Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]321568[/ATTACH] rozpracowywałem ogrzewanie w salonie i jedyną rozsądną opcją jest podłogówka .

grzejniki wpuszczane w podłogę to porażka wiem coś o tym bo pracuję w branży .

Jacpuc. Możesz trochę rozwinąć swoją myśl na temat grzejników wpuszczanych w podłogę? Dlaczego porażka? Trudność w montażu? A może niewielka moc tych grzejników? Ja jak wspomniałem kilka postów wcześniej mam do wykorzystania sporą ilość parkietu dębowego. Muszę jakoś wcisnąć w tą dużą powierzchnię trochę grzejników.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jacpuc. Możesz trochę rozwinąć swoją myśl na temat grzejników wpuszczanych w podłogę?

U nas jest podłogówka w przedpokoju, w holu do wysokości schodów oraz w kuchni (jakieś 1/3 salonokuchni). Oprócz tego dwa niewielkie grzejniki (chyba 900, góra 1100) jeden koło wyjścia tarasowego i jeden pod oknem w jadalni). Wiem, że zima była mało mroźna, ale te wiszące były odkręcane z minimum może ze trzy razy w największe mrozy. Podłogówka na termostatach ustawiona koło 2 na 5stopniowym regulatorze.

U nas jest podłogówka w przedpokoju, w holu do wysokości schodów oraz w kuchni (jakieś 1/3 salonokuchni). Oprócz tego dwa niewielkie grzejniki (chyba 900, góra 1100) jeden koło wyjścia tarasowego i jeden pod oknem w jadalni). Wiem, że zima była mało mroźna, ale te wiszące były odkręcane z minimum może ze trzy razy w największe mrozy. Podłogówka na termostatach ustawiona koło 2 na 5stopniowym regulatorze.

Nie wiem, jestem trochę przeciwnikiem mieszania sposobów ogrzewania domu. Dużo czytałem na temat późniejszych problemów z regulacją całości. Do tego dochodzą jeszcze mieszacze, bufory, a to też dodatkowe koszty. Prawdopodobnie wcisnę jeden grzejnik pod oknem w jadalni (tam podnieśliśmy okno na 50 cm ponad posadzkę, drugi grzejnik (ozdobny) zamocuję na ścianie od spiżarni. W kuchni nie będzie żadnego ogrzewania, oprócz sprzętu AGD. ;-)Zastanawiam się jeszcze nad jednym grzejnikiem ozdobnym obok drzwi balkonowych. Jednak obok ma zawisnąć telewizor. Potem z drugiej strony będziemy mieli "kozę" norweską na wysokości komina. Boję się, że usmażę telewizor lub jakiś inny sprzęt elektryczny lub elektroniczny.

Jak bym nie miał parkietu to bez dwóch zdań założyłbym wszędzie podłogówkę. Fajne jest w tym to, że później można "pobawić się w podłączenie pod nią pompy ciepła. Choć nie wiem jak ma to się do wentylacji grawitacyjnej. Mimo szczerych chęci nie zrobiliśmy u siebie rekuperacji. Koszty, koszty no i czas. Do tego dochodzi jeszcze mała wiedza na ten temat przez ekipę, która buduje mi domek.

Chodzi mi po głowie, żeby sprzedać ten parkiet i zrobić podłogówkę. Mam jeszcze czas na zastanowienie do późnej jesieni.

Witam zetkowiczów!

Postanowiliśmy rozpocząć poszukiwania projektanta naszej zetki. Chcemy, znaleźć kogoś kto zaprojektuje nam dom na podstawie z92 z naszymi niewielkimi zmianami w projekcie. Ile płaciliście za swoje projekty? Nie wiemy zupełnie jakich kwot możemy się spodziewać, ale słyszeliśmy od kilku różnych znajomych, że oni płacili za swoje projekty od 5 do prawie 10 tys. za projekty, czasem od podstaw razem z załatwianiem formalności związanych z wydaniem pozwolenia na budowę.

Czy są tu jeszcze aktywni forumowicze, którzy budują z92 w woj. śląskim? Chcieliśmy zobaczyć jakąś zetkę na żywo przed podjęciem ostatecznych decyzji. Jeśli jest taka możliwość proszę o info na pw.

Witam zetkowiczów!

Postanowiliśmy rozpocząć poszukiwania projektanta naszej zetki. Chcemy, znaleźć kogoś kto zaprojektuje nam dom na podstawie z92 z naszymi niewielkimi zmianami w projekcie. Ile płaciliście za swoje projekty? Nie wiemy zupełnie jakich kwot możemy się spodziewać, ale słyszeliśmy od kilku różnych znajomych, że oni płacili za swoje projekty od 5 do prawie 10 tys. za projekty, czasem od podstaw razem z załatwianiem formalności związanych z wydaniem pozwolenia na budowę.

Czy są tu jeszcze aktywni forumowicze, którzy budują z92 w woj. śląskim? Chcieliśmy zobaczyć jakąś zetkę na żywo przed podjęciem ostatecznych decyzji. Jeśli jest taka możliwość proszę o info na pw.

koszty które ponieśliśmy "na początek"

Projekt 2500

adaptacja 2000

nadzór budowlany 2000

wytyczenie budynku 500

mapy w urzędzie miasta 120

mapy do celów projektowych 700

słup energetyczny 2065

u nas koszty gotowego czy rysownego od podstaw projektu wychodziły prawie tak samo. bo gotowy 2500+2000 adaptacja projektu (zmiana stropu, rozmiaru okien, ilości.. czyli drobne zmiany za więcej zmian koszt był by wyższy) a rysowany od podstaw 5000

my budujemy w śląskim

• 2 weeks później...
I jeszcze te [ATTACH=CONFIG]323986[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323987[/ATTACH] Wyszedł nam fajny schowek pod schodami :) [ATTACH=CONFIG]323988[/ATTACH]

Super a unas jeszcze tak daleko,jakie koszty poniesliscie na tynki i podłogę ,elektryke co w niej jest np podłoczenie bramy?,hydraulike jaki sprzet i koszty robocizny,koszt okien jakie z góry dzieki za odpowiedz

Witam,

co do kosztów, to nie za wiele mogę podpowiedzieć, bo mąż miał monitorować wydatki na budowę, a że w pewnym momencie zapomniał o tym kompletnie, to od tego momentu odpuściliśmy sobie notowanie tego wszystkiego (bo właściwie i po co :-?).

Okna mamy firmy Adams. Od środka białe, na zewnątrz kolor, dwuszybowe. Koszt to 8300 z montażem.

No i chyba to na tyle co mogę podpowiedzieć jeśli chodzi o koszty.

Pozdrawiam