maarina 07.01.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam, Łukasz bardzo ładna kuchnia. My jesteśmy właśnie na etapie wykanczania i powoli rozgladamy sie za meblami m.in. kuchennymi. Mogłabym się dowiedzieć jaki był u Ciebie koszt samych mebli? Właśnie takie chcialabym do swojej kuchni:) Rozstawienie tez mamy podobne.Paliszcz czy bylaby możliwość zobaczenie Twojego dziennika budowy?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz8424 07.01.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam,koszt samych mebli 13tysPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remol27 08.01.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Zastanawiam się jeszcze czy stan 0 robić z chudym betonem, bo tu opinie są podzielone. Czy na zimę zostawić tylko zasypany fundament żeby wszystko mogło dobrze osiąść czy jednak zalać? Nie dawno też miałem taki dylemat ale ostatecznie zostawiłem i będzie zimowało, zwróciłem jedynie uwagę by ława nie była zbytnio odsłonięta i żeby grunt pod nią nie przemarzł dlatego ława i ściana fundamentowa jest obustronnie przykryta gruntem i piaskiem. Na wiosnę dokładne zagęszczanie piachu, kanaliza, chudziak i jazda w górę. Lukasz8424 fajna ta Twoja Z-etka. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 08.01.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Moja "Zetka" Ogrzewanie gazowe (lub pompa ciepła) podłogowe cały dom Edytowane 10 Stycznia 2016 przez Frezer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmistakex 09.01.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Łukasz super macie ten domek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleander_2010 09.01.2016 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Witam wszystkich forumowiczów. Postanowiłam już dołączyć do Was, mimo że jeszcze nie kupiliśmy projektu, z92 gl jest naszym faworytem. Powiedzcie proszę czy kupiliscie wraz z projektem kosztorys budowlany oraz zestawienie materiałów - zastanawiam się czy jest sens wydawać dodatkowe 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacpuc 10.01.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Moim zdaniem kosztorys jest niepotrzebny w porządnej hurtowni jak przedstawicie projekt sami wyliczą ile czego potrzeba a jak zostanie materiał bez problemu zrobią korektę tylko trzeba wszystkiego przypilnować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleander_2010 10.01.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 A do banku nie trzeba przedstawić kosztorysu? Orientuje się ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 10.01.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 A do banku nie trzeba przedstawić kosztorysu? Orientuje się ktoś? Do tych w których pytałem do tej pory (5 sztuk ich było) trzeba. ale to nie problem bo analizując ten wątek znajdziesz wszytskie niezbędne wyliczenia do standardowego formularza. Ja przyjąłem na potrzeby banku 350 tys za wersję z garażem. Regards czy coś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleander_2010 10.01.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Dzieki☺Cały wątek już przeczytałam, ale pewnie część pytań powtórzę więc wybaczcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitate 12.01.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Ja tez uwazam , ze duzo. My wydalismy 300 tys i bylo prawie wszystko zrobione. Szczegoly ma forum. Budowa zajelam nam rowniez rok i nic nie robilismy sami. W mojej ocenie wybudowanie to maly koszt ..... wykonczenie -wykancza Bardzo mnie pocieszacie, bo ja mam nadzieję wyrobić się, nie licząc działki, i elewacji( wsensie okładziny i malowania), w kwocie 300 tys. Liczę, że kafle z tatą będę kłaść, fugować sama, a u góry mąż ścianki działowe. malować też będziemy sami, kłaść panele- to oczywiste. remont mieszkania mielismy 3 lata temu, wiec meble, do 2 pokojów i salonu mamy fajne. Chciałabym jeszcze w oknach zamontować rolety antywłamaniowe(jaki koszt jestem ciekawa?). Ogrzewanie podłogowe na dole, ale nie chcę mieć kafli tylko panele, a słyszałam, ze jest już taka możliwość.teraz w mieszkaniu mam kuchnię 10mkw i za meble lakierowane, samodomykające sie kosztowały mnie 3 l temu6 tys, u znajomego stolarza, wiec no liczę 11-12tys ze sprzętem Edytowane 12 Stycznia 2016 przez anitate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agape89 16.01.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Witam my już mamy ssz i jak będzie ciepło zaczynamy robic sami instalacje......planowany termin zamieszkania to pazdziernik-listopad 2016. Domek dla nas jest idealny. No może salon jest trochę mały bo w projekcie się wydawał większy ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agape89 16.01.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agape89 16.01.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleander_2010 16.01.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Super, gratuluję i zazdroszczę. Co do salonu, to też mi się wydaje za mały (już w projekcie bo my jeszcze nie budujemy) - zostawiliście wykusz czy zrezygnowaliscie? Bo na zdjęciach nie widać. Ja najpierw chciałam zrezygnować z niego ale chyba jednak zostawimy zawsze to choć trochę więcej miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenia2016 16.01.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 A tak z ciekawosci to jaka hurtownie polecasz? Ja rowniez juz niedlugo bede zaczynac:rolleyes: Kazda podpowiedz jest na wage zlota:)Moim zdaniem kosztorys jest niepotrzebny w porządnej hurtowni jak przedstawicie projekt sami wyliczą ile czego potrzeba a jak zostanie materiał bez problemu zrobią korektę tylko trzeba wszystkiego przypilnować .[ATTACH=CONFIG]342824[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podlina 17.01.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Witam, bardzo podoba nam się projekt domu z92. Nie ukrywam, że z wykuszem i drzwiami balkonowymi wygląda bardzo ładnie i nowocześnie, ale jeśli zdecydujemy się na ten projekt to raczej zlikwidujemy wykusz-względy finansowe... I tu moje pytanie, czy wykusz likwiduje się po prostu go usuwając (czyli powierzchnia domu jest o ten wykusz mniejsza), czy można ścianę z kuchni i tą na której stoi sofa w salonie przesunąć tam gdzie się wykusz kończy (czyli powierznia domu się zwiększy). Z góry dziękuje za informacje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleander_2010 17.01.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Z likwidacja to raczej w tym przypadku nie powinno być problemu, ale jeśli chcecie przesunąć całą ścianę to zwiększy sie powierzchnia całego domu, dachu i nośność stropu więc to wszystko trzeba przeliczyć - to robi architekt na etapie adaptacji - więc pewnie większy koszt adaptacji. Ale niech wypowiedza się Ci co już budują/mieszkają bo my jesteśmy na takim samym etapie - wyboru projektu.Swoją drogą to dobry pomysł na przesunięcie tej ściany bo salon wydaje się trochę mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpi20 17.01.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212914-Projekt-Z92-pracownia-STUDIO-Z500&p=7010019#post7010019przesunęliśmy ścianę o 0,5m, żeby powiększyć salon. Wykusz powiększony do 1m. Architekt na pewno wzmacniał strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekMad 18.01.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Przesunięcie ściany do miejsca gdzie się kończy wykusz jest na tyle istotną zmianą, że pewnie taniej będzie o projekt indywidualny. Taka zmiana to modyfikacja ponad połowy projektu. Nowe obliczenia dla dachu, nowe obliczenia dla stropu, zmiana przestrzeni oraz prawie wszystkich możliwych rysunków. Drugie pytanie czy pracownia z500 zgodzi się na taką zmianę.Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie:Krok 1. Telefon do z500 z pytanie czy wyrażają zgodę na taką zmianę,Krok 2. Telefon do swojego projektanta lub przedzwonienie okolicznych projektantów z pytaniem ile to kosztuje. PS: Ja dodałem piwnicę oraz przestawiłem parę rzeczy w środku i jak poznałem koszta adaptacji kontra projekt indywidualny to zaoszczędziłem ponad 1000zł na indywidualnym. Edytowane 18 Stycznia 2016 przez JarekMad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts