Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jednej koncepcji brak...

- kafelki tylko do wysokości umywalki + do sufitu przy prysznicu, prysznic bez drzwi, z odpływem bez brodzika, kolory oczywiście biały,szary :/ rozweselę dodatkami- natomiast podstawowe wyposażenie to wszystko zależy od cen, będziemy szukać wyprzedaży itd... jedynie co to chcemy zachować wszystko kanciate-umywalka, wc, wanna, krany itd nic okrągłego :) Projektu raczej robić nie będę. Póki co pracuje nad kuchnią :)

DSC08422.jpg

DSC08416.jpg

:) najbardziej aktualnych jeszcze niestety nie zrobiłam ;) brudne rękawiczki, wszędzie pył i pora...kończymy prace jak już się ściemnia ;) szkoda aparatu niszczyć.

Miejcie na uwadze, że wszystko co tu widzicie robimy własnymi rękoma :) czyli dwie pary rąk-nasze :)))

Poświęcamy wszystkie weekendy i wolne chwile. Nawet jeśli komuś się nie podoba nie szkodzi ;) Wiemy czego pragniemy i do tego dążymy. Czego i Wam życzymy :) Trzeba wierzyć w siebie i spełniać marzenia :wiggle::wiggle:

Powodzenia

Witam, mam pytanie czy na dach dawaliście deski czy płytę OSB lub MFP??

Ale na dach w sensie pełnego deskowania, czy na dach w sensie nad sufit, jako podłoga stryszku? Jeśli to drugie, to my dawaliśmy deski, boć zawsze szparki i cyrkulacja lepsza. Z drugiej strony ciepło też ładniej pewnie ucieka :p W każdym razie u nas deski "trójki". Na dachu mamy blachodachówkę i membranę, więc w tym przypadku nie pomogę :)

Lenka- Gratuluję zapału !!! Zdaję sobie sprawę jak wiele ciężkiej pracy w to włożyliście i jak wiele jeszcze przed wami... Ale zapewne jesteście z siebie bardzo dumni :yes: kawał dobrej roboty !!! Trzymam kciuki za dalsze postępy !!! :)

Agata- my używaliśmy dech. Mąż twierdził, że płyty to taka prowizorka, że ludzie kupują bo tanie ale jednak decha to decha- ja przyznam, że tematu nie zgłębiałam więc nie doradzę. W każdym bądź razie my mamy dechy :)

Lenka- Gratuluję zapału !!! Zdaję sobie sprawę jak wiele ciężkiej pracy w to włożyliście i jak wiele jeszcze przed wami...

Dołączam do gratulacji :D A tak z czystej ciekawości, macie coś wspólnego z budowlanką czy to kompletna amatorka? Jeśli to drugie, to szacun, bo murowane jest pięknie :D

1. Komin wybraliśmy systemowy ibf, cena coś koło 2,5tyś ale dokładnie nie pamiętam- wysokość hmm też dokładnie nie napiszę ale wyszedł nam nieco poniżej kalenicy i musimy dokupić jeden segment

2. Na chudziaka poszło 8m3 (beton B15 konsystencja K4- gęstoplastyczny, uziernienie 0/16

Jeszcze co do komina- nam różni doradzali brać systemowy bo ponoć mniejsze szanse na błąd ale jak życie pokazało- nie ma reguły- wszystko zależy od ekipy bo i nawet systemowy można nieźle spierdzielić.... Do stropu komin robiła ekipa- wyszedł krzywo- natomiast powyżej robił mąż (pierwszy raz w życiu) i różnica ogromna- prosto i bezproblemowo...

Paliszcz, Bazyl3 :) dziękujemy za miłe słowa :)

Odpowiadając na Twoje pytanie Bazyl3 to u nas amatorka w najczystszej postaci :yes: ale dajemy radę.

hmmm jeśli chodzi o kominy...naszemu znajomemu w tą zimę zapaliła się sadza i rozsadziło komin systemowy, pokaleczył ręce wyciągając tą popękaną kamionkę, co od dołu wybrał, spadało od góry, co wybrał spadało. Mówi, że gdyby teraz stawiał postawiłby tradycyjny z cegły z grubą rurą w środku. W związku z tym i my mamy problem z decyzją jaki wybrać a czas nagli. Kierownik budowy również doradza z cegły. Ale te systemowe kuszą szybkością stawiania...

