Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Leszczu 791 dziękujemy za możliwość obejrzenia waszego domq, pomogło nam to bardzo w podjęciu decyzji zakupu tego właśnie projektu:).

Domek bardzo funkcjonalny i zmiany jakie wprowadziliście bardzo trafne i przemyślane. Gratuluję pomysłów;).Dzięki Wam my będziemy mieli o wiele prościej. Pozdrawiamy serdecznie i życzymy wszystkiego najlepszego.

Witam forumowiczów

My tez jesteśmy zainteresowanie tym projektem, a właściwie to już prawie podjeliśmy decyzję.

Mamy zamiar zacząć załatwiać formalności tak aby na wiosną ostro ruszyć z budową.

Mam prośbę do już budujących. Czy ktoś posiada szczegółowy kosztorys i czy może go udostępnić?

Proszę również o umożliwienie wglądu do waszych dzienników budowy. Myślę, że pozwoli to nam lepiej zaplanować całą inwestycję życia.

Pozdrawiam

Leszczu 791 dziękujemy za możliwość obejrzenia waszego domq, pomogło nam to bardzo w podjęciu decyzji zakupu tego właśnie projektu:).

Domek bardzo funkcjonalny i zmiany jakie wprowadziliście bardzo trafne i przemyślane. Gratuluję pomysłów;).Dzięki Wam my będziemy mieli o wiele prościej. Pozdrawiamy serdecznie i życzymy wszystkiego najlepszego.

nie ma za co :) i życzymy powodzenia !

Wojtas- u mnie schody w innym miejscu więc nie pomogę...

Powiedzcie mi dlaczego wszyscy tak bardzo wciskają piece 22-25kW do takiego małego domu... No co robimy wycenę to wszyscy liczą właśnie na taką moc... Próbujemy przekonać wykonawcę na 12-15kW ale nic...

Wybraliśmy jednego wykonawcę, na którym nam bardzo zależy bo jako jedyny daje wgląd do materiału i możemy sami szukać taniej, no i cenę ma przystępną ale tak się upiera przy piecu 25kW wręcz nie da gwarancji jak weźmiemy mniejszy... Co robić ? Brakuje mi argumentów a mąż powoli przychyla się do teorii pana od c.o...

Powiedzcie mi dlaczego wszyscy tak bardzo wciskają piece 22-25kW do takiego małego domu... No co robimy wycenę to wszyscy liczą właśnie na taką moc... Próbujemy przekonać wykonawcę na 12-15kW ale nic....

Zmień wykonawcę, u nas też się upierał, ale jest "piętnastka". Na razie żre jak smok o czym pisałem na forum ogrzewania, ale ponoć podłogówka musi się wygrzać i mury, więc może tak być. Jak tak teraz czytam i patrzę, to nie wiem czy nie zdecydowałbym się na jakieś rozwiązanie z PC. Czysto, bezobsługowo, a koszty prawie takie same (nie licząc instalacji, a może i tu nie tak znów wyższe) :) Piec przewartościowany będzie chodził na pół gwizdka co raczej przyczyni się do jego krótszej żywotności. Ale w sumie laik ze mnie, więc już milknę :D Powodzenia w wyborze.

Bazyl- ja bym też brała PC + reku bez zastanowienia...

Jestem po całodniowej lekturze o mocy kotła ! Masakra- ale jestem trochę mądrzejsza przed jutrzejszymi negocjacjami z wykonawcą. Powyżej 15kW w ogóle nie będziemy rozmawiać :) nawet zastanawiam się ostro nad 12kW... lub ew 15kW z buforem ale to pewnie większa kasa... Mam nadzieję, ze już niewiele takich dylematów do końca budowy zostało :D

wojtas- tynki na parterze schną, zaraz wstawię zdjęcia do dziennika. Za 2 tyg podłogówka, piec ( piec jeśli w końcu się zdecydujemy) później wylewki i jak poschnie to ocieplamy poddasze :D

A dla tych co będą wybierać moc kotła coś wartego przeczytania:

- http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/

Stanęło w końcu na 15kW, choć i tak uważam, że to za dużo- 12kW by było w sam raz ale mąż już mnie słuchać nie może. Mamy też propozycję by zrobić taki piec na zamówienie (koszt porównywalny z gotowym od renomowanego producenta) ale nie wiem... jakoś mnie to nie przekonuje... jednak co firma- gwarancja i serwis to firma...

Edytowane przez paliszcz

Jestemy tego samego zdania. Pytaliśmy znajomych, czytaliśmy dużo na ten temat i kupilśmy 12kw.

Leszczu, jak rozumiem palicie. Jakie macie zużycie paliwa na dobę (ekogroszek?). Jak macie ustawiony piec, nastawy ręczne czy automatyka? Podpytaj męża o szczegóły instalacji (zawór czterodrożny, automatyka mieszalnika, regulator pokojowy??).

Pytanie dodatkowe dla tych co już po schodach - jakiego lakieru używaliście? Nam nie podoba się połysk i półmat i chcemy mat, a ten z kolei nie występuje jako poliuretanowy tylko alkidowo-uretanowy i, choć nie wiem czy słusznie i z jakich powodów parkieciarze go nie kupują. Nie znacie jakiegoś matowego lakieru poliuretanowego w macie, bo Harz Lack też alkidowo-uretanowy :(

Leszczu, jak rozumiem palicie. Jakie macie zużycie paliwa na dobę (ekogroszek?). Jak macie ustawiony piec, nastawy ręczne czy automatyka? Podpytaj męża o szczegóły instalacji (zawór czterodrożny, automatyka mieszalnika, regulator pokojowy??).

Pytanie dodatkowe dla tych co już po schodach - jakiego lakieru używaliście? Nam nie podoba się połysk i półmat i chcemy mat, a ten z kolei nie występuje jako poliuretanowy tylko alkidowo-uretanowy i, choć nie wiem czy słusznie i z jakich powodów parkieciarze go nie kupują. Nie znacie jakiegoś matowego lakieru poliuretanowego w macie, bo Harz Lack też alkidowo-uretanowy :(

witam,

Jeśli chodzi o piec to kupiłem skam-p premium 12kw z firmy Sekom z Pleszewa ze sterownikiem Iryd Pid , do tego czujnik pogodowy, czujnik spalin i regulator pokojowy pilot -g. Jeśli chodzi o instalację to mam wymiennik ciepła czyli mam układ zamknięty na dom , otwarty na piec. W domu instalacja mieszana czyli podłogówka z grzejnikami.Już na samym początku okazało się że nie mogę korzystać z regulatora i pogodówki bo nie mam pompy CWU. Wodę miałem podpieta pod pompę C.O i regulator lub pogodówka przy trybie lato lub piorytet CWU odłaczały pompe ze wzgledu na osiągnietą temperaturę w pomieszczeniu.Obecnie mam już zamontowaną pompę CWU i wszystko chodzi elegancko. Ogólnie Iryd z regulatorem i pogodówką to niezły kombajn, można praktycznie wszystko ustawić. Ja mam ustawione na regulatorze strefy, a pogodówka steruje ogrzewaniem podłogowym. W tej chwili mam temperature w domu 24,7 przy odłączonych kaloryferach( zrobił to regulator). Na piecu mam PiD wyłączony bo wyczytałem za forum ,że przy instalacji mieszanej lepiej chodzi, ale za jakis czas napewno przetestuje pracę z Pidem. Jesli chodzi o spalanie to cięzko okreslić bo rozpalanie, kombinowanie z ustawieniami, zamieszanie z pompą CWU napewno miało na to wpływ. Za jakiś czas dam znać , dwa dni temu zasypałem 100kg i teraz nic nie przestawiam , zobaczymy na ile starczy.

witam,

Jeśli chodzi o piec to kupiłem skam-p premium ...

Dzięki za obszerne wyjaśnienia. Widzę, że trzeba będzie wysupłać dodatkowy tysiączek na czujnik pogodowy i regulator pokojowy oraz jeszcze takie cuś na zawór mieszający w tej chwili ustawiany ręcznie. Głupie pytanie - czy regulator pogodowy wyklucza konieczność zakładania na każdy grzejnik głowic termo?

Leszczu- chyba weźmiemy taki piec jak Wy :D od kilku dni śnią mi się kotły :)

przekonuje mnie fakt,że jest to piec o mocy 12kW ale pracuje do 15kW i producent jako jedyny nie wciska przewymiarowanego pieca :) ma wszystkie bajery, dobre opinie i cenę przystępną.

Mam pytanko- czy dopłacaliście coś za transport i dodatki ? Jeśli można wiedzieć- ile dokładnie wyniósł was piec ? bo na str producenta widzę od 6600-7000 tyś

Leszczu- chyba weźmiemy taki piec jak Wy :D od kilku dni śnią mi się kotły :)

przekonuje mnie fakt,że jest to piec o mocy 12kW ale pracuje do 15kW i producent jako jedyny nie wciska przewymiarowanego pieca :) ma wszystkie bajery, dobre opinie i cenę przystępną.

Mam pytanko- czy dopłacaliście coś za transport i dodatki ? Jeśli można wiedzieć- ile dokładnie wyniósł was piec ? bo na str producenta widzę od 6600-7000 tyś

Dodatki tak jak wyżej napisałem, transport pieca był gratis :)