Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam do was pytanie jak wypuszcaliście prze dach kominy wentylacyjne przy kuchni

U nas strop lekki (gipskarton) a kominy wentylacyjne wypuszczone w formie drugiego komina, co zresztą widać na zdjęciu na początku poprzedniej strony :) Czy pytasz jak przejść z tymi kanałami przez lany strop, to wtedy nie wiem :) Plastikowe/blaszane kominki może i bardziej estetyczne (kwestia gustu), ale drogie jak diabli. U nas jeden do wentylacji kanalizy.

EDIT: OK, dwie strony wcześniej, bo zainicjowałem nową :p

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bazyl chodzi mi o komin wentylacyjny podwójny który zaczyna się w kuchni i przechodzi przez poddasze i ... . Na twoim zdjęciu widzę że masz dodany taki grzybek ale nie nad kuchnią a u w projekcie jest wentylacja do której ma być podłączony okap. Co z nim u Ciebie

Bo tak jak pisałem wyżej grzybek jest od wentylacji kanalizy. Z kuchni leci potrójny Schiedel, z którego kuchnia wykorzystuje dwa kanały, a górna łazienka, która w moim projekcie ścianą dochodzi do kuchennej, trzeci. Na dachu jest to drugi komin mniej więcej pośrodku budynku :) Do jednego w kuchni podłączony jest okap plastikowym tunelem nad meblami, drugi będzie otwarty.

Bazyl3 Zmieniałeś wymiary kuchni?? Przenosiłeś spiżarnię na drugą ścianę, bo Twoja kuchnia jakoś wydaje mi się, że trochę inaczej wygląda??

Z wymiarami to nie wiem jak się mają do zetki, bo nasz projekt był jednak mocno zmodyfikowany, ale faktycznie spiżarnia jest po drugiej stronie. Z tym, że jakbym znał patent leszczu, to nie wiem czy bym się nań nie zdecydował :)

Bayzl cudowna podłoga :) taka mi się marzy. Powiesz o niej coś więcej? :lol2:

Cóż mogę rzec. Mieliśmy chęć na Drzewo różane, ale w końcu zachwycił nas Red River Hickory. Wyszłyby nas tak samo cenowo i mimo, że pierwsze w lepszej klasie, to jednak chyba nie żałuję :D

Coraz częściej przekonuję się o tym, że ten projekt jest niestety niedopracowany :mad:

Tyle razy ile podczas tej budowy szliśmy na różne kompromisy ... Nie ma chyba projektu doskonałego :p

Edytowane przez Bazyl3

Bazyl- pięknie, fajne kolorki :)

Te grzejniki w pokojach to jedyne źródło ciepła ? Bo wyglądają na małe i zgrabne- u nas wychodzą długie i wąskie :/

Leszczu mi nie odpisała odnośnie gresu w kuchni to może Ty się pochwalisz bo bardzo fajnie prezentuje się połoga w kuchni :) co to za gres ?

U nas koniec elektryki i się tynkujemy ( do wtorku powinni skończyć) :D W środę oczyszczalnia :)

Bazyl- pięknie, fajne kolorki :)

Te grzejniki w pokojach to jedyne źródło ciepła ? Bo wyglądają na małe i zgrabne- u nas wychodzą długie i wąskie :/

Leszczu mi nie odpisała odnośnie gresu w kuchni to może Ty się pochwalisz bo bardzo fajnie prezentuje się połoga w kuchni :) co to za gres ?

Kolorki wybierali sobie panowie (Starszego jest zieleń, a błękit Młodszego), reszta domu bardziej stonowana :) Oprócz grzejników pod oknami szczytowymi, są jeszcze 60tki pod połaciowymi, razem to 130 cm grzejnika. Tak było w projekcie (a nawet chyba 120 cm), ale mnie się wydaje skromnie, zobaczymy w zimę, najwyżej piec dostanie swoje :p Gres to jakiaś kremowa Nowa Gala. Fajny, jasny, ale cholernie łapiący plamy. Przed impregnacją fachmanowi kapnęło się kawusią, całe szczęście wywabiliśmy octem.Ale już po impregnacji (podwójnej) pojawił się zaciek koło spiżarni (nie wiemy z czego, bo raczej nie nasza robota) i tu już ocet średnio pomaga. Słowem przemyślcie bardzo jasny gres :p

Bazyl- naczytałam się właśnie o gresach szczególnie w wątku - czego byś nie zrobił budując jeszcze raz- dlatego tak dopytuję, szukam czy ktoś poleci konkretny model :)

Jaka wam wyszła powierzchnia do otynkowania parteru ?

Ściany + sufit bo chyba coś źle liczę, mi wychodzi jakieś 250m2 bez klatki schodowej i pomieszczenia pod schodami

A coś mi się kojarzy jak leszczu pisała, że im wyszło ponad 500 :( help :/

Nam odliczają wszystkie okna oprócz wc.

Miały być płyty ale jednak wygrała wygoda... mam nadzieję, że nie będziemy żałować...

Natalia- ale chodzi o takie już na gotowo ? To nie pomogę bo moje lane w stanie surowym

upsss gdzies mi to pytanie ucieko, przepraszam.

Ja szczerze mówiąc nie wiem jaki to model. Poszam do sklepu wybrałam, zamówiłam i są :) Ale jak będę gdzieś w pobliżu to zapytam.

Płytka jest ok ale z racji tego, ze jest lekko frezowana to fuga wyszła dosyć duża mimo najmniejszego krzyżyka.

Obiecane fotki kuchni :)

IMAG2130.jpg IMAG2131.jpg IMAG2132.jpg IMAG2104.jpg

IMAG2102.jpg

Edytowane przez leszczu 791

Super zdjęcia , mam pytanko czy masz rolety nad oknem czy na zewnątrz i jaka jest wysokość okna.

Sufit w kuchni jest obniżony ale nad oknem jest wnęka (widac na foto) na roletę rzymską. Będzie wychodziła jakby z sufitu. Widziałam coś takiego i barzdo mi się podobało. Okno szer180/wys130

Edytowane przez leszczu 791