Widzisz Paliszczku coraz częściej jest tak, że nawet jak nie masz o czymś pojęcia to zrobisz to lepiej niż "specjalista" ;) Widzę, że mężowi się spodobało. Najpierw szczytówki teraz komin nono najważniejsze to mieć z tego frajdę i przyjemność :) wiadomo, że dla siebie robisz tak jak się należy :)

Mam jeszcze pytanie, czy ktoś z Was mógłby podać ilość prętów jaka poszła u Was na strop? Wiem, że to pytanie już się pojawiało ale nie pamiętam żeby ktoś odpowiedział.

Pozdrawiam

jak systemowy to z jakiej firmy ? cena ? i wysokość? a drugie pytanko to ile poszło wam betonu na chudziaka i jakiej klasy kupowaliście? z góry dziękuje za chętnych którzy odpowiedzą :)

Schiedel Rondo Plus fi 20 8,66 mb za jakieś 3.5 tysiąca, ale to wersja z jednym W (wentylacja). Bez był tańszy o jakieś 4 stówy :) Nie pamiętam ile poszło betonu na chudziaka, ale braliśmy 20tkę :)

PS. U nas w przeciwieństwie do paliszcz został jeden segment :)

Ale na dach w sensie pełnego deskowania, czy na dach w sensie nad sufit, jako podłoga stryszku? Jeśli to drugie, to my dawaliśmy deski, boć zawsze szparki i cyrkulacja lepsza. Z drugiej strony ciepło też ładniej pewnie ucieka :p W każdym razie u nas deski "trójki". Na dachu mamy blachodachówkę i membranę, więc w tym przypadku nie pomogę :)

Na dach w sensie pełnego deskowania.

Rozumiem, że nie deskowaliście tylko daliście membranę i na to blachodachówkę?? I tu nasuwa się kolejne pytanie co lepsze membrana czy papa :(??

Jeśli papa, to trzeba najpierw deskować dach, a jak membrana to bez deskowania, tak?

Edytowane przez Agata78

Lenka- nie podam Ci ilości bo u nas Teriva dodatkowo wzmocniona zbrojeniem ( konstruktor trochę zaszalał) więc może niech wypowiedzą się Ci co mają oryginał

Agata- my mamy membranę i deskowany dach. Podobno membrana dla lepszej wentylacji... Cieśla doradził i nie musieliśmy kupować dachówek wentylacyjnych ( które są drogie) membrana droższa od papy ale u nas się opłacało.

Rozumiem, że nie deskowaliście tylko daliście membranę i na to blachodachówkę?? I tu nasuwa się kolejne pytanie co lepsze membrana czy papa :(??

Nie wiem co lepsze, u mnie jest dokładnie tak jak piszesz. Membrana Tyveka i na to Pruszek Arad i wsio. Teraz być może pokusiłbym się o pełne deskowanie i jakąś dachówkę :p

A ja z innym pytaniem. Jakie macie pomysły na tarasy? Kostka, płyta i płytki, drewno? A może coś zupełnie innego?

Bazyl- u nas będzie deska drewnopodobna. Mąż chce położyć agrowłókinę czy wylać jakiegoś chudziaka, kratownicę zrobić ze słupów, krokwi i tego co zostało z dachu ( widziałam gdzieś tu na forum u kogoś wykorzystanie właśnie reszty konstrukcji dachu do tarasu)

Płytki mi się strasznie nie podobają, ew kostka ale się nasłuchałam o obrastaniu mchem i czyszczenie więc została deska :)

Nie wiem co lepsze, u mnie jest dokładnie tak jak piszesz. Membrana Tyveka i na to Pruszek Arad i wsio. Teraz być może pokusiłbym się o pełne deskowanie i jakąś dachówkę :p

A ja z innym pytaniem. Jakie macie pomysły na tarasy? Kostka, płyta i płytki, drewno? A może coś zupełnie innego?

Może coś takiego????:):) http://www.drewno-bud.pl/CIMG0506%20%281%29.jpg

Ja myślę o desce http://nailtra.pl/img/taras_Angelim_Amargosa_1.jpg

Na pewno jest droższa, ale takie tarasy są piękne. Może być na razie mały, a z czasem można go powiększyć:).

Edytowane przez Agata78