Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Agata- pozwolę sobie zacytować z mojego dziennika:

Dach- ( śruby, podkładki,nakrętki, stopy pod słupy, pręty gwint., kotwa murłatowa) 1751zł

Konstrykcja- więźba, deskowanie (zostało 2m3) 9100 zł

Dachówka ceramiczna- Marsylka Wienerberger, rynny, gąsiory,wyłaz, itd... (+ na rachunku jest jeszcze klej, styrop, siatka- do komina) 14500 ( i tu jeszcze będzie zwrot od producenta 500zł, i zwrot za jakieś 50 dachówek i 6 gąsiorów)

robocizna- 13000zł (więźba, deskowanie, pokrycie, obróbka komina i wyłazu)

razem:38350

A czy ktoś myślał coś nt alarmu, jakiś zabezpieczeń...

I jeszcze pytanko-jak robiliście/robicie ocieplenie podłogi ? Chodzi mi o to czy kładziecie np 10cm styropianu czy np po 5 w dwóch warstwach i jest on układany na tzw zakładkę. Pytam bo podobno lepiej na zakładkę (nawet taki 3cm w 3 warstwach), bo niektórzy kładą 10cm i wypełniają przestrzenie np piachem czy pianką żeby mostów nie było... zgłupiałam trochę bo pierwsze słyszę o tej zakładce... Może się ktoś wypowie :)

Edytowane przez paliszcz

Leszczu791, a co tam u Ciebie:)??

a my przygotowujemy się do przeprowadzki i jakoś się wlecze...

podłogi i płytki są, prawie wszystko wymalowane (został korytarz i schody), kuchnia juz zamontowana (zostały małe poprawki do skończenia), schody będą w poniedziałek....i mozna mieszkać.

Resztę będziemy robić na bieząco, drzwi wew. będą za miesiać ale bez tego da sie żyć :)

Otóż to :) GRATULACJE!!! :wave: Czy to będzie pierwsza nasza zamieszkana zetka? Bazyl chyba też jest już blisko przeprowadzki, czy się mylę? Kto jeszcze czuje, że koniec jest bliski? ;) Chętnie poczytam jak się mieszka :) chociaż wiadomo-" na swoim" przebija wszystko.

U nas ściany gotowe, następny krok: kominy, strop, schody. Ile czasu zbijaliście szalowanie na strop? Może do zimy nam się uda... :bash:

Czy warto dopłacić do tynku silikonowego czy wystarczy akrylowy. Odpowiedź potrzebna na rano. Jakby co jakiś tysiąc w kieszeni :)

PS. Jak wywabić plamę z kawy, która powstała na niezaimpregnowanym jeszcze jasnym gresie. Kapnęło fachowcowi, nie wytarł bo i po co i jest mały zonk, rzucający się oczy :(

PS2. Macie może jakieś patenty jak połączyć wycięty w łuk gres z panelami podłogowymi? Jakaś listwa, ale jaka?

Edytowane przez Bazyl3

Leszczu gratuluję i mam pytanko czy podnosiłeś ściankę kolankową

czy zrobiłeś jak w projekcie na 97cm.Może jakieś fotki i sugestie.

pozdrawiam !!!!!!

tak podnosiliśmy o jeden bloczek , fotka stara ale mysle, ze odpowiada na pytnie. Córka ma 130 wzrostu

20140424_135345.jpg IMAG1775.jpg

Pokoje są w pełni do wykorzystania. Fotki, hmmm jakie fotki .....czego fotki byście chcieli? Nie dodaje zdjęć wykonczeniówki bo boje się krytyki :p

....takie mam lampy w kuchni.....i bardzo mi się podobają IMAG2090.jpg IMAG2091.jpg

Lenka- my nie szalowaliśmy stropu- mieliśmy pustaki szalunkowe takie typu " L "

Jacpuc u nas ściana na 1m i myślę że jest spoko ( pokoje są naprawdę duże), pamiętaj o wydłużeniu dachu przy podniesieniu ścianki kolankowej ( leszczu z tego co pamiętam ma wydłużony dach).

Bazyl- trudne pytania zadajesz ;) i co wymyśliłeś z tym tynkiem ?

Gres z panelami- chyba tylko listwa ale jak nie mam pojęcia :(

Leszczu fotki WSZYSTKIEGO !!! :) Ale tak poważnie to chętnie zobaczę kuchnie, łazienki- jak to wszystko zagospodarowane :) bo mi jakoś inwencji brakuje. Co do gustu to wiesz... różnie bywa ale jestem pewna że świetnie wszystko ze sobą zgrałaś :)

U nas zrobione przyłącze prądu- skrzynka w domu wiec prąd i woda już jest :) Wczoraj konsultowaliśmy oczyszczalnie i na dniach zamawiamy :)

Pod elektrykę prawie wszystkie bruzdy i gniazda przygotowane :) Fajnie by było w tym roku zrobić wszystkie instalacje, wylewki, płyty :) ale już urlopu brak więc będzie ciężko...

Nie dodaje zdjęć wykonczeniówki bo boje się krytyki :p

Krytyki?? Jeżu kolczasty, chciałbym móc krytykować tak równiutkie gładzie jak u Ciebie i te kolorki, i... i... Wieczorem może się odważę i wrzucę łazienki (bez pomalowanych sufitów) i prawię końcówkę elewacji. Raz się żyje :D

@paliszcz Wzięliśmy akryl, baranek 1.5 z Greinplatu, 0110. Panowie stwierdzili, że silikon może i fajny, ale żeby wart swojej ceny ... A i w necie przeczytałem opinię człowieka, który twierdził, że jego silikon i sąsiada akryl kładzione w tym samym czasie niczym się nie różnią. A skoro nie ma różnicy ... :D