Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dzięki za info, dobrze wiedzieć o tych imieninach :)

Też lubię pomagać mężowi ale na naszym etapie nie mam zbytnio co robić, a poza tym to niestety nie mam opieki dla córy która za 2 tygodnie kończy roczek.

Aktualnie jesteśmy na etapie murowania ścianek kolankowych i działówek na parterze ;) oczywiście ja z córką spoglądamy na wszystko puki co z daleka bo ciężko wjechać wóziolem na budowę ;)

budujemy w śląskim- Żory

pozdrawiam Wojtasowa Żonka ;)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do tych imienin to nie ma znaczenia czy się akurat obchodzi (tzn. pierwsze po urodzinach). Oni mają wywieszone przy wejściu imiona solenizantów ale obowiązują wszystkie na dany dzień :)

Pan mi tłumaczył, że sprawdzają w wikipedi, a jak ktoś ma na imię Piotr to ma rabat co kilka dni :lol2: bo to imię chyba najczęściej ma święto :)

dzięki za info, dobrze wiedzieć o tych imieninach :)

Też lubię pomagać mężowi ale na naszym etapie nie mam zbytnio co robić, a poza tym to niestety nie mam opieki dla córy która za 2 tygodnie kończy roczek.

Aktualnie jesteśmy na etapie murowania ścianek kolankowych i działówek na parterze ;) oczywiście ja z córką spoglądamy na wszystko puki co z daleka bo ciężko wjechać wóziolem na budowę ;)

budujemy w śląskim- Żory

pozdrawiam Wojtasowa Żonka ;)

Super! My planujemy budowę w Zebrzydowicach. Możemy wpaść kiedyś na Waszą budowę zobaczyć na żywo jak się prezentuje zetka?

Super! My planujemy budowę w Zebrzydowicach. Możemy wpaść kiedyś na Waszą budowę zobaczyć na żywo jak się prezentuje zetka?

Jeśli macie ochotę to zapraszam na priv, we wrześniu będzie dach to lepiej bedzie sie prezentować domek :) my budujemy z92gl z garażem i odwrócony ;) zmian w projekcie nie mieliśmy zbyt dużo ;)

macpyt- witamy super że ktoś z naszego rejonu również buduje ten domek, a czy można wiedzieć gdzie dokładnie, my jestesmy z krzeszowic. Piękna działeczka, my niestety utkneliśmy z warunkami zabudowy ponieważ nie ma planu zagospodarowania i musimy się o nie starać i czekać czekać...też mamy w planie zacząć budowę na jesień ale nie wiemy czy wyrobimy się z papierami, jeżeli chodzi o zmiany to zlikwidujemy wykusz, nie bedziemy mieć okien dachowych jedynie w łazience, okna w pokojach na górze powiększymy a w salonie będa dwuskrzydłowe, zamiast pralni chcielibyśmy zrobić małą garderobę a w kotłowni wygospodarować miejsce na pralkę, również planujemy ogrzewanie gazowe + kominek z płaszczem wodnym. Czy macie może wykonany jakiś kosztorys, jaki przewidujecie koszt budowy,

Nasza działka jest koło Skały, tak że w sumie jesteśmy (prawie) z jednej strony Krakowa :-)

Co do pozwolenia to udało się szybko - od zakupu projektu w jakieś 3 miesiące mamy ostateczną decyzję o pozwoleniu na budowę.

Na szczęście u nas jest plan miejscowy, więc ominęło nas uzyskiwanie wuzetki.

Co do zakładanych kosztów budowy - chcielibyśmy się zmieścić w kwocie podawanej jako szacunkowa przez Z500 tj. ok. 250 000, z tym, że już z instalacjami. Zobaczymy, daję teraz projekt do wyceny różnym ekipom... Jestem projektantem w branży sanitarnej - może uda mi się dzięki jakimś tam kontaktom kupić co nieco taniej rurki, kocioł, grzejniki... Co do standardu - to raczej średnia półka. Takie są założenia :-)

Mamy już właściwie pełne uzbrojenie zrobione, tj. przyłącza wod-kan z podprowadzeniem w rejon domu i elektrykę. Zostaje tylko gaz, no ale to już pod koniec budowy.

Jeszcze o zmianach - nie zmienialiśmy tego w projekcie do pozwolenia, ale plan jest taki, że pralnię/suszarnię/graciarnię urządzimy w kotłowni na dole (kocioł będzie gazowy), a w miejscu pralni na górze będzie garderoba. Zastanawiamy się też nad nieznacznym powiększeniem łazienki na dole kosztem gabinetu. Chcemy też dodać okna w ścianie szczytowej - doświetlenie schodów i normalne okno w łazience na górze.

Wykusz zostawiamy, bo właściwie to on zdecydował o zakupie tego projektu - podobają nam się domy z wykuszami :-)

Plan jest taki, że zrobimy w nim drzwi tarasowe i taras wokół narożnika domu - od wyjścia tarasowego w salonie do rzeczonego wyjścia z wykuszu. Dom jest ustawiony tak, że ten narożnik wychodzi na południe, więc taras będzie od południowego-wschodu do południowego-zachodu.

Pozdrawiam i życzę cierpliwości w załatwianiu kwestii urzędowych

do łukasz8424- z niecierpliwością czekamy na zdjęcia, mąż będzie dopiero w lipcu więc jak by była taka możliwość czy moglibyśmy do was podjechać i oglądnąć jak domek wygląda w realu, pozdrawiamy

macpyt- witam, super że tak szybko udało wam się załatwić to wszystko u nas niestety się przeciąga, znależliśmy projektanta który załatwi nam wszystko od wz do pozwolenia myśleliśmy że to szybciej troszkę pójdzie ale niestety te polskie realia, trzeba czekać,:( zmiany w projekcie mamy podobne, niewielu zmienia na ogrzewanie gazowe i jesteśmy bardzo ciekawi jak to wyjdzie, wielu moich znajomych mówi że na tak mały domek wystarczy kominek z płaszczem wodnym że bedzie ciepło ale ja jestem laikiem w tych tematach więc tym bardziej cieszę się że wy też zdecydowaliście się na takie rozwiązanie, pozdrawiamy

lukasz- ponawiam nieśmiało pytanie o elewacje ;) koszty, robocizna, tynk, obróbki - jeśli można... lub chociaż na PW bo pytałam na poprzedniej stronie ale chyba zostałam zignorowana ;)

my również prosimy wycenę elewacji :) daleko jeszcze u nas do niej ale warto znać koszty.

Wojtasowa żonka

lukasz- jeszcze chcielibyśmy zapytać czy jest możliwość podania kosztów jakie do tej pory ponieśliście, czy robiliście sami czy może mieliście ekipy, z tego co czytałam mieliście w planie ogrzewanie gazowe czy zostaliście przy tym czy może jednak zmiana na eko groszek, z jakich materiałów budowaliście,

Elewacja,Styropian 15cm Austrotherm,kleje do siatki system Kabe,

kolki,laczenie styropianu pianka,grunt w kolorze tynku,tynk system kabe kolor

Calosc 15000zl

Dom budował Nam od żony kuzynki meża brat:) jakos tak,

Dachowka ceramiczna Piemont Tobago Roben

Mamy piec z podajnikiem na ekogroszek i w calym domu ogrzewanie podlogowe

Podzielcie się informacją ile m3 więźby mieliście na zetkę z garażem razem z łatami i kontrłatami ?

My nadal męczymy temat wrześniowego dachu firmy wyliczają materiał na 27000 tysi (m inn dachówka, rynny, okna dach 6x, i reszta akcesoriów)

robociznę ekipa wycenia na 15000, a więźbę dachową 800zł m3

wojtasowa żonka ;)

do lenka123

Czy w trakcie adaptacji projektant zrobil wam projekt stropu monolitycznego razem z obliczeniami,chodzi o nacisk, rozstawienie prętów. Jezeli tak to ogromna prośba o zeskanowanie tego projektu pomogło by to naszemu budowlancowi podaje meil [email protected]

Przykro mi aisha ale nie pomogę niestety w tym temacie :(

Bazyl- jest pięknie :yes::D pięknie macie, elewacja, kostka no na bogato :D super :)

Wojtasowa- my płaciliśmy robociznę za dach chyba 12,5k po dużych negocjacjach, była to ekipa jedna z najdroższych które braliśmy pod uwagę ale z polecenia. Także + garaż 15k to chyba tak normalnie. Co do m3 nie pomogę bo nie mam pojęcia gdzie karton z rachunkami (mamy trochę zmienioną tą zetkę ale zawsze dla porównania podaję). Jeszcze wszystkiego nie przewieźliśmy z mieszkania bo to już takie same pierdoły ;)

Edytowane przez paliszcz

Bazyl- jest pięknie :yes::D pięknie macie, elewacja, kostka no na bogato :D super :)

Do piękności jeszcze daleko. Zewnętrze leży i kwiczy. Podmurówka takoż. W domu jeszcze ładnych parę tymczasówek, ale wreszcie, kurczę, na swoim :)

PS. Kostka musiała być, choćbyśmy mieli jeść margarynę przez rok, bo podłoże jest ilaste i bez niej byłaby masakra, póki nie dorobimy się trawników, które zwiążą teren :p Raz tylko wlazłem po coś w rozkopany plac i wylazłem bez butów :D

Edytowane przez Bazyl3