Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Skoro nikt nie chce pogadać o drzwiach, to może ktoś już prowadził rozeznanie i podpowie jakie kwoty wchodzą w grę przy dociepleniu poddasza. Zakres: pełne deskowanie od góry (stryszek), docieplenie wełną na całej połaci dachu i regipsy bez gładzi na całości (tylko w miejscach kręcenia i na spoinach)?? :)

EDIT: Docieplacie całość połaci (do szczytu) czy tylko po trapezie?

Pozdrawiam

Edytowane przez Bazyl3

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro nikt nie chce pogadać o drzwiach, to może ktoś już prowadził rozeznanie i podpowie jakie kwoty wchodzą w grę przy dociepleniu poddasza. Zakres: pełne deskowanie od góry (stryszek), docieplenie wełną na całej połaci dachu i regipsy bez gładzi na całości (tylko w miejscach kręcenia i na spoinach)?? :)

EDIT: Docieplacie całość połaci (do szczytu) czy tylko po trapezie?

Pozdrawiam

My mamy po trapezie :), sąsiad obok robił całość do połaci i wszystko z regipsami wyszło mu około 15 tys.

No i przyszła kolej na mnie, pozwolenie do odebrania 10.05 (czas oczekiwania 7 dni!!) dwa tygonie na uprawomocnienie no i zaczynamy.

Plany materiałowe ściany zewnętrzne z BK wewnętrzne z silikatów (?) stropy lane, dachówka cementowa, ocieplenie fundament 15, ściany 20 cm, dach 20, okna raczej 3 szybowe, doprojektowana lukarnia w pokoju z trema dachowymi oknami.

Zmiany: likwidacja wykuszu, niższe okno w miejscu wykuszu, likwidacja okień dachowych zostaje tylko w łazience, powiększenie garażu, i wiatrołapu kosztem kotłowni

Dylematy konstrukcyjne: jak zabudować kuchnie aby ją trochę odseparować od salonu, czy połączyć górną łazienkę z pralnią.

Dylematy instalacyjne: ogzewanie plan mam podłogówka w całym domu połączona z kominkiem z płaszczem wodnym, i piecem gazowym + solary , całość podpięta pod bufor własnej produkcji (praca zlecona szukam wyonawcy)

Dylemat mam dotyczący WM czy instalować jeżeli tak to jak się do tgo zabrać aby wszystko działało bezproblemowo i było drogo w instalowaniuu i póżniej w utrzymaniu.

Myśle że narazie wystarczy dylematów przybędzie wraz z wbiciem pierwszej łopaty.

Prośba do wszystkich o umieszczanie zdjęć zwłaszcza pomieszczeń w środku tu prośbę kieruję do min przodownika leszczu

No i przyszła kolej na mnie, pozwolenie do odebrania 10.05 (czas oczekiwania 7 dni!!) dwa tygonie na uprawomocnienie no i zaczynamy.

Plany materiałowe ściany zewnętrzne z BK wewnętrzne z silikatów (?) stropy lane, dachówka cementowa, ocieplenie fundament 15, ściany 20 cm, dach 20, okna raczej 3 szybowe, doprojektowana lukarnia w pokoju z trema dachowymi oknami.

Zmiany: likwidacja wykuszu, niższe okno w miejscu wykuszu, likwidacja okień dachowych zostaje tylko w łazience, powiększenie garażu, i wiatrołapu kosztem kotłowni

Dylematy konstrukcyjne: jak zabudować kuchnie aby ją trochę odseparować od salonu, czy połączyć górną łazienkę z pralnią.

Dylematy instalacyjne: ogzewanie plan mam podłogówka w całym domu połączona z kominkiem z płaszczem wodnym, i piecem gazowym + solary , całość podpięta pod bufor własnej produkcji (praca zlecona szukam wyonawcy)

Dylemat mam dotyczący WM czy instalować jeżeli tak to jak się do tgo zabrać aby wszystko działało bezproblemowo i było drogo w instalowaniuu i póżniej w utrzymaniu.

Myśle że narazie wystarczy dylematów przybędzie wraz z wbiciem pierwszej łopaty.

Prośba do wszystkich o umieszczanie zdjęć zwłaszcza pomieszczeń w środku tu prośbę kieruję do min przodownika leszczu

Zdjęcia są tutaj poszukaj , aktualne wkleję jak będzie więcej czasu. Nie wiem jaki wy tam macie budżet , ale ja bym się zastanowił nad tym styropianem, na fundament 15?????, to chyba dużo za dużo . Na ściany tez bym nie dawał więcej niż 15 bo jak to mój kolega zajmujący się sprzedażą styropianu powiedział zysk cieplny jest nieadekwatny do poniesionych kosztów, na dach 15 i 5 i będzie ok. Jeśli chodzi o kominek z płaszczem wodnym to super sprawa, ale trzeba się zastanowić nad jednym dylematem do czego ma służyć taki kominek?, bo mój szwagier ma to samo rozwiązanie i piec gazowy, ale ze względu na koszty gazu palą cały czas drewnem w kominku i się żona wścieka że ma teraz kotłownie w salonie. To tak na szybko parę moich uwag. Pozdrawiam.

Bazyl w niczym niestety nie pomogę bo to nie mój etap. Jesteśmy na etapie zalanego wieńca, w przyszłym tygodniu więźba.

J&A- my działówki robimy z silikatów ( dokładnie z cegły silikatowej drążonej 12cm)

Ale szybko dostaliście pozwolenie, pierwszy raz słyszę aby komuś tak szybko się udało :) super :)

Sporo tego ocieplenia na fundament, my daliśmy 10cm, a na ściany zew. będzie 15cm, w reszcie nie pomogę- nie robię kominka i WM

Zdjęcia mam w dzienniku ( zetka trochę zmieniona ale może coś się przyda)

Leszczu- data przeprowadzki już jakaś jest ? :cool:

A jak reszta ? Coś cichutko... Agata, jacpuc, fanka, adziatok- wywołani do tablicy :rolleyes:

Ja tam bym na cenę patrzył, to i tak wszystko jedno i to samo po prostu gazobeton, mi się wydaję że ludzie biorą ytong czy inne tam nowości bo to w dobrym tonie mieć taka moda ,bo to tak jak kupić buty nike i się za logo płaci :)

Popieram:). Nawet przy budowie domu czasem lanserką zalatuje u niektórych:).

Edytowane przez Agata78

Ja tam bym na cenę patrzył

Dokładnie! Cena za m2 byłaby teraz u mnie decydująca. My stawialiśmy z Wienerbergera 25 P+W, ale teraz chyba bym postawił z dużych bloczków gazobetonowych na klej. Szybciutko, czyściutko i jak ekipa z głową, to jeszcze prościutko, czego o moich ścianach tak do końca powiedzieć nie można :p

Dla mnie te wszystkie materiały to czarna magia, dlatego pytam was bardziej doświadczonych co jest waszym zdaniem wystarczające :) mamy z mężem na budowe określony budżet i chcemy się w nim zmieścić. Cóż w sobotę będziemy rozmawiać z wykonawcą może on nam troche rozjaśni temat. :bash:

Dla mnie te wszystkie materiały to czarna magia, dlatego pytam was bardziej doświadczonych co jest waszym zdaniem wystarczające :) mamy z mężem na budowe określony budżet i chcemy się w nim zmieścić. Cóż w sobotę będziemy rozmawiać z wykonawcą może on nam troche rozjaśni temat. :bash:

Wykonawca pewnie będzie namawiał na ytonga bo to się szybko i łatwo kładzie, my postawiliśmy dom z bloczków prefabet i tez stoi nie zawalił się a wyszło dużo taniej

Matysssss - powiększyliśmy balkon, ponieważ chcieliśmy bardziej rozstawić okna, a z wykuszu nie chcieliśmy rezygnować, gdyż dzięki niemu domek wygląda ładniej i nie jest to totalnie prosta bryła:). Powiększyliśmy go dość spontanicznie. Budowlańcy mieli go poszerzyć i wydłużyć, ale wymiarów nie ustalaliśmy dokładnie:). Efekt końcowy jest bardzo zadowalający:):):). Ponieważ buduję 200 km od miejsca zamieszkania:), więc dokładne wymiary mogę podać po weekendzie.IMG_2226.jpgIMG_2227.jpgIMG_2228.jpgIMG_2230.jpgIMG_2231.jpg

Witam :) Co tak Kochani ucichliście? Domyślam się, że praca wre :) ściany pną się do góry, każdy korzysta z pogody, ale nikt się nie chwali :p Nurtują mnie dwie sprawy. Może ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości ;)

1. Czy w tak małej łazience jaka jest na dole dam rade upchać prysznic, wc, umywalkę i pralkę?

2. Drugie pytanie dotyczy wiatrołapu. Pomniejszamy drzwi wejściowe do jednoskrzydłowych i przesuwamy jak najbardziej w lewą stronę pomieszczenia. czy na ścianie po prawej stronie (ściana spiżarni ) dam rade wstawić szafę wiecie taką wnękową z suwanymi drzwiami? wymiary na to pozwolą?

Jakie są wasze odczucia? Jak to widzicie?

Po mału wychodzimy z ziemi :) Kanalizacja rozprowadzona, piasek zasypany, ubijany warstwowo i zalewany wodą. Przed nami wylewanie chudziaka :)