Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja wszystko sam poustawiałem bo fachowcy to mieli o tym mało pojęcia, wystarczy trochę fora pośledzić.

No właśnie... musiała bym się za to zabrać... Tylko my nie mamy pewności czy wszystko jest dobrze podłączone, bo np czujnik od pogodówki leży sobie w kotłowni... :bash:

Poza tym wciąż mamy nie ocieplony budynek... Trochę długa przerwa u nas była, ale już zabieramy się do pracy.

Ja wszystko sam poustawiałem bo fachowcy to mieli o tym mało pojęcia, wystarczy trochę fora pośledzić.

Ja śledzę i na razie nie odważyłem się na ręczne nastawy :p Odpaliłem PID, trochę pogrzebałem w zaawansowanych ustawieniach i tyle. Na pytanie: "Ile ci spala?" odpowiadam, że tyle ile weń wsypię :) Ale już wiem, że na wiosnę będzie kilka usprawnień i przeróbek :(

Ja śledzę i na razie nie odważyłem się na ręczne nastawy :p Odpaliłem PID, trochę pogrzebałem w zaawansowanych ustawieniach i tyle. Na pytanie: "Ile ci spala?" odpowiadam, że tyle ile weń wsypię :) Ale już wiem, że na wiosnę będzie kilka usprawnień i przeróbek :(

Ja u siebie PID mam wyłączone, PID się sprawdza przy prostych instalacjach. Jak jest uklad mieszany czyli grzejniki i podłogówka i jeszcze grzanie CWU piec lepiej chodzi w dwustanie , czyli ustawiasz sobie tylko podanie i pauze oraz podtrzymanie i to wszystko.

Ja u siebie PID mam wyłączone, PID się sprawdza przy prostych instalacjach. Jak jest uklad mieszany czyli grzejniki i podłogówka i jeszcze grzanie CWU piec lepiej chodzi w dwustanie , czyli ustawiasz sobie tylko podanie i pauze oraz podtrzymanie i to wszystko.

A powiesz jakie masz ustawy u siebie? Ja próbowałem coś kombinować na podstawie danych internautów dla pieca podobnej mocy, ale to niestety trzeba spędzić w kotłowni ładny dzionek, żeby dojść do ładnego i efektywnego spalania, bo bez dozoru, to albo gaśnie, albo zasuwa jak mały samochodzik. U mnie PID na razie mniej więcej sobie radzi, więc doczekam na nim ferii i urlopu, zrobię kanapki i zamieszkam w pobliżu pieca :) Najbardziej mi przeszkadza, że wszędzie są dmuchawy z przesłoną, której wartość użytkownicy podają, a u mnie czegoś takiego nie ma. Jest chyba hallotron.

PS. Piszesz o podaniu, pauzie i podtrzymaniu, a nawiew? U mnie w opcji praca ręczna jest jeszcze chyba parę jakichś wskaźników :)

PPS. Muszę chyba jednak obejrzeć ten mój wentyl, bo ... http://www.techsterowniki.pl/75-poradnik-instalatora :D

Edytowane przez Bazyl3