Bazyl3 03.06.2014 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 (edytowane) Skoro nikt nie chce pogadać o drzwiach, to może ktoś już prowadził rozeznanie i podpowie jakie kwoty wchodzą w grę przy dociepleniu poddasza. Zakres: pełne deskowanie od góry (stryszek), docieplenie wełną na całej połaci dachu i regipsy bez gładzi na całości (tylko w miejscach kręcenia i na spoinach)?? EDIT: Docieplacie całość połaci (do szczytu) czy tylko po trapezie? Pozdrawiam Edytowane 3 Czerwca 2014 przez Bazyl3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 03.06.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Skam - p premium 12 kw sterownik IRYD PID wczoraj pierwsze odpalenie, chodzi wszystko ok, tylko podłogówka nie do końca , ale pewnie zapowietrzone niektóre obiegi są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 03.06.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Skoro nikt nie chce pogadać o drzwiach, to może ktoś już prowadził rozeznanie i podpowie jakie kwoty wchodzą w grę przy dociepleniu poddasza. Zakres: pełne deskowanie od góry (stryszek), docieplenie wełną na całej połaci dachu i regipsy bez gładzi na całości (tylko w miejscach kręcenia i na spoinach)?? EDIT: Docieplacie całość połaci (do szczytu) czy tylko po trapezie? Pozdrawiam My mamy po trapezie , sąsiad obok robił całość do połaci i wszystko z regipsami wyszło mu około 15 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 03.06.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 My mamy po trapezie , sąsiad obok robił całość do połaci i wszystko z regipsami wyszło mu około 15 tys. Tylko wiesz, materiał to można zakupić konkret i cena rośnie. Dlatego na to nie zwracam uwagi i kupuję na co mnie stać (Isovera 035). Mnie chodzi o cenę robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JA1719505057 04.06.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 No i przyszła kolej na mnie, pozwolenie do odebrania 10.05 (czas oczekiwania 7 dni!!) dwa tygonie na uprawomocnienie no i zaczynamy. Plany materiałowe ściany zewnętrzne z BK wewnętrzne z silikatów (?) stropy lane, dachówka cementowa, ocieplenie fundament 15, ściany 20 cm, dach 20, okna raczej 3 szybowe, doprojektowana lukarnia w pokoju z trema dachowymi oknami.Zmiany: likwidacja wykuszu, niższe okno w miejscu wykuszu, likwidacja okień dachowych zostaje tylko w łazience, powiększenie garażu, i wiatrołapu kosztem kotłowniDylematy konstrukcyjne: jak zabudować kuchnie aby ją trochę odseparować od salonu, czy połączyć górną łazienkę z pralnią.Dylematy instalacyjne: ogzewanie plan mam podłogówka w całym domu połączona z kominkiem z płaszczem wodnym, i piecem gazowym + solary , całość podpięta pod bufor własnej produkcji (praca zlecona szukam wyonawcy)Dylemat mam dotyczący WM czy instalować jeżeli tak to jak się do tgo zabrać aby wszystko działało bezproblemowo i było drogo w instalowaniuu i póżniej w utrzymaniu.Myśle że narazie wystarczy dylematów przybędzie wraz z wbiciem pierwszej łopaty.Prośba do wszystkich o umieszczanie zdjęć zwłaszcza pomieszczeń w środku tu prośbę kieruję do min przodownika leszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 04.06.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 No i przyszła kolej na mnie, pozwolenie do odebrania 10.05 (czas oczekiwania 7 dni!!) dwa tygonie na uprawomocnienie no i zaczynamy. Plany materiałowe ściany zewnętrzne z BK wewnętrzne z silikatów (?) stropy lane, dachówka cementowa, ocieplenie fundament 15, ściany 20 cm, dach 20, okna raczej 3 szybowe, doprojektowana lukarnia w pokoju z trema dachowymi oknami. Zmiany: likwidacja wykuszu, niższe okno w miejscu wykuszu, likwidacja okień dachowych zostaje tylko w łazience, powiększenie garażu, i wiatrołapu kosztem kotłowni Dylematy konstrukcyjne: jak zabudować kuchnie aby ją trochę odseparować od salonu, czy połączyć górną łazienkę z pralnią. Dylematy instalacyjne: ogzewanie plan mam podłogówka w całym domu połączona z kominkiem z płaszczem wodnym, i piecem gazowym + solary , całość podpięta pod bufor własnej produkcji (praca zlecona szukam wyonawcy) Dylemat mam dotyczący WM czy instalować jeżeli tak to jak się do tgo zabrać aby wszystko działało bezproblemowo i było drogo w instalowaniuu i póżniej w utrzymaniu. Myśle że narazie wystarczy dylematów przybędzie wraz z wbiciem pierwszej łopaty. Prośba do wszystkich o umieszczanie zdjęć zwłaszcza pomieszczeń w środku tu prośbę kieruję do min przodownika leszczu Zdjęcia są tutaj poszukaj , aktualne wkleję jak będzie więcej czasu. Nie wiem jaki wy tam macie budżet , ale ja bym się zastanowił nad tym styropianem, na fundament 15?????, to chyba dużo za dużo . Na ściany tez bym nie dawał więcej niż 15 bo jak to mój kolega zajmujący się sprzedażą styropianu powiedział zysk cieplny jest nieadekwatny do poniesionych kosztów, na dach 15 i 5 i będzie ok. Jeśli chodzi o kominek z płaszczem wodnym to super sprawa, ale trzeba się zastanowić nad jednym dylematem do czego ma służyć taki kominek?, bo mój szwagier ma to samo rozwiązanie i piec gazowy, ale ze względu na koszty gazu palą cały czas drewnem w kominku i się żona wścieka że ma teraz kotłownie w salonie. To tak na szybko parę moich uwag. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 05.06.2014 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Bazyl w niczym niestety nie pomogę bo to nie mój etap. Jesteśmy na etapie zalanego wieńca, w przyszłym tygodniu więźba. J&A- my działówki robimy z silikatów ( dokładnie z cegły silikatowej drążonej 12cm) Ale szybko dostaliście pozwolenie, pierwszy raz słyszę aby komuś tak szybko się udało super Sporo tego ocieplenia na fundament, my daliśmy 10cm, a na ściany zew. będzie 15cm, w reszcie nie pomogę- nie robię kominka i WM Zdjęcia mam w dzienniku ( zetka trochę zmieniona ale może coś się przyda) Leszczu- data przeprowadzki już jakaś jest ? A jak reszta ? Coś cichutko... Agata, jacpuc, fanka, adziatok- wywołani do tablicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka1985 05.06.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Pozwolenie na budowę odebrane, jeszcze tylko kredyt i my też ruszamy z budową naszej wymarzonej zetki mam nadzieję, że w lipcu się uda:) mam do was pytanie z czego budowaliście ściany zewnętrzne z ytonga tak jak sugeruje projekt czy może z solbetu, a może z jeszcze czegoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 05.06.2014 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Solbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 05.06.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Ja tam bym na cenę patrzył, to i tak wszystko jedno i to samo po prostu gazobeton, mi się wydaję że ludzie biorą ytong czy inne tam nowości bo to w dobrym tonie mieć taka moda ,bo to tak jak kupić buty nike i się za logo płaci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata78 06.06.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 (edytowane) Ja tam bym na cenę patrzył, to i tak wszystko jedno i to samo po prostu gazobeton, mi się wydaję że ludzie biorą ytong czy inne tam nowości bo to w dobrym tonie mieć taka moda ,bo to tak jak kupić buty nike i się za logo płaci Popieram:). Nawet przy budowie domu czasem lanserką zalatuje u niektórych:). Edytowane 6 Czerwca 2014 przez Agata78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata78 06.06.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 U mnie na razie cisza, bo nic się nie dzieje. Ekipa zrobiła sobie wolne prawie 3 tyg. Cóż, takie życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 06.06.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Ja tam bym na cenę patrzył Dokładnie! Cena za m2 byłaby teraz u mnie decydująca. My stawialiśmy z Wienerbergera 25 P+W, ale teraz chyba bym postawił z dużych bloczków gazobetonowych na klej. Szybciutko, czyściutko i jak ekipa z głową, to jeszcze prościutko, czego o moich ścianach tak do końca powiedzieć nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszka1985 06.06.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Dla mnie te wszystkie materiały to czarna magia, dlatego pytam was bardziej doświadczonych co jest waszym zdaniem wystarczające mamy z mężem na budowe określony budżet i chcemy się w nim zmieścić. Cóż w sobotę będziemy rozmawiać z wykonawcą może on nam troche rozjaśni temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 06.06.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Dla mnie te wszystkie materiały to czarna magia, dlatego pytam was bardziej doświadczonych co jest waszym zdaniem wystarczające mamy z mężem na budowe określony budżet i chcemy się w nim zmieścić. Cóż w sobotę będziemy rozmawiać z wykonawcą może on nam troche rozjaśni temat. Wykonawca pewnie będzie namawiał na ytonga bo to się szybko i łatwo kładzie, my postawiliśmy dom z bloczków prefabet i tez stoi nie zawalił się a wyszło dużo taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 11.06.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Cisza na morzu Macie już może jakieś wizualizacje łazienek? Jakie macie wysokości kondygnacji "na gotowo"? Drzwi zewnętrzne drewno czy metal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matysssss 16.06.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Agata78Miałbym do Ciebie ogromną prośbę.... Zaciekawił mnie Twój sposób "powiększenia" balkonu, skądinąd jakże innowacyjny. Byłaby szansa dostać od Ciebie więcej zdjęć? jakie wymiary ma teraz balkon? o ile został powiększony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agata78 17.06.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Matysssss - powiększyliśmy balkon, ponieważ chcieliśmy bardziej rozstawić okna, a z wykuszu nie chcieliśmy rezygnować, gdyż dzięki niemu domek wygląda ładniej i nie jest to totalnie prosta bryła:). Powiększyliśmy go dość spontanicznie. Budowlańcy mieli go poszerzyć i wydłużyć, ale wymiarów nie ustalaliśmy dokładnie:). Efekt końcowy jest bardzo zadowalający:):). Ponieważ buduję 200 km od miejsca zamieszkania:), więc dokładne wymiary mogę podać po weekendzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka123 17.06.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Witam Co tak Kochani ucichliście? Domyślam się, że praca wre ściany pną się do góry, każdy korzysta z pogody, ale nikt się nie chwali Nurtują mnie dwie sprawy. Może ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości 1. Czy w tak małej łazience jaka jest na dole dam rade upchać prysznic, wc, umywalkę i pralkę? 2. Drugie pytanie dotyczy wiatrołapu. Pomniejszamy drzwi wejściowe do jednoskrzydłowych i przesuwamy jak najbardziej w lewą stronę pomieszczenia. czy na ścianie po prawej stronie (ściana spiżarni ) dam rade wstawić szafę wiecie taką wnękową z suwanymi drzwiami? wymiary na to pozwolą? Jakie są wasze odczucia? Jak to widzicie? Po mału wychodzimy z ziemi Kanalizacja rozprowadzona, piasek zasypany, ubijany warstwowo i zalewany wodą. Przed nami wylewanie chudziaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacpuc 17.06.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Lenka widzę że jesteśmy na tym samym etapie oto mój chudziak wylany wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts