Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam drogich forumowiczów,

mam pytanie do tych, którzy wybrali grzejniki zamiast podłogówki.

Jak rozwiązaliście rozmieszczenie grzejników w salonie i kuchni?

Gdzie umieściliście grzejniki i o jakiej mocy grzewczej?

My mamy wyrównany wykusz w salonie, a okno tam podnieśliśmy na wysokość około 60 cm nad poziomem posadzki. Możemy tam umieścić jeden grzejnik o długości około 2 m. i wys. 50 cm. Jednak to stanowczo za mało jak na tą powierzchnię. Zastanawiamy się na umieszczeniem kolejnego grzejnika przy wyjściu na taras, ale jest on bardzo blisko kominka.Na tej ścianie zamierzamy umieścić telewizor i inne sprzęty elektryczne. Zimą chyba nie będzie to dobrze wpływało na elektronikę. Z jednej strony kominek a z drugiej grzejnik. Podłogówka odpada z uwagi na fakt, że mamy do wykorzystania ok. 80 m2 parkietu dębowego o grubości 2,5 cm.

Może ktoś pomóc?

My jesteśmy po spotkaniu z architektem i w związku z tym mam pytanie do osób, które zmieniały zadaszenie tarasu na dłuższe. Architekt zasugerował nam , że jeżeli wydłużymy zadaszenie nad oknem balkonowym do 2,5m to będzie w tym miejscu w pokoju ciemno. ;) Czy ktoś może ma taki długi daszek i czy mógłby wstawić zdjęcie od wewnątrz, czy faktycznie jest aż tak ciemno? Bardzo proszę o odpowiedź bo mam zgrzyta ;)

aisha1980 napisał:

Hej,

my mamy podłogówkę tylko w kuchni. W salonie mamy grzejnik w wykuszu i planujemy jeszcze postawić tam kozę (zamiast kominka) tak na wszelki wypadek jak zimą byłoby za zimno. Gdy wstawi się meble do salonu i kuchni, to nie będzie tam wcale aż tak dużo miejsca i nie sądzę, że będzie zimno:).

Agata78 napisał:
  aisha1980 napisał:

Hej,

my mamy podłogówkę tylko w kuchni. W salonie mamy grzejnik w wykuszu i planujemy jeszcze postawić tam kozę (zamiast kominka) tak na wszelki wypadek jak zimą byłoby za zimno. Gdy wstawi się meble do salonu i kuchni, to nie będzie tam wcale aż tak dużo miejsca i nie sądzę, że będzie zimno:).

Ile Wat ma ten Wasz grzejnik w wykuszu? Czy ten grzejnik wyliczył Wam hydraulik? Chodzi mi o stosunek mocy grzejnika do powierzchni.

Jeden problem, który mi tu się nasuwa, to to, że jest on tylko jeden. Chyba, że jest to grzejnik z wentylatorem. Konwektorowy, czy jakoś tam, i ciepło jest wydmuchiwane na całą powierzchnię salonu. :rolleyes:

Czy inne osoby mają jakieś alternatywne rozwiązania?

Edytowane przez aisha1980

Witam,

nie mam pojęcia ile Wat ma grzejnik w wykuszu. Polecił nam go hydraulik i jest to zwykły grzejnik. Jak wiadomo ostatnio zimy są do pupy. Nie ma już takich mrozów jak kiedyś. Myślę, że w razie czego koza wspomoże ten jeden grzejniczek:). Poza tym w całym dolnym przedpokoju mamy podłogówkę i jeszcze grzejnik, więc chyba powinno być ciepło:).

aisha1980 napisał:

Ile Wat ma ten Wasz grzejnik w wykuszu? Czy ten grzejnik lub wyliczył Wam hydraulik? Chodzi mi o stosunek mocy grzejnika do powierzchni.

Jeden problem, który mi tu się nasuwa, to to, że jest on tylko jeden. Chyba, że jest to grzejnik z wentylatorem. Konwektorowy, czy jakoś tam, i ciepło jest wydmuchiwane na całą powierzchnię salonu. :rolleyes:

Czy inne osoby mają jakieś alternatywne rozwiązania?

Jeśli grzejnik nie jest osłonięty to fizyka sama zajmie się rozprzestrzenieniem ciepła. Nazywa się to konwekcja i każdy grzejnik wykorzystuje to zjawisko. Wentylatory stosuje się w elektrycznych, bo one generują zbyt dużą ilość ciepła jak na swoje wymiary, aby konwekcja sobie z tym poradziła. Jeśli Agata poda wymiary grzejnika to z pewnym błędem będzie dało się określić jaka jest jego moc.

JarekMad napisał:
Jeśli grzejnik nie jest osłonięty to fizyka sama zajmie się rozprzestrzenieniem ciepła. Nazywa się to konwekcja i każdy grzejnik wykorzystuje to zjawisko. Wentylatory stosuje się w elektrycznych, bo one generują zbyt dużą ilość ciepła jak na swoje wymiary, aby konwekcja sobie z tym poradziła. Jeśli Agata poda wymiary grzejnika to z pewnym błędem będzie dało się określić jaka jest jego moc.

Witam,

my rozważamy pod drzwiami balkonowymi z wyjściem na taras zamontowanie w podłodze takowego grzejnika. Poniżej link:

http://www.regulus.com.pl/ogrzewanie-kanalowe-canal-vent

Jest to grzejnik tradycyjny (nie elektryczny) i ma w opcji zamontowanie wentylatora, który podnosi sprawność grzejnika.

Także wentylatory nie są tylko stosowane do grzejników elektrycznych.

Rozumiem jak najbardziej Twój wywód, ale nie mogę w 100% się z nim zgodzić.

Pozdrawiam.

jacpuc napisał:
[ATTACH=CONFIG]321568[/ATTACH] rozpracowywałem ogrzewanie w salonie i jedyną rozsądną opcją jest podłogówka .

grzejniki wpuszczane w podłogę to porażka wiem coś o tym bo pracuję w branży .

Witam się,właśnie szukam grzejnika kermi piszesz że będziesz miał takie i jesteś z branży,mógłbyś polecić gdzie można kupić w dobrej cenie?

jacpuc napisał:
[ATTACH=CONFIG]321567[/ATTACH] oto moje rozwiązanie ogrzewania w salonie i holu wszędzie podłogówka oprucz pokoju i garażu

a na górze hol i łazienka reszta grzejniki kermi .

Bardzo dziękuję za to zdjęcie. Widzę, że niepotrzebnie się martwię. Przy tak dużym zadaszeniu tarasu wcale w pokoju nie jest ciemno. Przynajmniej nie tak, jak opisał nam to architekt.