Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bazyl chodzi o instalacje wew. już się trochę dowiadywałam i koszt elektryki i wod-kan łącznie to jakieś 1500-2000 zł - masakra :( podobno nie wszędzie jest to wymagane ale u nas jest :( No i oczywiście jeszcze przyłącza dodatkowo :(

Dziwne. U nas projekt jak najbardziej obejmował instalacje. Nie wierzę, że projektant nie zna kolegów branżowców. Dziwię się tylko, że Wy macie ich szukać :(

Bazyl a czy Ty dostałeś zestawienie materiałów do budowy?

Tak. Nawet na moje życzenie kilku rodzajów. I stwierdziłem, że różnica między pustakiem MAX a Wienebergerem P+W jest tak niewielka, że będzie chyba ten ostatni. Co prawda naczytałem się o mostkach na spoinach pionowych ( u niektórych nawet gwizdało), ale postanowiłem olać temat. Zobaczymy czy słusznie :)

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj zmieniliśmy wielkości i wysokości okien w domu. Dzisiaj zaczęli stawiać sciany więc musiałam sie streszczać.A więc:

1. w łaziece zmieniliśmy szerokośc okna na 45 cm

2. W wykuszu będzie okno na wysokości od podłogi 80 cm

3. w kuchni zmieniliśmy okno na wysokosc od podłogi 105 cm i szerokosc 150

4. w kotłowni będzie na wysokość od podłogi 105 cm

Jak myślicie, cos jeszcze zmienic?

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam,

ja bududje :)

Przy budowie jest tyle spraw, ze nie ma czasu na komputer ...

jesteśmy na etapie murów, jutro mają robić nadproża. Nie jestem fachowcem od budowy bo to mój mąż zajmuje sie wszystkim (login tez jego ) ale wiem,że na dachu będzie dachówka betonowa braasa (bo podobno lepsza dobra- droższa betonowa niż tania ceramiczna= koszt ten sam). O taras zapytam :)

Mam pytanie o schody... są strasznie długie 3,5 m ... czy ktoś probował to zmienić. Dodając do kazdego schodka 1 cm skrócimy całość o jeden stopień ale to za mało. :( Macie jakiś pomysł?? chciałabym też spoczni cały a nie częsciowy.

Witam!

Zaczynamy budowę na wiosnę. Wprowadziliśmy parę kosmetycznych zmian (likwidacja wykusza, kominka ; zwężenie drzwi wejściowych ; drzwi wyjściowe z kotłowni ; dodanie wiaty). Niestety projektant zamówił projekt bez kosztorysu. Siedzę i obliczam sama ilość pustaków i nie wiem czy dobrze. Ma być porotherm 25 P+W. Może ktoś poratuje? Będę wdzięczna:)

• 2 weeks później...

Witam!

Zaczynamy budowę na wiosnę. Wprowadziliśmy parę kosmetycznych zmian (likwidacja wykusza, kominka ; zwężenie drzwi wejściowych ; drzwi wyjściowe z kotłowni ; dodanie wiaty). Niestety projektant zamówił projekt bez kosztorysu. Siedzę i obliczam sama ilość pustaków i nie wiem czy dobrze. Ma być porotherm 25 P+W. Może ktoś poratuje? Będę wdzięczna:)

Witam,

zmiany takie jak u nas...bez wiaty :) i dodatkowo powiększyliśmy garaż o 80 cm i przenieślimy kotłownie za garaż. Właśnie wylaliśmy strop a do zimy mamy zamiar zrobic z dachem. Ilość pustaków to trudne pytanie...jeżeli jesteście zainteresowani to mogę przedstawić koszty do stanu obecnego .

I ja się witam :) My mieliśmy przestój.... ehhh nieoczekiwane kłopoty z działką ale już ok i kończymy papiery i składamy o PNB :)

Piszcie jakie koszty ponosicie proszę ... wielu to pomoże.... szukam właśnie wykonawcy ale jakaś masakra... ruszamy już na 100% na wiosnę, zmiany taki jak wcześniej pisałam

Witam ponownie....

Za nim przedstawię koszty to wspomnę:

1 ) SCHODY uparłam się na schody z całym spocznikiem bo mam małe dzieci i takie mam :) na początek dodałam do każdego schodka 1cm (mają 17 cm) i na całości jest o cały jeden stopień mniej. Następnie obniżyliśmy spocznik o 4 schodki niżej i jest na całości o szer. 95cm. W efekcie końcowym schody na górze wydłużają się o te 4 schodki. Jeżeli ktoś ma garaż to wejście do pokoju nad garażem jest po schodach .....moim zdaniem w niczym to nie przeszkadza a o wiele lepiej wygląda. Miałam przygotowane szalunki na schody projektowe i wierzcie mi są bardzo nie wygodne, wąski zakręt a drzwi nad garaż bardzo niewygodne.

2) KOMINEK zrezygnowałam z kominka i juz sie ciesze. Przejście z holu do salonu byłoby bardzo wąskie a teraz mam przestrzeń.

3) ŁAZIENKA na dole. Poszerzyłam ją o 12 cm kosztem cieńszej ściany kominkowej - tylko na szerokość prysznica (zamiast 24 jest 12) i tym sposobem toaleta zmieści mi sie pod oknem. Będzie wygodniej.

4) WIATROŁAP powiększyłam kosztem pom. gosp, bo jak wspominałam kotłownie będziemy mieli za garażem a tu będą rowery kosiarki itp.

KOSZTY:

projekt - 2490 zł

mapka - 650 zł

geodeta - 400 zł

adaptacja projektu - 1000 ( ze zmianami)

kierownik budowy - 1500

materiały do stropu 48000 zł ( uwaga niska działka zapłaciłam za piach 8500)

robocizna (od wykopy do stanu deweloperskiego z płotem ) - 50000 zł (woj. pomorskie)

nie płacę za wykop, prąd, wodę ... sprawdza ceny i informuje nas, mąż sprawdza swoje źródła i sam decyduje i płaci.

Czy dużo? nie wiem... znamy wykonawce osobiście więc mamy większe zaufanie.

W razie pytań - jestem :)

Witam serdecznie, my również myśleliśmy nad tym domkiem ale później znaleźliśmy jeszcze Z99 w tej pracowni ( http://z500.pl/projekt/93/Z99,maly-funkcjonalny-dom-z-pokojem-na-parterze-oraz-kuchnia-i-wykuszem-od-ogrodu.html ). Z99 jest trochę mniejszy ale ostatecznie 'kupiła nas' elewacja tego budynku. My budowę zaczynamy na wiosnę :)

Witam serdecznie, my również myśleliśmy nad tym domkiem ale później znaleźliśmy jeszcze Z99 w tej pracowni ( http://z500.pl/projekt/93/Z99,maly-funkcjonalny-dom-z-pokojem-na-parterze-oraz-kuchnia-i-wykuszem-od-ogrodu.html ). Z99 jest trochę mniejszy ale ostatecznie 'kupiła nas' elewacja tego budynku. My budowę zaczynamy na wiosnę :)

zupełnie inny niż Z92 GL2 :) Dla nas odpada bo:

1 nie ma garażu 2stanowiskowego

2 za mały

3 zdecydowanie nie odpowiada nam układ : kuchnia-salon-jadalnia

4 wejście z łazienki do kotłowni :/

5 mało wygodne schody

jednym słowem wymagałby za dużo zmian :)

Ale każdemu się podoba co innego :)

Elewacja to coś na co my patrzymy w ostatniej kolejności. Musi się podobać wiadomo. Ale tak jak do elewacji się przyzwyczaisz (mało na nią patrzysz ;)) tak do niefunkcjonalnego układu pomieszczeń niestety nie-będą irytować zawsze bo żyjesz wewnątrz :). Poza tym stylistyką elewacji można zmienić dom całkowicie-

Powodzenia :) i dużżooo cierpliwości bo przy budowie się przydaje :)