Qunka 30.09.2016 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 I u nas pnie się w górę! Dołączam do zacnego grona zetkowiczow Projekt w wersji podstawowej. Zmiany: * poszerzenie wejścia do salonu * okno w kuchni zmienione na narożne *lekkie przesunięcie drzwi od kotłowni żeby wygospodarować trochę miejsca w przedsionku * poszerzenie okna w łazience na dole *schody ze spocznikiem * okno na schodach (czy konieczne?) * likwidacja pralni na rzecz pokoju i łazienki * dołożenia drugiej małej łazienki do największego pokoju na poddaszu * myślimy nad ścianka kolankową ( jakimś cudem po zmianach pani architekt wyszła 88 zamiast 100...) * zastanawiamy się nad dołożenia okien dachowych ( czy przez takie okno nie czuć zimą dyskomfortu jeśli jest nad zaglowkiem łóżka ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszkolo78 30.09.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Super! Też zmieniliśmy okno w kuchni na narozne, dopiero pnie się w górę. Balismy sie5o estetykę zewnątrz ale widzę że dobrze to wyglada. Jaki wymiar ma Wasze narozne? U nas pojawił się problem czy nad nim tak jak w pozostałych podnosic nadproze o 20 cm na rolety tak jak w pozostałych i co fachowiec to inna opinia, jedni że jak najbardziej inni że nie da się tak rolety zamontować przy tego typu oknie i nadproza nie podnosic- znacie temat? Witamy wymiar okna to 150/120 niestety jeżeli chodzi o rolety nie pomożemy nie będziemy ich mieć, okno naprawdę super wygląda, teraz jak już wszystko jest gotowe trochę żałujemy że nie zrobiliśmy okna narożnego również w pokoju na dole. Jak tylko zamontujemy okna wrzucę zdjęcia, pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 03.10.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Zamknięty w fazie instalacji:https://drive.google.com/open?id=0B0dZBCZLDIGHbmo0WmtGM05GSk0https://drive.google.com/open?id=0B0dZBCZLDIGHZkJUZTBZRjdONkUhttps://drive.google.com/open?id=0B0dZBCZLDIGHckpPN3RzMFBnWEUhttps://drive.google.com/open?id=0B0dZBCZLDIGHX1NIdjFoQ2t5YUk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qunka 08.10.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Zamknięty w fazie instalacji: https://drive.google.com/open?id=0B0dZBCZLDIGHbmo0WmtGM05GSk0 https://drive.google.com/open?id=0B0dZBCZLDIGHZkJUZTBZRjdONkU https://drive.google.com/open?id=0B0dZBCZLDIGHckpPN3RzMFBnWEU https://drive.google.com/open?id=0B0dZBCZLDIGHX1NIdjFoQ2t5YUk Ekstra! Skracaliscie duszek od strony tarasu? Mamy zamiar na tarasie zrobić tarasolę i myslimy czy ona oby wcisnie się ( chodzi o odpowiedni spadek dachu) pod ten daszek z projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 10.10.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Ekstra! Skracaliscie duszek od strony tarasu? Mamy zamiar na tarasie zrobić tarasolę i myslimy czy ona oby wcisnie się ( chodzi o odpowiedni spadek dachu) pod ten daszek z projektu Tak daszek jest nieco skrócony w stosunku do projektu bazowego, właśnie pod tarasolę/drewnianą pergolę. Ale dokładnej koncepcji jeszcze nie mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszkolo78 17.10.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Witam mam wielką prośbę do osób mieszkających już czy moglibyście wrzucić zdjęcia łazienki u góry, czy zmienialiscie coś w niej, nam trochę przesunela się ściana od schodów i wanna nie zmieści się w tym miejscu jak jest w projekcie i mamy mały problem. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitbar 17.10.2016 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Witam,proszę o informacje jaką dachówkę dajecie na swoje domki, i proszę jeśli to możliwe o zdjęcie waszych dachów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodek77 17.10.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Ile Wyniósł Wasz koszt materiałów na SSO tak w przybliżeniu,jeżeli to nie tajemnica?Może być na priv.pozdrawiamBardzo ładne te Wasze Zetki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 23.10.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Witam, proszę o informacje jaką dachówkę dajecie na swoje domki, i proszę jeśli to możliwe o zdjęcie waszych dachów:) Ceramiczna: Creaton Futura "FINESSE" czarna glazurowana. Zdjęcia w postach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 27.10.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Tynki za nami: pięknie schną. Aktualnie: kanaliza, następnie ogrzewanie podłogowe/wylewki. Pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodek77 27.10.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Dzięki Frezer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszkolo78 28.10.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2016 Witam, jakie robiliście tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 29.10.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Witam, jakie robiliście tynki gipsowe. Knauf Diamant 26,PLN/m2 na gotowo. Wyszły zajefajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszkolo78 30.10.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 gipsowe. Knauf Diamant 26,PLN/m2 na gotowo. Wyszły zajefajnie Właśnie nam też zaproponowali takie tynki, cały czas byliśmy za cem-wap i w sumie nie wiemy co robić, czy takie tynki można robić przez okres zimowy, czy trzeba wtedy w domu grzać. Pytanie do osób które są już po tych etapach jak szybko od ssz wykanczaliscie swoje domki, chodzi mi o to czy trzeba odczekać czy można odrazu robić wykonczeniowke, ja chciałabym odrazu mąż chce przeczekać do wiosny i dopiero tynki itd. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 30.10.2016 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Właśnie nam też zaproponowali takie tynki, cały czas byliśmy za cem-wap i w sumie nie wiemy co robić, czy takie tynki można robić przez okres zimowy, czy trzeba wtedy w domu grzać. Pytanie do osób które są już po tych etapach jak szybko od ssz wykanczaliscie swoje domki, chodzi mi o to czy trzeba odczekać czy można odrazu robić wykończeniówkę, ja chciałabym od razu mąż chce przeczekać do wiosny i dopiero tynki itd. Pozdrawiamy Ja robię tak: Tynki sobie schną, równocześnie są wykonywane instalacje wodn-kan i podłogówka, którą to zamierzam wylać do końca Listopada. Potem miesiąc oddechu dla domu (niech sobie wilgoć odparowuje) i początkiem stycznia delikatne wygrzewanie domu kozą (najtańsza za 200 pln). Następnie od połowy stycznie dalsze etapy, przy czym uzależniam termin ich rozpoczęcia od stopnia wilgotności posadzki i ścian (będę sprawdzał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodek77 31.10.2016 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 A co do tynków to ścian jest około 520m2? wersja bez garażu?Frezer czy to Ty gdzieś wcześniej w postach wspominałeś o pompie ciepła?Tyle że widzę kominy to znaczy zmieniła się koncepcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 31.10.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 A co do tynków to ścian jest około 520m2? wersja bez garażu? Wersja z garażem. Pewnie coś koło tego. Nie liczyłem dokładnie. Nie tynkowałem sufitów bo mam rekuperację w projekcie i wszędzie będą podwieszane sufity. W łazienkach mam zwykłe cementowe tynki bo tam będą płytki ceramiczne na całej pow. Frezer czy to Ty gdzieś wcześniej w postach wspominałeś o pompie ciepła?Tyle że widzę kominy to znaczy zmieniła się koncepcja? Tak, zmieniła się. Chodzi oczywiście o kasę. Jeśli pompa ciepła to tylko z wymiennikiem gruntowym a to kosztuje: dwa odwierty po 80m (niezbędne min) to koszt 16 tyś, sama pompa to jakieś 30 tyś. No i u mnie taryfa na prąd jednakowa przez cała dobę. Podsumowując powyższe i dodając do tego że w drodze (5m od domu) mam doprowadzony gazociąg - nie było ekonomicznego uzasadnienia. Pwnie gdybym nie miał tego gazociągu to dalej bym rozważał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekMad 01.11.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Sam liczyłem pompę ciepła i jeśli jest gaz to gaz wyjdzie taniej. Analizowałem wydatki ludzi, którzy mają pompy i gaz w podobnym metrażu (około 140-160) Dziś nie pamiętam dokładnie, ale czas zwrotu kosztu pompy można było brać pod uwagę tylko pod warunkiem 100% bezawaryjności. Frazer. Jaki masz komin? Do systemowych nie można podłączać kozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frezer 01.11.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Sam liczyłem pompę ciepła i jeśli jest gaz to gaz wyjdzie taniej. Analizowałem wydatki ludzi, którzy mają pompy i gaz w podobnym metrażu (około 140-160) Dziś nie pamiętam dokładnie, ale czas zwrotu kosztu pompy można było brać pod uwagę tylko pod warunkiem 100% bezawaryjności. Frazer. Jaki masz komin? Do systemowych nie można podłączać kozy. Napisze Ci tak: nigdy nie opierałem swojej kalkulacji na czasie zwrotu kosztu .. chodziło mi raczej o wygodę i (w miarę) bezobsługowość w stosunku do tego ile mam wydać, dlatego też nie wybrałem kotła na ekogroszki, pelety czy inne uzupełniane ustrojstwa. Komin systemowy ... ale pierwsze słyszę że nie można ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekMad 04.11.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 (edytowane) Spaliny z kozy mają za wysoką temperaturę i mogą doprowadzić do pęknięcia wkładu ceramicznego. Tutaj dyskusja: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?208970-Komin-systemowy-p%C4%99k%C5%82-na-p%C3%B3%C5%82 Edytowane 4 Listopada 2016 przez JarekMad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts