Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie odnośnie łazienki zarówno jednej jak i drugiej. Są dość małe i spędza mi to sen z powiek dlatego chciałabym wszystko dobrze rozmieścić. Może ktoś wrzucić zdjęcia gotowej łazienki jak to sobie wszystko urządził? Nie wiem czy na piętrze zostawić tak jak jest w projekcie czy zlikwidować ściankę dzielącą z pralnią? co radzicie?

My też braliśmy to pod uwagę, ale później zmieniliśmy zdanie. Przecież trzeba gdzieś wysuszyć pranie, a tam jest właśnie ciąg wentylacyjny. My wymyśliliśmy sobie, że w łazience nie będzie okna dachowego tylko lukarna. To w znaczny sposób powiększy powierzchnię łazienki. Koszt praktycznie ten sam. Konsultowaliśmy to z wykonawcą. Tak to mniej więcej wyglądało. Pozdrawiam.

łazienka poddasze.jpg

Jak wygląda aktualnie sprawa okien dachowych? Jakie polecacie/montujecie? Jaka przenikalność w stosunku do ceny najlepsza, najlepsze sposoby otwierania przy wysokiej ściance kolankowej i tym podobne uwagi ...

Witam,

Przy wysokiej ściance kolankowej lepiej zastosować okna VELUX z dolnym otwieraniem np. GZL/GLL B.

Polecam poniższą animację dlaczego wybranie właściwego sposobu otwierania ma tak duże znaczenie przy doborze okna dachowego: http://www.velux.pl/klienci/produkty/okna_dachowe/product%20overview/top_bottom_operated

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

Witam,

Mam pytanko do Leszcza, lub do innych osób, którzy w projekcie Z92 GL zastosowali strop żelbetonowy (monolit).

Możesz mi powiedzieć ile kilogramów poszło wam pręta żebrowanego 12mm. Fajnie jak byś powiedział ile Ci poszło na fundamenty, a ile na strop?

Wielkie dzięki.

U nas zaczyna się okres zamówień i pertraktacji z hurtowniami.

W zachodniopomorskim pręty żebrowane kosztują około 2,80 za kilogram.

Ponoć jest dobry moment na wszelkie zamówienia związane z budową, tzw. martwy okres.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Witam

Ja też na etapie zakupów materiałów.

Cena prętów podobnie 2,85zł/kilo

Bloczki SOLBET 5,90zł/szt.

Bloczki betonowe Czemaninek 3,18zł/szt

Proponowana przez hurtownie centa stropu TERIVA 7800zł.

Więźba 5600zł/kpl. (mam po obliczeniach mocno odchudzony dach)

Wszystko z transportem na teren budowy.

Pozdrawiam wszystkich.

Edytowane przez slawny72
uzupełnienie

anettet:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212914-Projekt-Z92-pracownia-STUDIO-Z500&p=6547456#post6547456 tu masz moje pierwsze plany, nie mieszkamy jeszcze więc nie wiem gdzie brakuje

Najlepiej ustal dokładnie co gdzie ma stać i wtedy gniazdka- szczególnie w kuchni... bo tam zawsze brakuje

kasia- co do łazienki- to nie mam jeszcze wykończonej ale my nie mamy ścianki z pralnią...

w tej chwili mam w bloku łazienkę 3mkw i suszarkę zmieszczę więc takiej łazience tym bardziej ;)

nie potrzebuję pralni ale to już jak każdemu wygodniej- ja wolę większą łazienkę- mam zamiar zrobić tam sporą szafę by wszystkie możliwe środki chemiczne, kosmetyki, ręczniki, ładnie tam ukryć.

Ciekawe rozwiązanie jest z lukarną bo pewnie powiększy łazienkę ale ja z góry zakładałam, że dach bez lukarn, okien itd...

no i u nas z racji przeniesienia schodów i wygospodarowania miejsca na garderobę nie dało by rady zrobić osobnego wejścia do łazienki tylko przez pralnie więc zupełnie z niej zrezygnowaliśmy :) poza tym ile się da pranie będę suszyć na dworze :D u nas na wsi jak raz zawieje to nawet w zimę pranie suche ;)

Lenka- dziękujemy :) maleństwo to aniołek więc mąż całe dnie wykańcza domek a ja szukam promocji ;) W niedzielę jadę zobaczyć obecne efekty więc na pewno wstawię fotki :)

Co do szalunków to zupełnie Cię rozumiem u nas było to samo, i w dodatku miałam w wakacje robotę polegającą na wyciąganiu gwoździ z tych desek bo przecież dechy się przydadzą :mad: masakra... ale przynajmniej się do czegoś przydałam :D

Witam,

Jestem zainteresowany budową domu z projektu z92. Od razu przyznam się, że dość nietypowo,planuję zamontować do niego gaz. Wiem, że wiele osób dziwi się po co mi gaz w takiej dużej kotłowni, ale chce tam mieć pralnio/prasowalnie, siłownie oraz trzymać wiele rzeczy, które wymagają przyjaznego środowiska i jak się uda to mikrowarsztat. Podoba mi się zmiana, którą wykonał paliszcz u siebie z przeniesieniem schodów .

@paliszcz: Czy jesteście zadowoleni ze swoich zmian, czy coś okazało się błędem? PS: Gratulacje :)

I teraz pytanie ogóle do osób, które już budują/wybudowały się: Czy widzicie w tym projekcie jakieś mankamenty, które widać dopiero po wybudowaniu? Czy coś byście zmienili? Czy zrobiliście jakąś modyfikację, którą chcecie się pochwalić?

Czy jest ktoś to wybudował się na Śląsku/Zagłębiu i chciałby się pochwalić osobiście?

Moje wstępne plany na modyfikację to: zmiana fundamentu na płytę, montaż wentylacji z odzyskiem ciepła, optymalizacja ocieplenia pod moje pomysły, przeniesienie schodów jak u paliszcz.

@paliszcz: Czy jesteście zadowoleni ze swoich zmian, czy coś okazało się błędem? PS: Gratulacje :)

.

Dziękujemy :)

A więc tak zmieniła bym:

- ogrzewanie - pompa ciepła ! + wentylacja mech.

- z racji że poddasze i strych ociepliliśmy pianą strych zrobił się duży :) brakuje mi tam małego doświetlenia, jakieś mikro okienko na ścianie szczytowej by wystarczyło.

- pomieszczenie pod schodami również okazało się nieco większe niż zakładałam i teraz żałuję, że nie obniżyliśmy go przy wylewce... byłby w pełni wartościowy składzik, teraz jest troszkę nisko :/

W sumie mam nadzieję, że najpóźniej za 2 miesiące uda nam się przeprowadzić i dopiero się okaże co jest git a co nie ale jestem dobrej myśli :)

Projekt jest super, i myślę, ze warto przenieść te schody- mniej komunikacji a więcej pow. pomieszczeń :)

Ps. zapraszam do dziennika :)

anettet:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212914-Projekt-Z92-pracownia-STUDIO-Z500&p=6547456#post6547456 tu masz moje pierwsze plany, nie mieszkamy jeszcze więc nie wiem gdzie brakuje

Najlepiej ustal dokładnie co gdzie ma stać i wtedy gniazdka- szczególnie w kuchni... bo tam zawsze brakuje

Bardzo dziękuję :)

paliszcz Gratulacje i dużo zdrowia dla pociechy.:)

Dziękujemy :)

A więc tak zmieniła bym:

- z racji że poddasze i strych ociepliliśmy pianą strych zrobił się duży :) brakuje mi tam małego doświetlenia, jakieś mikro okienko na ścianie szczytowej by wystarczyło.

- pomieszczenie pod schodami również okazało się nieco większe niż zakładałam i teraz żałuję, że nie obniżyliśmy go przy wylewce... byłby w pełni wartościowy składzik, teraz jest troszkę nisko :/

W sumie mam nadzieję, że najpóźniej za 2 miesiące uda nam się przeprowadzić i dopiero się okaże co jest git a co nie ale jestem dobrej myśli :)

Projekt jest super, i myślę, ze warto przenieść te schody- mniej komunikacji a więcej pow. pomieszczeń :)

Witam ponownie.

Nie jesteście zadowoleni z pieca?. Jakieś uwagi? Też myślę nad rodzajem ogrzewania.

Moja "zetka" po adaptacji wygląda tak.

Z92-1p.jpgZ92-parter.jpg

slawny- z pieca jako tako to jesteśmy zadowoleni ale ogólnie z systemu ogrzewania czyli eko...to już nie :/ (ale to też nie jest jakiś dramat, napisałam co bym ewentualnie zmieniła gdybym miała okazję budować jeszcze raz)

myśleliśmy o pompie ciepła wcześniej ale jakoś nie wgłębiłam się w temat i z góry założyłam, że nas nie stać

a okazuje się że odejmując cenę pieca, komina itd już cena pompy nie jest tak przerażająca :p

Ja jestem już przekonany do wen mech, a rodzaj ogrzewania to zobaczę. Może dziwnie to brzmi, ale lubię gaz. Montując kocioł kondensacyjny nie trzeba montować tradycyjnego komina. Wystarczy rura wylotowa za jakieś 200-300zł.

W wolnej chwili wrzuć więcej zdjęć tutaj lub na dziennik. Ciekawią mnie schody, wielkość łazienki na górze i sypialni 'rodziców'.

Właśnie go przeczytałem, bardzo fajny konkretny.

Jarek- myślę, że w niedzielę dodam zdjęcia do dziennika. Teraz trwają ostatnie poprawki na parterze ( niedługo przyjeżdża kuchnia) i zabieramy się za malowanie poddasza :)

A ja przeglądam sprzęt AGD i aż głowa boli :/ Jedynie lodówkę mam upatrzoną- ale płyta idukc, zmywarka, pralka, piekarnik...

Niby opcje mają te same a cena różni się czasem o 50%

Macie jakiś producentów AGD których kategorycznie odradzacie ?