Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Po wielu latach męczarni w starym, drewnianym domu z lat 50', razem z żoną podjeliśmy decycyzję o wybudowaniu nowego. W drodze eliminacji wypadło na zetkę 92. Zamierzamy budować systemem gospodarczym i chcemy rozłozyc budowe na dłuzszy okres czasu (nie chcemy brać kredytu). Narazie załatwiamy wszystkie formalności ale mam nadzieję, że ruszymy z wykopami wczesną wiosną. Duzym ułatwieniem jest to, że Zetkę zamierzamy wybudować 2 metry od naszego dotychczasowego domu więc każdą chwilę będzie można przeznaczyć na jakieś prace, nie trzeba załatwiać prądu, wody itp.W zasadzie w projekcie nie będziemy za wiele zmieniać: napewno zrezygnujemy z okna dachowego w pralni, myślałem również o zmianie słupów podtrzymujących daszek przed wejsciem i na tarasie z drewnianych na wykonanane ze stali nierdzewniej ale to już kosmetyka. W przeciwieństwie do większości Szanownych Forumowiczów zamierzamy przykryć dom panelami z blachy na rąbek. Decydują o tym nie tylko względy ekonomiczne ale i wygląd dachu: wydaję się dużo lżejszy i bardziej nowoczesny. Chętnie skorzystam z każdej porady i uwagi. Czy jest ktoś na forum z olic Lublina i byłby na tyle miły żeby umozliwił obejżenie budynku na włane oczy?

Jesli chodzi o blache to cos takiego jak na foto:

IMG_5997.jpg

Witam,ogrzewa ktoś dom gazem?jeśli tak to jak wychodzi to cenowo,ja będe miał w całym domu ogrzewanie podłogowe i zastanawiam się czy piec z podajnikiem na ekogroszek czy na gaz?byłbym wdzięczny za każdą radę.

nad gazem to bym sie zastanawiał, jak Putin zakreci kurek to bedzie jak ze złota :)

lukasz- jakiś czas temu był poruszany temat gazu- nikt z zetkowiczów się nie deklarował.

piotr- witamy :) napiszę szczerze, że bardzo mi się podoba ta blacha i byliśmy z mężem zdecydowani prawie w 80%. Niestety w moim rejonie nie mogliśmy znaleźć żadnego fachowca który pracuje z taką blachą. Po przeczytaniu wielu, wielu opinii - nie zdecydowaliśmy się na ten materiał tylko z braku fachowca- ale bardzo mi się podoba!!!

Witam wszystkich budujących i planujących budowę.

My też już kupiliśmy projekt, oczywiście Z92. :)

Jest teraz u architekta w celu wykonania adaptacji.

Zmiany w większości jak u "paliszcz", z wielkimi podziękowaniami dla nich za możliwość obejrzenia budowy.

Czas na formalności i z budową ruszamy na wiosnę.

Do tego czasu będę pilnie śledził temat, może podsuniecie jakieś ciekawe rozwiązania i pomysły oraz własne spostrzeżenia.

Zapomniałem dodać, że przez wiele lat zajmowałem się projektowaniem stolarki oraz konstrukcji z PCV oraz aluminium, chetnie pomogę wszystkim w tym zakresie. Jeśli by ktoś miał jakieś pytania lub wątpliwości - proszę pytać.

Przeglądając forum zauwazyłem, że spora część z Państwa montuje stalowe, antywłamaniowe drzwi zewnętrzne. I tu pojawia się problem. Nie bedę się rozpisywał na temat jakości bo jak wiadomo jakość idzie w parze z ceną to jest pewna nieścisłość w nazewnictwie. Rozróżniamy drzwi wejściowe oraz drzwi zewnetrzne. Drzwi wejściowe możemy zamontowac na klatce schodowej w bloku. Natomiast drzwi zewnetrzne przeznaczone są do montazu np w domkach jednorodzinnych.

Wynika to z samej konstrukcji drzwi, w wiekszości przypadków konstrukcję drzwi stanowi kratownica z profilu stalowego do którego zgrzana jest blacha. Pusta przestrzeń pomiędzy kratownicą jest wypelniona materiałem izolacyjnym. W takim przypadku kratownica stanowi doskonały mostek termiczny ( przy niewielkim mrozie pojawiają się oszronienia na wewnetrznej powierzchni skrzydła, układające sie na wzór kratownicy). Modele przeznaczone do montowania na zewnatrz budynku powinny posiadać 3 warstwowy profil wzmacniający z przekładką termiczną z tworzywa sztucznego. Nie ma w zasadzie norm co do nazewnictwa więc nie uczciwy sprzedawca moze je nazwac jak chce. Przy zakupie zawsze poproś o pokazanie przekroju skrzydła. Chciałbym równiez przestrzec przed kupnem tanich chinskich drzwi bez wzmocnień - w zasadzie sama puszka wypełniona pianką, mozna je otworzyć zwykłym otwieraczem do konserw:)

Tak przy okazji nie polecam zmiany w projekcie i montażu pojedyńczych drzwi ( może się okazać, że np piec sie nie zmieści)

Piękny, ale my już jesteśmy po kosztorysie i mały tarasik (~12m2) na słupach betonowych wykonanych przez firmę to koszt jakichś 10 tysi. Na własnym podkładzie niewiele mniej, ok. 7 :( I to przy wykorzystaniu deski tarasowej, a nie kompozytu :)

