Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nad Dziennikiem Budowy zastanawiałam się już od dobrego miesiąca. Z obawy, że niedługo nie będzie mi się chciało opisywać etapów sprzed 2 lat a nowe zdjęcia lada moment pojawią się w aparacie i będzie jeszcze trudniej się zmotywować, bo wszystkiego będzie więcej, założyłam swój Dziennik Budowy. A teraz się zastanawiam czy komuś to w ogóle jest potrzebne :confused: heh

Nad Dziennikiem Budowy zastanawiałam się już od dobrego miesiąca. Z obawy, że niedługo nie będzie mi się chciało opisywać etapów sprzed 2 lat a nowe zdjęcia lada moment pojawią się w aparacie i będzie jeszcze trudniej się zmotywować, bo wszystkiego będzie więcej, założyłam swój Dziennik Budowy. A teraz się zastanawiam czy komuś to w ogóle jest potrzebne :confused: heh

Potrzebne, potrzebne :)

lenka- ja dziennik bardziej założyłam dla siebie aby wszystko mieć w jednym miejscu, muszę chyba odblokować dostęp dla wszystkich bo codziennie mam jakieś wiadomości z prośbą o dostęp :) a zablokowałam z osobistych powodów :p

Takie dzienniki są potrzebne, sama zanim zaczęliśmy budowę spędzałam długie wieczory na czytaniu i studiowaniu :)

agnieszka- trzymam kciuki :) to już ostatnia prosta :)

witam wszystkich budujących z92, również chcemy dołączyć do tego grona, narazie kupilismy działeczkę i jestesmy na etapie załatwiania papierów, mamy nadzieje że pójdzie nam to szybko ponieważ chcielibyśmy jeszcze w tym roku postawić ssz, nie ukrywamy że chcielibyśmy jakies podpowiedzi ze strony budujących, odwiedzam to forum od pewnego czasu i naprawde już troche się dowiedziałam, pozdrawiamy

Ja buduje w bielsku ;)

super to nie tak daleko, a czy możemy zapytać na jakim etapie jesteście, jaką wersję budujecie, my planujemy bez garażu, choć jeszcze sie zastanawiamy, czy robiliście jakies zmiany w projekcie i najważniejsze pytanie dla nas czy myślicie że kosztorys który jest na stronie z500 jest wiarygodny

Jesteśmy na etapie wykanczania wewnatrz,budujemy wersje bez garazu,zmian w projekcie nie robilismy,[ATTACH=CONFIG]312898[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]312899[/ATTACH] ,to sa jeszcze stare zdjecia,dom jest juz w innym kolorze,porobie zdjecia nowe i wrzuce za kilka dni Edytowane przez lukasz8424

Lenka u nas drewniane :)

A co do chwalenia to musiałam Cię pochwalić bo wiem jakie to miłe :) Jak ktoś do nas przyjeżdża i widzi mnie w roboczych ciuchach to się bardzo dziwi, że kobieta coś robi :jawdrop: ostatnio gość od anteny aż nie mógł uwierzyć jak powiedziałam, że gdybym nie karmiła to browar w dłoń i na poddasze pracować heh :) i dodał, że też by chciał taką żonę bo jego to tylko płytki wybierała i narzekała, że go całe dnie nie ma tylko na budowę jeździ :p Także Lenka wielki ukłon, że od samego początku tak bardzo pomagasz mężowi :D

Tomaszkolo- kosztorys na stronie wychodzi chyba 280k ( ssz, instalacje,elewacja,tynki,wylewki- czyli dla mnie taki deweloperski) i wg mnie w miarę wiarygodny. My się wprowadziliśmy przy 220k. Dla przypomnienia:

"1) fundamenty 25000

2) sso 65000

3) ssz 17600

4) instalacje 36300

5) wykończeniówka 76000

razem: 220000

brakuje- parapetów wew i zew, wykładzin do pokoju dzieci, tynku zew. (+robocizna), wykończenia schodów + balustrada, szafa- (wiatrołap garderoba, górna łazienka), listew przypodłogowych, mebelki do pokoju starszaka

Także będziemy finiszować tak jak zakładaliśmy 250k lub nieznacznie tę kwotę przekroczymy"

lukasz- ile kosztowała was elewacja jeśli można wiedzieć ? (tzn robocizna, tynk (jaki) )

paliszcz- z tego co czytałam większość rzeczy robiliście sami u nas bedzie inaczej, niestety zostanę sama na polu walki;)z budową ponieważ mąż ciężko pracuje aby zarobić na nasz wymarzony domek, wstepnie rozmawialiśmy z wykonawcą i powiedział nam 35-40tyś z dachem bez okien, nie wiem czy to dużo czy cena jest normalna, strasznie podobają mi się wasze domki i zazdroszczę etapu, pozdrawiamy

tomaszkolo- 100%wykończeniówki to nasz robota, trochę przy murowaniu ( tylko ściany szczytowe), i pomoc przy instalacjach. Wiem jak jest... mąż każdą wolną chwilę poświęcał i poświęca dalej na budowę bo w sumie praca mu w miarę na to pozwala (od 16, 17 mógł być na budowie bo późna) no i cały urlop, ale co zrobić

35-40k jeśli z kompletnym dachem to git :) Trzymam kciuki, jeśli budujecie ekipami to szybciutko pójdzie :)

acha jeszcze chciłam zapytac czy ktoś ten domek buduje w woj małopolskim, my mieszkamy niedaleko krakowa

Tydzień temu odebraliśmy pozwolenie na budowę naszego Z92. Wersja bez garażu. Nie wprowadzaliśmy żadnych zmian w projekcie - jakieś kosmetyczne rzeczy pewnie zmienimy na etapie budowy. Jedyną istotną rzeczą była zmiana ogrzewania z paliwa stałego na gazowe.

Teraz batalia z bankami, bo niestety bez ich udziału nic nie zbudujemy :-(

tomaszkolo78 nasza działeczka jest koło Krakowa, więc, jak coś to będziemy budować po sąsiedzku :)

Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem, jesienią zaczniemy działać.

A domek ma stanąć tu:

DSC_0150.jpg

Jak się dobrze przyjrzeć zdjęciu to nasz Z92 jest już wytyczony.

Póki co udało się nam postawić garaż, który ma pełnić funkcję domku letniskowego i zaplecza budowy :)

Pozdrawiam

Edytowane przez macpyt

macpyt- witamy super że ktoś z naszego rejonu również buduje ten domek, a czy można wiedzieć gdzie dokładnie, my jestesmy z krzeszowic. Piękna działeczka, my niestety utkneliśmy z warunkami zabudowy ponieważ nie ma planu zagospodarowania i musimy się o nie starać i czekać czekać...też mamy w planie zacząć budowę na jesień ale nie wiemy czy wyrobimy się z papierami, jeżeli chodzi o zmiany to zlikwidujemy wykusz, nie bedziemy mieć okien dachowych jedynie w łazience, okna w pokojach na górze powiększymy a w salonie będa dwuskrzydłowe, zamiast pralni chcielibyśmy zrobić małą garderobę a w kotłowni wygospodarować miejsce na pralkę, również planujemy ogrzewanie gazowe + kominek z płaszczem wodnym. Czy macie może wykonany jakiś kosztorys, jaki przewidujecie koszt budowy,

Przyszedł zwrot z elektroluxa na karcie przedpłaconej wiec to nie ściema :D (połowa najtańszego produktu) :wiggle:

Przy większych zakupach marketowych polecam leroy merlin i ich promocje imieninową całe 10% na wszystko bez względu na wysokość kwoty zakupów :)

My poszliśmy ze znajomym (który miał akurat imieniny) a robiliśmy spore zamówienie (drzwi) i kilka stówek do przodu :)