Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.

Jak ja sie ciesze ze tu trafiłam.Dzis upatrzyłam projekt Z92 i sie zakochałam,juz rok szukam tego jedynego,wymarzonego.I to jest ten.

Na budowe musi poczekac bo działka w trakcie rozpisu ale bede chetnie was czytac i sie radzic:-)

Edytowane przez Donna12

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak u was postępy? My musieliśmy trochę poczekać na ekipę, ale nareszcie zaczęli. Mamy już kolumny, w poniedziałek będą lać wieńce, a w czwartek zaczynają więźbę. Wczoraj złożyliśmy trochę zażaleń i ustaleń z szefem, min. za małe światło nad schodami, nie zrobione zgodnie z projektem. Wyższe osoby muszą schylać się przy schodzeniu ze schodów. W efekcie fachowcy będą wycinać strop na długość jednego stopnia. Blachodachówkę na 95 % zamienimy na dachówkę , jeszcze nie wiem jaką. W wykuszu montujemy okno stałe, a taras robimy dwupoziomowy. :)

Witamy u nas mury pną się w górę, też mieliśmy mały poślizg, ale mam nadzieję że od jutra się ruszy, my zrezygnowaliśmy z wykuszu i w tym miejscu bedzie okno 180/150 a balkonowe zmniejszone o jedną szybę (chyba jak u większości), zmieniliśmy jeszcze okno w kuchni będziemy mieć narożne, jeżeli chodzi o dach od samego początku stawialiśmy na dachówkę, nie zdecydowaliśmy się na firmę, ale napewno będzie antracyt glazurowany, bogen lub coś z robena zobaczymy jak to cenowo nam wyjdzie, robimy wycenę dachu i okien jak coś bedziemy mieć napiszę, pozdrawiamy:yes::yes::yes:

Witam, jesteśmy po wstępnych rozmowach z dekarzem, powiedział nam 65zł/m2 robocizna pełne deskowanie, wszystko od a do z nas nic nie bedzie interesowac czy to dobra cena?, wstępnie mamy również wyliczone okna; veka softline 82 MD 3 szybowe 7 komorowe kolor obustronny, cena z montażem 13 588zł, lub bluevolution 82MD 3 szyb/7kom/kolor obustr. cena 13 056,lub bruegmann artline cc 2 szyb/5kom,kolo obustr cena 10 942, Czy moglibyśmy prosić osoby które już są po tych wyborach o jakiś komentarz, czy ktoś może montował takie okna, z góry dziękujemy i pozdrawiamy

A my zaczynamy więźbę :) dla zainteresowanych:

-beton na wieńce i zalanie kolumn 5m3 - 1100zł

-więźba 14,50 m3 - 10.700zł z transportem

- dachówka Braas Rubin 9v , kominki wentylacyjne, gąsiory, klamry 13.800zł

-system orynnowania kanion 1600zł

-akcesoria , wyłaz, okna dachowe , membrana itp. 10.850zł

+ oczywiście robocizna za wszystko 15.000zł

Mam pytanie do osób, które już mieszkają w swoich zetkach. Mianowicie, zamówiliśmy okna dachowe z górnym otwieraniem no i dzisiaj zaczęłam się zastanawiać czyja w ogóle dostanę do tej klamki? :) Ściankę kolankową nie podnosiliśmy, ale samo okno ma 140cm, no i mam obawy. Jak jest u was ? Ile cm od podłogi jest ta klamka? Proszę o odpowiedź.

Dlatego, że nikt nie odpowiada to przekaże Ci moje przeliczenia.

Ściana kolankowa na w domyślnym projekcie metr minus jakieś 14cm na to co pod stopami, czyli 86cm.(5cm styro,7cm wylewki,jakaś płytka/panel 2cm)

Wysokość okna w pionie z fukncji Sinus dało mi około 90cm. (Sinus konta 40 to 0,6428; 140*0,6428 to koło 90)

Dodajmy jakieś 40 cm na więźbę, murłatę i inne historie bazując na tym obrazku http://www.fakro.pl/images/COMMON/offer/products/advice/advice1.jpg . Pewnie w praktyce więcej, bo mam wrażenie, że źle zinterpretowałem obrazek. Dodaj dla bezpieczeństwa 20cm.

W sumie mamy ponad 216cm. Twojego wzrostu nie znam to się nie wypowiem.

Dlatego, że nikt nie odpowiada to przekaże Ci moje przeliczenia.

Ściana kolankowa na w domyślnym projekcie metr minus jakieś 14cm na to co pod stopami, czyli 86cm.(5cm styro,7cm wylewki,jakaś płytka/panel 2cm)

Wysokość okna w pionie z fukncji Sinus dało mi około 90cm. (Sinus konta 40 to 0,6428; 140*0,6428 to koło 90)

Dodajmy jakieś 40 cm na więźbę, murłatę i inne historie bazując na tym obrazku http://www.fakro.pl/images/COMMON/offer/products/advice/advice1.jpg . Pewnie w praktyce więcej, bo mam wrażenie, że źle zinterpretowałem obrazek. Dodaj dla bezpieczeństwa 20cm.

W sumie mamy ponad 216cm. Twojego wzrostu nie znam to się nie wypowiem.

Ja mam 164 cm wzrostu :) ha ha ha, jak nie dostanę to zostaje mi stołeczek :) bardzo dziękuję za odpowiedź

u nas prawie zakończone działówki, nie ma jeszcze spiżarni. Dachówka już czeka, a okien dalej nie mamy wybranych.

https://goo.gl/photos/abmgpAM2gyDxVy346

Witajcie, proszę o wasze opinie co lepiej waszym zdaniem przyłącz do kanalizacji ok. 50m czy przydomowa oczyszczalnia z rozsączaniem po działce?

Ja polecam oczyszczalnię. Kanalizacja to niestety 2 x wyższe rachunki za wodę. W tym roku w Dąbrowie Górniczej wszyscy mieszkańcy mają zrobić przymusowo przyłącze. Za wodę płacimy ok. 7 zł, a za ścieki 10 zł. Razem 17 zł za metr wody + abonament :(

Ja polecam oczyszczalnię. Kanalizacja to niestety 2 x wyższe rachunki za wodę. W tym roku w Dąbrowie Górniczej wszyscy mieszkańcy mają zrobić przymusowo przyłącze. Za wodę płacimy ok. 7 zł, a za ścieki 10 zł. Razem 17 zł za metr wody + abonament :(

A wy macie podłączyć się do kanalizacji?

jak roboty u was?

Witam,

Od dłuższego czasu z żoną szukaliśmy projektu dla nas. Byliśmy już przekonani niemal na sto procent na projekt z102gp. Nawet oglądaliśmy dom na żywo i bardzo nam się podobał(poza łazienką na dole). I nagle trafiłem na projekt z 92gl. Który ma wszystko czego szukaliśmy.Nie musimy dorabiać pokoju nad garażem jak w przypadku 102-ki. Po przeczytaniu całego wątku na forum wiem, że kilka osób buduje na śląsku lub w okolicy. Czy byłby ktoś tak uprzejmy i zgodził się na pokazanie domu na żywo?

• 4 weeks później...