leszczu 791 10.03.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Jak większość z nich Po prostu widziałem tempo stawiania budynku z takich materiałów i zrobiło na mnie wrażenie. Dokładność też. Oczywiście przy sprawnej i doświadczonej ekipie Nie to, żebym miał coś za złe "mojemu" Wienerbergerowi Nie wiem czy dobra, ale rada - patrzcie na cenę za m2 ściany Też tak myślę , że tu raczej ceną trzeba się kierować a nie modą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekMad 10.03.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2016 Hmm, czy możemy uznać, że wniosek z tej dyskusji jest taki, ze z materiałów do budowy ścian zawsze powstanie ściana? Po prostu ściana, zwykłą ściana i będzie tylko zwykłą ścianą? Bez względu na materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpi20 12.03.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2016 A czy ytonga trzeba od razu ocieplać? Powiedziano nam , że tak bardzo chłonie wilgoć, że nie wolno odkładać tego na później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemada 13.03.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 A czy ytonga trzeba od razu ocieplać? Powiedziano nam , że tak bardzo chłonie wilgoć, że nie wolno odkładać tego na później. Podłączam się pod pytanie, bo też zamierzam budować z betonu komórkowego, a budowę prowadzić w etapach przez 2-3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 13.03.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Podłączam się pod pytanie, bo też zamierzam budować z betonu komórkowego, a budowę prowadzić w etapach przez 2-3 lata Ja ocieplałem szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemada 13.03.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Tzn.? W tym samym sezonie co postawiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 13.03.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Tzn.? W tym samym sezonie co postawiłeś? Oczywiście, po deszczu sami zobaczycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenia2016 14.03.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Witam Zetkowiczow ponownie:D Mamy pozwolenie:lol2: nareszcie. i jak wszystko dobrze pojdzie to za trzy tygodnie mozemy zaczynac. Ale niesamowicie sie cieszymy:wiggle::wiggle:. Co do dyskusji na gorze. My rowniez sie przez wiele miesiecy zastanawialismy co wybrac na budulec naszego domku. Wybralismy jednak silke 18cm i na to ogrzewanie 18-20 cm. A dlaczego?? Obecnie przebywamy u naszych zachodnich sasiadow. Tutaj jak sie buduje z betonu kom. to bierze sie bloczek 36,5cm i bez ocieplenia poniewaz taki bloczek jest wystarczajaco cieply. A ze BK nasiaka woda to wtedy nie bedzie mogl oddychac jak polozy sie ocieplenie. Taka opinie uslyszelismy od roznych osob nie powiazanych ze soba. A dlaczego silka i taka cienka?. Silka , jak juz ktos wspomnial jest materialem samym w sobie twardym. Do tego dobrze izoluje cieplo i jest wyciszajaca. Moze z tym ociepleniem troche przesadzimy(doradzano nam max.15cm styropianu) ale ja sie uparlam na 20cm. Ale to tylko moje slowa. Obijetnie z czego sie buduje, to sciana jest sciana i trzeba sie do niej przekonac. Wazna jest dobra ekipa, dobrze zamontowane okna i drzwi zewnetrzne, aby w tych miejscach nie bylo mostkow termicznych. Do tego kladziemy na podloge ocieplenie 15cm i podlogowke na caly dom. Ogrzewac bedziemy PC najprawdopodobniej Buderus i rekuperacja Brink. To chyba wszystko Ale jak powiedzialam to jest moje zdanie......... Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 14.03.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Witam Zetkowiczow ponownie:D Mamy pozwolenie:lol2: nareszcie. i jak wszystko dobrze pojdzie to za trzy tygodnie mozemy zaczynac. Ale niesamowicie sie cieszymy:wiggle::wiggle:. Co do dyskusji na gorze. My rowniez sie przez wiele miesiecy zastanawialismy co wybrac na budulec naszego domku. Wybralismy jednak silke 18cm i na to ogrzewanie 18-20 cm. A dlaczego?? Obecnie przebywamy u naszych zachodnich sasiadow. Tutaj jak sie buduje z betonu kom. to bierze sie bloczek 36,5cm i bez ocieplenia poniewaz taki bloczek jest wystarczajaco cieply. A ze BK nasiaka woda to wtedy nie bedzie mogl oddychac jak polozy sie ocieplenie. Taka opinie uslyszelismy od roznych osob nie powiazanych ze soba. A dlaczego silka i taka cienka?. Silka , jak juz ktos wspomnial jest materialem samym w sobie twardym. Do tego dobrze izoluje cieplo i jest wyciszajaca. Moze z tym ociepleniem troche przesadzimy(doradzano nam max.15cm styropianu) ale ja sie uparlam na 20cm. Ale to tylko moje slowa. Obijetnie z czego sie buduje, to sciana jest sciana i trzeba sie do niej przekonac. Wazna jest dobra ekipa, dobrze zamontowane okna i drzwi zewnetrzne, aby w tych miejscach nie bylo mostkow termicznych. Do tego kladziemy na podloge ocieplenie 15cm i podlogowke na caly dom. Ogrzewac bedziemy PC najprawdopodobniej Buderus i rekuperacja Brink. To chyba wszystko Ale jak powiedzialam to jest moje zdanie......... Pozdrawiam serdecznie Pierwszy raz słyszę, żeby ktoś budował dom z gazobetonu bez ocieplenia, z tym nasiąkaniem to bez przesady , jak ocieplisz to co ma nasiąkac??? Wentylacja dobra jest potrzebna, a jeśli planujecie rekuperacje to ta cała historia już jest kompletnie bez sensu bo w tym momencie macie stałą wymianę powietrza w domu , nawet okien nie musicie otwierać Można dom wybudować nawet ze złota ( wszystko zależy od portfela ) Na dzień dzisiejszy nie wiadomo który materiał jest lepszy okaże się za 30 lat .Tak jak tu już wcześniej kolega napisał " ściana to ściana" Tak naprawdę po 2 latach mieszkania zapomnicie o tych wszystkich mostakch, silkach, ytongach i innych i raczej będziecie myśleć o tym jakie sobie kwiatki w ogródku posadzić Jak was stać to rekuperacja to super pomysł. Jesli chodzi o podłogówkę to mam dwóch sąsiadów, którzy mają podobne domy, ogrzewanie gazowe jeden ma tylko podłogówkę a drugi ogrzewanie mieszne. Z tego co mówili to między nimi są znaczne różnice w kosztach ogrzewania na korzyść ogrzewania mieszanego. My mamy piec na paliwa stałe , ale też zauważyłem dużo większe spalanie przy włączonej podłogówce. Myślę , że to ważna informacja , bo reszta to już kwestia gustu. Ja osobiście nie wyobrażam sobie podłogówki w sypialni , ale każdy robi jak lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 15.03.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 My mamy piec na paliwa stałe , ale też zauważyłem dużo większe spalanie przy włączonej podłogówce. Zgadza się. Nie wiem czy to kwestia zbyt wątłej izolacji od strony podłoża (nie pamiętam już czy to było 10 czy 15 cm, co potwierdza tezę leszcza, że po dość krótkim czasie po prostu mieszkamy i mostki i inne rzeczy, które spędzały nam sen z powiek w czasie budowy, mamy w odwłoku, no, chyba że nam duje po łydkach), czy jakiegoś innego czynnika, ale odpalenie 2 sporych grzejników naściennych na domu vs małej pętli w wiatrołapie, to zawsze większe zużycie przy tym drugim (największe na starcie, kiedy gres się nagrzewa). Co nie zmienia faktu, że fajnie jak ciepło w łapki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolrolak 15.03.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Mam u siebie zastosowane ogrzewanie mieszane: Podłogówka parter: wiatrołap, przedpokój, łazienka, garaż, kuchnia. Grzejniki parter: salon x2, pokój x 1, łazienka x 1. Podłogówka piętro: korytarz, łazienka, pralnia. Grzejniki piętro: pokój nad garażem x 2, łazienka x 1, pralnia x 1, każda sypialnia x 2, garderoba nad garażem x 1 Temp w domu 23C, kocioł gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem – bez kominka Realny koszt ogrzewania i podgrzewania wody to ok. 480 zł/mc ok 240m3 gazu. Pozdrawiam K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 15.03.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Mam u siebie zastosowane ogrzewanie mieszane: Podłogówka parter: wiatrołap, przedpokój, łazienka, garaż, kuchnia. Grzejniki parter: salon x2, pokój x 1, łazienka x 1. Podłogówka piętro: korytarz, łazienka, pralnia. Grzejniki piętro: pokój nad garażem x 2, łazienka x 1, pralnia x 1, każda sypialnia x 2, garderoba nad garażem x 1 Temp w domu 23C, kocioł gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem – bez kominka Realny koszt ogrzewania i podgrzewania wody to ok. 480 zł/mc ok 240m3 gazu. [ATTACH=CONFIG]349960[/ATTACH] Pozdrawiam K No własnie takie informację mogą się komuś przydać. My posiadamy ogrzewanie mieszane. Temperatura 23 C. Kocioł na ekogroszek skam-p premium 12 kw. Zakupiony Węgiel za 760 zł tona Spalanie : Pażdziernik - 300 kg - 230 zł Listopad - 350 - 270 zł Grudzień - 400 - 300 zł Styczeń - 500 - 380 zł Lutu - 350 - 270 zł Marzec - wyjdzie z 300 - 230 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpi20 15.03.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Porównanie super, a jak się kształtują koszty ogrzewania podłogowego w całym domu z piecem na ekogroszek? Ma ktoś może i chciałby się podzielić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rudny 15.03.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Wita,Czy moze ktos z wojewodztwa łódzkiego buduje dom z projetku z92? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenia2016 15.03.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Ja tylko wyrazilam swoje zdanie Ale kazdy chwali swoje i robi jak uwaza. My zostaniemy przy podlogowce na calym domku i opiszemy po sezonie grzewczym jak i za ile to wszystko dzialalo. Bo przeciez nikt z tego co piszecie nie ogrzewa PC i nie ma w tym kierunku zadnych doswiadczen. Pozyjemy zobaczymy Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpi20 15.03.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 My dzisiaj jednak zdecydowaliśmy się na solbet. Będziemy brać kredyt, więc i tak od razu dom będzie ocieplany. Znowu zaczęłam zastanawiać się nad ogrzewaniem, ale czekam na relację właścicieli podłogówki w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 15.03.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Ja tylko wyrazilam swoje zdanie Ale kazdy chwali swoje i robi jak uwaza. My zostaniemy przy podlogowce na calym domku i opiszemy po sezonie grzewczym jak i za ile to wszystko dzialalo. Bo przeciez nikt z tego co piszecie nie ogrzewa PC i nie ma w tym kierunku zadnych doswiadczen. Pozyjemy zobaczymy Serdecznie pozdrawiam Nasi znajomi ogrzewają PC od trzech sezonów i są bardzo zadowoleni, co prawda nie mają rekuperacji. Jeśli chodzi o koszta to za prąd to około 400 -500 zł plus koszty eksploatacji. Czyli wychodzi mniej więcej to samo co gaz. Przy założonej rekuperacji na pewno rachunki będą mniejsze, ale tutaj znowu się kłania szacunek i wyliczenia zysków do poniesionych kosztów inwestycji i w jakim okresie to się wszystko zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazyl3 16.03.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 No własnie takie informację mogą się komuś przydać. My posiadamy ogrzewanie mieszane. Temperatura 23 C. Kocioł na ekogroszek skam-p premium 12 kw. Zakupiony Węgiel za 760 zł tona U nas zakupione w połowie września 2,5 tony powinno wystarczyć do końca marca. Piec 15 kW, temp. 24-25 C PS. leszczu masz siłownik na zaworze mieszającym czy kręcisz gałą na oko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekMad 16.03.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 Jesli chodzi o podłogówkę to mam dwóch sąsiadów, którzy mają podobne domy, ogrzewanie gazowe jeden ma tylko podłogówkę a drugi ogrzewanie mieszne. Z tego co mówili to między nimi są znaczne różnice w kosztach ogrzewania na korzyść ogrzewania mieszanego. My mamy piec na paliwa stałe , ale też zauważyłem dużo większe spalanie przy włączonej podłogówce. Myślę , że to ważna informacja , bo reszta to już kwestia gustu. Ja osobiście nie wyobrażam sobie podłogówki w sypialni , ale każdy robi jak lubi. Pytanie jakie to są różnice i czy te osoby mają: taką samą temperaturę, podobną wentylację i używają jej w podobny sposób, czy w domu przebywa podobna liczba ludzi z podobnymi zwyczajami. Teoretycznie w fizyce nic nie ginie i jedyne straty jakie może mieć podłogówka to straty ciepła na grzanie tego co jest pod nią i ścian po bokach. Z drugiej strony podłogówką można grzać do niższych temperatur, ponieważ subiektywnie przy ciepłych stopach ma się wrażenie wyższej temperatury. Z kolei na korzyść grzejników działa to, że można je spokojnie i szybko odciąć jeśli są nieużywane lub zredukować ich moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 16.03.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 U nas zakupione w połowie września 2,5 tony powinno wystarczyć do końca marca. Piec 15 kW, temp. 24-25 C PS. leszczu masz siłownik na zaworze mieszającym czy kręcisz gałą na oko? Kręce gałą he he he, w sumie to nie kręce bo mam na minimalnej nastawie cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts