Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U paliszcz'owej zobaczyłem to rozwiązanie ze schodami, a kto wpadł pierwszy na pomysł to nie mam pojęcia. Super według mnie.

Piwnicy miało nie być, ale wszyscy moi znajomi mają piwnicę i mnie przekonywali. Ci co nie mają też przekonywali. Do tego ostatnio miałem sporo majsterkowania i siedziałem w piwnicy rodziców. Stąd pomysł na piwnice. Wykusz został bo to główny powód czemu nam się Z92 spodobał. Chyba wierzę w miłość od pierwszego wejrzenia.

12182387_1002971529746606_1329689077_n.jpg12180111_820948571336430_561471029_n.jpg

Witam wszystkich na forum. :)

My zdążyliśmy niedawno przykryć,a z oknami zaczekamy do wiosny.

Po pierwsze ceny po nowym roku spadną mocno w dół (znajomi kupowali nawet do 30% taniej), po drugie ściany są jeszcze mokre.

Zmiany jakie wprowadziliśmy to

- rezygnacja ze śpiżarni, w tym miejscu powstanie zabudowa m.in. z AGD

- rezygnacja z kominka, zastąpie go biokominkiem

- poszerzenie wejścia do salonu, ponieważ w projekcie było zbyt wąskie

- dodanie okna na klatce schodowej i drzwi w kotłowni,

- rezygnacja z okna w pralni na piętrze

- zmniejszenie okna w wykuszu

- podniesienie ściany kolankowej o jeden pustak

Edytowane przez kasia050209

Witam i pozdrawiam wszystkich Fanow Zetki92,

my wlasnie pomalu przygotowujemy sie do budowy tzn. jestesmy na etapie walki o PNB:D Wlasnie nasza Pani Architektka obrabia nasz projekt. Zmiany sa niewielkie i inspirowane na waszych pomyslach.Dziekuje Wszystkim za wpisy i super zdjecia. Sa naprawde pomocne:yes:

I jak wszyscy to robia to ja tez zapytam o kase:D.

Otoz dostalismy kosztorys na wybudowanie tego wlasnie domku z jednym garazem plus obrobka terenu czyli podjazdy plus ogrodzenie. To jest na zasadzie inwestor zastepczy organizuje wszystko a my tylko placimy i ogladamy. Wykonczenie wewnatrz i zewnatrz. Okolo 500 tys. Moze ktos kto juz wybudowal ten domek wypowie sie na ten temat.

Niestety my nie mozemy sami zajac sie budowa bo pracujemy przewaznie w terenie i stad ten pomysl.

Bede wdzieczna za jakakolwiek odpowiedz.

Okolo 500 tys. Moze ktos kto juz wybudowal ten domek wypowie sie na ten temat.

Rozpiętość cen materiałów do budowy (nie wspominając już nawet o cenach elementów wykończenia: płytki, armatura etc.) czy brak wiedzy na temat tego jakiej wielkości działka i czym ma być ogrodzona, nie pozwala na ocenę czy to dużo, czy mało bez wiedzy - z czego? :) Dla mnie to potężna cena :)

Rozpiętość cen materiałów do budowy (nie wspominając już nawet o cenach elementów wykończenia: płytki, armatura etc.) czy brak wiedzy na temat tego jakiej wielkości działka i czym ma być ogrodzona, nie pozwala na ocenę czy to dużo, czy mało bez wiedzy - z czego? :) Dla mnie to potężna cena :)

Dla mnie też:yes:

Dziekuje za tak szybka i szczera odpowiedz. I wlasnie o to w tym chodzi WIEDZA!!! Jej niestety jeszcze tak do konca nie mamy. Ale zdobedziemy.:D

Czyli jednak najlepiej jest budowac na etapy.? Pomalu ale do przodu??...

Ja bym wybrała budowanie na etapy, lepiej mieć pod kontrolą jaki etap ile kosztuje i większe prawdopodobieństwo że nie przepłacicie.

Nasza zetkę z garażem budujemy własnymi siłami, tylko dach robi ekipa i SSO zmieściliśmy 115 tysiach. Materiały ze średniej półki. W tę cenę wliczone są tez sprzęty typu jakiś młot, wkrętarka, pompa do studni itp.

Dziekuje za odp. Wyslalismy zapytania do kilku firm o SSO i jestem ciekawa co nam zaproponuja.

xmistakex to super info co do kosztow za SSO. My jak juz pisalam nie bedziemy sami budowac ale teraz wiem ktore oferty beda dla nas realne.

Bazyl3 "brak wiedzy na temat tego jakiej wielkości działka i czym ma być ogrodzona, nie pozwala na ocenę"- Dzialka ma prawie 1000m², tak wiec jest co ogradzac. Dwie strony pojdzie zwykla siatka a po dwoch stronach cos ozdobnego ale nie ciezkiego. Jestesmy tez w toku ustalania. Sa to niby drobne rzeczy ale naleza do calosci.

Material budowlany chyba najlepiej tzw. Silka(o to tez pytalismy przy wysylamiu prosb o kosztorysy), a dach bedzie z dachowki cenentowej najprawd. Braas. Gdzies ktos napisal "lepiej drozsza cementowa, niz tansza ceramiczna". i chyba cos w tym jest :yes:

Poza tym bedzie do ogrzania podlogowka z reku i kominek a w niedalekiej przyszlosci pompa ciepla. Jesli bedzie takie zapotrzebowanie:D no i kasa

Pani Architekt zaproponowala nam tzw.studnie na deszczowke zamiast do kanalu, ale co bedzie jesli taka studnia sie przepelni to wtedy mamy jezioro w ogrodzie:confused: Chyba bede musiala na ten temat jeszcze poczytac....

Trzymam kciuki za wszystkich budujacych i za tych ktorzy beda budowac.

A moze jest ktos w dolnoslaskim kto buduje rowniez nasze Z-BABY. Chetnie nawiazalabym kontakt.:D

Edytowane przez Marzenia2016

To wszystko w tych 500 tys.? Bo z takimi bajerami cena nie będzie już tak straszna :)

Koszt reku do tego domu z instalacją i montażem to około 15-20 tys. Podłogówka to około 12 tys. Pompa ciepła to szerokie widełki od 30 tys do 70 tys.

Ja radzę robić etapami, wtedy da się kontrolować wydatki i porównywać z innymi. Jeśli chcecie jak najmniej udzielać się przy budowie to niektóre prace da się zgrupować w jednego wykonawcę i tak:

1. SSO może zrobić w pełni ekipa wraz z zamawianiem materiału.

2. Elektrykę, reku, ogrzewanie wraz z podłogówką, hydraulikę i kanalizację często wykonuje jedna firma.

3. Tynki , wylewki i wykończeniówki ciężko połączyć w jedną ekipę bo tutaj w większości są wyspecjalizowane ekipy.

Generalnie ciężko powiedzieć czy 500 tys za wasz dom to dużo tak samo jak nie da się powiedzieć czy mercedes powinien kosztować 150 tys czy 500 tys. Wszystko zależy co ten mercedes ma w sobie i na co można sobie pozwolić.

Jeśli chcecie zlecać komuś całą inwestycję to poproście o wycenienie wszystkich etapów i porównajcie sobie koszty jakbyście zlecali każdy osobny etap kolejnej ekipie.

Edytowane przez JarekMad

JarekMad Dzieki wielkie za super wyszczegolnienie i ogolna wycene.

Wlasnie tak bedziemy robic, ze firma zrobi nam rozklad jazdy na poszczegolne stacje i za kazdym razem bedzie podana cena biletu8-)

Po kolejnych etapach albo rezygnujemy albo budujemy dalej. Do kazdego etapu bedzie ekstra dokumentacja, tak wiec nie trzeba bedzie szukac co jest juz skonczone a co nie.Mam nadzieje ze to nie sa takie obiecywanki cacanki:(

Jak dostane bilecik to dam znac jak i co. Obecnie czekamy na pozwolenie na budowe:yes:

Leszczu 791 odwiedzasz jeszcze nas????

Mam pytanko odnosnie kuchni. Super to wymysliliscie ze spizarnia i piekarnikiem z mikrofalowka. I tu wlasnie moj luby ma problem.:mad: Czy podczas uzywania piekarnika czy tez mikro nie nagrzewa sie schowek a wraz z nim wszystkie zapasy jakie tam sa przechowywane.:confused:

Bylabym wdzieczna za odp.