Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

50 tys za stan surowy i to bez dachówki to bardzo dużo, powinniście zapłacić góra 30-35 tys.

QUOTE=aisha1980;6698517]Witam

Dziekuje za cenne informacje i mam jeszcze pytanie o koszty samej robocizny od fundamentow po dach,nam fachowiec wstepnie powiedzial za stan do dachu z deskowaniem bez dachowki 45-50 tys,my placimy za koparke i pewnie jeszcze cos dojdzie,okna w jakiej cenie u was?. U nas troche przerubek,zamiast dachowych dwie lukarny w ksztalcie trojkata,z tylu dach domu zrownany z dachem garazu,powiekszamy garaz z tylu wydzielamy maly skladzik,wydluzone zadaszenie nad tarasem

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja się wbiję między wątki budowlane i spytam o osusacz powietrza do spiżarki, bo jednak spora różnica temperatur i kiepska wentylacja zaowocowały wilgocią przy podłodze i przez zimę muszę się ratować sprzętem specjalistycznym, a na wiosną wybić otwór przez ścianę i zamontować kanał wentylacyjny. Tymczasem - na co zwracać uwagę przy zakupie? :(

u nas w łazience szafka się pojawiła :)

[ATTACH=CONFIG]292870[/ATTACH]

Bardzo ładna :) Nasza czeka złożona w kartonie już ze 2 miesiące ale tak kupujemy na raty żeby później portfel nie bolał za bardzo :yes:

Ale mnie pocieszyłaś:( to u nas będą schły prawie do lutego:jawdrop:

A jakie robicie ? My mamy gipsowe ( im podobno mrozy aż tak nie szkodzą). Dosłownie chyba w ostatnim momencie zaczęliśmy ogrzewać... bo normalnie szron w narożnikach się zaczął robić... Teraz mamy temp w domu około 10-14 st. i widać różnicę choć wilgotność wciąż spora :( . Na poddaszu dużo cieplej i sucho więc mąż robi stelaże i kładzie płyty- jak skończy z płytami to bierze się za płytki w górnej łazience bo dół zdecydowanie za mokry...

Bazyl- my właśnie chcemy kratkę zrobić w spiżarni...z obawy przed wilgocią :/

Agnieszka- bardzo dobrze prezentuje się taras :yes: u nas dopiero na wiosnę :cool:

A jakie robicie ? My mamy gipsowe ( im podobno mrozy aż tak nie szkodzą). Dosłownie chyba w ostatnim momencie zaczęliśmy ogrzewać... bo normalnie szron w narożnikach się zaczął robić... Teraz mamy temp w domu około 10-14 st. i widać różnicę choć wilgotność wciąż spora :( . Na poddaszu dużo cieplej i sucho więc mąż robi stelaże i kładzie płyty- jak skończy z płytami to bierze się za płytki w górnej łazience bo dół zdecydowanie za mokry...

:

Tynki mamy gipsowo-wapienne. Grzaliśmy nagrzewnicą gazową, ale pożerała butle w dwa dni więc podłączyliśmy coś "a la" kozę.

W spiżarce mamy kominek wentylacyjny. Mam nadzieję, że to wystarczy.

50 tys za stan surowy i to bez dachówki to bardzo dużo, powinniście zapłacić góra 30-35 tys.

Hmmmm... wydaje mi się, że bardzo dużo zależy od rejonu Polski w którym budujecie. My dowiadywaliśmy się u nas w okolicy w cenach robocizny i właśnie Panowie podawali 40-50 tys ale to z wliczeniem blachodachówki, wariant bez garażu.

Hmmmm... wydaje mi się, że bardzo dużo zależy od rejonu Polski w którym budujecie. My dowiadywaliśmy się u nas w okolicy w cenach robocizny i właśnie Panowie podawali 40-50 tys ale to z wliczeniem blachodachówki, wariant bez garażu.

Tak wszystko zalezy od regionu,my budujemy w zachodniopomorskim,ceny dosc wysokie

u nas w łazience szafka się pojawiła :)

[ATTACH=CONFIG]292870[/ATTACH]

Leszcze Wasza łazieneczka mistrzostwo :) wszystko się świetnie komponuje. Jesteście dla mnie "Królami Górnej Łazienki" :) o Bazylowej łazieneczce też pamiętam ;) śliczna zieloniutka.... ale ta jakby bardziej moja ;) hmmm nawet przez moment nie pomyślałam by dać umywalkę w tym miejscu.

Leszcze Wasza łazieneczka mistrzostwo :) wszystko się świetnie komponuje. Jesteście dla mnie "Królami Górnej Łazienki" :) o Bazylowej łazieneczce też pamiętam ;) śliczna zieloniutka.... ale ta jakby bardziej moja ;)

U nas za niskie kolanko na taki ruch, no i ja za duży. Moje 203 cm za diabły nie wejdą pod skos. Już z kibelkiem pod skosem jest problem :p Postaram się jutro coś umaić forum zdjęciami :D

Leszcze Wasza łazieneczka mistrzostwo :) wszystko się świetnie komponuje. Jesteście dla mnie "Królami Górnej Łazienki" :) o Bazylowej łazieneczce też pamiętam ;) śliczna zieloniutka.... ale ta jakby bardziej moja ;) hmmm nawet przez moment nie pomyślałam by dać umywalkę w tym miejscu.

bardzo bardzo dziekuje za miłe słowa.... ta łazienka nie jest standardowa i wiem, ze nie każdemu może sie podobać, dlatego tym bardziej cieszę sie, że komuś wpadła w oko :) kolory w rzeczywistości są bardziej wyraziste niż na fotce z tel. a jak dojdą zielone/limonkowe dodatki to będzie przytulnie.

U nas za niskie kolanko na taki ruch, no i ja za duży. Moje 203 cm za diabły nie wejdą pod skos. Już z kibelkiem pod skosem jest problem :p Postaram się jutro coś umaić forum zdjęciami :D

kibelek musi być pod oknem, wtedy jest wnęka i można sie wyprostować :) my na szczęście z tych mniejszych ludkow :p

Edytowane przez leszczu 791

Oto nasz domek.Pozdrawiamy wszystkich budujących z92!!!

[ATTACH=CONFIG]293608[/ATTACH], [ATTACH=CONFIG]293609[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]293610

DSC_1633.jpg

Mamy SSZ i teraz czas zabrać się za wykańczanie domu.Przed nami instalacje itd.........Oto kilka fotek naszego dachu.

DSC_1376 (1).jpgDSC_1380 (1).jpgDSC_1379.jpg

Edytowane przez JózeKamila

kibelek musi być pod oknem, wtedy jest wnęka i można sie wyprostować :) my na szczęście z tych mniejszych ludkow :p

Niby racja, ale mamy dość wysoko osadzone okna i trzeba by z kolei sporo gimnastyki przy ich myciu. Poza tym "na górkę" chodzę na posiadówki z tabletem bądź książką, więc jest ok :p

Oto kilka fotek naszego dachu.

Ładne cacko :D. Żałuję, że nie pomyślałem o stopniu kominiarskim koło komina :(

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Po wielu latach męczarni w starym, drewnianym domu z lat 50', razem z żoną podjeliśmy decycyzję o wybudowaniu nowego. W drodze eliminacji wypadło na zetkę 92. Zamierzamy budować systemem gospodarczym i chcemy rozłozyc budowe na dłuzszy okres czasu (nie chcemy brać kredytu). Narazie załatwiamy wszystkie formalności ale mam nadzieję, że ruszymy z wykopami wczesną wiosną. Duzym ułatwieniem jest to, że Zetkę zamierzamy wybudować 2 metry od naszego dotychczasowego domu więc każdą chwilę będzie można przeznaczyć na jakieś prace, nie trzeba załatwiać prądu, wody itp.W zasadzie w projekcie nie będziemy za wiele zmieniać: napewno zrezygnujemy z okna dachowego w pralni, myślałem również o zmianie słupów podtrzymujących daszek przed wejsciem i na tarasie z drewnianych na wykonanane ze stali nierdzewniej ale to już kosmetyka. W przeciwieństwie do większości Szanownych Forumowiczów zamierzamy przykryć dom panelami z blachy na rąbek. Decydują o tym nie tylko względy ekonomiczne ale i wygląd dachu: wydaję się dużo lżejszy i bardziej nowoczesny. Chętnie skorzystam z każdej porady i uwagi. Czy jest ktoś na forum z olic Lublina i byłby na tyle miły żeby umozliwił obejżenie budynku na włane oczy?

Jesli chodzi o blache to cos takiego jak na foto:

[ATTACH=CONFIG]286648[/ATTACH]

Cześć,

Ja zacząłem budowę tego domu w Uniszowicach to bardzo blisko. Aktualnie mieszkam w Krakowie, w Lublinie bywam dość często. Jakby co to zapraszam kiedyś możemy pogadać - obecnie mam fundamenty zrobione a w przyszłym roku może stan surowy ruszy.

Gdyby ktoś jeszcze z okolic Lublina budował to piszcie.