Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bazyl3Wymiary łazienek są jak w projekcie?? Wrzuciłbyś jeszcze zdjęcie domku od strony wyjścia na taras?? Baaardzo proszę:):)

U mnie jest przemodelowana zetka, jak u paliszcz. Górna to połączenie łazienki i tego składziku obok, stąd wielkość. zdjęcie jak nie zapomnę - jutro :)

Mam jeszcze pytanie jak rozwiązaliście, lub rozwiążecie sprawę wejścia kominiarza na dach????

Kominiarz musi być chudy, bo nasz wyłaz na dach jest dość mały. Szklany, koło komina, ze stryszku. Wyłaz znaczy, nie kominiarz :) Widać na zdjęciu powyżej.

Pytanko czy podnosiłeś ściankę kolankową czy tak jak w projekcie. Oto moje fotki.

Jeden pustak up, na gotowo po panelu jakieś 123 cm do skosu. Ależ Wy czyściutko i prościutko murujecie. Szacun :D

Edytowane przez Bazyl3

Bazyl- no REWELACJA !!! Też myślałam o biało czarnej na dole :) Jest pięknie !!! Nie mogę się napatrzeć :) Cały domek prezentuje się bardzo zgrabnie :)

Agata- u nas jak u Bazyla- wyłaz szklany,obok komina, ze strychu- fajnie doświetla ten stryszek :) Ale dokładnie- kominiarz musi dbać o linie :D

Bazyl- no REWELACJA !!! Też myślałam o biało czarnej na dole :) Jest pięknie !!! Nie mogę się napatrzeć :) Cały domek prezentuje się bardzo zgrabnie :)

Dzięki za miłe słowo. U nas podmurówki jeszcze nie ma, bo raz, że zastanawiamy się z czego ma być. Dwa, musimy zgrać z opaską z kostki koło domu, bo jak nas będzie stać na jakiś kamień czy klinkier, to go trzeba dylatować, żeby przy wznoszeniu kostki nie rozwaliło całego dzieła :)

Witam,

jestem tutaj nowa. Zastanawiamy się z mężem nad budową zetki z garażem.

Jest ktoś z łódzkiego bądź mazowieckiego, aby móc podjechać zobaczyć poczynania w budowie??

I pytanie odnośnie materiału na ściany, dlaczego bloczki a nie ceramika??

Ktoś mi kiedyś powiedział, że jednak ceramika lepsza. Powiem szczerze, że się nie znam i to jest mój dylemat co mamy wybrać.

Pytanie do tych co mają już dachy. Jak u Was wygląda wentylacja w kuchni, łazienkach i pralni. Czy robiliście kominy czy rury spiro i kominki wentylacyjne? My mamy dachówkę Braasa bałtycką grafit i te ich kominki wentylacyjne to jakaś porażka. Nie dosyć, że są plastikowe, to jeszcze kolor zupełnie inny. Do tego przeczytałam gdzieś, że takie kominki to tylko do wentylacji przy kanalizie, a do kuchni i łazienki się nie nadają. Później jest też problem z odbiorem u kominiarza. Jak to wygląda u Was?

masumi85- każdy chwali swój materiał :) jest wiele wątków odnośnie "ceramika kontra bloczki"... U nas wygrał bloczek bo lżej, szybciej i łatwiej zbudować dla początkującego ( mąż bardzo dużo pomaga na budowie), łatwiejszy przy obróbce np. przy szczytówkach czy później przy instalacjach, nasz konstruktor też polecał i wśród znajomych same pozytywne opinie i jakoś tak wyszło :)

adziatok- u nas z kuchni rura + wentylator elektr.- w ścianie, łazienki mamy w jednym pionie więc wentylacja biegnie przy kominie spalinowym.

Macie jakiś orientacyjny koszt podłogówki dla naszej zetki ? Czekamy na wycenę od gościa który chce też nam zaproponować piec (15kW),bojler (140l) i grzejniki . Niestety z rozmowy odniosłam wrażenie, że nieźle nam to wszystko policzy i tak szukam jakiegoś pkt odniesienia... Cały czas powtarzał, że cena nie będzie najniższa ale ma materiały z górnej półki- a z tymi materiałami to różnie bywa- szukając na własną rękę czasami jest dużo taniej...

Jeśli ktoś się orientuje to chętnie poznam cenę podłogówki na całym parterze robocizna + materiał :)

Witam wszystkich

Mam poważny problem, na bieżąco czytam wszystkie poczynania w budowie naszego z92gl- w moim przypadku...jestem prze szczęśliwa,że został ten wątek założony...o co chodzi z moim problemem...otóż jaki wybrać kolor okien :( dach mamy w kolorze ciemnej czerwieni , kolor podbitki teak...beleczki z przodu również w tym kolorze( nie zostały one zabudowane) , więc proszę jaki kolor okien?? złoty dąb ? orzech? rynny będą brązowe...

liczę na wasze podpowiedzi....

Wieńce gotowe jeszcze tylko szczyty dokończyć i za dwa tygodnie zaczynają z dachem.

Co do koloru okien to tylko własna intuicja .U mnie będzie czarny "kreaton" szkliwiony(dachówka)

rynny czarne Marleya więc okna prawdopodobnie ciemny dąb i jasna elewacja tak to widzę.

Waham się jeszcze czy rynny chować pod ocieplenie czy na zewnątrz tradycyjnie.CAM00585.jpgCAM00586.jpg

jolcia- mi się ogólnie kolor na oknach nie podoba :( (ale już o tym pisałam i była wymiana zdań :/) Jednak w Twoim przypadku chyba zdecydowała bym się na kolor zbliżony do podbitki :) lub dać inny odcień ale wtedy też takie same drzwi :) Ładny etap macie- co tak mało piszesz ? :)

jacpuc- fajnie wyglądają schowane :) u nas też Marley ale na zew.

leszczu :wave::wave: GRATULACJE :) pierwsza zetka zamieszkała :D Jak się ogarniecie to bardzo poprosimy zdjęcia :) Jeśli pamiętasz to proszę napisz ile wyniosła was podłogówka :)

zazdroszczę przeprowadzki :-),

u nas jeszcze papierologia związana z przepisaniem działki.

najgorsze jest to, że nie mamy projektu wybranego na 100%, bo tak to moglibyśmy już coś nie coś robić na działce (nie musielibyśmy czekać na akt własności).

Chodzę po mieście i oglądam domy bardzo podobne do zetki, aby wizualnie sobie to przedstawić.

I pytanie odnośnie materiału na ściany, dlaczego bloczki a nie ceramika??

Odwieczna wojna świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy :) Ja bym teraz brał to co wychodzi najtaniej za metr kwadratowy ściany. A! I raczej zrezygnowałbym z cudeńka zwanego P+W na rzecz klasycznej murarki :)

Jak u Was wygląda wentylacja w kuchni, łazienkach i pralni.

W ścianie nad wiatrołapem potrójny kanał Schiedla (dwa do kuchni, jeden do łazienki na górze), łazienka na dole wyciąg do takiegoż kanału przy kominie. Martwi mnie tylko brak wentylacji w spiżarce, bo mamy przeniesioną pod drugą ścianę :(

Macie jakiś orientacyjny koszt podłogówki dla naszej zetki ?

Pojęcia nie mam, bo płaciliśmy hurtem za całe CO, a na dodatek majster jeszcze nie skończył liczenia :( W każdym razie piec Defro, a podłogówka w plastiku, a nie miedzi :)

a my już po przeprowadzce :) na kartonach ale na cóż.....

Gratulacje!!! I wielka zazdrość. Jak tam przebiegł odbiór (może być relacja na priv :) ).

Waham się jeszcze czy rynny chować pod ocieplenie czy na zewnątrz tradycyjnie.

U nas tradycyjnie, z tym że mam jeden problem. Jak dajecie rynnę przy przedłużonym daszku z przodu? Nie mam słupów do ziemi, tylko do ściany i puszczenie rynny po jednym z nich będzie wyglądało bez sensu. Zastanawiałem się nad opcją z łańcuchem. Sam już nie wiem :(

Edytowane przez Bazyl3

Paliszcz- ale jak dam okna zbliżone do podbitki czyli złoty dąb , chociaż wydaje mi się że sporo się różni kolor złoty dąb od teak, no to właśnie czy te dwa kolory nie będą się gryzły? Myślę o kolorze "orzech" ale z kolei nie będzie takie naciapane tymi kolorami , dach czerwony ( ciemny czerwony,)podbitka w kolorze teak, i okna orzech?. Szczerze ..to nie sądziłam, że to będzie takie problematyczne...

Nie wiem Jolcia- właśnie o to chodzi, że później jest kilka odcieni brązu :/ a jeszcze w środku jakoś trzeba wykończyć, żeby to pasowało, dlatego mi najbardziej pasowały białe :)

Wycena na C.O = 30tyś :mad: czy to możliwe ? Gość chyba pojechał trochę... Fakt, że jest w to wliczony kocioł, wszystkie artykuły instalacji wod-kan, c.o., bojler, grzejniki i oczywiście robocizna ( 7 tyś :jawdrop: ) Do tego trzeba doliczyć jeszcze styropian który kupujemy sami :/ masakra