Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pisałam 2 str wcześniej więc się zacytuję :rolleyes:

ssz= 117k (projekt bez garażu) ale w tej cenie są wliczone np. narzędzia (dużo), kosiarka, podkaszarka, przyłącza, basen rozporowy z dodatkami i dużo innych bajerów ;) koszt robocizny w tej kwocie to zaledwie 26tyś, sporo mąż robi sam.

Dużo zależy też jakie weźmiesz okna i drzwi zew, warto polegać na sso u nas bez dodatków to pewnie coś koło 85-90 tyś ( z kompletnym dachem)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam jestem mocno zapracowany ponieważ buduję sam i mam problem ze schodami

niedługo zalewam strop i szukam różnych rozwiązań schodów . Może macie jakieś

ciekawe pomysły,[ATTACH=CONFIG]275080[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]275081[/ATTACH]:D czekam na fotki a oto mój stan budowy.

bezpieczne i wygodne ze spocznikiem :)

DSC03854_zmniejszacz-pl_2249.jpg

Witam,mam pytanie odnośnie drzwi wejściowych,według projektu wymiar jest duży więc chciałbym zmniejszyć,

może leszczu by podpowiedział wymiar swoich drzwi wejściowych,drzwi są naprawdę super

a dziękuje, dziękuje :)

dziura była na 100cm to skrzydło ma około 90. Taki standard podobno.

Pozdrawiam,wszystkich budujących i czytających !!!! (a wiem, ze jest ich wielu bo wciąż otrzymuje wiadomość i miałam już kilka rodzin zwiedzających :))

No i kolejny zonk na budowie :( Dziś przyszli panowie od wykończeniówki i wskazali na problem rdzewiejących narożników. Ponoć do tynków cementowo - wapiennych idą stalowe z ocynkiem. Niestety przy docieraniu ocynk prawdopodobnie poszedł się gonić :( Co robić?? :(

PS. Zatem ostrzeżenie dla tych co jeszcze nie robili, nie oszczędzajcie na narożnikach. Ja zaufałem sklepowi i dostałem ... Ech :(

Edytowane przez Bazyl3

Witam,mam pytanie odnośnie ogrzewania domu,ogrzewacie gazem czy piecem na ekogroszek,,

Z braku gazociągu jeden dylemat mniej. Defro Duo 15kW. Ale wolałbym gaz, no chyba że różnica w kosztach byłaby kolosalna. Ale jeśli niewielka, to wygoda, czystość i stosunkowa bezobsługowość gazu do mnie przemawia :)

Agata- no to już prawie sso :) jeszcze tylko pokrycie :) Dach nad tarasem chyba bardziej wydłużony niż w projekcie co ?

lukasz- no z tym gazem to dokładnie jak Bazyl pisze jeśli różnica niewielka to gaz- czysto, bezobsługowo :) (choć przy dzisiejszej sytuacji na wschodzie to nigdy nie wiadomo co z tym gazem będzie... )

Witam,mam pytanie odnośnie ogrzewania domu,ogrzewacie gazem czy piecem na ekogroszek,,mam dylemac co wybrać,jedni mowia zeby ogrzewać gazem bo dużej różnicy w cenie miedzy groszkiem nie będzie,boje się zeogrzewanie gazem moze wyjść dużo drozej[/QUO

.to dylemat każdego kto patrzy na koszty.:).........u nas ekogroszek....

Nasza decyzja to właśnie ta "niewielka?" różnica, bo jak jest okazja to dlaczego nie zaoszczędzić?

A pytanie do tych co palą gazem jaką mają temp. w domu i ile do tego wydają na drewno do kominka, bo o tym to juz nie mówią. Ludzie często maja przy gazie około 19-20 stopni i tłumaczą, ze tak lubią i to im wystarcza. Jak dla nas to za mało..... wolimy włożyć troszkę swojej pracy i mieć ciepło bez oszczędzania a dla zdrowia to ruch wskazany :)

Mój brat ma ogrzewanie gazowe w domku około 180m (+ solary) i temp 23 stopnie... płaci miesięcznie zimą 800-1000zł. Dom wybudowany 4 lata temu....dobrze ocieplony, z podbitką, wykończony. To taki przykład z życia:) Jak kogoś stać to tylko mogę pozazdrościć :p

Popytałam, poczytałam, ze ekogroszku spala się około 2,5-3 t przez cały rok. Obliczenia zostawiam dla Was ...:)

Paliszcz

Do SSO jeszcze troszeczkę brakuje, ale bliżej już niż dalej. Nie mamy jeszcze wylanego chudziaka. Daszek nad wejściem podobno ma taki wymiar jak w projekcie (sama nie mierzyłam, bo mi taki odpowiada:)). Nad tarasem na razie zadaszenia nie robimy, bo wydaje nam się, że będzie za ciemno. Wyjście na taras ogrodowy jest od wschodu, a mamy blisko las, więc zanim słonko wyjdzie zza lasu, to w salonie za wiele słońca nie będzie. Zrobimy pewnie z czasem jakąś markizę:):).