Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

Ja również mocno obserwuje ten temat, na szczęście pozwolenie na budowe już mam, aktualnie robimy wjazd na działkę bo ta znajduje się około 2 metry nad drogą i trochę kopania jest :) czekam też na przyłącze z energetyki i zamówioną stal na cały budynek. Mam nadzieję że po świetach zaczniemy fundamenty - już nie mogę się doczekać :D

Dziękuję wszystkim który tu się udzielają i służą pomocą dzieląc się swoim doświadczeniem...

Witajcie,

Ja również mocno obserwuje ten temat, na szczęście pozwolenie na budowe już mam, aktualnie robimy wjazd na działkę bo ta znajduje się około 2 metry nad drogą i trochę kopania jest :) czekam też na przyłącze z energetyki i zamówioną stal na cały budynek. Mam nadzieję że po świetach zaczniemy fundamenty - już nie mogę się doczekać :D

Dziękuję wszystkim który tu się udzielają i służą pomocą dzieląc się swoim doświadczeniem...

My równiez zaczynamy po świętach,działka ogrodzona,studnia wykopana,łącze enea zrobione,piach juz czeka. Fajnie ,ze tak dużo zetek sie buduje!!!!

My po Świętach startujemy ze ścianami poddasza :) Drewno na dach wyliczone na 8500. Zobaczymy, deskowanie chyba zrobimy sami. Postawienie dachu zlecimy ekipie :) będzie to pierwsza ekipa na naszej budowie ;) może poza Panami wożącymi beton :D Też już przebieram z nóżki na nóżkę i nie mogę się doczekać :lol2:

No to trochę zetek się wysypało na wiosnę :o Jakie zmiany wprowadzacie?

My budujemy wersję bez garażu, w przyszłości planujemy garaż wolnostojący.

Lenka123 -gratuluję samodzielnego budowania! Z uwagą przeglądałem Wasze relacje z budowy bo również planujemy budować samodzielnie i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem zaczniemy na przełomie kwietnia i maja. W tym roku budujemy tyle na ile pozwolą finanse i siły choć bardziej obawiam się o te pierwsze :) Jeśli nie jest to tajemnicą można poznać koszty materiałów jakie ponieśliście do tej pory? Ewentualnie proszę o wiadomość na priwa.

Lenka123 -gratuluję samodzielnego budowania! Z uwagą przeglądałem Wasze relacje z budowy bo również planujemy budować samodzielnie i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem zaczniemy na przełomie kwietnia i maja. W tym roku budujemy tyle na ile pozwolą finanse i siły choć bardziej obawiam się o te pierwsze :) Jeśli nie jest to tajemnicą można poznać koszty materiałów jakie ponieśliście do tej pory? Ewentualnie proszę o wiadomość na priwa.

U nas wersja bez garażu, mamy do zagospodarowania budynek starej stodoły także zmieścimy tam spokojnie dwa samochody, jakiś składzik na kosiarki i całą reszę przydasiów (meble ogrodowe, rowery itd) z czasem może przeniesiemy tam również ogrzewanie. Wszystko w swoim czasie. Także wersja bez garażu jest dla nas ok :)

Cieszę się, że ktoś również podejmuje się samodzielnej budowy :) zobaczysz ile to przynosi radości :rotfl: i jakiego daje powera ;) a to, że budujemy wolniej niż ekipa-trudno, dzięki temu z oszczędności odkładamy na następny etap, który przed nami ;) a nie uważam byśmy robili coś gorzej niż ekipa ;) i tak oto udało się bez kredytu dojść do tego etapu :) My też nie mamy naodkładanych pieniążków ani rodziców sponsorów a dajemy radę więc Wam na pewno też się uda :) Trzymam kciuki. Wrzucaj zdjęcia swoich poczynań :) zaglądam już do Twojego dziennika budowy ;)

Gdybyś potrzebował jakichś zdjęć :) chętnie wstawię a mam tego sporo :) cieszy każdy wbity gwóźdź także robię sporo fotek na pamiątkę i konstrukcyjnie żeby w przyszłości wiedzieć jak np idzie pręt w zbrojeniu stropu ;) i czy dziura w tym miejscu to dobry pomysł czy akurat trafimy na pręt :D takie zboczenie ;) ale sam zobaczysz jak to jest :D

Ponieważ budujemy sami, nie ma u nas kosztów robocizny a podana niżej wycena jest w zaokrągleniu ;)

Stan zero:

stal 1000

belon-ława 3800

cement 1600

piach 1600

bloczki 3000

dysperbit 600

styropian 2100

klej siatka folia 800

kanalizacja 800

beton chudziak 2200

RAZEM OK 20 000 (trzeba doliczyć folię, gwożdzie, wapno w płynie i takie duperele)

do stropu

cement 300

pustak na całość (nie wiemy czy zostanie czy zabraknie)

cały 7500

połówka 1000

stal 5200 (nadprożą, strop, schody- zostało jeszcze na wieniec ściany kolankowej i nadprożą na poddaszu)

2 kominy 6800 ale musimy jeszcze dokupić dodatkowe pustaki wentylacyjne

beton strop 4200

RAZEM OK 25 000

Deski i stemple kupiliśmy okazyjnie od znojomych-znajomych nie pamiętam już za ile.

