Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cytuje ze strony projektu:

" okno zmieści się tuż za kominem max. szer.60cm wys. ok 70-80cm(parapet na 80-90cm).

Ale można wstawić większe okno, mniej typowe - wysokie, od samej podłogi lub ze ścięciem, kształt trapezu"

co do garderoby polecam artykuł:

http://ladnydom.pl/budowa/56,106568,13037457,O_urzadzaniu_i_kosztach_zabudowy_garderoby.html

Bazyl edytowałeś i nie doczytałam.

Ja rysowałam najpierw na tle projektu z92 - tu masz link jak to zrobić

http://blog-budowlany.blogspot.com/2010/08/obsuga-programu-sweet-home-3d-pierwsze.html

najpierw ściany, później podłogi

grubość ścian musisz zmieniać w ustawieniach- ja zrobiłam normalnie grubość 39, na prostokącie- później działówki i prawie wychodziły mi takie powierzchnie jak w z92 ale wciąż patrzyłam na rzut szczegółowy projektu i mierzyłam odległości

a ja dziś w końcu podjęłam decyzję co do okien ( wymiary) 20kwietnia architekt albo potwierdzi albo wyprowadzi z błędu :)

Edytowane przez paliszcz

Mam pytanie. Nie wiem czy mądre, ale zadam. Jakie są standardowe wymiary okien? Tzn. podejrzewam, że jest zestaw "typówek" w niższej cenie oraz okna ponadwymiarowe czy w dziwnych kształtach, za które płaci się ekstra. Interesują mnie duże okna na górę, ale typowe. Kurczę, dziwnie to brzmi, ale może zrozumiecie co poeta miał na myśli :D

EDIT: Doszukałem. Czy na górę wystarczą okna O36-O37, czy lepiej dołożyć do O52-O53 skoro nie ma "dachówek"? Jaki powinien być współczynnik powierzchni okien do powierzchni pokoju??

Edytowane przez Bazyl3

okna powinny mieć powierzchnie całkowitą taką jak 1/8 podłogi (gdzieś to wyczytałam-nie pamiętam gdzie)

co do wymiarów standardowych to też gdzieś czytałam, że najdrożej to wymyślne typu trapezowe, łuki itd... reszta jak sobie życzysz bez dopłat ale ile w tym prawdy nie wiem...

Witam pracuje m.in. na budowie (wykonywałem instalacje elektryczne-teletechniczne). Sprawdzonym firmą, dałem dom do wyceny. Mam również wyceny z dobrych materiałów na budowę. Wyceniłem też instalacje więc przedstawię jak to się kształtuje:

Robocizna za stan surowy: 30000 zł

Robocizna za dach: 11000 zł

Materiał na cały dom (bez dachu) z piaskiem i betoniarką: 65000

Materiał na dach z oknami i rynnami, kantówką itp: 35000

Okna na dole plus drzwi: 30000

RAZEM: 171000 zł

Instalacje

Pompa ciepła SOFATH natea z wszystkimi elementami dolne i górne źródło plus robota i CWO: 45000 (wg mnie najlepsze rozwiązanie na rynku)

Instalacja WOD-KAN z materiał plus robota: 8000

Materiał instalacje elektryczne, alarmowe, sat-tv, lan itp.: 10000

(robocizna w moim zakresie:)

Styropian i folia: 3000

Wylewki (5 cm min) i tynki materiał plus robota ok: 12000

Izolacja dachu i poddasza pianką materiał plus robota: 12000

RAZEM:

90000 zł brutto

I to wszystko będą koszty stanu surowego zamkniętego brutto z 23% (można 15% odliczyć)

STAN SUROWY ZAMKNIĘTY 261000 zł brutto (bez robocizny za instalacje elektyczno-teletechniczne)

Zapomniałem dodać że będe wykonywał jeszcze rekuperacje, sam materiał dobrej firmy np zehnder to koszt ok 11000 zł brutto

andyblue- fajnie, że zamieściłeś tak szczegółowe wyliczenia :yes: ale mam kilka pytań:

-z czego budujesz ?

- ile cm ocielenia ?

- jaki strop ?

- co na dach ? blacha ?

-jakie schody ? lane czy samonośne ?

- jakich okien tyczy się wycena? bo tu możne być duża rozbieżność, pcv czy drewniane, ilu szybowe, z kolorem ? wymiary dokładnie takie jak w projekcie ?

- w jakim województwie budujesz ?

-jakieś zmiany w projekcie ?

sory za tyle pytań ale uważam, że oceniając wycenę są dość istotne a myślę, że wielu może to pomóc w szukaniu oszczędności- czekam na odpowiedź :)

Ciągle coś. Wymyślając sobie okna O52-O53 na górę zapomnieliśmy o jednym. Przy wysokości pomieszczeń 2,5 m nie będzie jak wstawić grzejników pod takie okna :( Ciągle też nurtuje mnie kwestia komina, który projektant chce przeprowadzić przez garderobę, a który ja chcę mieć przy ścianie wschodniej w łazience, nawet chyba kosztem okna dachowego. Jest jeszcze kwestia tego gdzie dać drugi komin - wentylacyjny :(

PS. Jak tam Wasze postępy? My otrzymaliśmy zapewnienie od elektryki :)

My po spotkaniu z architektem :) tak więc projekt się rysuje :)

Co do okien my w pokoju dzieci wybraliśmy wymiary 200/150 (niedługo dostaniemy odpowiedź czy taki szerokie się zmieszczą)

A poza tym mamy małe kłopoty, do piątku okaże się czy uda nam się wystartować z budową w tym roku czy dopiero w przyszłym :( bez względu na wszystko z cała pewnością musimy zamknąć całą papierologię i uzyskać pozwolenie... jednak mam nadzieję, że w tym roku wyjdziemy z ziemi...

Bazyl(u)3

widzę, Twoje zmiany w projekcie i nie wiem czy widziałeś ale jest podobna realizacja Twojej kuchni, spizarni jadalni i salonu w tym domku:

http://www.dobredomy.pl/projekt/galaktykaI

moze widziałeś, a może nie .;)

może się przyda ta realizacja :)

musisz wejść w zakładkę REALIZACJE

witam. mam pytanie.

jaki jest wg was lepszy projekt :

- z14 pracowni z500

Tutaj kilka realizacji:

http://z500.pl/plac-budowy/Z14/200/tablica/a-jak-budowa.html

http://z500.pl/plac-budowy/Z14/57/tablica/Adam.html

http://z500.pl/plac-budowy/Z14/76/tablica/Nasz-Z14.html

zmian w tym projekcie nie byłoby wiele, chyba w ogole, no poza oknami ale takto nic. Jednak niestety nie urzeka mnie dom zewnątrz, totalna klapa bym rzekła. ale układ pomieszczeń ma bardzo ciekawy i funkcjonalny

czy

-z92 pracownia z500

http://z500.pl/projekt/Z92,Wygodny-dom-z-duza-kotlownia-na-paliwo-stale-pralnia-oraz-pokojem-na-parterze.html

Niestety nie ma realizacji.

Ale tutaj układ pomieszczen tez jest bardzo ciekawy i funkcjonalny. No i zewnątrz też fajnie wygląda ;)

Prawie w ogole zmian by nie było w tym projekcie, jak już to tylko takie poprawki kosmetyczne. ;)

czy

-z99 pracownia z500

http://z500.pl/projekt/Z99,Maly-funkcjonalny-dom-z-pokojem-na-parterze-oraz-kuchnia-i-wykuszem-od-ogrodu.html

Zmiany w tym projekcie byłyby nastepujące: wydłużenie domu z tyłu o metr ( w celu wiekszego salonu i kuchni) i wydłużenie domu z przodu o pół metra (żeby wieksza była kotłownia)

Realizacja domku:

Wydaje sie ten domek także ciekawy ale i również bardzo przytulny.

Jaki wg Was lepszy byłby projekt.

PROSZĘ O POMOC.

Podkreślam, ze znawcą nie jestem ale moim skromnym zdaniem:

Z14- ogólnie fajny układ ale... brak garderoby na poddaszu, ściana kolankowa z tego co mi się wydaje to chyba 70 cm (mało) a podniesienie trochę ryzykowne... a gdzie okna na poddaszu ? tylko dachowe- masakra! Łazienki bardzo oddalone od siebie a podobno lepiej jak są w jednym pionie

Z99- tu też ściana kolankowa słaba- coś koło 80cm, no i to wydłużanie tu o metr, tam o pół- to chyba sporo kosztuje przy adaptacji trzeba zmienić całą konstrukcję. Mała kotłownia, kuchnia daleko od wejścia- będziesz musiała przejść z zakupami przez cały dom, schody zabiegowe(niewygodne), brak garderoby na poddaszu :/

Z92- oczywiście najlepszy ;) po wspomnianych przez nas zmianach w projekcie jak dla mnie idealny. Wiesz każdy ma inne swoje potrzeby- ja akurat zupełnie nie kieruje się wyglądem domu z zewnątrz....