Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Paliszcz pięknie to wszystko wygląda. I te duże okna na górze w pokojach... Kiedy my będziemy na tym etapie ;) Gratulacje i trzymam kciuki za dalsze postępy. My w sobotę zalewamy chudziak i nareszcie wyjdziemy z ziemi :rotfl: Luby jutro ma za zadanie znaleźć i zakupić dla swojej księżniczki jakże eleganckie i gustowne lakierki (czytaj "gumiaki, kaloszki" jak je zwał tak zwał) bym mogła w tym błotku brodzić. Trzymajcie kciuki by mi się w butki betonu nie nalało :p

Mam jeszcze takie pytanie... Zmieniacie wymiary okna kuchennego? Wydaje się być bardzo duże i prawdę mówiąc zastanawiam się nad zmniejszeniem go. Jak jest u Was?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć, chciałabym dołączyć się do budujących zetkę:smile:

Rozpoczęliśmy już budowę, tj.na tę chwilę mamy tylko fundamenty i niestety kolejne etapy już chyba nie w tym roku. Mimo to jestem bardzo ciekawa przyszłego wyglądu mojego domku. Byłabym wdzięczna mając możliwość podejrzenia większej ilości zdjęć;)

Cześć, chciałabym dołączyć się do budujących zetkę:smile:

Rozpoczęliśmy już budowę, tj.na tę chwilę mamy tylko fundamenty i niestety kolejne etapy już chyba nie w tym roku. Mimo to jestem bardzo ciekawa przyszłego wyglądu mojego domku. Byłabym wdzięczna mając możliwość podejrzenia większej ilości zdjęć;)

Witamy Zetkowiczów...... Zdjecia wszystkich pomieszczeń są na forum :)

Cześć wszystkim. Mam pytanie odnośnie instalacji sanitarnej. Jak prowadziliscici piony kanalizacyjne? Czy chowaliscie je w murach czy jak. Bo ja teraz chce teraz zrobic kanalizację pod płytą i nie wiem czy ruly dac zaraz obok muru czy w murze już wyciąć na nie. Proszę o pomoc piszcie jak to zrobiliście u siebie.

Cześć wszystkim. Mam pytanie odnośnie instalacji sanitarnej. Jak prowadziliscici piony kanalizacyjne? Czy chowaliscie je w murach czy jak. Bo ja teraz chce teraz zrobic kanalizację pod płytą i nie wiem czy ruly dac zaraz obok muru czy w murze już wyciąć na nie. Proszę o pomoc piszcie jak to zrobiliście u siebie.

w murach :)

Oficjalnie mamy sso :wave:

No i dylemat- okna Drutex Iglo 5 czy Vetrex Veka :/ parametry porównywalne a cena różni się o 200zł. Strasznie złe opinie krążą o Drutexie... chyba jednak będzie Veka ...

jak juz pytasz ... :) to zdecydowanie Veka. U nas Drutex bardzo popularny bo mamy fabrykę pod nosem.

Często mówi się, ze obecnie robią masówkę i okna się popsuły.

Agata- dziękuje za zainteresowanie :)

Lenka- super !!! Teraz domek będzie rósł z dnia na dzień :wiggle:

Okna będą jednak Veka, czekamy na kolejne wyceny z naszego miasta, dodatkowo bierzemy rolety zew. ( w naszym wypadku są bardziej praktycznie niż okna 3szybowe) i moskitiery na wszystkie okna uchylne (mamy blisko gospodarstwo i ilość much może mnie zabić :o ) wyceny wahają się w granicach 12 tyś więc dokładnie tyle ile zakładaliśmy :) Mamy jedynie problem z kolorem rolet bo nasz dach miał być antracytowy a jak można zobaczyć na zdjęciach jest czarny... Miały być prowadnice białe ( bo okna bez koloru) + rolety antracyt, drzwi zew. antracyt, podbitka czarna (rynny czarne)

Ciężko będzie nam dobrać kolor drzwi i rolet bo dla większości antracyt to granat a u nas jest on bardzo bardzo ciemny : (

Szukamy drzwi zew, jak macie coś ciekawego to chętnie popatrzę ( chińczyki odpadają). Wczoraj byliśmy w jednym z lepszych salonów z drzwiami w mieście ale koleś był mega nie uprzejmy, wciskał mi na siłę babcine drzwi ( z jakimiś starodawnymi tłoczeniami i witrażami) masakra ;)

Czytam też o ociepleniu poddasza- choć nie wiem czy wcześniej nie weźmiemy się za elewację...

Szukamy drzwi zew, jak macie coś ciekawego to chętnie popatrzę(...)

Czytam też o ociepleniu poddasza- choć nie wiem czy wcześniej nie weźmiemy się za elewację...

Już pokazywałem swoje drzwi - Stolpaw model Stol18 :) Co do elewacji, to ja czekam aż będę miał pewność że wylewki i tynki oddały całą wilgoć, żeby nie zamknąć jej w środku, więc pewnie koniec lipca, początek sierpnia :)

Już pokazywałem swoje drzwi - Stolpaw model Stol18 :) Co do elewacji, to ja czekam aż będę miał pewność że wylewki i tynki oddały całą wilgoć, żeby nie zamknąć jej w środku, więc pewnie koniec lipca, początek sierpnia :)

Bazyl właśnie Twoje drzwi widziałam :)

Słuszna uwaga z tą wilgocią, fakt że my robimy tynki suche ale może po wylewkach...

Może jakaś podpowiedź, uwagi (...)

Nie wiem jak macie rozplanowane ogrzewanie, ale u nas na tej ściance na górze, gdzie po drugiej stronie jest garderoba, jest tablica od CO i obok zrobiliśmy gniazdko co zaowocowało koniecznością przesunięcia grzejnika, który tam jest i teraz zgrywa się z wejściem do naszej sypialni (na równo z futryną). Oświetlenie na środku górnej klatki też nie wyszło, bo poszedł wyłaz na strych :) Jak tak patrzę teraz, to zamiast grzejnika na górnym ciągu dałbym podłogówkę z łazienki :) W pokojach dziecięcych, tu gdzie u Was są szafki, daliśmy na środku ściany gniazdka i kabel antenowy, wychodząc z założenia, że może kiedyś chłopstwo będzie chciało powiesić sobie jakieś TV. Nie wiem czy się jasno wyrażam, ale lepiej nie potrafię.

Paliszczku takie spostrzeżenia ode mnie ;)

*na górze w Waszej sypialni jak się domyślam ;) brakuje mi gniazdka po prawej stronie łóżka na np: lampkę nocną na stoliku chyba, że planujesz kinkiet ;) albo może jakąś ładowarkę do telefonu kiedyś będzie trzeba podłączyć na noc albo laptop itp. lepiej chyba jak każde będzie miało swoje gniazdko ;)

*w garderobie nie widzę żebyś miała oświetlenie-swoją drogą jak na nią patrzę to tak Ci jej zazdroszczę :) też bym chciała mieć :(

*i jedno gniazdko zrobiłabym w spiżarni. Ja planuję tam upchnąć jakąś małą zamrażarkę jak się uda jak nie coś wymyślę.

*na siłę można jeszcze zrobić oświetlenie na zewnątrz na balkonie i przy drzwiach wyjściowych z kotłowni by nogi w zimę nie złamać po ciemku.

*hmmm i może jeszcze delikatne małe światełko nad kanapą w salonie żeby sie troszeczkę doświetlić a nie palić dużego światła.

Jeśli chodzi o gniazdka wychodzę z założenia, że lepiej mieć jedno więcej i rzadziej używać, niż ciągnąć przedłużacze albo pruć ściany po fakcie.

Ogólnie bardzo przemyślane rozmieszczenie oświetlenia, gratuluję :)

Myślę, że fajnym rozwiązaniem na większych "przejściowych" powierzchniach jest użycie włączników/wyłączników takich jak schodowe :) mniej trzeba się nachodzić i wiesz, że nie będziesz w którąś strone iść po ciemku, żeby wyłączyć albo włączyć światełko. Nie wiem czy za bardzo nie zagmatwałam. Ale masz chyba takie rozwiązanie w kotlowni. Wchodzisz do pomieszczenia-zapalasz, przechodzisz-gasisz po drugiej stronie pomieszczenia i nie musisz się wracać do tamtego włącznika.

Aha ;) i chyba do pomieszczenia nad poddaszem "strychu" też trzeba pociągnąć oświetlenie ;)