Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wczoraj przeliczyłem jeszcze raz wszytko, musiałem się gdzieś walnąć. Teraz zrobiłem bardzo porządną tabelkę w excelu i wyszło około 550 metrów. Na szczęście mam wycenę za metr, a nie finalną cenę. Piwnicy nie tynkuję.

Pogadam jeszcze z tynkarzami.

mavbud: Kiedy planujesz sie wprowadzić?

Ile płaciliście za ocieplenie poddasza i ile za kartony? Podajcie od razu grubość i przenikalność cieplną.

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za fotki z budowy:)

Wczoraj przeliczyłem jeszcze raz wszytko, musiałem się gdzieś walnąć. Teraz zrobiłem bardzo porządną tabelkę w excelu i wyszło około 550 metrów. Na szczęście mam wycenę za metr, a nie finalną cenę. Piwnicy nie tynkuję.

Pogadam jeszcze z tynkarzami.

mavbud: Kiedy planujesz sie wprowadzić?

Ile płaciliście za ocieplenie poddasza i ile za kartony? Podajcie od razu grubość i przenikalność cieplną.

Brawo Agata78! Proszę o więcej :-)

Witam,

widzę, że z osób już mieszkających w swoim domku nikt nic nie pisze i nie wrzuca zdjęć. Biegnąc z pomocą osobom dopiero się budującym, wrzucę kilka fotek :).

[ATTACH=CONFIG]384868[/ATTACH]

Łazienka. My powiększyliśmy ją kosztem pokoju obok, o jakieś 10 cm. Moim zdaniem gabarytowo jest w sam raz:).

Hej, krótka relacja z budowy u mnie: tynki i wylewki wreszcie dosychają, podłączona woda, zrobiona instalacja wewnętrzna do gazu (w tym tygodniu ma się pofatygować PGNiG zrobić swoja część), kotłownia w połowie (tez potrzebnej do montażu pieca) wykafelkowana na ścianach (jutro wjeżdża piec gazowy). Jak dobrze pójdzie początkiem kwietnia zaczynam ocieplać poddasze wełną (choć wciąż rozważam pianę) i robić rigipsy. Pamiątka ślubna ma się zając w tym czasie ogrodem i odwodnieniem. Pozdrawiam Budujących.

Witam, otrzymaliśmy wycenę na ocieplenie elewacji, 110zl za metr w tym styropian austrotherm 15,klej, siatka, itp tynk polikrzemianowy kolor, w cenie są parapety blaszane, teraz moja prośba do was dużo mało jak myślicie, jak mam obliczyć ile metrów jest do ocieplenia, oni obliczyli że 240m, zetka bez garażu, a jak jest u was?

Witam, otrzymaliśmy wycenę na ocieplenie elewacji, 110zl za metr w tym styropian austrotherm 15,klej, siatka, itp tynk polikrzemianowy kolor, w cenie są parapety blaszane, teraz moja prośba do was dużo mało jak myślicie, jak mam obliczyć ile metrów jest do ocieplenia, oni obliczyli że 240m, zetka bez garażu, a jak jest u was?

Jeżeli styropian "grafit" o dobrej "lambda" to cena jest Normalna. w tym roku ceny między 100 a 120 PLN na rynku

• 2 weeks później...
Chyba musisz wrzucić fotkę jak to wygląda w projekcie, bo z opisu nie wiemy jak długi jest plac i ile ma metrów i wiele innych pytań.

Jak się tylko ogarnę :(

Z moich obserwacji to 40 metrów kwadratowych to jest minimalna przestrzeń gospodarcza aby zmieścić kilka rowerów, kosiarkę wraz z innymi narzędziami ogrodowymi, warsztat, narty, meble ogrodowe, rośliny, które nie radzą sobie mrozem. Poza tym fajnie mieć miejsce na opony do auta, rzeczy, które czekają na swój czas i wszystkie inne pierdoły.

Niestety to ma być równocześnie 1stanowiskowy garaż, a MPZP daje jedynie 40m2 :( Słabo to widzę, tym bardziej, że podzielam Twoje zdanie :(

Ma być coś takiego - https://www.extradom.pl/projekt-domu-extra-dopasowany-SLN1774

Działka ma ok. 20 m szerokości i 90 m długości. Dom stoi mniej więcej na środku. Wolną chwilą zrobię szkic :)

Edytowane przez Bazyl3

• 3 weeks później...
Witam wszystkich ale tu cisza chyba wszyscy zapracowani, my już po wylewkach, teraz musimy zrobić przerwę i tu moje pytanie czy wystarczy trzy tygodnie na wyschniecie wylewek żeby ocieplac poddasze w naszym wypadku piana czy może lepiej odczekać dłużej jak jest u was pochwalcie się waszymi etapami, może jakieś zdjecia:)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam, jeśli będziesz kiedyś chciał ubezpieczyć dom, to bez odgromienia nie da rady. Ja mam odgromienie. Uważam, że nie zaszkodzi mieć, a koszt też nie jest wielki. Ja wolę dmuchać na zimne:).

Witam,

proszę powiedzcie co sadzicie o instalacji odgromowej?

Mój budowlaniec taką zaproponował dla bezpieczeństwa.

Edytowane przez Agata78