Coś z innej beczki. Wczoraj zamontowano mi drzwi zewnętrzne. Po powrocie z pracy pojechałem zobaczyć dokonania ekipy i co zastałem. Coś takiego:

[ATTACH=CONFIG]273265[/ATTACH]

dla porównania u znajomej (prawie te same drzwi):

[ATTACH=CONFIG]273264[/ATTACH]

Moje pytanie zanim pojadę zrobic kipisz. Czy normalnym jest, że skrzydło nie zasłania okucia? Bo mnie się wydaje, że nie :(

O ile to ze widoczna jest blacha czołowa nie jest wynikiem nieprawidłowego montazu (za bardzo rozparta ościeżnica) to, ze widać tą blache nie jest wadą a raczej zaletą. Blacha czołowa jest wykonana z grubej blachy i ma za zadanie zabezpieczyć wysuniety rygiel przed wyrwaniem z oscieznicy. Więc czym wieksza ta blacha tym lepiej. Sprawdź czy oscieznica jest prawidłowo zamontowana tzn czy nie jest wklęsnieta w strone ościeży (ściany) - jesli jest równo wszystko ok. Co do samej wkładki to wymień na inną ta jest przeznaczona do skrzydła o innej grubości o ile od wewnatrz sie licuje ( moze wystarczy ją obrócić o 180, wtedy bedzie sie licować z szyldem od zewnątrz a wystawać wewnątrz)

Zmiany w większości jak u "paliszcz", z wielkimi podziękowaniami dla nich za możliwość obejrzenia budowy.

Polecamy się :)

Tak przy okazji nie polecam zmiany w projekcie i montażu pojedyńczych drzwi ( może się okazać, że np piec sie nie zmieści)

A ja polecam :cool: Zawsze zostają drzwi tarasowe :) u nas z ruchomym słupkiem- wszystko przejdzie :)

Witam,

Dla zainteresowanych tematyką ogrzewania, jestesmy po pierwszym miesiącu regularnego ogrzewania domu piecem skam - p premium 12 kw na ekogroszek.

Spalanie wyszło równo 300 kg za cały październik. Ogrzewanie CO i CWU dla 4 osób, podłogówkę włączyłem na 3 dni ale zaraz wyłączyłem bo za gorąco było.

Temperatura w domu ustawiona 22,8 . W strefy będe się bawił w listopadzie :). Mam dwa rodzaje ekogroszku poszło 150 kg Wesołej Gold 29kj i 150 kg Rubin 25kJ. Kwota za październik to 240 zł. Z moich obserwacji ten droższy węgiel lepiej się wypala, ale drugi tragedii nie ma. Jeśli chodzi o pracę to dwa razy czyściłem piec , zajmuje to jaś z 10 -15 min no i popielnik do opróżnienia raz na tydzień. Takie pierwsze dane do przemyśleń.

Spalanie wyszło równo 300 kg za cały październik.

Ładnie. U mnie jednak faza rozpalania i wygrzewania domu pożarła sporo węgla. Teraz jest sporo lepiej, ale pół domu mam pozakręcane na grzejnikach, bo ciepło. Jakby nie to, że jestem leń, to chyba rozpalałbym tylko na noc :p Popielnik w ciągu tygodnia czyściłem już dwa razy (2 x 10 litrowe wiadro po farbie), sporo spieków, ale węgiel musiałem dać lekko wilgotny. Teraz już sypię suchy, to poobserwuję :) Muszę wypalić dziś do końca i od jutra sypać ważony :)

Ładnie. U mnie jednak faza rozpalania i wygrzewania domu pożarła sporo węgla. Teraz jest sporo lepiej, ale pół domu mam pozakręcane na grzejnikach, bo ciepło. Jakby nie to, że jestem leń, to chyba rozpalałbym tylko na noc :p Popielnik w ciągu tygodnia czyściłem już dwa razy (2 x 10 litrowe wiadro po farbie), sporo spieków, ale węgiel musiałem dać lekko wilgotny. Teraz już sypię suchy, to poobserwuję :) Muszę wypalić dziś do końca i od jutra sypać ważony :)

Przymknij trochę dmuchawę , spieki są pewnie dlatego że za dużo powietrza jest, a popiół to już zależy od węgla

jacpuc- u nas też oknoplast :) ( tylko dwuszybowe)

elektryk- materiał około 3200, robocizna 2000.(prąd w domu, rozdzielnia,przyłącze) Materiał był brany z jego zniżek, co do robocizny- mąż sporo pomagał przy rozprowadzeniu instalacji i wierceniu otworów...

Pamiętam, że mąż jakiegoś dnia trafił też na wyprzedaż w obi i kupił sporo metrów jakiegoś kabla za chyba 30% ceny- pojechał po 2 godz dokupić (stwierdził, że się przyda) to już całej palety nie było)

Jedziesz dalej z robotą czy robisz jakąś przerwę na zimę ?

U nas jutro posadzki :) Za 2 tyg. piec :)

Edytowane przez paliszcz

Piec mam skręcony na 45C i dmuchawa pyka na 25-30%. Myślę, że to jednak wina tego wilgotnego wora, który musiałem wsypać :(

Chodziło mi o przesłonę na dmuchawie, pewnie masz ją za bardzo otwartą i dostarczasz za dużo powietrza. Ja mam czujnik pogodowy wiec CO ma ustawione na sterowanie pogodowe.