Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam się i pozdrawiam wszystkich Z-etowiczów. Przeglądam i analizuję ten wątek od dłuższego czasu, dziękuję autorowi za jego założenie - tym bardziej, że przyczynił się do wyboru projektu Z92. Obecnie trwa adaptacja projektu do warunków lokalnych oraz drobne zmiany w projekcie: rezygnacja z wykusza i kominka, skrócenie ściany kominkowej, wydzielenie na piętrze garderoby kosztem jednego z pokoi i jakieś tam jeszcze drobniejsze zmiany.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Macie jakiś producentów AGD których kategorycznie odradzacie ?

Odradzać, to nie. Ale mogę powiedzieć co mamy, a mamy każde z innej obórki :p Płyta, pralka i zmywarka Bosch, piekarnik Electrolux, a lodówka Samsunga. Bardziej niby opłacało się w pakiecie, ale podobało nam się to co kupiliśmy, a i ceny były niezłe, więc jest jak jest. Ja w pewnym momencie przestałem czytać fora, wrzuciłem wyszukiwarkę i sortowanie po cenie od najniższej :D

Jarek- myślę, że w niedzielę dodam zdjęcia do dziennika. Teraz trwają ostatnie poprawki na parterze ( niedługo przyjeżdża kuchnia) i zabieramy się za malowanie poddasza :)

A ja przeglądam sprzęt AGD i aż głowa boli :/ Jedynie lodówkę mam upatrzoną- ale płyta idukc, zmywarka, pralka, piekarnik...

Niby opcje mają te same a cena różni się czasem o 50%

Macie jakiś producentów AGD których kategorycznie odradzacie ?

Witam, mój szwagier pracuje w jednej ze znanych sieci AGD i on był naszym doradca :). Co odradza ... sprzet AMICA! reszta zalezy od kieszeni i potrzeb.

Lodówka - jezeli w zabudowie to NO FROST a one nie są najtańsze (my mamy Electroluxa)

Płyta - wg uznania i potrzeb funkcji (mamy BOSCH -można połączyć dwa kółka i jest zimna w dotyku)

Piekarnik i Mikrofala - jezeli w słupku to koniecznie jednej firmy i z jednej serii bo może się różnic kolorem np. raczka będzie ciemniejsza albo czerń bardziej czarna. (mamy SAMSUNGA) Piekarnik wzięłam z możliwością użycia tylko połowy co jest oszczędnością i wygodą i z tej samej serii mikrofala.

Pralka - funkcje i opinie uzytkowników (mamy BOSCHA miała najlepsze opinie na forum w naszym przedziale finansowym :D

Pozdrawiam i ściskam wszystkich Z-kowiczów, szczególni tych, których poznałam osobiście..... Mało pisze ale wciąż zaglądam i śledzę Wasze poczynania.:yes:

Pozdrawiam i ściskam wszystkich Z-kowiczów, szczególni tych, których poznałam osobiście..... Mało pisze ale wciąż zaglądam i śledzę Wasze poczynania.:yes:

Dla Was też pozdrowionka:) i zazdrościmy (ale tak pozytywnie) że już mieszkacie i macie za sobą te wszystkie wybory kafelek, baterii i innych dupereli:bash:

- z racji że poddasze i strych ociepliliśmy pianą strych zrobił się duży :) brakuje mi tam małego doświetlenia, jakieś mikro okienko na ścianie szczytowej by wystarczyło.

Witaj paliszcz,

Doświetlić strych możesz wybierając np. małe okno dachowe lub stosując świetlik tunelowy, który za pomocą tunelu doprowadzi światło z połaci dachu do pomieszczenia. Więcej inspiracji na naszej stronie:http://www.velux.pl/klienci/produkty/dachowe_swietliki_tunelowe

świetlik.jpg

Jeżeli potrzebna pomoc w doborze produktów to zachęcam do kontaktu z naszym działem obsługi, chętnie pomożemy i doradzimy.

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

Witam wszystkich po zimie. Jestem na etapie zamawiania dachówki i mam duży dylemat odnośnie czy dawaliście na dach swoich zetek dachówki skrajne? bo przyznam że są one bardzo drogie:( a może jakieś inne rozwiązanie? Czytałem trochę na ten temat i różnie robią począwszy od obróbek blacharskich, przybijając skrajne deski ale mnie interesuję jakie wy macie zdanie na ten temat i jak robiliście. A i czy ktoś może mi polecić jakąś sprawdzoną folię wysokoparoprzepuszczalną?

Witam czy ktoś powie mi ile kupić suporeksu ile całych ile połówek tak w przybliżeniu ?

u nas tylko całe- wyszło dokładnie 1000szt, zabrakło 30 szt :p

Witam,

Jaka wam wyszła powierzchnia ścian do tynków? (ze szczytami czy bez?) Jaki koszt ponieśliście za m2 z materiałem tynków cementowo wapiennych. Ostatnia moja wycena to 27zł/m2 z narożnikami i listwami dylatacyjnymi przy oknach.

Pozdrawiam

K

bez poddasza i pomieszczenia pod schodami- w przybliżeniu około 250m2, my mamy gipsowe 21zł/m2- gładziutkie gotowe do malowania (tzn już pomalowane)

Witam wszystkich po zimie. Jestem na etapie zamawiania dachówki i mam duży dylemat odnośnie czy dawaliście na dach swoich zetek dachówki skrajne? bo przyznam że są one bardzo drogie:( a może jakieś inne rozwiązanie? Czytałem trochę na ten temat i różnie robią począwszy od obróbek blacharskich, przybijając skrajne deski ale mnie interesuję jakie wy macie zdanie na ten temat i jak robiliście. A i czy ktoś może mi polecić jakąś sprawdzoną folię wysokoparoprzepuszczalną?

U nas są dachówki skrajne jeśli dobrze kojarzę tzn- dachówka szczytowa prawa i lewa. Cena tej podstawowej to było coś koło 3zł za szt ( a wyszło jakieś 2300szt) a te szczytowe to po 26zł (zamawialiśmy po 48szt)

Folia- u mnie paroprzepuszczalna Aqua control XL 165g/m2 cena 3,5zł za m2 (zamawialiśmy 225m2 ale pamiętam, że sporo zostało)

u nas tylko całe- wyszło dokładnie 1000szt, zabrakło 30 szt :p

bez poddasza i pomieszczenia pod schodami- w przybliżeniu około 250m2, my mamy gipsowe 21zł/m2- gładziutkie gotowe do malowania (tzn już pomalowane)

paliszcz - dzięki za info., zakładam, że masz Zetkę bez garażu.

Jak rozwiązaliście kwestię wentylacji? Czy wszystkie pomieszczenia będą u Was miały wentylację? U mnie zdecydowanie brakuje przewodów wentylacyjnych w kominach lub dachówek wentylacyjnych :( Koszt dachówki to prawie 400 zł.

Pozdrawiam

K

Witam,

dawno mnie nie było, bo mieliśmy mały przestój w budowie, ale od listopada działamy już znowu i mamy elektrykę skończoną, a teraz ruszamy z hydrauliką. Odpowiadając Karolrolak u nas wszystkie pomieszczenia są wentylowane, bo jeden komin mamy z podwójną wentylacją, a drugi komin z potrójną. Tak więc pralnię (garderobę) na górze mamy z wentylacją, obie łazienki, schowek pod schodami, oczywiście kotłownia i to chyba wszystko. Kominka nie planujemy, ale wybudowaliśmy komin w salonie, ponieważ podłączymy tam jakąś fajną kozę.

Pozdrawiam

[quote name=

Jak rozwiązaliście kwestię wentylacji? Czy wszystkie pomieszczenia będą u Was miały wentylację? U mnie zdecydowanie brakuje przewodów wentylacyjnych w kominach lub dachówek wentylacyjnych :( Koszt dachówki to prawie 400 zł.

Pozdrawiam

K[/quote]

U nas jeden komin z wentylacją kotłowni i górnej łazienki. Poza tym kominki wentylacyjne w spiżarni, pralni i kuchni. W dolnej łazience wybita dziura w ścianie na wentylator.

paliszcz - dzięki za info., zakładam, że masz Zetkę bez garażu.

Pozdrawiam

K

Moja zetka z racji wielu zmian jest projektem indyw. bez garażu.

Dachówek wentylacyjnych nie mamy ale nie pamiętam dlaczego :oops: coś mi się kojarzy, że gość od dachu nam zasugerował że nie trzeba dawać ale nie wiem czy z racji samej dachówki, membrany czy deskowania więc nie robiliśmy.

Wentylacja pomieszczeń- spiżarnia (wentylator w ścianie), górna i dolna łazienka ( u nas jeden pion z racji przeniesienia w miejsce schodów) wentylacja w kominie (mamy tylko jeden z kotłowni). Zastanawiam się jeszcze nam wybiciem dziury na strychu bo przez pianę mamy zbyt szczelnie i trzeba będzie coś tam wygospodarować :)

Witam wszystkich właścicieli i wielbicieli z92! Razem z żoną planujemy budowę tego domu. Rok temu kupiliśmy działkę. Powoli zbieramy środki, które pozwolą nam rozpocząć budowę. Na pierwszy rzut oka z92 wydaje się projektem idealnym dla nas. Jednak po przeczytaniu z uwagą całego wątku parę zmian bym wprowadził. Naszym marzeniem jest dom z podwójnym garażem, ale obawiam się, że finanse nie pozwolą i pozostaniemy przy jednostanowiskowym lub ciut szerszym aby obok auta jeszcze jakieś rowery, kosiarka i inne sprzęty się zmieściły. Jeśli chodzi o sam dom to nie rozważaliśmy zmiany usytuowania schodów względem łazienki, ze względu na to, że chcemy mieć nad garażem strych. Patrząc na Wasze zmiany to z pewnością przy pozostawieniu schodów na swoim pierwotnym miejscu trzeba by skrócić ścianę z kominkiem. Kominek przesunąć bliżej wyjścia na ogród. Nie będzie miejsca na tv, ale na tym nam zupełnie nie zależy. TV może ewentualnie mieć miejsce w gabineciku za ścianą. Chcielibyśmy pozostawić wykusz, a nad nim powiększyć trochę balkon. Być może też powiększyć trochę wiatrołap kosztem pom. gosp., tworząc z niego pomieszczenie w kształcie litery L. Dom chcemy ogrzewać gazem więc mniejsze pomieszczenie gospodarcze chyba nam w zupełności wystarczy. Dodatkowo planujemy zlikwidować spiżarkę, a w jej miejscu zrobić zabudowę meblami kuchennymi, 3x60cm, które ukryją się za ścianą byłej spiżarki (lodówka+słupek z piekarnikiem+60cm szafka cargo ala spiżarka). W pomieszczeniu gospodarczym chyba starczy miejsca żeby wygospodarować ścianę na regał na słoiki itp.. Na górę schody jak w projekcie, tylko, żeby nie wystawały na hall na parterze, z wejściem na strych nad garażem. Łazienka, osobno pralnia. Nie planujemy budowy garderoby jak wiele z Was. W każdym pokoju po prostu szafy + ew. komody. Ogrzewanie w całym domu tradycyjne bo marzą się nam drewniane podłogi, a pod drewno podłogówka chyba odpada?

Tak widzę naszą Zetkę. Czy ktoś z Was buduje w woj. śląskim? Chętnie byśmy wpadli zobaczyć na żywo jak prezentuje się nasze z92 :)

Jestem ciekaw czy ktoś budował z większym, podwójnym garażem i jakie są różnice w kosztach?

Pozdrawiam

Kemada, Witamy :) i zapraszamy :)

U nas w końcu koniec fugowania... No i się pochwalę, że fugowałam cały salon, kuchnię, hol, wiatrołap- tak wygląda mój macierzyński ;) i mimo, że łatwo nie było to w końcu skończyłam :) i newer egejn ;)

Sprzęty kupione :) z ładnym rabacikiem (ale to po znajomości) tylko na lodówkę będziemy dłużej czekać bo nie mają... Poza tym okazało się, że elektrolux zrobił promocje, że kupując 3 ich produkty (tj zmywarkę, piekarnik, płytę) zwracają połowę najtańszego. Gdybyśmy kupili dzień wcześniej nie załapalibyśmy się :) A jakoś przypadkiem trafiło że wszystko jest elektroluxa ( poza lodówką), a o promocji dowiedziałam się wczoraj :)

Kuchnia się montuje, musimy jeszcze kupić blat i szybę na ścianę :) Już coraz coraz bliżej :D

Niestety poddasze kuleje... mam nadzieję, że szybko nadrobimy bo wracam do pełni sił i mogę mężowi pomóc :D

Niedługo podsumuję koszty ale wiele wskazuje, że zmieścimy się w zamierzonym budżecie ( bez ogrodu, podjazdu, i wykończonego tarasu, taras będzie na 50%)