575 m2 )-odliczali tylko okna tarasowe, pozostałe wchodzą jako obróbka, z uszczelkami i narożnikami

* posadzki 7500 ( w tym robocizna 2200, reszta materiał ze styropianem )

Edytowane przez leszczu 791

A jakie kotły będą Wam grzały domek w długie zimowe wieczory. U nas na 137m2 zakupiliśmy Defro Duo 15 kW i teraz toczę spory z kumpelą, która do 111m2 wstawia 20 kW i twierdzi (za fachowcem), że zapasik musi być, bo wtedy zużycie paliwa mniejsze :)

To jak już się dopytuję, to jeszcze - jakie drzwi do kotłowni / drzwi wejściowe będziecie montować w swoich Zetkach? :D

Edytowane przez Bazyl3

:wave:pracuję w hurtowni która handluję na dużą skale kotłami i mam z tym na co dzień do czynienia polecam Defro

są solidne i niezawodne ale osobiście kupię sobie ogniwo 20kw z podajnikiem na ekogroszek.zaletą jest

to że jest zgrabny i niewielki. Z tym naddatkiem mocy to racja, Defro jest wielki chodzi mi o gabaryty i wagę.Nasza

kotłownia w z92gl zastał by przytłoczona przez ten kocioł.

A jakie kotły będą Wam grzały domek w długie zimowe wieczory. U nas na 137m2 zakupiliśmy Defro Duo 15 kW i teraz toczę spory z kumpelą, która do 111m2 wstawia 20 kW i twierdzi (za fachowcem), że zapasik musi być, bo wtedy zużycie paliwa mniejsze :)

To jak już się dopytuję, to jeszcze - jakie drzwi do kotłowni / drzwi wejściowe będziecie montować w swoich Zetkach? :D

Ja mam skam - p premium 12 kw i na nowy ocieplony budynek to w zupełności wystarczy, nie dajcie się naciągnąć na jakieś 20 kw to zdecydowanie za dużo piec nie będzie dobrze pracował tylko się kisił. Jest na forum o piecach osoba o nicku Jarecki, napisz do niego on ci wszystko wyjaśni.

Z tym naddatkiem mocy to racja

nie dajcie się naciągnąć na jakieś 20 kw

Czyli jak zwykle, gdzie dwóch inwestorów, tam trzy opinie :D. Mam nadzieję, że moje 15 kW da radę i się nie rozpadnie po roku :p Szkoda, że portfel chudy, bo z chęcią zainwestowałbym w pompę ciepła.

A jakie macie drzwi wejściowe/do kotłowni i czy macie już pomysły na drzwi wewnętrzne?

Czyli jak zwykle, gdzie dwóch inwestorów, tam trzy opinie :D. Mam nadzieję, że moje 15 kW da radę i się nie rozpadnie po roku :p Szkoda, że portfel chudy, bo z chęcią zainwestowałbym w pompę ciepła.

A jakie macie drzwi wejściowe/do kotłowni i czy macie już pomysły na drzwi wewnętrzne?

Spokojnie da rade , jeszcze zapas masz więc bez strachu, tylko bardzo ważne aby suchy opał wrzucać bo inaczej to ślimak długo nie pociągnie :)

Ponieważ nikt nie podejmuje tematu to rzucę dwa linki:

- drzwi wewnętrzne - http://www.porta.com.pl/porta_koncept,p1,m95,s10.html (model A.9)

- drzwi zewnętrzne póki co - http://www.stolpaw.com.pl/drzwi-zewnetrzne/optimum-plus/stol-18 - aczkolwiek ja forsuję kupno metalowych (tylko nie wiem, jakie są dobre, bo Gerda ponoć się skiepściła) :)