Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chodziło mi o przesłonę na dmuchawie, pewnie masz ją za bardzo otwartą i dostarczasz za dużo powietrza. Ja mam czujnik pogodowy wiec CO ma ustawione na sterowanie pogodowe.

A jaką temperaturę masz na piecu? Postaram się dziś przyjrzeć tej przesłonie, człowiek ciągle się uczy czegoś nowego. Wspominałeś o czyszczeniu pieca, przybliżysz? :)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jaką temperaturę masz na piecu? Postaram się dziś przyjrzeć tej przesłonie, człowiek ciągle się uczy czegoś nowego. Wspominałeś o czyszczeniu pieca, przybliżysz? :)

Tak jak pisałem , mam podpiety piec pod czujnik pogodowy wiec ta temperatura sie zmienia w zależności od temperatury zewnętrznej. Jesli chodzi o czyszczenie to raz na dwa tygodnie szczotka i skrobak do reki i do roboty, ale planuje zakup odkurzacza do popiołu więc niedługo będzie to szło jeszcze sprawniej. U mnie miałem przesłonę na 50 % otwartą , przy ekogroszku wesoła gold spieków nie było, ale jak zmieniłem na tańszy rubin to odrazu się spieki zaczely robić, przymknołem zasłonę , mam tak otwarte tylko lekko i już spieków nie ma :)

Może napisze teraz głupotę, ale nie mam żadnej przysłony na dmuchawie :( Jest kratka, w środku wiatrak, ale jakiegoś dekla, którym by się dało sterować dopływem powietrza, to już nie :(

To pewnie masz inny typ dmuchawy niż ja, ale tam musi być jakiś system sterowania nadmuchem, zadzwoń do producenta.

Witam,będę miał w całym domu ogrzewanie podłogowe,jaki piec polecacie i co oprócz pieca trzeba zeby wszystko działało jak należy?

Ja jeszcze nie mogę polecić bo dopiero za jakieś 1,5 tyg piec będzie montowany.

Najważniejsze żebyś wiedział czego chcesz:

- czy ma być z podajnikiem

- ślimakowy czy tłokowy

- na eko, pellet, miał, drewno ? czy "na wszystko"

- jakie ma mieć sterowniki (np pogodówka, pokojówka...)

- i najważniejsze moc kotła !!!- podałam jakiś czas temu link do bardzo ciekawego artykułu- może on wiele wyjaśnić laikom.

- i nie słuchać przedstawicieli i fachowców którzy mówią- " ja taki mam i wszystko ok", albo " montowałem takie i nikt nie narzeka" - bo pewnie, że działać będzie ale to Ty będziesz ponosił co sezon koszty przewymiarowanego pieca- ale działać będzie :) i w domu też będzie ciepło ;)

ktos pytał o barierekę ?

Piękności. Nasze rury z nierdzewki leżą sobie w pakunku i czekają, aż zwieziemy meble na górę i wtedy zaczną się robić barierki :) Schody niestety majstrowi niezbyt wyszły (różnice po zamalowaniu korków na trepach), ale jak wspomniał o szlifowaniu całości, to podziękowałem. Wystarczy mi 3 dni sprzątania po jego dotychczasowych dokonaniach :)

EDIT: Co to macie ładnego na stopniach??

Edytowane przez Bazyl3

Piękności. Nasze rury z nierdzewki leżą sobie w pakunku i czekają, aż zwieziemy meble na górę i wtedy zaczną się robić barierki :) Schody niestety majstrowi niezbyt wyszły (różnice po zamalowaniu korków na trepach), ale jak wspomniał o szlifowaniu całości, to podziękowałem. Wystarczy mi 3 dni sprzątania po jego dotychczasowych dokonaniach :)

EDIT: Co to macie ładnego na stopniach??

a takie ładne kawałki kartonów przyklejone ,bo się jeszcze nosi , sciągniemy po zamontowaniu drzwi wewnetrznych.

a takie ładne kawałki kartonów przyklejone ,bo się jeszcze nosi , sciągniemy po zamontowaniu drzwi wewnetrznych.

No to pogratulować dokładności i dizajnu, bo obstawiałem jasnoszare chodniczki i ciekaw byłem, gdzie można nabyć :D U mnie było rzucone ot tak i urwane ot tak :p A teraz też się nosi jeszcze, ale w długi mamy zamiar zrobić wjazd na chatę i generalne sprzątanie :)

EDIT: Potrzebuję czarnego, ładnego łańcucha rynnowego. Jakby się komuś rzucił w oczy przy przeglądaniu w necie, bo ja widzę tylko miedź i miedź :)

Edytowane przez Bazyl3

Leszcze jakie piękne schody:):yes: będą mi się śniły po nocach, cudowne :) czy będę nietaktowna pytając ile trzeba mieć na takie schody?

dziękować :)

chwalić będziecie później.... bo jeszcze nie skończone. Czekamy na drzwi wewnętrzne a zwłaszcza na te do pokoju nad garażem. Robi je stolarz , który robił nam schody i będzie wszystko wykańczał. Wtedy ściągniemy "dywaniki" :) i zrobię fotki. A propo dywaników to tez dzieło stolarza. Przy montażu zabezpieczał każdy stopień i chodził w kapciach. Byłam zaskoczona jego dokładnością i czystością wykonania.

Koszt całkowity schodów (łącznie ze schodkami do pokoju nad garażem) to 7t. Czy dużo? zostawiam to Waszej ocenie :p

P.S. Parapety tez mi robił :)

2014-06-13 11.42.47.jpg

Leszczu- bardzo ładne schody. Myślałam alby zrobić tylko stopień schodów ( kolor paneli w salonie) ale jak patrzę na te wasze to nie wiem czy jednak nie zabudować całych :) śliczne

Agnieszka- brawo :) Przy takiej pogodzie to i tynki i wylewki przed zimą zdążycie :yes:

Bazyl- nie no- rządzisz :) pięknie będzie :)

A my schniemy- salon wyl.jpg