paliszcz 04.04.2013 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Bazyl- mi się wydaje, że jakaś strasznie mała ta garderoba- nie lepiej poświęcić trochę więcej sypialni ? wymiary okna napiszę późnym wieczorkiem jak wrócę do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 04.04.2013 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 cytuje ze strony projektu:" okno zmieści się tuż za kominem max. szer.60cm wys. ok 70-80cm(parapet na 80-90cm).Ale można wstawić większe okno, mniej typowe - wysokie, od samej podłogi lub ze ścięciem, kształt trapezu" co do garderoby polecam artykuł: http://ladnydom.pl/budowa/56,106568,13037457,O_urzadzaniu_i_kosztach_zabudowy_garderoby.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 05.04.2013 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Bazyl edytowałeś i nie doczytałam. Ja rysowałam najpierw na tle projektu z92 - tu masz link jak to zrobić http://blog-budowlany.blogspot.com/2010/08/obsuga-programu-sweet-home-3d-pierwsze.html najpierw ściany, później podłogi grubość ścian musisz zmieniać w ustawieniach- ja zrobiłam normalnie grubość 39, na prostokącie- później działówki i prawie wychodziły mi takie powierzchnie jak w z92 ale wciąż patrzyłam na rzut szczegółowy projektu i mierzyłam odległości a ja dziś w końcu podjęłam decyzję co do okien ( wymiary) 20kwietnia architekt albo potwierdzi albo wyprowadzi z błędu Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez paliszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 07.04.2013 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Bazyl a co ze stropem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 09.04.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Bazyl a co ze stropem ? U nas teriva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 11.04.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Mam pytanie. Nie wiem czy mądre, ale zadam. Jakie są standardowe wymiary okien? Tzn. podejrzewam, że jest zestaw "typówek" w niższej cenie oraz okna ponadwymiarowe czy w dziwnych kształtach, za które płaci się ekstra. Interesują mnie duże okna na górę, ale typowe. Kurczę, dziwnie to brzmi, ale może zrozumiecie co poeta miał na myśli EDIT: Doszukałem. Czy na górę wystarczą okna O36-O37, czy lepiej dołożyć do O52-O53 skoro nie ma "dachówek"? Jaki powinien być współczynnik powierzchni okien do powierzchni pokoju?? Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez Bazyl3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 12.04.2013 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 okna powinny mieć powierzchnie całkowitą taką jak 1/8 podłogi (gdzieś to wyczytałam-nie pamiętam gdzie) co do wymiarów standardowych to też gdzieś czytałam, że najdrożej to wymyślne typu trapezowe, łuki itd... reszta jak sobie życzysz bez dopłat ale ile w tym prawdy nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andyblue 13.04.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Witam pracuje m.in. na budowie (wykonywałem instalacje elektryczne-teletechniczne). Sprawdzonym firmą, dałem dom do wyceny. Mam również wyceny z dobrych materiałów na budowę. Wyceniłem też instalacje więc przedstawię jak to się kształtuje:Robocizna za stan surowy: 30000 złRobocizna za dach: 11000 złMateriał na cały dom (bez dachu) z piaskiem i betoniarką: 65000Materiał na dach z oknami i rynnami, kantówką itp: 35000Okna na dole plus drzwi: 30000RAZEM: 171000 zł InstalacjePompa ciepła SOFATH natea z wszystkimi elementami dolne i górne źródło plus robota i CWO: 45000 (wg mnie najlepsze rozwiązanie na rynku)Instalacja WOD-KAN z materiał plus robota: 8000Materiał instalacje elektryczne, alarmowe, sat-tv, lan itp.: 10000 (robocizna w moim zakresie:)Styropian i folia: 3000Wylewki (5 cm min) i tynki materiał plus robota ok: 12000Izolacja dachu i poddasza pianką materiał plus robota: 12000RAZEM:90000 zł bruttoI to wszystko będą koszty stanu surowego zamkniętego brutto z 23% (można 15% odliczyć) STAN SUROWY ZAMKNIĘTY 261000 zł brutto (bez robocizny za instalacje elektyczno-teletechniczne) Zapomniałem dodać że będe wykonywał jeszcze rekuperacje, sam materiał dobrej firmy np zehnder to koszt ok 11000 zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andyblue 13.04.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Acha i jeszcze zapominałem dodać, w związku z pompą ciepła i rekuperacją likwiduje KOMINY. Więc licząc z zapasem, cały dom z wszystkimi instalacjami (stan surowy zamknięty) jak ww. na 8% to koszt 250 tys. zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 15.04.2013 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 andyblue- fajnie, że zamieściłeś tak szczegółowe wyliczenia ale mam kilka pytań: -z czego budujesz ? - ile cm ocielenia ? - jaki strop ? - co na dach ? blacha ? -jakie schody ? lane czy samonośne ? - jakich okien tyczy się wycena? bo tu możne być duża rozbieżność, pcv czy drewniane, ilu szybowe, z kolorem ? wymiary dokładnie takie jak w projekcie ? - w jakim województwie budujesz ? -jakieś zmiany w projekcie ? sory za tyle pytań ale uważam, że oceniając wycenę są dość istotne a myślę, że wielu może to pomóc w szukaniu oszczędności- czekam na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 17.04.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Ciągle coś. Wymyślając sobie okna O52-O53 na górę zapomnieliśmy o jednym. Przy wysokości pomieszczeń 2,5 m nie będzie jak wstawić grzejników pod takie okna Ciągle też nurtuje mnie kwestia komina, który projektant chce przeprowadzić przez garderobę, a który ja chcę mieć przy ścianie wschodniej w łazience, nawet chyba kosztem okna dachowego. Jest jeszcze kwestia tego gdzie dać drugi komin - wentylacyjny PS. Jak tam Wasze postępy? My otrzymaliśmy zapewnienie od elektryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 20.04.2013 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 My po spotkaniu z architektem tak więc projekt się rysuje Co do okien my w pokoju dzieci wybraliśmy wymiary 200/150 (niedługo dostaniemy odpowiedź czy taki szerokie się zmieszczą) A poza tym mamy małe kłopoty, do piątku okaże się czy uda nam się wystartować z budową w tym roku czy dopiero w przyszłym bez względu na wszystko z cała pewnością musimy zamknąć całą papierologię i uzyskać pozwolenie... jednak mam nadzieję, że w tym roku wyjdziemy z ziemi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 22.04.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Tym razem chyba ostateczna wersja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 22.04.2013 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Bazyl- no i super nasze projekty różni tylko spiżarnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona210517 22.04.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Bazyl(u)3 widzę, Twoje zmiany w projekcie i nie wiem czy widziałeś ale jest podobna realizacja Twojej kuchni, spizarni jadalni i salonu w tym domku: http://www.dobredomy.pl/projekt/galaktykaI moze widziałeś, a może nie . może się przyda ta realizacja musisz wejść w zakładkę REALIZACJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 23.04.2013 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Bazyl- no i super nasze projekty różni tylko spiżarnia Najlepsze jest w tym to, że koleżanka z pokoju buduje dom, który po niewielkich przeróbkach byłby ... - http://www.dobreprojekty.pl/projekt_BW01.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 23.04.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Bazyl(u)3 moze widziałeś, a może nie . Po prostu, Bazylu, a realizacji nie widziałem. Dzięki. Każda pomoc w sprawie czynu budowlanego mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 23.04.2013 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 jest dużo podobnych projektów- np ten: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-koniczynce-2/m4471b21ae2bc5 dól dokładnie taki jak chcę, ale góra zupełnie odpada, metraż większy, kubatura dużo większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwona210517 24.04.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 witam. mam pytanie. jaki jest wg was lepszy projekt : - z14 pracowni z500 Tutaj kilka realizacji: http://z500.pl/plac-budowy/Z14/200/tablica/a-jak-budowa.html http://z500.pl/plac-budowy/Z14/57/tablica/Adam.html http://z500.pl/plac-budowy/Z14/76/tablica/Nasz-Z14.html zmian w tym projekcie nie byłoby wiele, chyba w ogole, no poza oknami ale takto nic. Jednak niestety nie urzeka mnie dom zewnątrz, totalna klapa bym rzekła. ale układ pomieszczeń ma bardzo ciekawy i funkcjonalny czy -z92 pracownia z500 http://z500.pl/projekt/Z92,Wygodny-dom-z-duza-kotlownia-na-paliwo-stale-pralnia-oraz-pokojem-na-parterze.html Niestety nie ma realizacji. Ale tutaj układ pomieszczen tez jest bardzo ciekawy i funkcjonalny. No i zewnątrz też fajnie wygląda Prawie w ogole zmian by nie było w tym projekcie, jak już to tylko takie poprawki kosmetyczne. czy -z99 pracownia z500 http://z500.pl/projekt/Z99,Maly-funkcjonalny-dom-z-pokojem-na-parterze-oraz-kuchnia-i-wykuszem-od-ogrodu.html Zmiany w tym projekcie byłyby nastepujące: wydłużenie domu z tyłu o metr ( w celu wiekszego salonu i kuchni) i wydłużenie domu z przodu o pół metra (żeby wieksza była kotłownia) Realizacja domku: Wydaje sie ten domek także ciekawy ale i również bardzo przytulny. Jaki wg Was lepszy byłby projekt. PROSZĘ O POMOC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 24.04.2013 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Podkreślam, ze znawcą nie jestem ale moim skromnym zdaniem: Z14- ogólnie fajny układ ale... brak garderoby na poddaszu, ściana kolankowa z tego co mi się wydaje to chyba 70 cm (mało) a podniesienie trochę ryzykowne... a gdzie okna na poddaszu ? tylko dachowe- masakra! Łazienki bardzo oddalone od siebie a podobno lepiej jak są w jednym pionie Z99- tu też ściana kolankowa słaba- coś koło 80cm, no i to wydłużanie tu o metr, tam o pół- to chyba sporo kosztuje przy adaptacji trzeba zmienić całą konstrukcję. Mała kotłownia, kuchnia daleko od wejścia- będziesz musiała przejść z zakupami przez cały dom, schody zabiegowe(niewygodne), brak garderoby na poddaszu :/ Z92- oczywiście najlepszy po wspomnianych przez nas zmianach w projekcie jak dla mnie idealny. Wiesz każdy ma inne swoje potrzeby- ja akurat zupełnie nie kieruje się wyglądem domu z zewnątrz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts