Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bazyl, my pozwolenie odebraliśmy dzisiaj. :wave: Zaczynamy w przyszłym tygodniu. Nie wiem jakie bedą kominy i cała reszta bo powiem Ci szczerze , że nie mam kiedy poczytać ale jak tylko czegos się dowiem to napisze. Chociaz pewnie nie bede wartościowym partnerem do rozmów :oops:Na stronie z500 prowadzę "moją budowe". Zapraszam;)

Gratulacje. Daj linka :)

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzięki wielkie;) jeszcze troche papierologii zostało ale to już będzie z górki. NAjgorsza jest ta pogoda:( Rozpoczęcie prac się opóźnia. JA też przejrzałam setki projektów i w sumie to prawie zdecydowałam się na z 162 GL. W ostateczności zdecydowałam sie na z 92 bo ma wejście do pomieszczenia nad garażem ze schodów i można tam sobie zorganizować fajną pralnio-suszarnię z rowerkiem stacjonarnym i innymi gratami. A jakbym sie rozkręciła z prokreacją to zrobię tam sobie sypalnię a dzieciakom zostawię góre. Takie mam zamiary a co z tego wyjdzie to zobaczymy;)

WoW Bazyl ale u was szybko poszło :) u nas adaptacja kosztuje około 2tyś a nie wiem co z przyłączami bo nasz architekt milczy od kilku tygodni... lipa...

Ale z nowości to na działce mamy blaszaka- na cóż od czegoś trzeba zacząć :) w tygodniu będzie ogrodzenie tymczasowe :) umowa z energetyką czeka na podpis ale jakoś nie mogę się zebrać do głębszej analizy...

Łerka to super :)

Kibicuję i trzymam kciuki, bo choć to mojej budowy jeszcze daleko to chętnie przyglądam się poczynaniom innym, coby się dokształcić :)

Wyobrażam sobie jaka to wielka radość, gdy w końcu zaczyna się budowę swojego wymarzonego domu....

Czy dobrze kojarzę, że twój z92 to oryginalny projekt tzn. bez zamiany schodów z łazienką? Bo nie mam teraz czasu wertować stron wątku i poczytywać.

Pamiętam, że paliszcz ma rysowany indywidualnie na bazie z92 i właśnie ma zamienione miejscami schody i łazienkę.

Łerka a zostawiasz schody zabiegowe czy zamieniasz na schody ze spocznikiem?

I jakiej wielkości będzie okno w łazience na dole? Takie jak w projekcie 60x140 i wtedy nietypowa kabina na 86, czy zmniejszasz okno żeby weszła standardowa kabina?

Mam na oku projekt ze studia z500 i tam łazienka na parterze na szer. 150 na dł.200 i jest okno 120x60. Jest to okno w poziomie. Tylko jak ono się otwiera skoro kabina stoi przy oknie :???:

schody zostawiłąm zabiegowe z pólspocznikiem jak w projekcie. A jeżeli chodzi o okno na dole i kabinę to jeszcze nie podjęłam decyzji. Nie lubię małych okien i daltego chciałąm zostawić to okno tak jak jest i zrobić kabine przy ścianie oknem z otwieranymi szlanymi drzwiami bez żadnych brodzików. A jak widza to inni? Bo tak w ogóle to ja nie lubie standardowych kabin, wole już wannę z zasłonka żeby mieć więcej przestrzeni. Może właśnie trzepnę tam wannę z zasłonką?

My postanowiliśmy z kształtek- podobno taniej, mniej błędów, wszyscy znajomi polecają, nikt nie był za murowanym dlatego taka decyzja.

Kierownikiem budowy będzie bardzo bliski przyjaciel rodziny więc kasa symboliczna :)

Dowiedzieliśmy się również, że projekt instalacji nie wchodzi w zakres naszego projektu indyw. :( i gdzie teraz szukać kogoś kto to zrobi... ile to może kosztować ?

Zastanawiamy się jeszcze nad wentylacją domu- oczywiście ze względu na brak kasiory będzie grawitacyjna ale pytanie czy wentylować wszystkie pomieszczenia czy tylko te bez okien ?

My postanowiliśmy z kształtek- podobno taniej, mniej błędów, wszyscy znajomi polecają, nikt nie był za murowanym dlatego taka decyzja.

Ja zapytam kierownika i wtedy podejmę decyzję ostateczną.

Kierownikiem budowy będzie bardzo bliski przyjaciel rodziny więc kasa symboliczna :)

A nie spytałabyś ile kosztuje usługa dla innych? :D

Dowiedzieliśmy się również, że projekt instalacji nie wchodzi w zakres naszego projektu indyw. :( i gdzie teraz szukać kogoś kto to zrobi... ile to może kosztować ?

Ale których instalacji? Elektryka i wod. kan.? Czy przyłączy może?

Zastanawiamy się jeszcze nad wentylacją domu- oczywiście ze względu na brak kasiory będzie grawitacyjna ale pytanie czy wentylować wszystkie pomieszczenia czy tylko te bez okien ?

U nas projektowana jest do wszystkich, ale czy będzie? :)

Bazyl chodzi o instalacje wew. już się trochę dowiadywałam i koszt elektryki i wod-kan łącznie to jakieś 1500-2000 zł - masakra :( podobno nie wszędzie jest to wymagane ale u nas jest :( No i oczywiście jeszcze przyłącza dodatkowo :(

Jak będę miała okazję zapytam kierownika ;)

U nas wentylowane nie będą sypialnie i gabinet ( w razie potrzeby wystarczy dać nawiewniki w oknach)

Materiał jak już wcześniej pisałam beton komórkowy (SOLBET)

Bazyl a czy Ty dostałeś zestawienie materiałów do budowy?