Pozdrawiam

Cześć,

Stal wyliczoną mamy na całość tzn: zbrojenie fundamentu, dozbrojenie stropu (zgodnie z projektem strop systemowy) + balkon + schody + ścianki kolankowe + wienieć, Wg wyliczeń szwagra budowlańca 1300kg fi12 i 350kg fi 6 winno powinno starczyć :) jak z tym będzie to się okaże. Wg wyceny 4275zł za całość. do tego proponuje jeszcze zakupić maty z drutu fi6 na sałość posadzki fundamentu tzw chudziaka i zrobić dodatkowy wieniec na szczycie fundamentu. ale jest to tylko dodatkowa opcja żyby podłoga nie opadła jak to się podobno często zdarza gdy wypełnienie fundamentu "siada".

do stropu

stal 5200 (nadprożą, strop, schody- zostało jeszcze na wieniec ściany kolankowej i nadprożą na poddaszu)

beton strop 4200

RAZEM OK 25 000

Deski i stemple kupiliśmy okazyjnie od znojomych-znajomych nie pamiętam już za ile.

Cześć lenka123, rozumiem ze strop mieliście lany ? możesz podać jaka grubość , interesuje mnie szczególnie nad salonem. Dzieki.

Cześć lenka123, rozumiem ze strop mieliście lany ? możesz podać jaka grubość , interesuje mnie szczególnie nad salonem. Dzieki.

Hej :) tak strop lany. Grubość 14 cm po całości. My mamy dodane dodatkowe belki, jedna w kotłowni a druga idzie między kuchnią a salonem i one są wylane grubiej. Dodawałam wcześniej ich zdjęcie po wylaniu stropu.

lenka123 dzięki za info, ale mam jeszcze jedno pytanie dotyczące stropu , jaki mieliście rozstaw prętów zbrojeniowych ? rozumiem że mieliście zbrojenie ułożone krzyżowo , a jakie odległości miedzy prętami ? pytam bo zmieniam z Terivy na monolit i chcę się przygotować na dyskusję z majstrem, pisaliście o dodatkowych belkach nad kotłownią i między kuchnią a salonem , mam problem z zlokalizowaniem ich na zdjęciach - możesz pomóc ? wasz projekt przewidywał strop monolityczny?

Hej. Przy adaptacji zmieniliśmy na monolit. Jeżeli chodzi o te dodatkowe belki (wystają do góry ponad strop) to ta w kotlowni jest dodana zamiast słupa ( który jest w oryginalnym projekcie), a jeżeli chodzi o tą drugą to kierownik budowy doradził by ją dodać, ponieważ powierzchnia salon-kuchnia jest troszeczkę za duża i delikatnie zasugerował, że wolałby w tym miejscu widzieć dodatkową belkę ;) dodaliśmy jeszcze jedną mini belkę w salonie- ale ta już nie wystaje i jest zalana w stropie. hmmm jeżeli chodzi o rozstaw prętów :D miarka, kreda i do dzieła ;) rozrysowaliśmy sobie na deskach kreski co 20cm i zrobiliśmy szachownicę. Kreda została nawet po deszczu i Panowie od betonu się śmeli, że tego jeszcze nie widzieli jak pracują :D żeby ktoś z linijką zbrojenie wiązał:lol2: Wprowadziliśmy u siebie jeszcze takie rozwiązanie, że od ścian zostawialiśmy jakieś 15 cm odległości i dopiero pręt-na wypadek przebijania sie przez strop z jakąś rurą czy przewodami itp czy to poprawnie (?) nie mam pojęcia- tak jest u nas. Dodatkwo przy kominach dodane pręty poprzeczne, w rogach budynku i przy balkonie również. Może zdjęcia pokarzą to dokładniej.

Mini belka w salonie:

DSC09079.jpg

Dodane dwie belki:

DSC09054.jpg

DSC09077.jpg

DSC09090.jpg

A tutaj widać kredę :D

DSC09004.jpg

Remol dodałam Cię do znajomych, powinieneś móc oglądać

Lenka- będę bacznie śledzić wasze poczynania :) szczególnie, że budujecie sami :) nie myślałaś o założeniu dziennika ?

Trzymam kciuki za wszystkich- oby jak najmniej wpadek budowlanych ! Zaglądać będę do porannej kawki :D

Oczywiście dodam kolejne zdjęcia tylko wciąż walczymy z płytami na poddaszu :( dwa pokoje gotowe ale nie wiem czy nie weźmiemy się za poprawki :/ także płyty będę przeklinać do końca życia ! To nasz jedyny błąd w całej budowie, ale i tak jest cudnie :) :D