skorpi20 27.04.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Hej, lenka123 pisała cos o dodatkowej belce w salonie na str 53 tego wątku. Jeśli jest jeszcze aktywna to podpytaj. pozdrawiam Bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitbar 27.04.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Wersja z garażem czy bez garażu? ( Jeśli z garażem to z grubsza licząc (wzorując się na danych z Z500) 145m2 dom + 24m2 garaż daje nam 186 tyś (choć powinno się liczyć po pow. netto). Jak spojrzysz w tym wątku wstecz to znajdziesz dane za ile można postawić SSO (np.:47 strona wątku). No i pytanie czy macie wpływ na wybór materiałów bo wiesz np.: BK można kupić zarówno po 5 jak i po 8 PLN, w lepszych lub gorszych parametrach. Pozdrawiam Dzięki za info co wątku:) Z tego co rozmawialiśmy możemy decydować co tam ma być, ale na papierze tego jeszcze nie mam jako oferty. Sam dom bez garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekMad 28.04.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Ja w okolicach Będzina dostałem ofertę na 180 tys zł za SSO. Na swoją wariację na temat z92 gdzie nie mam garażu, ale mam piwnicę. Teraz jak liczę to wyższy fundament i jeden strop podraża mi budowę o około 20 tys zł. Nie wliczyłem w to oszczędności jaką mam z powodu braku potrzeby zasypania fundamentu. A fundament i tak musiałby być wysoki z powodu krzywej działki. Z dzisiejszego doświadczenia wiem, że brak potrzeby zamawiani materiałów jest dość komfortowy . Nie ma się takich historii jak ja dziś. O godzinie 7:55 dowiedziałem się, że nie dostanę piasku na 8:00 bo zepsuło się auto. A koparka i ekipa czeka. W sumie to moja druga taka historia. Poprzednio padła pompa do betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 28.04.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 (edytowane) Hej, piasek do zasypania fundamentu kosztował 3500 pln do zasypania 120 cm - razem wyszło 260 ton (w okolicach Będzina jak sprawdzałem za piasek było taniej) Komfortowe zapewne jest, jednak jakoś wolę "trzymać rękę na pulsie" w kwestii wydatków na materiały i ogólnie budowę. A to co dziś się Tobie zdarzyło to raczej pod zarządzanie bym podciągnął no i na tzw.: złośliwość rzeczy martwych nic nie poradzimy Edytowane 28 Kwietnia 2016 przez Frezer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpi20 28.04.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 U nas weszło 9 wywrotek piachu zasypowego. Fundamenty musieliśmy zrobić wysokie bo sąsiad podniósł sobie działkę z domem o prawie 0,5 m. Zasyp z koparką wyniósł nas 3.300zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekMad 28.04.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 U mnie weszło 50 ton piasku. W sumie wysokość do zasypania to 30cm było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qunka 29.04.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Witam wszystkich!Cóż za piękne relacje z budowy. Jestem pod wrażeniem.Dołączamy do tego zacnego grona, a przy tym oczywiście kilka pytań do Was.Jesteśmy na etapie wprowadzania poprawek do projektu.I tu kilka pytań do doświadczonych w boju zetkowiczów:- jak to jest z tą ścianką kolankową- czy da się pod nią wcisnąć łóżko sypialne tak aby głowy były pod skosem i nie było dyskomfortu, czy lepiej podnieśc o pustak- choć tu mamy obawę o estetykę z zewnątrz (mile widziane zdjęcia przy podniesionej ściance wykończonego z zewnątrz budynku)- belka nad wejściem do salonu- czy jest ona konieczna, czy można tak zrobić aby sufit salonu, korytarza i kuchni to było jedno "lico", domyślam się ze ta belka nad wejściem powstaje z uwagi na ścianę nośną w tym miejscu-schody, powiększenie do 100 cm- czy wygodne i na górze zostaje na korytarzu wystarczająco miejsca (powiedzmy że 10 cm mniej w kotłowni jest akceptowalne) Dodatkowo planujemy zrezygnować z pralni powiększając pokój, i dorobić dodatkową łazienkę na górze, czy ktoś ten wariant przerabiał? Chodzi o podstawową wersję bez garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qunka 29.04.2016 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Kuchni jest większa niz w projekcie. Ściana między kuchni a wiatrołapem w projekcie miała około 2m, moja ma 2,60 co powiększyło jednocześnie spiżarnie. Było to celowe aby wcisnąć tam ten słupek. Za słupkiem są jeszcze półki w spiżarni wygląda to tak: [ATTACH=CONFIG]280364[/ATTACH] a z drugiej strony tak: [ATTACH=CONFIG]280365[/ATTACH] Leszczu 791, powiedz proszę czy wydłużając ściankę między kuchnią a wiatrołapem z 2m na 2,6 robiliście coś z wejściem do salonu lub ścianką w salonie? Bo wtedy trochę mniej miejsca tam właśnie zostaje. Jakby udało się znaleźć wątek z listą wprowadzonych zmian będę wdzięczna Chodzi mi głównie o salon i kuchnię (wykusze, rozmiary i inne takie) Podnosiliście może ściankę kolankową, jak prezentuje się dom z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpi20 30.04.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) A u nas stawiają ściany niestety pomimo najszczerszych chęci zdjęć nie mogę dodać, nigdzie, nawet do dziennika budowy. Spróbuję inaczej , dajcie znać czy się wyświetla. https://goo.gl/photos/abmgpAM2gyDxVy346 Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez skorpi20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmistakex 01.05.2016 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Podbijam pytania o koszyy instalacji elektryczna, wod kan, co z piecem, wylewki, tynki, ocieplenie i tynk, schody, ocieplenie poddasza. Pytan sporo bo przymierzam sie do kredytu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitbar 01.05.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 A u nas stawiają ściany niestety pomimo najszczerszych chęci zdjęć nie mogę dodać, nigdzie, nawet do dziennika budowy. Spróbuję inaczej , dajcie znać czy się wyświetla. https://goo.gl/photos/abmgpAM2gyDxVy346 Wysiwetlaja sie zdjecia:) Ladnie juz tam u was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpi20 01.05.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Jutro dalszy ciąg murowania już nie mogę się doczekać stropów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmistakex 01.05.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 co do ilości piachu jaki wszedł w fundament to nie mam podanej tylko kwotę 3930 złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekMad 02.05.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Na 30 cm wysokości weszło mi około 50 ton piasku pozaklasowego. U mnie było to zasypywanie wnętrza ław fundamentowych, które są trochę inaczej zaprojektowane. Szczegóły i zdjęcia w dzienniku budowy. Nie zasypywałem murów, bo mam piwnicę. Pewnie można brać za wzór około 18 ton na każde 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitbar 02.05.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Na 30 cm wysokości weszło mi około 50 ton piasku pozaklasowego. U mnie było to zasypywanie wnętrza ław fundamentowych, które są trochę inaczej zaprojektowane. Szczegóły i zdjęcia w dzienniku budowy. Nie zasypywałem murów, bo mam piwnicę. Pewnie można brać za wzór około 18 ton na każde 10 cm. Witaj, Możecie podesłać zdjęcia waszych rzutów? jakie zmiany zrobiliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 02.05.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Hej, Moje zmiany na 69 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszczu 791 04.05.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Leszczu 791, powiedz proszę czy wydłużając ściankę między kuchnią a wiatrołapem z 2m na 2,6 robiliście coś z wejściem do salonu lub ścianką w salonie? Bo wtedy trochę mniej miejsca tam właśnie zostaje. Jakby udało się znaleźć wątek z listą wprowadzonych zmian będę wdzięczna Chodzi mi głównie o salon i kuchnię (wykusze, rozmiary i inne takie) Podnosiliście może ściankę kolankową, jak prezentuje się dom z zewnątrz? * Tak ściana nośna łącząca salon z łazienką została skrócona o kominek . Nie mamy kominka i to była jedna z naszych zmian. Mimo skrócenia ściany uwazam, ze kominek moze tam być. Ściana jest dosc długa * wykusza nie mamy, ponieważ nie jesteśmy zwolennikami balkonów (z drugiej strony koszty ) wykusz bardzo mi sie podoba ale jak są okna również z boku a nie tylko wnęka z oknem. Obawiałam sie, ze ograniczy to widoczność wyłącznie na sąsiadów. * ścianę kolankową podnosilimy o jeden bloczek. W pokojach u dzieci nie jest to może konieczne bo pokoje są bardzo duże... tak w projektowej łazience jak dla mnie konieczne ale to tylko moje zdanie. Z zewnątrz nie wygląda to zle...pod warunkiem , ze długość dachu zostanie zachowana. P.S mogę wysłać zdjecia na maila bo tu niestety nie mozna za duzo wstawić. Piszcie na priv co konkretnie potrzebujecie. Tylko nie proście o wszystkie jakie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpi20 05.05.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Jutro zalewamy strop I dostaliśmy kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekMad 06.05.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Gratulacje!, Dawajcie zdjęcia, czemu nie prowadzicie dziennika budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpi20 06.05.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 Zdjęcia pod tym linkiem https://goo.gl/photos/abmgpAM2gyDxVy346jak mam coś nowego to tam zamieszczam. Tutaj niestety nawet do dziennika nie mogę dodać zdjęć. Nie wiem dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts