Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jarek- u nas było tak:

- sso na początku lipca- i tak miesiąc opóźnienia bo czekaliśmy na okna, później mąż kończył działówki w środku

jakoś w październiku robiliśmy tynki i jakieś 2 miesiące schły :/

później ocieplenie poddasza ( szybko bo piana) i płyty na poddaszu które wciąż nie są skończone bo mąż przerywał by robić płytki na parterze

- ale parter w pełni gotowy do zamieszkania tak od 2 tyg.

Wszystko też zależy czy będziesz robił sam czy ekipami- u nas tylko mąż no i ja do drobnej pomocy- mąż bez urlopu więc codziennie po pracy, i weekendy bez niedziel (całe szczęście)

Nie ma się też co spieszyć, tynki potrzebują dobrze wyschnąć itd ...

U nas najprawdopodobniej minie dokładnie rok od wbicia pierwszej łopaty do zamieszkania, dla wielu to za szybko ale nie mamy możliwości budowania latami... i tak poddasze będziemy jeszcze wykańczać ( ale już nie dużo) i w końcu będziemy wszyscy razem :)

tak więc może Ci to zająć 3-4 miesiące ale też i ponad rok wszystko zależy od kasy czy masz na ekipy czy siedzisz sam...

Rozpoczęliśmy budowę około 20.08.2014 r. na dzień dzisiejszy szpachlujemy ściany na dole bo góra juz zrobiona, lada moment będą łazienki, podłoga, schody, malowanie. Mieliśmy 2 miesiące opóźnienia z ogrzewaniem podłogowym. Myślę, że max. do czerwca się wprowadzimy czyli 10 miesięcy nam zajęło budowanie i wykańczanie domu.

Witajcie , właśnie zaczynamy naszą przygodę z92 , troszkę pozmienialiśmy ale nadal to zetka , mam pytanie dotyczące dachu, nasz majster przekonuje nas do lania skosów , oczywiście jest to zasadne , teren dość wietrzny , kilka lat temu pozrywało dachy w naszej okolicy teraz pytanie do was : za położenie blachodachówki + wykonanie konstrukcji drewnianej ( ta która znajdzie się na skosach) zaproponował cenę 60 pln/m2 , według mnie to trochę dużo , co sądzicie o tym ? według mnie to powinno być na poziomie 45-50 pln/m2. A drugie pytanie ile wam wyszło za okna ? mam na myśli wszystkie okna + okna dachowe. Dzięki za odpowiedź.

(...) majster przekonuje nas do lania skosów (...) A drugie pytanie ile wam wyszło za okna (...).

Ja, gdybym miał teraz wybór, lałbym bez wahania. Wykończenie gipskartonami, to same kłopoty, a i estetyka pozostawia sporo do życzenia :( Za okna (bez połaciowych) zapłaciliśmy coś koło 11 tys. za dachówki koło 3.

( Za okna (bez połaciowych) zapłaciliśmy coś koło 11 tys. za dachówki koło 3.

Bazyl, na prawdę nie wiem gdzie Wy kupujecie tak tanio. U nas sama dachówka około 7 tys. zł. (około 240 m2) Zlikwidowaliśmy okna połaciowe w projekcie. Same okna wraz z roletami u nas kosztują od 20tys. w wzwyż.

Bazyl, na prawdę nie wiem gdzie Wy kupujecie tak tanio. U nas sama dachówka około 7 tys. zł. (około 240 m2) Zlikwidowaliśmy okna połaciowe w projekcie. Same okna wraz z roletami u nas kosztują od 20tys. w wzwyż.

Nie wspomnę, że cała ceramika wraz z dodatkami to koszt około 20.000 zł. Także podziwiam Was. Dla mnie jesteście mistrzami w cięciu kosztów. :D

Zdun12 a możesz napisać jakie zmiany zrobiliście w projekcie.

to co teraz pamiętam to :

1. zlikwidowaliśmy jedno okno dachowe,

2. zminiliśmy delikatnie wymiary budynku,

3. pod schodami będzie mikro pralnia :-)

4. kotłownia ma dodatkowe drzwi,

5. sypialnia jest połączona z garderobą ,

6. skosy będą lane,

7. dwie ścianki działowe na poddaszu będą nośnymi ( tego nie ma na projekcie),

8. powiększyliśmy wykusz + powiększyliśmy balkon ,

9. delikatnie zmodyfikowaliśmy korytarz na poddaszu,

generalnie dostosowaliśmy ten projekt pod nasze potrzeby , nie pamiętam co jeszcze ale to pewnie jakieś detale , sam już nie pamiętam jak wygląda oryginalny projekt :-)

Poniżej powinny być zdjęcia z rzutów ( mam nadzieje że są ):

parter.jpgpoddasze1.jpg

A nie myśleliście aby przesunąć kotłownię na północ?

Zyskujecie wtedy jeden pokój więcej który korzysta z darmowej energii.

W naszym przypadku kotłownia jest na kierunku północny-wschód , myśleliśmy o zmianie ale z drugiej strony dom będzie ogrzewany paliwem stałym także byłby problem z dowozem paliwa ( kwestia logistyczna) , byłoby więcej komplikacji, więc uznaliśmy że idziemy na kompromis , kotłownia bliżej bramy wjazdowej + niewielki podjazd od strony drugich drzwi i pokój na parterze na kierunku północny - zachód. Zanim zaczęliśmy budowę ( &projekt ) już częściowo zagospodarowaliśmy działkę na ścianie północnej także dodatkowo by to skomplikowało sprawę.

Wybacz wprowadzenie w błąd skrótem myślowym. "Dachówki", czyli 3 okna dachowe bez rolet - około 3 tysięcy :) Zwykłe okna jakieś 12 tys. bez rolet, w kolorze, 6 komór, trzy szyby i cała masa cyferek, które mi nic nie mówią :p Dach mamy pokryty blachodachówką, nie ceramiką :)

U mnie wylewki gotowe poddasze ocieplone

lada moment kładę płyty gipsowe i poddasze gotowe .Brama garażowa zamówiona

oczywiście Herman wasze propozycje na drzwi bo dwie godziny męczyliśmy faceta w salonie

i nic można wydać każde pieniądze ale gdzie rozsądek może macie jakieś ciekawe sugestie.:bash:

CAM00700.jpg

Edytowane przez jacpuc
złe zdjęcie

jacpuc- my mamy KMT , w sumie to wybraliśmy się z uwagi na cenę i kilka opinii.

Początkowo chcieliśmy gerde ale sprzedawca odradzał- powiedział, że mają sporo reklamacji i nie nadają się jako drzwi zew. do domów jedynie do mieszkań...

No i drzwi kupowaliśmy razem z oknami więc przy większym zamówieniu dostaliśmy rabat ( już nam się nie chciało szukać gdzieś indziej)

Witajcie , właśnie zaczynamy naszą przygodę z92 , troszkę pozmienialiśmy ale nadal to zetka , mam pytanie dotyczące dachu, nasz majster przekonuje nas do lania skosów , oczywiście jest to zasadne , teren dość wietrzny , kilka lat temu pozrywało dachy w naszej okolicy teraz pytanie do was : za położenie blachodachówki + wykonanie konstrukcji drewnianej ( ta która znajdzie się na skosach) zaproponował cenę 60 pln/m2 , według mnie to trochę dużo , co sądzicie o tym ? według mnie to powinno być na poziomie 45-50 pln/m2. A drugie pytanie ile wam wyszło za okna ? mam na myśli wszystkie okna + okna dachowe. Dzięki za odpowiedź.

U nas okna Abakus bluEnergy (białe) z suwanką HS + drzwi wejściowe Doorsy + drzwi do kotłowni Wikęd 18tyś. Okna dachowe 4 szt. 5tyś. Teraz czekamy, aż wyschną posadzki i dalej do roboty:D

Gratuluję wszystkim, którzy mają już wybudowane swoje zetki . My jesteśmy dopiero na samym początku tej drogi a dokładnie od 12-03-15r czekamy na pnb i przygotowujemy się do budowy. Czy zagląda tu ktoś na podobnym etapie?

Podziękowania dla zamieszczających fotki, jest to bardzo pomocne i motywujące do działania.