michas89 24.03.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 My jesteśmy na podobnym etapie a właściwie na takim samym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekMad 24.03.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Ja jestem na etapie oczekiwania na Księgę Wieczystą działki na której powstanie coś ala Z92. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matysssss 25.03.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Witajcie, Ja również mocno obserwuje ten temat, na szczęście pozwolenie na budowe już mam, aktualnie robimy wjazd na działkę bo ta znajduje się około 2 metry nad drogą i trochę kopania jest czekam też na przyłącze z energetyki i zamówioną stal na cały budynek. Mam nadzieję że po świetach zaczniemy fundamenty - już nie mogę się doczekać Dziękuję wszystkim który tu się udzielają i służą pomocą dzieląc się swoim doświadczeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisha1980 26.03.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Witajcie, Ja również mocno obserwuje ten temat, na szczęście pozwolenie na budowe już mam, aktualnie robimy wjazd na działkę bo ta znajduje się około 2 metry nad drogą i trochę kopania jest czekam też na przyłącze z energetyki i zamówioną stal na cały budynek. Mam nadzieję że po świetach zaczniemy fundamenty - już nie mogę się doczekać Dziękuję wszystkim który tu się udzielają i służą pomocą dzieląc się swoim doświadczeniem... My równiez zaczynamy po świętach,działka ogrodzona,studnia wykopana,łącze enea zrobione,piach juz czeka. Fajnie ,ze tak dużo zetek sie buduje!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka123 26.03.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 My po Świętach startujemy ze ścianami poddasza Drewno na dach wyliczone na 8500. Zobaczymy, deskowanie chyba zrobimy sami. Postawienie dachu zlecimy ekipie będzie to pierwsza ekipa na naszej budowie może poza Panami wożącymi beton Też już przebieram z nóżki na nóżkę i nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdun12 27.03.2015 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Witajcie, czekam też na przyłącze z energetyki i zamówioną stal na cały budynek. Cześć , możesz napisać ile ton zamówiliście i na co konkretnie? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisha1980 28.03.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Jaki projekt wybraliscie z garazem czy bez,u nas z garazem i zadaszenie nad tarasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remol27 28.03.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 No to trochę zetek się wysypało na wiosnę Jakie zmiany wprowadzacie? My budujemy wersję bez garażu, w przyszłości planujemy garaż wolnostojący. Lenka123 -gratuluję samodzielnego budowania! Z uwagą przeglądałem Wasze relacje z budowy bo również planujemy budować samodzielnie i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem zaczniemy na przełomie kwietnia i maja. W tym roku budujemy tyle na ile pozwolą finanse i siły choć bardziej obawiam się o te pierwsze Jeśli nie jest to tajemnicą można poznać koszty materiałów jakie ponieśliście do tej pory? Ewentualnie proszę o wiadomość na priwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka123 29.03.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Lenka123 -gratuluję samodzielnego budowania! Z uwagą przeglądałem Wasze relacje z budowy bo również planujemy budować samodzielnie i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem zaczniemy na przełomie kwietnia i maja. W tym roku budujemy tyle na ile pozwolą finanse i siły choć bardziej obawiam się o te pierwsze Jeśli nie jest to tajemnicą można poznać koszty materiałów jakie ponieśliście do tej pory? Ewentualnie proszę o wiadomość na priwa. U nas wersja bez garażu, mamy do zagospodarowania budynek starej stodoły także zmieścimy tam spokojnie dwa samochody, jakiś składzik na kosiarki i całą reszę przydasiów (meble ogrodowe, rowery itd) z czasem może przeniesiemy tam również ogrzewanie. Wszystko w swoim czasie. Także wersja bez garażu jest dla nas ok Cieszę się, że ktoś również podejmuje się samodzielnej budowy zobaczysz ile to przynosi radości i jakiego daje powera a to, że budujemy wolniej niż ekipa-trudno, dzięki temu z oszczędności odkładamy na następny etap, który przed nami a nie uważam byśmy robili coś gorzej niż ekipa i tak oto udało się bez kredytu dojść do tego etapu My też nie mamy naodkładanych pieniążków ani rodziców sponsorów a dajemy radę więc Wam na pewno też się uda Trzymam kciuki. Wrzucaj zdjęcia swoich poczynań zaglądam już do Twojego dziennika budowy Gdybyś potrzebował jakichś zdjęć chętnie wstawię a mam tego sporo cieszy każdy wbity gwóźdź także robię sporo fotek na pamiątkę i konstrukcyjnie żeby w przyszłości wiedzieć jak np idzie pręt w zbrojeniu stropu i czy dziura w tym miejscu to dobry pomysł czy akurat trafimy na pręt takie zboczenie ale sam zobaczysz jak to jest Ponieważ budujemy sami, nie ma u nas kosztów robocizny a podana niżej wycena jest w zaokrągleniu Stan zero: stal 1000 belon-ława 3800 cement 1600 piach 1600 bloczki 3000 dysperbit 600 styropian 2100 klej siatka folia 800 kanalizacja 800 beton chudziak 2200 RAZEM OK 20 000 (trzeba doliczyć folię, gwożdzie, wapno w płynie i takie duperele) do stropu cement 300 pustak na całość (nie wiemy czy zostanie czy zabraknie) cały 7500 połówka 1000 stal 5200 (nadprożą, strop, schody- zostało jeszcze na wieniec ściany kolankowej i nadprożą na poddaszu) 2 kominy 6800 ale musimy jeszcze dokupić dodatkowe pustaki wentylacyjne beton strop 4200 RAZEM OK 25 000 Deski i stemple kupiliśmy okazyjnie od znojomych-znajomych nie pamiętam już za ile. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remol27 29.03.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Lenka dziękuję za zestawienie kosztów, życzę powodzenia w dalszej budowie.Postanowiłem odejść od prowadzenia typowej wersji dziennika budowy (poprzestałem na 1 wpisie) i założyłem nowy osobny wątek, poniżej powinien być do niego link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matysssss 30.03.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Cześć, Stal wyliczoną mamy na całość tzn: zbrojenie fundamentu, dozbrojenie stropu (zgodnie z projektem strop systemowy) + balkon + schody + ścianki kolankowe + wienieć, Wg wyliczeń szwagra budowlańca 1300kg fi12 i 350kg fi 6 winno powinno starczyć jak z tym będzie to się okaże. Wg wyceny 4275zł za całość. do tego proponuje jeszcze zakupić maty z drutu fi6 na sałość posadzki fundamentu tzw chudziaka i zrobić dodatkowy wieniec na szczycie fundamentu. ale jest to tylko dodatkowa opcja żyby podłoga nie opadła jak to się podobno często zdarza gdy wypełnienie fundamentu "siada". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdun12 01.04.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 do stropu stal 5200 (nadprożą, strop, schody- zostało jeszcze na wieniec ściany kolankowej i nadprożą na poddaszu) beton strop 4200 RAZEM OK 25 000 Deski i stemple kupiliśmy okazyjnie od znojomych-znajomych nie pamiętam już za ile. Cześć lenka123, rozumiem ze strop mieliście lany ? możesz podać jaka grubość , interesuje mnie szczególnie nad salonem. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka123 02.04.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Cześć lenka123, rozumiem ze strop mieliście lany ? możesz podać jaka grubość , interesuje mnie szczególnie nad salonem. Dzieki. Hej tak strop lany. Grubość 14 cm po całości. My mamy dodane dodatkowe belki, jedna w kotłowni a druga idzie między kuchnią a salonem i one są wylane grubiej. Dodawałam wcześniej ich zdjęcie po wylaniu stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdun12 04.04.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 lenka123 dzięki za info, ale mam jeszcze jedno pytanie dotyczące stropu , jaki mieliście rozstaw prętów zbrojeniowych ? rozumiem że mieliście zbrojenie ułożone krzyżowo , a jakie odległości miedzy prętami ? pytam bo zmieniam z Terivy na monolit i chcę się przygotować na dyskusję z majstrem, pisaliście o dodatkowych belkach nad kotłownią i między kuchnią a salonem , mam problem z zlokalizowaniem ich na zdjęciach - możesz pomóc ? wasz projekt przewidywał strop monolityczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka123 05.04.2015 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Hej. Przy adaptacji zmieniliśmy na monolit. Jeżeli chodzi o te dodatkowe belki (wystają do góry ponad strop) to ta w kotlowni jest dodana zamiast słupa ( który jest w oryginalnym projekcie), a jeżeli chodzi o tą drugą to kierownik budowy doradził by ją dodać, ponieważ powierzchnia salon-kuchnia jest troszeczkę za duża i delikatnie zasugerował, że wolałby w tym miejscu widzieć dodatkową belkę dodaliśmy jeszcze jedną mini belkę w salonie- ale ta już nie wystaje i jest zalana w stropie. hmmm jeżeli chodzi o rozstaw prętów miarka, kreda i do dzieła rozrysowaliśmy sobie na deskach kreski co 20cm i zrobiliśmy szachownicę. Kreda została nawet po deszczu i Panowie od betonu się śmeli, że tego jeszcze nie widzieli jak pracują żeby ktoś z linijką zbrojenie wiązał Wprowadziliśmy u siebie jeszcze takie rozwiązanie, że od ścian zostawialiśmy jakieś 15 cm odległości i dopiero pręt-na wypadek przebijania sie przez strop z jakąś rurą czy przewodami itp czy to poprawnie (?) nie mam pojęcia- tak jest u nas. Dodatkwo przy kominach dodane pręty poprzeczne, w rogach budynku i przy balkonie również. Może zdjęcia pokarzą to dokładniej. Mini belka w salonie: Dodane dwie belki: A tutaj widać kredę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdun12 06.04.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Lenka123 jesteście wielcy ! dzięki tym zdjęciom dokładnie wiem o czym rozmawiać z majstrem i kierownikiem budowy. Jeszcze raz dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 08.04.2015 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Od świat mieszkamy :wave: jest cudnie w dzienniku podsumowanie kosztów ale mam wrażenie coś mi uciekło, także jak ktoś coś zauważy to śmiało pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remol27 08.04.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Gratulacje!!!A jak można podejrzeć ten dziennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenka123 08.04.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Gratulacje Paliszczku!!! W końcu się doczekaliście ale musisz obiecać, że będziesz tu do nas jeszcze zaglądać i podpowiadać, liczymy również na zdjęcia oczywiście. Niech Wam się dobrze mieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paliszcz 09.04.2015 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Remol dodałam Cię do znajomych, powinieneś móc oglądać Lenka- będę bacznie śledzić wasze poczynania szczególnie, że budujecie sami nie myślałaś o założeniu dziennika ? Trzymam kciuki za wszystkich- oby jak najmniej wpadek budowlanych ! Zaglądać będę do porannej kawki Oczywiście dodam kolejne zdjęcia tylko wciąż walczymy z płytami na poddaszu dwa pokoje gotowe ale nie wiem czy nie weźmiemy się za poprawki :/ także płyty będę przeklinać do końca życia ! To nasz jedyny błąd w całej budowie, ale i tak jest cudnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts