Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem jak macie rozplanowane ogrzewanie, ale u nas na tej ściance na górze, gdzie po drugiej stronie jest garderoba, jest tablica od CO i obok zrobiliśmy gniazdko co zaowocowało koniecznością przesunięcia grzejnika, który tam jest i teraz zgrywa się z wejściem do naszej sypialni (na równo z futryną).

fakt, nie pomyślałam o tej rozdzielni ;) u nas wygląda tak:

CAM00606.jpg

Wyłaz mamy z garderoby, a TV u dzieci nie będzie :no: dzięki bardzo za rady, każda mega cenna :)

Lenka- tak, na górze to gniazdko jest tylko na żółto mi się zaznaczyło ;)

- zapomniałam o świetle w garderobie i na strychu ( Dzięki !!!)

- spiżarnia będzie tylko przechowalnią suchych produktów i sprzętu kuchennego mniej używanego ale może faktycznie jedno gniazdko tam wcisnę ;)

- nad kanapą w salonie chcemy dać taką stojącą :rolleyes:

Dokładnie co do gniazdek lepiej żeby nie zabrakło :) i ten system włączania/wyłączania na pewno zastosujemy :)

A jak u Ciebie ściany ?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Paliszcz cieszę się, że podoba Ci się okno w wiatrołapie, planujemy wstawić tam fixa. Martwię się trochę jak będzie wyglądało to duże okno na klatce schodowej (z zewnątrz wygląda to ładnie, symetrycznie), jak coś będziemy zamurowywać :).

Co do planów to jutro wchodzi cieśla, po zadeskowaniu i przykryciu papą, zamontowaniu instalacji zostawiamy sso na zimę. Wczesną wiosną chcemy ruszyć z tynkami i całą resztą, tak żeby latem/ wczesną jesienią się wprowadzić :).

Agata- a u was jak dalsze plany ? Jakaś przerwa czy pędzicie ile się da? Materiał na dach wybrany ? Deskujecie cały dach ?

Okolice macie piękną- zazdroszczę braku sąsiadów !

U nas ruszyły jednocześnie 4 budowy obok siebie- jedyni jesteśmy ogrodzeni ( choć wiem,ze dla Ciekawskich to nie problem) ale mam ubaw z tzw niedzielnych objazdówek- kiedy to grzecznie po kościele przyjeżdżają całe rodziny wraz z ciotkami i dziadkami i na swojej budowie są 5 minut a na sąsiednich po 30 minut :lol2::lol2::lol2::lol2:i tak sobie chodzą i komentują po czym podchodzą do naszego płotu i do męża krzyczą czy widział jak Witek ma krzywe ściany itd... po czym kiedy jadą jedni przyjeżdżają następni itd... że tez nigdy się nie spotkają na nie swoich budowach he he he he.

Fanka no okno jet mega!!! Też bym z chęcią taki zrobiła :) Okno od klatki schodowej na zewnątrz wygląda bardzo dobrze w środku zapewne też- nie ma co murować zawsze światło wpadnie :) ciekawa jestem efektu końcowego :) A jakie instalacje zostawiacie na zimę ?

Jacpuc- szczęściarzu wakacyjny, zazdroszczę. Teraz masz siłę do dalszych budowlanych bojów :). My niestety w tym roku nigdzie ale ja jestem od 3tyg na bardzo dłuuuuugim wypoczynku (może nawet 2letnim) więc odpocznę a mąż no cóż... twierdzi że odpoczywa na budowie ;) Mury rosną aż miło :)

U nas dziś, na poddaszu maż będzie wyprowadzał działówki :wiggle::wiggle::wiggle:

Świetna miejscówka. A jak z mediami? :)
Co do wody, to myślimy o własnej studni (przyszłościowo taniej, a na pewno zdrowiej), szambo własne, prąd też nieopodal. Kanalizację mamy 20m od domu, ale nie chcemy z niej korzystać. Czy ktoś ma może jakieś doświadczenie z kopaniem studni, tzn. czy to nie jest jakoś bardzo skomplikowane w załatwianiu??

Sąsiadów będę miała, ale ci najbliżsi są oddaleni ode mnie o 60m:).

Paliszcz na razie musimy uporać się z dachem, a potem zobaczymy co jeszcze w tym roku. Mam nadzieję, że wprowadzimy się na jesieni przyszłego roku:). Na dach na pewno dachówka (jeszcze nie wybrana), deskujemy cały dach.

To ciekawe, bo u mnie jest sytuacja odwrotna, tzn. chyba skończy się na szambie, bo kanalizacja nie zdąży "dojść" przed zimą :) A czemu szambo, a nie rura i spokój??

Własne szambo, ponieważ nie chcemy być uzależnieni od comiesięcznych opłat, które ktoś sobie ustala i zawsze może podnieść sobie do woli. To tak jak mieszkanie w bloku. Jak coś komuś padnie (kanalizacja czy woda) wszyscy są odłączani na czas remontu.

FankaZ92 dzięki za info:). My chcieliśmy podłączyć się do wodociągu, ale podobno woda to sama chemia (pomimo iż to wieś). Postanowiliśmy teraz, że wykopiemy studnię, tylko musimy najpierw zmienić sobie warunki zabudowy. A mogę wiedzieć chociaż w przybliżeniu jaki jest koszt wykopania takiej studni??

Własne szambo, ponieważ nie chcemy być uzależnieni od comiesięcznych opłat, które ktoś sobie ustala i zawsze może podnieść sobie do woli.

Ale cena wywiezienia beki, a cena wpuszczenia takiej samej ilości ścieków w kanał, to spora różnica na korzyść ruły. Przynajmniej u nas. No i szambo nie jest niestety bezobsługowe. A szambo klasyczne czy przydomówka?